8 januari 2011

Israel tystar kritiker

"Människorättsgruppernas pengar ska spåras"
Citat” I Israel har parlamentet, Knesset, fattat ett mycket kontroversiellt beslut om att utreda varifrån israeliska människorättsgrupper får sin finansiering. Initiativet kommer från utrikesminister Avigdor Liebermans ultranationalistiska parti, som anklagar MR-organisationerna för att bidra till att demonisera Israel och den israeliska armén.
Oppositionen kallar beslutet för häxjakt och en skam för den israeliska demokratin.
Det är hemskt. Och när sånt här väl börjar... till slut kommer vi väl inte ens få tala fritt, säger Ruti Barkai till vår utsända. ”Citat ur SR-"Människorättsgruppernas pengar ska spåras"

Jag håller med detta kommer att skada Israels demokrati, ett försök att tysta den interna kritiken av staten Israels ockupation. Ett beslut ovärdigt en demokrati.

07 Jan 2011 Israeliska trupper har skjutit ihjäl en sovande palestinsk man under en gryningsräd i staden Hebron på den ockuperade Västbanken. Al Jazeera enligt


Det är just sådana händelser och bakgrunden hur den Israeliska armen uppträder på Västbanken som den Israeliska fredsrörelsen rapporterar om. Det är den rösten man vill tyska.

Här ett par länkar till Israeliska fredsarbete:

Machsom Watch

B'TSELEM

Zochrot

Rabbis for Human Rights

Breaking the Silence

Bild från: EAs Mia Ostergaard Sylvia Eide from Norway out with the Israeli women's group Machsom Watch at Kalandia checkpoint. Machsom Watch monitors the behavior of soldiers at the checkpoints. Friends World Committee for Consultation Africa Section

Läs även andra bloggares åsikter om  


Vårt Land
Vårt Land-2

12 kommentarer:

 1. A propos B'Tselem så var de med i en provokatorisk attack nyligen tillsammans med extrema antizionist grupper, allt taget på film. Det hela utspelades i Samarien. Judiska ungdomar anfölls och försvarade sig. Vänstergrupperna filmade men valde att klippa bort attacken. Detta var ingen isolerad händelse. De flesta sammandrabbningarna i Judeen och Samarien uppstår genom extrem vänsters provokation. Man filmar och efter lite "photoshopping" skickas videon till media.
  Hederligt? Knappast!
  E. Lande

  SvaraRadera
 2. E. Lande, du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument.

  SvaraRadera
 3. Bo Rööser, Din kommentar med ditt tillmäle om Rachel Corrie godkänns inte av mej.
  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 4. Joakim

  http://www.jewishworldreview.com/0111/glick010711.php3

  E. Lande

  SvaraRadera
 5. Till Bo Rööser, du kommer med påståenden om att jag är motståndare till en judisk stat och enbart, utan eftertanke, flyter med den ström av Israelhat som frodas inom delar av de svenska kristna. Din kommentar godkänns inte.


  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 6. Jag undrar om E. Lande har varit och rest på västbanken eller i Gaza och själv sett vad som händer där? Att själv se vad som händer och sedan jämföra det med vad som rapporteras är annars ett tips och kan fungera som en ögonöppnare.

  SvaraRadera
 7. Lande, artikeln av Glick var intressant. Jag vill uppmana alla att alltid avvakta, avvakta, avvakta vid alla dessa nyheter. Gå inte på första bästa "bevis" på judisk/israelisk ondska. Det kan hända att man naivt går med i uppvigling och förvanskning av händelser. Och vad är man då?

  SvaraRadera
 8. L8, har du läst artikeln som Lande länkade till, belägget som Egon frågade om? När det hopas fall på fall av incidenter där falsarier efteråt kan bevisas, ska man inte lära av erfarenheten, avvakta och försöka att inte döma i förväg? Kanske har sign. Lande varit där, jag vet inte? Men vilka på plats är närvarande vid varje incident, hela tiden? Det blir en fråga om trovärdighet. Har du läst artikeln?

  Hur ska f.ö. en hederlig, välmenande aktivist förhålla sig när belägg för falsarier kommer fram? Blundar eller ignorerar han/hon och forts¨åtter att rusa till och fördöma, då visar det en sida som får en att tänka på hat och förakt.

  SvaraRadera
 9. L8

  "Att själv se vad som händer och sedan jämföra det med vad som rapporteras är annars ett tips och kan fungera som en ögonöppnare."

  Absolut!
  E.Lande

  SvaraRadera
 10. Nej, jag klickade in på artikeln men insåg att min begränsade "egentid" (nybliven tvåbarnsmamma) inte räkte till så jag har inte läst den. Håller helt med i dina "avvakta-tankar". I denna konflikt så används många gånger alltför svarta och vita färger... Det spännande är att det många gånger inte finns vilja att källgranska de uppgifter/organisationer som stämmer med ens egna övertygelse. Fred!

  SvaraRadera
 11. Generellt måste det väl änndå finnas en öppenhet för organisationer att verka. Hur kommer bosättarrörelsens finanisering att granskas tex?

  SvaraRadera
 12. En fransk sossepolitiker som yrkade på redogörelse av alla pengar som ges till palestinierna utan vilkor förlorade snabbt sin post. Hundratals miljoner dollar undangömdes av Arafat och hans fru rullar på guld. Kunde ha gjort en hel del gott i tex Gaza.
  E. Lande

  SvaraRadera