23 februari 2011

Israel och USA del 3

Gush Shalom är en israelisk fredsrörelse som grundades och leds av tidigare Irgun och Knessetledamoten och journalisten, Uri Avnery, 1993. Läs deras artikel:

En pyrrhusseger i FN: s säkerhetsråd

Israel håller på att bli en belastning för USA, och fört USA i samma internationella isolering där Israel självt blivit placerad. Den så kallade "Israel Lobby" som hindrar israeliska dåliga uppföranden från att någonsin bli korrigerade, det är en allvarlig fara för Israels framtid.Omröstningen i FN visar att hela världen är eniga om att bosättningarna på de ockuperade palestinska områdena är uppenbart olagliga och ett stort hinder för alla chanser till fred.
Det är uppenbart för hela världen att det är meningslöst med förhandlingar medan staten Israel dagligen skapar ”fakta på marken ” inom det område som är föremål för förhandlingar.President Obama och utrikesminister Clinton, också är väl medvetna om detta.De gav övertygande ursäkter för sin handling att tillgripa vetorätt på en mycket motiverad och behövande resolutionen, som alla andra länder stödde.
Dessa ursäkter kan inte dölja det enda skälet till detta ologiska omröstning: ingripande av regeringen i Israel i amerikansk politik, med hjälp av kraften i den så kallade "Israel Lobby" i den amerikanska kongressen.


Vetorätten de var tvungna att kasta in bör inte vilseleda Netanyahus regering.Det är uppenbart för alla att se att Israel blir mer och mer en börda för USA , för USA till samma internationella isolering som i vilken Israel självt placeras av landets regering.President Obama var väl medveten om att tillgripande av vetorätten kommer att ge ytterligare impulser till byggandet av bosättningar, att det krossade alla återstående chanser att återuppta förhandlingarna mellan Israel och palestinierna och att den orsakar stor skada på USA:s ställning i en arabvärld som går genom revolutionär omvälvning.

I Obamas intresseavvägningen har partipolitiken segrat ännu en gång över vad han själv har förklarats vara av strategiskt intresse av USA, liksom över chanserna att få ett slut på den israelisk-palestinska konflikten genom en enad insats av FN.Det bör anges klart och otvetydigt: det organ som kallas "AIPAC" är inte en "Israel lobby", utan en anti-israeliska lobbyn, ett organ som samlats enorma makt som den använder för att förhindra israeliska hänsynslös politik från att någonsin korrigeras.Genom att på så sätt kväva Israel i ett självdestruktivt läget hjälper det att förstöra framtiden för Israel, att förneka Israel någon chans att uppnå fred med sina grannar, för att driva vårt land djupare och djupare ner i avgrunden av ockupation, bosättning och rasism.

Det är en plikt för alla som anser sig sanna vänner av Israel, judar och icke-judar lika, att konfrontera AIPAC och bryta dess makt att tysta kritik. Detta är det enda hoppet för Israels framtid. Adam Keller, Gush Shalom talesman, Översätt från engelska av Egon Berglund syftningsfel kan förekomma se originaltexten 
här: Gush Shalom "A Pyrrhic Victory in the UN Security Council"

Foto från Gush Shalom


Läs även andra bloggares åsikter om

9 kommentarer:

 1. Till AK Roth ditt uttryck där judar som grupp hängs ut är kränkande.Din kommentar tas bort.
  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 2. Om vi kristna mera allmänt vågade instämma i Adam Kellers slutord så skulle verklig försoning och hållbar fred med rättvisa snart vara möjlig.

  Nils Andreasson
  Kristna nätverket för Palestina

  Adam Keller, talesman för Gush Shalom:
  "Det är en plikt för alla som anser sig sanna vänner av Israel, judar och icke-judar lika, att konfrontera AIPAC och bryta dess makt att tysta kritik. Detta är det enda hoppet för Israels framtid."

  SvaraRadera
 3. Tack till den som uppmärksammade mej på AK Roth:s "uttryck där judar som grupp hängs ut är kränkande".

  SvaraRadera
 4. Egon, O.K. man får inte kommentera att man upplever det som kränkande att judar eller enbart judiska lobbygrupper attackeras, jag minns inte exakt vad jag skrev. Det skulle vara kränkande? Bra sätt att tysta folk. (Men uttyck som slinker in, om Israel och "världsherravälde", det uppfattas väl inte som kränkande?).

  Bara att inse: bloggar är inga demokratiska företeelser.

  Sedan när är en omröstning i FN bevis på laglighet?

  Har Gush Shalom och Uri Avnery belägg för att just AIPACS argument avgjorde vetot. Kan det ha funnits andra realpolitiska eller andra argument?

  Det sagt, är jag INTE för mer byggande, på områden som under förhandling, när fientligheterna stoppats, ska bli en del av Palestina. Jag finner det olämpligt och stötande.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 5. Till AK Roth. Citat"jag minns inte exakt vad jag skrev. Det skulle vara kränkande? Bra sätt att tysta folk. (Men uttyck som slinker in, om Israel och "världsherravälde", det uppfattas väl inte som kränkande?)" slut citat AK Roth

  Jag vet exakt vad du skrev, du använde ett uttryck "där judar som grupp hängs ut". Jag kommer inte att luras av dej att upprepa detta ord du använde eftersom då skulle jag bli anklagad att tillåta antisemitiska uttalanden i min blogg.
  Du anklagar ofta andra för antisemitiska kommentarer, hade någon av dem använt detta uttryck hade du "brännmärkt" min blogg. Oerhört fult av dej, tack "Bulten i Bo" som uppmärksammade mej på uttrycket.

  SvaraRadera
 6. Verkligen, A-K, din nya linje är alltså att det är helt OK att (som du gjorde i ditt första inlägg) skriva ordet "j__e-lobby" i sina inlägg?

  Och denna nya linje gäller konsekvent antar jag? Alla får skriva det, och man ska inte antisemitanklagas för det?

  SvaraRadera
 7. Egon, att du upplever att någon försöker "lura dig" är sorgligt. En fras tagen ur sitt sammanhang är svår att bedöma. Skulle "där svarta som grupp hängs ut" också vara kränkande i sig?

  Jag har hängt upp mig på att du accepterade utan kommentar i din blogg att en person talade om "världsherravälde" - ett typiskt mönster från en person med fördomsfull syn. (från din blogg 2008)

  Egon, jag upplever att du tar intryck av Johan Byegård? Ännu en miss.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 8. Jag tycker du är oförskämd.
  Jag vet exakt vad du skrev, du använde ett uttryck "där judar som grupp hängs ut". Du anklagar ofta andra för antisemitiska kommentarer, hade någon av dem använt detta uttryck hade du "brännmärkt" min blogg. Oerhört fult av dej.

  SvaraRadera
 9. OK, Egon, nu får du skärpa dig och sluta lyssna på varniningar från mig när någon försöker skriva "j__elobby" på din blogg. För det har A-K Roth sagt.

  SvaraRadera