17 juli 2011

Gazas byggboom

Citat”Gaza befinner sig nu mitt i en byggboom. Tusentals byggnadsarbetare ombeds att återgå till arbetet, The Contractors Association säger mer än 14.000 byggjobb har skapats i år. Den israeliska blockaden av Gaza under de senaste fyra åren har gjort att byggnationen stått stilla. Men efter den egyptiska revolutionen, har leveranserna varit lättare. Men människorna säger bättre vore att Israel avslutade blockaden så att lastbilar kunde köra över byggmaterialet över gränsen från Israel istället för genom tunnlarna från Egypten” slut citat Al Jazeera'a Nicole Johnston rapporter från Gaza. 16 July 2011



Jag har tidigare skrivit: Det allvarliga med de som kritiserar ”Ship to Gaza” inte förstår att blockaden av Gaza är bara ökar Hamas inflytande. AlJazeera English den 5 jul 2011"

Det har gått fem år sedan Israel införde en total blockad av Gaza - en belägring som syftade till att försvaga Hamas, som kontrollerar Gazaremsan. Men en underjordisk värld av smugglingstunnlar och den efterföljande skatter som påförs av Hamas, har faktiskt bidragit till att stärka gruppen. Medan Israels blockad har i allmänhet skadat ekonomin i Gaza, har tunnlarna gjort sina ägare och Hamas rikare. " Al Jazeeras Nicole Johnston rapporter från Gaza.



Rapport vid Gazagränsen
Den egyptiska revolutionen väckte ett hopp bland Gazaremsans invånare. Ett hopp om att gränsen till Egypten skulle öppnas och Israels blockad brytas. Idag har det mesta av förhoppningarna grusats. Rapport har besökt gränsen i Rafah.



 Därför " Häv blockaden av Gaza "

Den franska båten Diginité/Karama är på väg mot Gaza för att trotsa Israels havsblockad mot den palestinska enklaven. Ombord finns svensk-israelen Dror Feiler som även var med i förra årets flotta Ship to Gaza.

Citat "På torsdag kväll Karama nådde den östra grekiska ön Kastellórizo för att fylla bränsle och möta ytterligare delegater från Frankrike.
Kastellórizos historia är förbundet med Gaza: Under andra världskriget, efter att ha ockuperat av den brittiska armén och av rädsla tyska attacker, flydde en del av invånarna till Gaza och förblev i Palestina för ett par år. Detta gjorde invånarna på ön och den lilla hamnstaden särskilt gästvänliga till den lilla båten och dess uppdrag. ” ur Haaretz

För att ingen av läsarna skall hållas i tvivelsmål, min egen inställning läs tidigare:
Hamas i Gaza

Lyssna : "Sedan islamistiska Hamas tog över Gazaresmsan sommaren 2007 har kvinnors liv reglerats allt mer. Hamas har utfärdat lagar som förbjuder kvinnor att röka och åka motorcykel och påtvingar kvinnor i vissa yrkesroller att bära sjal. Men hur framgångsrika har lagarna varit? Hur har livet för Gazas kvinnor förändrats under Hamas? Terje Carlsson besöker Gaza" .SR-Människor och tro

Ship to Gazas blogg

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
DN
SvD
GP
Dagen 

5 kommentarer:

  1. Är det inte så, som framkommit av debatten på denna site, att flödet av material till Gaza ökat successivt. Det är väl en rimlig kompromiss att det allt större in och utflödet går via Israel. Min uppfattning är fortfarande att blockaden syftar till att begränsa Hamas militära kapacitet inte att ställa till elände för folket även om det blir en följd.

    SvaraRadera
  2. Ja flödet av varor till Gaza genom Israel har ökat speciellt efter förra Ship to Gaza när de absurda reglerna var som fick föras in blev kända."Partial List of Items Prohibited/Permitted into the Gaza Strip May 2010 " Ship to Gaza

    SvaraRadera
  3. Joakim Wohlfeil18 juli 2011 kl. 12:19

    Det är definitionsmässigt inte illgalt för en krigförande part att införa blockad mot en annan krigförande part.
    Däremot får blockaden inte rikta sig mot civilbefolkningen vilket är ett av problemen men Gazablockaden som inte stoppar några vapen eller resurser till Hamas utan bisarrt nog haft motsatt effekt.

    Precis som Egon påpekar så gav Israel bort en stor propagandaseger till förra Ship To Gaza när man tvingades ta bort de bisarra 30-listorna. Denna policy hade EU (inklusive samtliga partier i Sveriges Riksdag), FN och biståndorganisationer bett Isarel ta bort under lång tid. Nu blev det förra årets STG-konvoj som fick "äran" för att de regler som skadade både palestininer och Israel säkerhet togs bort

    SvaraRadera
  4. Tack Joakim för dina kommentarer, se även kommentarer i Värlenidag: Präster kritiserar biskopars utspel

    SvaraRadera
  5. Härmed erkänner jag att den första StG haft positiva effekter på inflödet av gods till Gaza. Baksidan var att konfrontationen med Israel blev blodig. Eftersom hotet av en andra StG- demonstration också verkar ha haft positiva effekter på samma sätt som den första borde väl åtminstone moderata StG-kramare vara nöjda trots att demonstrationen blev blockerad?

    SvaraRadera