30 juli 2010

Människor i Gaza-3

Lars Gunther, Trollhättan skriver i en debattartikel i tidningen Dagen:

Absurt kräva att Gazablockaden hävs

Citat ”På direkta frågor svarar Palestinavänner endast i undantagsfall att de stödjer Hamas, men så länge som deras konkreta förslag gynnar dem och så länge som rörelsens våldsbenägna antisemitism inte ens nämns som ett problem som behöver adresseras med konkreta åtgärder, så är de i själva verket sympatisörer.
Det stora problemet med införsel av exempelvis cement är inte varans natur, utan i vems händer det hamnar. Man kan bygga hus på två sätt, helt civila, eller som bas för terrorism.”
Slut citat Lars Gunther

Även jag är orolig att vapen förs in i Gaza och används mot Israel.

En som är insatt i förhållandena i Gaza är Diakonias Joakim Wohlfeil

Citat ur kommentarer: Joakim Wohlfeil sa...
Bästa Anonym, varför skulle någon intressera sig för totalt felaktiga påståenden.

Den situation som råder idag garanterar fritt nästan helt inflöde av vapen till de militanta grupperna i Gaza. (Möjligtvis skulle det finnas vissa hinder att ta in ett hangarfartyg om man inte skruvar isär det först).

Israels "30-lista" hindrar varje dag många livsviktiga förnödenheter, byggkomponenter och reservdelar att komma in. 26 maj 2010 17.02 "
slut citat äs mer här:Ship to Gaza

Den nuvarande blockaden gynnar bara Hamas.

Läs även: Människor i Gaza-2 och Konferens om Gaza

AlJazeeraEnglish | 22 juli, 2010Nej Lars Gunther blockaden måste brytas den gynnar bara extremismen. Vem ger Gazas unga en tro på framtiden om vi sviker dem?

Författaren Henning Mankell har fått tillbaka en väska som beslagtogs av israelerna vid räden mot fartygskonvojen Ship to Gaza den 31 maj. Men de flesta av hans ägodelar saknas ännu och väskan var fylld med kvinnokläder, skriver:Expressen
SvD
DN
Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om


Dagen

8 kommentarer:

 1. Till signaturen "Joakim"

  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. (I ditt fall både för och efternamn och bostadsort.)

  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag använder mitt Google-konto, så kanske det inte syns att det är jag som är Lars Gunther.

  Kommentarsystemet strular nu så detta delas upp i flera delar.

  I en debattartikel är det nödvändigt att hålla sig kort. Så låt mig göra några kompletteringar och påpekanden.

  1. Jag vet om att det smugglas in vapen. Naturligtvis är detta något som bör stoppas. De åtgärder som påbörjades av Egypten för att stoppa tunnelsmugglingen borde räcka till 99 % men det internationella trycket gör kanske att Egyptierna inte vågar fullfölja dessa.

  1b. Det är redan nu svårt för Hamas att skaffa sig exempelvis långdistansraketer, pansarvärnsvapen, luftvärnsrobotar, truppminor, etc. Dessa måste nämligen smugglas in i Egypten först (från Iran eller Syrien). Den dag båtar kan angöra Gaza hamn eller flygplan landa på flygplatsen, utan någon vettig kontroll, så kommer detta ändras i ett slag.

  Joakim Wohlfeil känns inte riktigt insatt i vapensmugglingens hela komplexitet. Transporten in i Gaza via tunnlarna är bara en liten detalj i pusslet.

  SvaraRadera
 3. 2. Jag saknar fortfarande konkreta förslag om hur vapnen skall stoppas om blockaden hävs helt och hållet. Vem skall sköta kontrollerna? Hur skall de gå till? Var skall de utföras? Vem skall agera skiljedomare i tveksamma fall?

  2b. Jag godkänner inte ett svävande svar om "FN".

  FN finns i Libanon för att förhindra att Hizbollah beväpnar sig. Det funkar inte.

  FN fanns på Balkan för att förhindra att serber massakrerade bosniska muslimer. Det funkade inte.

  FN fanns i Sinai före sexdagarskriget för att förhindra just krig, men när Nasser sa "vill ni vara vänliga att flytta på er", så gjorde man det till och med i större utsträckning än vad Nasser begärde!

  FN skulle administrera olja för mat programmet till Irak. Resultatet var bara korruption och elände.

  3. Den stora knäckfrågan är egentligen detaljer om vad som förs in i Gaza, utan att export är omöjligt. På den punkten är jag helt ense med kritiken mot Israel. Export måste tillåtas!

  SvaraRadera
 4. 4. Broderskaparnas artikel efterlyste också fri rörlighet till Västbanken (och andra platser) - något som knappast skulle uppskattas av ledarskapet där.

  Med en absurd naivitet tror man att detta automatiskt skulle leda till "försoning". Som om Fatah skulle stå med öppna armar och säga att man förlåter Hamas för att ha avrättat deras medlemmar genom att kasta dem från hustak. Som om Hamas skulle helt sakna bittra känslor över att ha fördrivits från Västbanken.

  5. Det tycks mig som om din analys är att de militanta (inte lika med alla) palestiniernas våldsbenägenhet enbart beror på att de är förtryckta och att denna skulle försvinna med samma slags automatik i samma ögonblick Israel gjorde alla de eftergifter som de kräver.

  Detta menar jag är naivt. Hatet är minst lika mycket en produkt av propaganda och allsköns hets i böcker, skolor, moskéer, radio och TV.

  Hatet är till stor del ideologiskt betingat. Det är resultatet av masspridning av Sion Vises protokoll (och filmatiseringar av den), Mein Kampf, förintelseförnekande och annan antisemitisk vämjelse.

  En titt på videos från Palestine Media watch ger en god inblick i denna agitation.

  Skadan av denna upphör inte att finnas bara för att gränser öppnas. Det vore trevligt, men tanken är mer än lovligt naiv.

  SvaraRadera
 5. 6. I min artikel försökte jag påvisa att det finns befogad kritik av blockaden.

  Utöver vapen och annan materiel som kan missbrukas, så stoppas väsentliga varor från att föras in och ut. Egypten och Israel vill på detta sätt "de-legitimisera" Hamas. Israel för att man hoppas stärka Fatah, som åtminstone har en aning försonlighet över sig. Egypten för att förhindra att Muslimska brödraskapet stärks. Deras mål är ju som bekant att förvandla Egypten till ett taliban-land, och har så varit ända sedan rörelsen bildades för trekvarts sekel sedan.

  Vi är överens om att detta är en etiskt felaktig kollektiv bestraffning och dessutom (mindre viktigt) en dåligt fungerande taktik. Hamas stärks av den. Av dessa skäl agiterar jag för att blockaden skall lättas.

  Men ditt svar förblir att den skall hävas helt och just det jag påpekade i artikeln, att inga konkreta åtgärder om hur man skall stoppa införsel av vapen och begränsa möjligheterna att utföra terrordåd nämns.

  I din presentation av bloggen säger du dig vilja verka för att man skall förstå att Israel/Palestina frågan är komplex, men jag ser inget av denna komplexitet i det du skriver (eller i Broderskaparnas debattartikel). Allt är israelernas fel och allt de gör är fel. Palestinierna är bara offer. Världsbilden är svartvit.

  SvaraRadera
 6. Tack Lars Gunther för en bra debattton. Jag hoppas fler kommer in i debatten.

  SvaraRadera
 7. Tack för det tacket. Du kan dock ta bort min första kommentar som jag inte trodde skulle komma fram och därför skickade på nytt. (Och denna behöver inte publiceras heller....)

  SvaraRadera
 8. Visst är politiken ett resultat av propagandan. Men djupast sett är det en andlig fråga.

  Det är dags för oss kristna att inse att vårt hat mot olika saker ofta beror på att vi inte är fyllda av Guds kärlek, den Helige Ande.

  Det ska givetvis inte hindra oss att säga sanningen om olika saker. Men vi märker ibland att sanningen inte "går in" i människor, för de vill helt enkelt inte veta sanningen. De är behärskade av hat och brist på empati.

  I Israels fall är det särskilt klart. Djävulen gör allt för att uppamma ett hat mot Israel, för han hatar Gud och därmed även Guds egendomsfolk, som vittnar om Guds kärlek, men även de kristna.

  Bråket i Israel är alltså långt mer än en politisk fråga.....

  SvaraRadera