23 oktober 2010

Debatt kristen sionism

Alex Awad är kristen palestinier, pastor i East Jerusalem Baptist Church och lärare vid Betlehem Bible College jag träffade honom i okt. 2008 läs här om det Betlehem-2 

13 januari, 2010 A debate between Palestinian Christian Alex Awad and ridiculous Christian Zionist Jacob Prasch on the prompt: "Has the Church replaced Israel to the negation of Israel?" Reverend Awad goes up 1 vs. 2, and gives a clear presentation of how Christians today should be understanding the role of the Church as God's Chosen. Se här på YouTube se i 12 delar ( 10 min./del )


Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 2
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 3
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 4
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 5
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 6
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 7
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 8
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 9
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 10
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel 11
Has the Church replaced Israel to the negation of Israel? 12


Läs mer om :Alex Awad
Jakob Prasch

Läs även andra bloggares åsikter om20 kommentarer:

 1. Tittade igenom de två första delarna av samtalet/debatten som helt rätt var 2 mot en - även om en av de två (samtalsledaren) var betydligt mer tänkande än den andre. Föreföll vilja förstå - typ.
  Alex Awads resonemang är bara SÅ klockrent, SÅ Bibliskt och SÅ rätt!!

  SvaraRadera
 2. Du anonyme § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 3. Bästa Egon
  Jag kan nog själv kalla mig för Kristen sionist, och jag har ärligt svårt att se hur du får ihop det. Din bloggröst över kyrkosverige är bla noterad som typ
  "vadhållerEgonpåmed"
  Vad är dina syften ? att bli ryggdunkad av stat och samhälle eller...
  Din blogg andas definitivt inte en översvallande kärlekt till det judiska foket. Men det är nog inte syfter med den heller.

  Du får stå för dina åsikter och jag för mina.

  Mitt inlägg har inger specifikt att göra med det aktulla ämnet i bloggen ute speglar min egen subjektiva känsla av inehållet i bloggen.


  Mats Berggren

  SvaraRadera
 4. Svar till Mats Berggren: Citat Vad är dina syften ? att bli ryggdunkad av stat och samhälle eller..."slut
  citat
  Mitt syfte med bloggen är att ge röst åt de kristna palestinier.Den kristna sionismen har gjort många blinda för deras lidande, vi begår en synd som inte står upp för våra kristna syskon. Citat”Vi kan inte förstå hur kristna från Europa och Amerika kan komma hit för att se kyrkor och stenar och platser där Jesus varit, utan att vilja möta sina kristna syskon här och se hur vi har det. De ser på oss palestinier som man ser på djur i bur. Det är förödmjukande för oss och ovärdigt kristet liv. läs mer Mats här Christ at the checkpoint

  SvaraRadera
 5. http://rolferic.blogspot.com/2010/06/teologisk-grumlighet_27.html
  Jag anser således att både judar och hedningar tillhör det nya förbundets folk.

  Om det finns anledning att tro att staten Israels handlande kan rättfärdigas på grund av den bibeltolkning man har om Israels särskilda roll, så är det mycket allvarligt. Man kan inte vara likgiltig för den nöd människor får utstå för att de tillhör ”fel folk”
  Fred och försoning kan aldrig vinnas genom utökade maktpositioner


  Hur ska vi som kristna bli trovärdiga i vårt kristna budskap när vi inte vågar stå upp för de värden som gör alla människor likvärdiga.

  SvaraRadera
 6. Jag har nu sett nio av de tolv avsnitten. Trots min bristfälliga förståelse av engelska var det ändå rätt så lätt att förstå innehållet. Alex Awads svar är så vägledande och evangeliska. På ett kärleksfullt sätt bemöter han de andra två i samtalet, men med ett vinnande och inspirerat svar. Jakob Pr. däremot verkade nästan flummig i sina ovederhäftiga argument.

  SvaraRadera
 7. Jag begriper inte Mats Berggrens inlägg - faktiskt. SYFTET med Egons blogg är ju glasklart eftersom han själv angett det. Att antyda att han skulle ha ett lust-att-bli-dunkad-i-ryggen-syfte är ju egentligen både oförskämt och respektlöst. Och ett bekvämt sätt - tyvärr inte ovanligt - att avfärda andra och andras tankar genom att misstänkliggöra. Bättre vore väl att visa hur "välsignade" de palestinska kristna upplever sig av markockupanter, vägspärrar, åtta meter höga murar, säkerhetskontroller osv. Om det gick alltså...

  SvaraRadera
 8. Kristen sionism , politiskt ställningstagande eller ett erkännaden av den israeliska folket/statens rätt till existens i ett eget land ?

  Det "medipolitiska" maktsverige, demoniserar kontinerligt landet Isrel och dess folk.Det förekommer varje dag. Om ni inte vill eller kan se detta så föreslår jag glasögon av nått slag.

  Min poäng här är att bloggaren Egon definitiv har (valt) den populisitiska sidan av saken där många andra i "förstårståsigpåställning" stämmer in klagokören mot Israel.
  Därav de ev. klapparna på axeln av makten :S


  Jag är ingen expert på konfikten men förutsätter att Israel som stat och politiskt styrd demokrati knappast är perfekta som vi "superdemokrater" i sverige, eller...
  Det finns attid två sidor av ett mynt. Problemen i området är enorma . Stig ,jag tror nog att Egon själv kan stå upp för sina sympatier utan att du kallar mig för oförskämd och bekväm.
  Eller är det så att du heller vill att jag svenskt klappar på axeln och håller med.
  Efter mitt besök i Israel och speciellt Yad Vashem förintelsemuseumet så är min ståndpunkt glasklar.

  Mats Berggren

  SvaraRadera
 9. Mats Berggren vet inte vad ” Kristen sionism” är, även jag kan skriva under ett erkännande av den israeliska folket/statens rätt till existens i ett eget land.
  Citat ”Därför menar man att alla judar har en plikt att flytta till Israel, och uppmuntrar Israels ockupation av Västbanken och Gazaremsan, vilka anses ingå i Israel ” slut citat enligt definition av
  Kristen sionism i Wikipedia.
  Du skriver citat ”klapparna på axeln av makten :S” om du ser i min länklisa har jag länk till
  Anita Brodén, Israel/Palestina-konflikten har i Sverige oftast fått ett vänster/höger perspektiv, men Anita Brodén, riksdagsledamot (fp), Bondmora frånVästra Götaland engagerad kristen i Missionskyrkan är en som visar att så behöver det inte vara.

  Hon har också ett brinnande intresse för internationella frågor, där inte minst Mellanöstern engagerar henne mycket.

  På sin blogg skriver hon 4 mars 2010 citat" Riksdagens israel-palestinska nätverk inbjöd under veckan Mahmoud Abu Rahma till riksdagen för att informera om situationen i Gaza. Mahmoud är aktiv i människorättsorganisationen Almezan." slut citat läs mer här:
  Anita Brodéns blogg

  SvaraRadera
 10. Likaså har jag en länk till moderaten Stefan Olsson läs han:
  Blogg


  Även jag har varit Yad Vashem 2 gånger

  SvaraRadera
 11. Tack Egon för din upplysning om vad Kristen Sionism är.
  Det kan ju faktiskt vara så att jag sympatiserar med hela beskrivningen på wikip,vem vet ?

  Bra att du erkänner Israels rätt att existera, det gör nog inte många Palestinier.
  Dina egena åsikter och sympatier kan du ju fortsätta gömma bakom bakom andras åsikter mediareportage, citat och bloggar.

  Jag vet inte vad du är för en person och känner dig inte. Att du för fram åsikter och synsätt som makten ochså delar kan du helt enkelt inte förneka. Det är uppenbart hur många länkar du än lägger in av olika politiker.

  Jag misstänker att ditt ställningstagande är av nån sorts politisk art och inte av en renodlad Kristen övertygelse. Likaväl som tex Diakonia och Bilda framhärdar sin Kristna svenska propalestinska syn på Israel, så gör även du det.
  Det blir lite väl tydligt att du är så för din sak att du blir typ emot, oavsett om du vill det eller inte. Jag frågade en en eftertänksam messianskt troende Jude i Jereusalem vad den allmänna uppfattningen är om Bilda/diakonia engemnaget i området och han sa ungfär såhär.
  - "Jag är en man som inte tar stora ord i min mun men det finns inga tivel om att dom intar en propalestinsk hållning, det är min betämda uppfattning. "

  Vad tycker du att jag ska ha för uppfattning om din hållning Egon?
  Som jag tidigare skrivit, du är inte känd som en Iraelvän över sverige , snarare tvärtom.

  Mats Berggren

  SvaraRadera
 12. Mats!
  Jag vet väl att Egon kan stå upp för sina åsikter. Det har jag aldrig betvivlat.
  Det jag vänder mig emot är att du - och inte sällan andra så kallade "Israelvänner" - antyder eller skriver att han skulle ha en annan agenda än den han säger sig ha - att informera om de kristna palestiniernas situation. Du/ni anklagar honom för att vilja söka populistisk ryggdunkning eller sympatier från olika håll. Alltså att han har det som MOTIV. Att det kan bli en EFFEKT är en annan sak, alltså att till exempel någon icke troende som är aktiv i Palestinagrupperna tycker att det Egon - eller jag - skriver är informativt eller vettigt är liksom en annan sak. Jag menar att man måste skilja på MOTIV och EFFEKT och inte pådyvla folk bevekelsegrunder de inte har.

  Huruvida jag sedan behöver nya glasögon kan vara en öppen fråga. Jag har själv besökt Förintelsemuseet i Jerusalem, motsvarigheten i Berlin och under en hel vecka Auschwitz-Birkenau. Jag har också sett ghettomuren runt Betlehem och köat i spärrar och vändkors, mött kristna palestinier som får vattnet avstängt och palestinier och israeler som tillsammans arbetar för fred. Likt dig är jag inte heller någon expert på denna komplicerade fråga men vet att det är israeliska kolonister som bygger på Västbanken, inte palestinier i TelAviv. Jag vet också att de flesta Israeliska politiska partier - men inte alla - accepterar en tvåstatslösning på sikt och att de flesta palestinier gör samma sak. Jag vet också att den ena parten är oerhört mycket starkare än den anda och att det är den ena parten som ockuperar land, inte den andra. Jag vet också vilka som sköt på Ship to Gaza och vilka som blev skjutna.
  Att jag vet allt detta och utifrån de orättvisorna jag ser tycker jag att ockupationen av Palestina skall hävas och att en tvåstatslösning baserad på den så kallade "gröna linjen" skall förhandlas fram. Jag vet att dessa åsikter delas av det du kallar "Det medipolitiska maktsverige" men struntar faktiskt i det. Och framför allt innebär det inte att jag demoniserar Israel. Jag säger bara som Bamse: "Är man stark måste man också vara snäll!"

  SvaraRadera
 13. Till Mats Berggren: Citat” Bra att du erkänner Israels rätt att existera, det gör nog inte många Palestinier. “ slut citat”
  Bara för info: 1988 erkände PLO Israel
  Jag drivs av att Guds kärlek gäller hela mänskligheten, utan åtskillnad på människans tillhörighet till det ena eller andra folket. Vad jag är för figur kan du läsa här Evangeliet bjuder oss att tala

  SvaraRadera
 14. Tack Stig Strömbergsson
  "Jag vet väl att Egon kan stå upp för sina åsikter." Jag uppskattar ditt stöd, ibland känns det ensamt när kritiken kommer.

  SvaraRadera
 15. Du Bo Rööser din kommentar avvisas.
  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 16. I all synnerhet får inte inlägg här visa på hur fel Egon & Co har.

  /BR

  SvaraRadera
 17. Jag upprepar att om Egon och hans sympatisörer verkligen hade brytt sig om de kristna i mellanöstern så hade de skrivit mycket mer om förföljelsen och trakasseriererna mot kristna i det muslimska delarna av regionen och mindre demoniseringar gjorts av den enda stat i Mellanöstern där de kristna ökar i antal, demokratin israel.
  /BR

  SvaraRadera
 18. Stig
  Jag noterar hur du resonerar men håller knappast med. Som skribent/bloggare ansvara man för det som publiceras .Om det kan finnas skäl till misstanke om oönskade sympatier och /eller användande av material, citat från sin blogg så bör man nog tänka efter. Man är alltid ansvarig som utgivare. Huruvida det finns en dold eller öppen agenda spelar egentligen ingen större roll i denna blogg . Många läsare som ser bloggens innehåll uppfattar ändå artiklarna som ett avståndstagande gentemot Israel. Måhända att bloggaren är otydlig i sin utgivning och har otydliga motiv.

  Stig Strömbergson präst, du gör en olycklig och obehaglig jämförande skildrig mellan dina erfarenheter av besök i förintelseläger och Betlehem gate . En icke helt ovanlig företeelse. Jag övertolkar inte din jämförelse men påpekar att det inte är en helt rättvis beskrivning av läget. Då kanske jag måste kalla dig för bekväm.
  Jag tror inte att varken du eller Egon är Anti.. Det kan ni helt enkelt inte vara som Kristna. Men som du säger den samlade effekten av det som publiceras gentemot Israel som kritik eller lögnaktig propaganda ger en effekt som inte är så jättetrevlig i slutändan. Det är detta jag menar med organisationer, media och maktens syften smälter samman och demoniserar Israel.

  Jag hänvisar till en liten artikel ur världen idag där det ges ett lite exempel när en Israelkritisk utställning har fel jämförelser.

  Följade debatt artikel kan du läsa i världen idag
  Citat :En aktuell utställning på Stockholms stadsbibliotek, där Israel jämförs med Nazityskland, är en del i en pågående demonisering av Israel och judarna, menar Mathias Sundin, oppositionsråd (FP), Norrköping

  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=8922&Itemid=29

  Jag kan försäkra dig Egon om att du inte behöver vara ensam, det finns många som delar dina åsikter . Att inte jag gör det är nog uppenbart.
  Mats Berggren

  SvaraRadera
 19. Vad är det för poäng med en kommentarfunktion när du ändå väljer bort inskickade inlägg.(skickde ett för ett par dar sen) Du får hållas på din blogg nu med dina meningsfränder. Det är väl minst obekvämt så.

  Mats Berggren

  SvaraRadera
 20. Nu kommer din kommentar det var av tekniska skäl den inte kom med.

  SvaraRadera