15 juli 2010

Pilgrimer

Tidningen Dagen berättar att 2010 ser ut att bli ett rekordår för israelisk turism.

Citat” - Intresset för det Heliga Landet ökar igen, och ökningen beror främst på pilgrimer som kommer från Asien, i synnerhet från Indien, säger den katolske prästen Pierbattista Pizzaballa, verksam i Israel.Han berättar också att pilgrimsturisterna är viktiga för kristna som bor i Israel och Palestina.
- Ett av de stora problemen för oss är bristen på arbete. Det är så många kristna som är anställda inom turistnäringen, så mer pilgrimer betyder mer jobb.  
Pierbattista Pizzaballa säger också att många pilgrimer är intresserade av att veta hur situationen är för kristna på plats, exempelvis finns det en kristen palestinsk minoritet som tack vare turisterna kan stärka sina band med kristna från andra delar av världen.”
Slut citat läs hela artikeln här Pilgrimsrekord i Israel - tack vare kristna indier

Just de kristna indiernas intresse att besöka och veta hur situationen är för kristna på plats är glädjande. De är just sådan turism som de palestinska kristna behöver.

För ett par månader sen träffade jag en dokumentärfotograf som hade hållit en kurs för unga Betlehemiter. På Ben Gurion-flygplatsen stötte han på en gäng svenska pilgrimer, när han berättade att han var på väg till Betlehem sa dem “ nej till Betlehem åker vi aldrig det är för farligt” resegruppen var från Shalom över Israel .
Deras inställning är tyvärr vanligt hos många kristna pilgrimer från Sverige.
Att besöka Västbanken är inte farligt , men det farliga för sådana grupper är att deras fantasibild de byggt upp landet Israel tål inte se verkligheten. Om de får lyssna på de palestinska kristnas berättelser om sin vardag, är lika brutalt som att sätta ut en snögubbe i sommarhettan.

Citat” Jag skulle önska att varje utländsk besökare i Betlehem åtminstone stannade ett dygn här och sov över på något palestinskt hotell eller i ett gästhem eller i familj så att de får möta palestinier och lyssna till deras berättelser och handla i deras affärer. Av den senaste miljonen besökande turister och pilgrimer här är det enligt en pastor här jag talat med bara några tiondels procent, som sover över.” läs mer Christ at the Checkpoint

Läs om mina besök: Betlehem-1 och Taybeh-1


Läs även andra bloggares åsikter om


1 kommentar:

  1. Jag är bara SÅ glad över att vi på den resa jag fick göra i höstas sov flera nätter på Birgittasystrarnas gästhem två stenkast från födelsekyrkan. Dagar och sena kvällar promenerade vi omkring i Betlehem, pratade med folk i affärer, besökte restauranger osv. Vi tog till och med en mycket sen långpromenad från Beit Shahur - eller hur det nu stavas - till vårt logi. Och dessutom delades vi upp och blev hembjudna på kyrk-lunch hos lutherska medkristna.
    Inga som helst intermezzon!

    Farligt? Jo! Trafiken dagtid!
    Men än värre var den i Jerusalem.

    SvaraRadera