8 augusti 2011

Massprotesterna i Israel

Mass protests held across Israel
Den israeliska författaren Amos Oz skriver i tidningen Haaretz om protesterna mot ökade levnadsomkostnader i Israel. Han skräder inte orden vart felet är.

Citat”Israel har aldrig varit en jämlik stat. Men i sina glansdagar, var det mer jämlikt än de flesta stater i världen. Fattigdomen var inte akut och den rikedom var inte uppseendeväckande, och socialt ansvar gentemot de fattiga och behövande visas inte bara på den ekonomiska nivån utan på det känslomässiga planet också....


De resurser som krävs för att upprätta social rättvisa i Israel finns nu istället på tre ställen: 

1. De miljarder Israel investerat i bosättningarna, som är de största misstag i statens historia, liksom dess största orättvisa. 

2. Kanaliserade den jättelika summor i den ultraortodoxa yeshivaskolorna, där generationer av okunniga parasiter växer, fylld av förakt mot staten och dess folk är 2100-talets verklighet.

3. Den passionerade stöd för Netanyahus regering och dess föregångare som ohämmat kunnat berika sig själva olika pampar och deras kumpaner, på bekostnad av medelklassen och de fattiga. 

Låt oss inte glömma när rikedomar strömmade in i bosättningarna, till yeshivaskolorna och pamparnas konton var pengarna kom ifrån. De kommer från arbetsmarknaden och kreativa talanger av miljoner israeler som bär upp unik konstlad ekonomi av en stat fattig på naturresurser (vi har inte börjat räkna naturgas än), och rik på mänskliga resurser. ” slut citat (i översättning från engelska syftningsfel kan förekomma se originaltexten här) :Haaretz-Israel's tent city protests are a delightful revival of mutual fraternity 

Mer om yeshivaskolorna: Citat” Vidare berättade han att Israels förste premiärminister gav ultraortodoxa judarna ett livslångt ”studiebidrag” för att kunna ägna sig åt toranstudier och befrielse från den treåriga militärtjänsten. De utgör nu 44% av Jerusalems innevånare. Bakgrunden var att efter judeutrotningen i Europa var judar som var ”skriftlärda” nästan utrotade. Nu är denna grupp 10% av befolkningen och eftersom de oftast har 12 barn väntas den gruppen öka i framtiden ( nu går 24% av Israeliska skolbarnen i ultraortodoxa skolor). Alla kan ju förstå att de blir tungt för ett lands statsbudget när en så stor del av befolkningen inte jobbar eller gör militärtjänst utan lever på bidrag. De är en viktig maktfaktor i de politiska livet. ” ur I Tabors hus 

Citat ”Bosättningspolitiken kostar Israel stora summor årligen. Olika typer av subventioner lämnas till dem som bosätter sig i de ockuperade områdena. Summor på mellan 300 och 600 miljoner USD har nämnts i debatten kring 1998 års budget. Säkerhetsarrangemangen kring vissa bosättningar blir också mycket kostsamma. I Hebrons stadskärna bor 400 ultraortodoxa judiska bosättare bland 120 000 palestinier, bevakade av 1 200 israeliska soldater.” ur Signum- Palestina – fredsprocess med förhinder

Citat” De senaste veckorna har hundratusentals israeler gått ut för att kräva social rättvisa, och bätt-re levnadsvillkor. Israeliska debattörer har också ifrågasatt fördelningen av enorma summor till för-svaret och bosättningar på Västbanken, samtidigt som inkomstgapet mellan de rikaste och fattigaste i Israel är bland det största i den rika delen av världen” ur Tältprotesterna växer i Jerusalem -SR

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen-Netanyahu-löfte om reformer
Dagen-Massprotester hölls i Israel
DN-Massprotester hölls i Israel
SvD-Massprotester hölls i Israel
Dagen-3

54 kommentarer:

 1. Israel har haft en årlig ekonomisk tillväxt av över 4% under 2000-talet. mer än någon annan västlig stat.
  Protester och demonstrationer är inte ovanliga i en demokrati.
  När såg vi någon protestaktion mot Hamasmaffian i Gaza?

  Jan-Åke Westin

  SvaraRadera
 2. Käre Egon
  Har du lagt märke till att demonstrationerna var fredliga i Tel Aviv m.fl. israeliska städer till skillnad mot andra liknande runt om i världen?
  Har du märkt att prosterna genomförs av alla samhällsgrupper inklusive araber.
  Har du observerat att Israels ekonomi blomstrar till skillnad mot exempelvis USA's och sydeuropas?
  Protesterna är angelägna men visar väl även enligt din mening ett relativt välordnat samhälle?

  SvaraRadera
 3. "När såg vi någon protestaktion mot Hamasmaffian i Gaza?"

  Thousands of Palestinians took to the streets of Ramallah, Bethlehem, Hebron and Gaza City on Tuesday for a planned rally in support of national unity and twenty people began hunger strikes.
  se Gaza " Hopp för en framtid"

  SvaraRadera
 4. Ja, Ulf Stenlund - märkligt nog används aldrig i samma omfattning skarpa skott/ "gummi"kulor/tårgas mot judar.

  Ännu märkligare nog så är bruket av våld mot fullständigt fredliga palestinska demonstrationer skyhögt.

  Men när våldsamma bosättare bedriver pogromer på Västbanken står israeliska militären och tittar på.


  Senaste sporten ibland israeliska militären är tydligen att skjuta tårgaspatronerna i huvudhöjd - med ett antal allvarliga huvudskador som följd.

  Den judiska konststudenten Emily Henochowicz fick först ögat bortskjutet – och sedan vägrade staten att betala för sjukhuskostnaderna.

  SvaraRadera
 5. Var väl egentligen bara en tidsfråga, ockupationspolitiken kostar staten en förmögenhet och utgör en utgift som ständigt ökar. Knappast försvarbart om man ser till vad man pungar ut på plats och vad dessa resurser sen går till och de få som gynnas av dem. De folkrättsliga och moraliska aspekterna är inte vad jag menar nu, ingen hemlis vad jag anser där men om man skall fokusera på de ekonomiska så är det en katastrof vilket drabbar de flesta israeler.

  De religiösa demonstrerar ”jämnt” där, men när den sekulära massan börjar kanske det är dags för lite reformer, trots allt de som betalar.

  SvaraRadera
 6. "Israel har haft en årlig ekonomisk tillväxt av över 4% under 2000-talet. mer än någon annan västlig stat."

  Jan-Åke, får jag citera dig på detta i svarsmail till Jerusalem Post nästa gång jag får ett mail från dom med uppmaningar om att skicka pengar till "svältande barn i Israel"?

  SvaraRadera
 7. Skälet till att protesterna i Israel är fredliga är givetvis att de flesta som demonstrerar är judiska medborgare i demokratin Israel som är fattiga genom den stora ekonomiska ojämlikheten i landet men som i grunden är fredliga.
  De arabiska medborgare som deltar i protesterna tillhör de allra fattigasta men är uppvuxna i en demokrati och accepterar demokratins spelregler.
  Detsamma kan man tyvärr inte säga om demonstranterna i arabvärlden.

  Jens Alexandersson

  SvaraRadera
 8. Läs även "During Fiscal Year 2011, the U.S. is providing Israel with at least $8.2 million per day in military aid and $0 in military aid to the Palestinians." Källa : If Americans knew

  SvaraRadera
 9. "$0 in military aid to the Palestinians." Källa : If Americans knew "
  En direkt lögn eftersom USA tillsammans med bl.a Kanada har tränat och utrustat PM´s "säkerhetsstyrkor" på närmare 5000 man.
  Budgetåret 2010 gav USA 100 Milj.$ i stöd till Abba´s styrkor vilket väl är vad en gendermeristyrka kan behöva.

  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_security_assistance_to_the_Palestinian_Authority#Funds_allocated

  Jan-Åke Westin

  SvaraRadera
 10. Jan-Åke Westin du talar om budgetåtert 2010, If Americans knew talar om budgetåret 2011

  Citat" $ 400.400.000 har avsatts för ekonomisk hjälp till palestinierna och $ 100 miljoner för stöd till PA polisutbildning, etc. för FY2010. Den amerikanska gav också strax över $ 61.500.000 (som den 13 februari, 2009) i humanitärt katastrofbistånd genom USAID, UNRWA, och Internationella kommittén för Röda korset efter Israels angrepp på Gaza.
  Källa: If Americans knew

  SvaraRadera
 11. Egon,

  Som vanligt citerar du en massa fakta snippets som du skördar på anti-israeliska bloggar. Det har ofta visat sig att dessa snippets står i gråzonen mella fantasi och hallucination. Varför går du inte direkt till källan och kollar i den federala budgeten?

  Nu är det så att USA bidrar med stora summor till icke-nationer ur budgetposter som inte syns i den publicerade sammanfattningen. Det sker dels genom obskyra budgetposter, dels genom dolda poster, och dels genom organisationer som CIA vars interna budget är hemlig.

  För övrigt kan man ju fråga sig vad palestinierna behöver militär hjälp till. De har redan alla de vapen Oslo-traktaten tillåter . Deras gendarmer är färdigtränade. Vore det inte bättre att använda pengarna till att bygga upp de civila verksamheterna i sitt samhälle? Jag trodde Egons skulle glädjas åt att palestinierna inte får några mer vapen, i stället för att vara avundsjuk på Israel, som som i egenskap av suverän nations-stat har rättigheter som Palestinska Myndigheten saknar.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 12. Vad gäller bloggposten, så är det inte första gången kända författare har kritiserat sitt lands fördelningspolitik. Jag föreslår att du läser "Pomperipossa i Monismanien," mitt favoritalster ur Astrid Lindgrens livsverk.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 13. Fortfarande en ren lögn från din källa,Egon
  "For FY 2011, $150 million has been requested for training ($56 million), equipment ($33 million), infrastructure ($53 million) and capacity building projects ($3 million)."
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_security_assistance_to_the_Palestinian_Authority#Funds_allocated

  Sluta använda kommunistiska sajter som källor, är du snäll, Egon.
  Det blir bara fel.

  Jan-Åke Westin

  SvaraRadera
 14. Varför har inte Alison Weir med summan för 2011beror på att den ej ännu betalats ut ? “ För FY 2011, har $ 150 miljoner som begärts för utbildning ($ 56 miljoner), utrustning ($ 33 miljoner euro), infrastruktur (53 $ miljoner) och kapacitet byggprojekt ($ 3 miljoner) ”
  Men är summan $ 150 miljoner är ju ”nålpengar” jämfört vad som Israel får

  Om “kommunistiska sajter”
  “Alison Weir heter grundaren av "IF AMERICANS KNEW " ( länken finns längst upp på min länklista) hon var redaktör för en liten stad tidningen i Kalifornien, hon kände till väldigt lite om den israelisk-palestinska ... alla konflikter, annat än vad hon hade döma av kvällsnyheterna eller rubriker tidningen. Som journalist var hennes uppmärksamhet på frågor på mycket närmare håll. Hon är varken en muslim eller jude, men hon ändå blev mer nyfiken på ämnet för det palestinska upproret. Och gjort hon började göra efterforskningar, blev hon alltmer misstänksam att amerikanska medier inte berättade hela historien. “Journalist som ifrågasatte

  SvaraRadera
 15. "summan $ 150 miljoner är ju ”nålpengar” jämfört vad som Israel får"
  Israel är en regional stormakt med en av världens mest effektiva försvarsmakter och bedriver ett ytterst framgångsrikt bilateralt samarbete med USA när det gäller militärteknologi.
  Att jämföra Israel med ickestaten Palestina när det gäller militärbudgetar är inte särskilt begåvat.

  Jan-Åke Westin

  SvaraRadera
 16. Den nyinkomne upplyser oss om att israeliska "judiska medborgare...i grunden är fredliga" något som han dock inte tillskriver araber.

  Många judiska invandrare till Israel är ju uppväxta i diktaturer (Avigdor Lieberman kommer ju exempelvis från Moldavien) och det borde ju därför inte ligga någon miljömässig grund för ovan dragna slutsats.

  Kan då det vara så att Alexanderssons slutsats baserar sig på rasbiologi?

  SvaraRadera
 17. Varför ids ingen av dem som kommenterat negativt om detta inlägg ge sig på vad Amos Oz säger i Haaretz? Alltså inläggets början.
  Har han fel när han säger att kolonisationspolitiken är ett ekonomiskt sänke för Israel som drabbar andra delar av samhället?

  SvaraRadera
 18. För yngre läsare som inte känner till Pomperipossa: Det var Lindgrens protestskrift i sagoform på 1970-talet mot den svenska skattepolitiken. Hon var tvungen att betala 102% av sin inkomst i skatt.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 19. Stig, om man ska kommentera något som Oz har sagt måste man väl i korrekthetens namn citera vad han sa? Tar Amos Oz verkligen ordet "kolonisationspolitiken" i sin mun, på något språk, eller handlar det om "bosättningspolitiken"? Det verkar ju vara din syn att judar och Israel "koloniserar" mark i området men är det Amos Oz syn också? Kanske men jag ser det inte. Jag önskar bara att utomstående håller slagord och sina egna vinklar borta från debatt. Det och att man avstår från att saluföra andra utomståendes vinklingar, som Alison Weir kreativa statistik och bekymmersamma slagord. Kanske någon insatt i hebreiska kan säga om Oz använder ordet "kolonisationspolitiken"?

  SvaraRadera
 20. Nu stod det väl inte ”kolonisationspolitiken” ordagrant, utan ”bosättningarna”.
  Dock förändra detta knappast innebörden i vad Oz skriver.

  SvaraRadera
 21. Jo, Guardian, det finns en värdeskillnad i begreppen. Stig visar en kreativa uppfattning, liknande den han har när han kallar aktioner riktade mot terrorister för terrorism. Men han borde väl få chansen att svara själv, tycker jag.

  SvaraRadera
 22. Orden "Jag önskar bara att utomstående håller slagord och sina egna vinklar borta från debatt" i A-K Roths kommentar kom verkligen från rätt tangentbord. Skärvorna ryker när sten kastas i glashus och det hela var bara ännu ett exempel på hur man märker ord i stället för att diskutera saken - ack så vanligt.
  Min fråga kvarstår: Har Amos Oz fel? Om så - var tar han miste?

  SvaraRadera
 23. Tikotzinsky, det var Astrid Lindgrens skatt på sista tjänade hundring (det som i den svenska debatten kallats för "marginalskatt") som var 102%, inte hennes totala skatt.

  Rörande militärutgifter som du och din kreativa namnpåhittande bloggkollega är så förtjusta i att diskutera: Jag kan inte riktigt begripa varför ni i Israellobbyn är så negativa till att palestinierna får tillgång till modernt krigsmaterial.

  Exempelvis, skulle dom tilldelas s.k. drönare så finns ju möjligheten att dom överger den av er så förkastade konservburksbombningen av södra Israel. Då kanske dom istället skulle uppta sådan krigsföring som ni alltid hyllar på era bloggar; skicka drönaren till Tel Aviv, bomba de israeliska stridscentralerna där och förklara att all därigenom stupad civilbefolkning berodde på att de fega militärerna tog skydd bland civlibefolkningen.

  Om man gav dom patrullbåtar skulle dom ju kunna upprätta en bojkott runt hela Israel, kapa fartyg som är på väg dit, tvinga med besättningen till Gaza där man lägger beslag på deras kontokort och deras saxofoner.

  Såna metoder borde väl tilltala er, eller?

  SvaraRadera
 24. Bäste Bulten i Bo
  Menar du att du själv inte förkastar ”konservburksbombningen av södra Israel”? Du kanske t.o.m. gladde dig åt pansarvärnsgranaten som träffade en israelisk skolbuss? Terror kan aldrig någonsin motiveras, detta gäller både Breivik och Hamas.
  Även om det finns rötägg inom israeliska armen, som inom all militär verksamhet, är skillnaden mellan Hamas och Israels arme att de senare inte har civila som primära mål och heller inte använder sina egna civila som mänskliga sköldar.

  SvaraRadera
 25. Stig: Amos Oz kan mycket väl ha rätt i vad han skriver om bosättningspolitiken. Och du kan samtidigt ha låtit din egen politik färga ditt ordval. Du kan även ha låtit egna känslor färga ditt användande av ordastävet om glashus. Brukar jag byta bort ord när jag citerar?

  Jag tycker man ska citera så exakt man kan.

  SvaraRadera
 26. Stenlund, jag är naturligtvis emot all bombning och all terror, oavsett den bedrivs av Hamas eller Israel.

  "...skillnaden mellan Hamas och Israels arme att de senare inte har civila som primära mål", kan du väl strängt taget inte veta. Men om så är fallet, så är det empiriska utfallet trots allt att Israel vunnit stort i grenen att orsaka civila dödsfall.

  Strängt taget borde väl Israel i så fall av humanitära skäl gå över till likt Hams ha "civila som primära mål", skulle ju spara många liv om man tror dig.

  "heller inte använder sina egna civila som mänskliga sköldar"

  Kolla in denna video som visar hur Israeliska militärer uppehåller sig i Sderot.

  http://www.youtube.com/watch?v=U3dgdkTNlYg

  Tycker du att Sderot därigenom är ett legitimt mål för beskjutning, eller?

  SvaraRadera
 27. Bib,

  Visst har du rätt att det var Lindgrens marginalskatt. Denna ekonomiska term finns på andra språk också. På engelska heter det "marginal tax rate" och på hebreiska "mass shuli".

  Vad gäller palestiniernas beväpning, så anser jag att de bör hålla sig till ingångna traktat. Det finns en exakt lista på hur många och vilka vapen de får ha i Oslo-avtalen.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 28. Jaha du Bulten i Bo, du har väl inte fått för dig att de militära tjejerna i Sderot sökt sig dit för att i skydd av ortens civila skjuta raketer mot Gazas civila? Det är bra att du nu ansluter dig till den konsensus som uppnåtts på den har bloggen, nämligen att Hamas inte är bra ens för den egna befolkningen i Gaza.

  SvaraRadera
 29. Idag meddelades det att Israel kommer att bygga än fler bosättningar på ockuperat område. Osloavtalet känns mer inaktuellt för var dag som går.

  Har du någon gång funderat på om den trygghet ni Israeler tror att ni har pga av ert vapenmonopol kan vara en schimär, G.?

  SvaraRadera
 30. Tänk er att inte alla ser demonstrationerna i Israel som ni - Guardian & Bulten i Bo gör.

  Araberna ser verkligheten i Israel med mognad som ni SAKNAR!
  http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2011/Aug-12/Israeli-Summer-protest-movement-has-the-scent-of-Arab-Spring.ashx

  NI är blinda av judehat, därför ser ni inte verkligheten överhuvudtaget!

  Prosterna genomförs av alla samhällsgrupper inklusive araber.
  Har ni märkt att prosterna genomförs med israeliska polisens tillstånd?

  Så går det till om man i en demokrati kräver rättvisa, eller vill visa misstroende med den aktuella regeringens politik.
  Det är demokratins väg att tidigarelägga en nyval!

  Netanyahu & Co har "förstört" landet med en omogna beslut!

  Nu har Israelerna visat för oppositionen att de har deras stödd.

  Guardian, du "älskar" verkligen judarna...

  SvaraRadera
 31. Jerry, du kanske själv skulle försöka att dämpa din egen judeofili lite och inte göra den till ett slagträ i debatten, vad har det som sker med judar eller religion att göra? Kritik mot Israel som besvaras med anklagelser om anti-semitism är lågt.

  SvaraRadera
 32. Vad är detta för trams, Jerry?
  Kan du sluta att pådyvla mig massa åsikter!

  Jag har inte överhuvudtaget kommenterat protesterna, så du har ingen aning hur jag ser på demonstrationerna i Israel – så bara dra igen!

  SvaraRadera
 33. Guardian, endast på grund av det så kallade ”arabiska våren” eller som Iran föredrar att kalla det för ”Islamic Awakening” (http://www.presstv.com/section/IslamicAwakening.html), så förvandlas protesterna till en slagträ.
  Det är ingen trams, dina åsikter är kristallklara.

  Du kommenterar ”Massprotesterna i Israel” med att sammanlikna de sociala protesterna med våldsamma bosättare på ockuperade Västbanken!
  På Västbanken gäller militärlagar och om det står israeliska militären och tittar på, så dessa behöver ställas in för militärdomstol.

  Du missar inget tillfälle att ta prata om det du älskar mest, men just nu skall du kommentera faktiskt endast ”Massprotesterna i Israel”!

  Jens Alexandersson förklarade klart och tidligt att de fredliga protesterna i Israel genomförs med ett godkänt tillstånd.
  I demonstrationen hittar man folk från alla grupperingar, medborgare i demokrati tar till sådana medel när bägaren har runnit över, och det gjorde det i Israel.
  Alla som är fattiga genom den stora ekonomiska ojämlikheten i landet deltar med bland annat stöd från Histadrut (LO).

  Om man insistera att blanda in protesterna i de arabiska länderna, så det enda som man skall påpeka att israelerna har tagit lärdom från egyptiernas ide att STANA kvar övernatten.
  Israeliska medborgare som deltar i protesterna tillhör de allra fattigaste men de utför protester eftersom en demokrati ger de rätt att protestera.
  Detsamma kan man tyvärr inte säga om demonstranterna i arabvärlden, där tillkommer dessutom en kamp mot diktatoriska styren.

  Markus Haile jag vet inte vem du är eftersom jag dirigeras till följande - http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DxRVtPSgFRw8%26feature%3Drelated ?!?
  Jag använder inget slagträ i debatten om ”Massprotesterna i Israel”.
  Du ställer en märklig fråga – ”vad har det som sker med judar eller religion att göra?”.
  Israel består av cirka 80 % av judar resterande procenten är israeliska medborgare är kristna eller muslimska araber samt andra grupper.
  Antisemitism har INGENTING att gör med kritik mot Israel – här har du en prakt exempel av antisemitism!
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1311844/Malmobon-som-inte-kan-rora-sig-fritt.html

  SvaraRadera
 34. Ja Jerry, den länken säger väl lika lite som din ”egen”, men då du kommenterat mina alster tidigare och min identitet är tydlig nog med både namn och bild på denna sida förstår jag inte din första mening. Du vet nog mer om mig än jag om dig. Likaså din andra där du enbart upprepar det jag säger fast samtidigt inte riktigt själv kan skilja på det vilket framkommer när du hostar fram försvar i form av ” NI är blinda av judehat, därför ser ni inte verkligheten överhuvudtaget!” i tidigare poster. Är kritik mot Israel detsamma som judehat?

  ”Guardian, du "älskar" verkligen judarna...” Du menar här att pga Israelkritik så gör det denne judefientlig, även jag har synpunkter på hur ibland Israel agerar, gör det även mig till judehatare?

  "Antisemitism har INGENTING att gör med kritik mot Israel –.." Helt rätt så varför då ta till utspel som ovan? Och Artikeln, ja den är full av anti-semitism, enda punkt jag helt kan hålla med dig på.

  SvaraRadera
 35. Markus Haile du måste hålla med att jag har anledning att tro att någon annan tagit din identitet när det kommer fram länken på YOU TUBE.... http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DxRVtPSgFRw8%26feature%3Drelated ...

  Jag skulle egentligen skriva klarare till vem jag riktade meningen, det var riktad till 'Bulten i Bo' samt 'Guardian'.

  Det ät inte utan anledning som jag skrev ”NI är blinda av judehat, därför ser ni inte verkligheten överhuvudtaget!”

  Hade "äran" att läsa deras åsikter i tidigare hos andra bloggare.

  Jag har kritiserat Israel sedan 70-talet, men ingen anklagat mig för judehat.

  ”Guardian, du "älskar" verkligen judarna...”
  Inte för Israelkritik har jag skrivit om Guardians jude fientlighet, det har han yttrat sig om i andra bloggar.

  Alltså om du skriver "även jag har synpunkter på hur ibland Israel agerar, gör det även mig till judehatare?", då kan du addera mig också till kategori judehatare, för jag vågar påstå att du har inte börjat redan på 70-talet kritisera Israel.

  SvaraRadera
 36. Stenlund, du tycker (om jag förstår dig rätt) alltså att det är OK att israeliska soldater uppehåller sig i Sderot, att det inte är legitimt att skjuta bomber in i stade för det.

  Där är du och jag överens.

  Men då inställer sig frågan, var någonstans i Gaza är det på samma sätt legitimt för de som bedriver det militära motståndet mot "Gjutet Bly" att befinna sig och detta område då på samma sätt ska vara fredat mot bombning?

  SvaraRadera
 37. Jerry, vilken eller vilka judar är det som jag har uttrycket ett blint hat mot? Och kan du citera mig på ett exempel hur du anser att detta hat har tagit sig uttryck i denna debatten?

  SvaraRadera
 38. Till Jerry Jag har beslutat att din långa kommentar till Bulten Bo inte publiceras. Kommentaren handlar mer om Bulten Bo:s egen blogg och inte ämnet i fråga alltså "Massprotesterna i Israel"

  SvaraRadera
 39. Får väl då meddela "Jerry" att han kan maila mig sin kritik.

  SvaraRadera
 40. Till Bulten i Bo
  Personligenär jag principiellt emot all militär verksamhet. Jag kan dock förstå försvarskrig bättre än anfallskrig. Vedergällning och blodshämnd hör absolut inte hemma i ett civiliserat samhälle. Även om tillämpnigen är skral även i kristna sammanhang är detta än värre både med judendomens öga för öga och muslimsk brodershämnd.
  Gradskillnaden i helvetet är att Hamas siktar mot Sderot oavsett om det råkar vara militärer eller ej medan IDF siktar på den plats i Gaza varifrån raketer avfyrats eller där andra palestinier uppgivit att Hamas koryfeer befinner sig.

  SvaraRadera
 41. Bäste Egon, Jag förstår din beslutat som är i för sig korrekt eftersom kommentaren handlar mer om Bulten Bo:s egen blogg och inte ämnet i fråga alltså "Massprotesterna i Israel".

  Kommentar till Bulten i Bo var ett svar på hans fråga till mig, "vilken eller vilka judar är det som jag har uttrycket ett blint hat mot?..", som jag anser att ALLA har rätt att ta del av.

  Efter att du själv läst så kan du säkert själv dra slutsats att jag vill inte befatta mig med individen som hyllas av signaturen Jinge & Co.

  Jinge & Co. säger sig att stå för de svagas rättvisa, men eftersom Israel har aldrig varit en jämlik stat, så passar de på att ge kängan mot sionisterna - för de finns enbart judiska sionister.
  De kritiserar gärna alla som stödjer judiska sionister, men kristna sionister vill de inte prata om eller kritisera.

  På 60-talet hade Israel endast militära utgifter för att försvara sig mot arabstaterna, inte EN enda arabisk palestinier krävde då att Jordanien skall lämna ockuperat land...

  Fattigdomen i Israel fans även på 60-talet men den var inte akut.

  Nu har den blivit akut eftersom ockupationer är inte billiga...

  SvaraRadera
 42. Till Jerry du skriver "Jinge & Co. säger sig att stå för de svagas rättvisa, men eftersom Israel har aldrig varit en jämlik stat, så passar de på att ge kängan mot sionisterna - för de finns enbart judiska sionister.
  De kritiserar gärna alla som stödjer judiska sionister, men kristna sionister vill de inte prata om eller kritisera." slut citat
  Jag kollade upp vad "Jinge" skrivit han skriver om sig själv citat "Själv är jag en ivrig gudsförnekare och kan ibland lyfta på ögonbrynen inför dem som inte delar min uppfattning om sakernas tillstånd." slut citat.
  Men visst har han skrivit om och kritiserat se "Kristna sionister och en begränsad palestinsk stat"

  SvaraRadera
 43. Får väl då meddela Jerry att på den tid jag kunde hålla min blogg öppen så förekom det visst kritik mot "kristna sionister" där. Jag drog mig verkligen inte förr att kritisera Ulf Ekman såväl som Sievert Öholm, gör öht ingen skillnad på vilken religion folk bekänner sig till.

  Jag betraktar därmed det som att du erkänt att du hade fel och att vi kan lämna din fula anklagelse mot mig därhän.

  SvaraRadera
 44. Stenlund, så länge som du inte är engagerad i Israels arme så vet du strängt taget inget om vafd dom "siktar" på eller inte.

  Verkligheten talar dock sitt tydliga språk. Israel med tillgång till sikten enligt den senaste militärteknologin har lyckats med att ha ihjäl mångdubbelt fler civila än vad Hamas har lyckats med användandes konservburksbomber. Dra den slutsatsen du vill av det.

  SvaraRadera
 45. Vi har nu självaste Richard Goldstones bedömning, efter att han tagit del av alla fakta, om att Israels armè inte avsiktligt besköt civila under operation "Cast Lead"

  Men krig mot terrorister som i strid mot folkrätten slåss i skydd av civila som Hamas medför tragiskt nog civila offer.

  En "konservburksbomb" i form av en Qassam innehåller lika mycket sprängkraft som en granat av 155 mm kaliber som är kapabel att ex.vis totalförstöra en skola.
  Det har dessutom avfyrats ett antal Gradraketer av iransk typ som har ännu större räckvidd och sprängkraft än Qassamraketerna.

  Båda vapnen är terrorvapen att likna vid Nazitysklands V1 och V2.

  Det är inte bristande vilja utan bristande förmåga hos Hamas plus israelisk beredskap och skyddsrum som har gjort att få dödsoffer hittills krävts av bombardemanget från Gaza.

  Jan-Åke Westin

  SvaraRadera
 46. Hade inte tänkt att ens ge mig in i denna diskussion, men Herr Westins (BR)´s dumheter är av den graden att man baxnar.

  Richard Golstone har inte på något sätt tagit tillbaka anklagelserna att Israel medvetet siktade på civila mål. Ham har tvärtom explicit sagt att exempelvis Al-Badr och övriga fall av liknande krigföring mot civila är ouppklarade.
  Han har däremot sagt att Israel utredning av fallet al-Simouni visade att det inte var Israels primära taktik att döda civila, ett fall som få tvivlat på skulle visa annat fall. Det kan vara värt att notera att även Hamas menar att deras taktik inte primärt går ut på att döda civila (men jag köper inte deras resonemang).
  Han konstaerade även att rapportenm hade blivit bättre om Israel valt att samarbeta med utredningen, en rätt säker no-brainer assumtion som alla utom Israels regering redan hade förstått.

  Att påstå att en Qussam (oavsett rev I,II eller III) motsvarar en modern 155mm artellerigranat är så dumt att klockorna nog stannade och tog sig för pannan hemma hos skribenten.
  Det finns inga scenarier från penetrationsförmåga, sprängeffekt i mål, flecehetter vs. järnskrot (beroende på typ av ammunition) där man ens talar om liknande destruktiv förmåga. Skillanden är enorm.

  Israel har fram till CastLead (alltså innan Dec 2008) besvarat de ca 10 000 raketer/mortar attacks som skickats från Gaza med ca 40 000 granater/missiler som varje har en oerhört mycket större destruktiv effekt än Hamas vapen.
  Det är en klart definierad sanning att man redan innan CastLead visste att vapeninsatser, även mycket överlägsna sådana var ineffektiva mot Hamas som idag har en större vapenarsenal än innan december 2008.

  Med det lägger jag mig inte vidare i denna tråd, det är rätt tydligt vilka som har koll när några tvingas ljuga ihop sina argument.

  SvaraRadera
 47. 1/ Goldstone tar tillbaks anklagelserna om att Israel avsiktligt besköt civila under Cast Lead
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=255070
  2/ En raket om 1.5-2 m innehåller närmast definitionsmässigt minst lika mycket sprängkraft som en 155mm granat, speciellt som raketerna avger mycket mer splitter än en granat.
  3/Gradatackerna från Gaza har ökat och de raketerna är större och har längre räckvidd än Qassamerna.
  4/ Urban Combat kräver alltid mer civila offer än fältslag och Hamas utnyttjar detta i propagandan med fullständig likgiltighet för civila offer

  Jan-Åke Westin

  SvaraRadera
 48. Goldsone himself on the Goldstone report
  http://www.washingtonpost.com/opinions/reconsidering-the-goldstone-report-on-israel-and-war-crimes/2011/04/01/AFg111JC_story.html
  Comments unneccessary

  Jan-åke Westin

  SvaraRadera
 49. Du menar allvarligt, Joakim, att Richard Goldstone anklagar Israel för att medvetet ha siktat på civila mål. Tala vi advokatspråk här? Gör du skillnad på civila mål och civila?

  Jag har uppfattat det som att Goldstone anser att israel inte medvetet skjutit på civila människor. Jag har uppfattat att IDFs order var att inte skjuta på civila utan på hamasstridande. Har du någon ny information från Goldstones kontor?

  SvaraRadera
 50. A-K, jag har visserligen talat med några av cenralfigurerna efter artikeln i WP, men vill du höra om det får vi nog ta det mer privat.

  MEN, låt mig vända på frågan. Har du läst själva Goldstonerapporten? Eller har du istället läst vad andra säger om rapporten?
  I det förstnämnda fallet besvarar sig frågan delvis själv...
  Al-Simouni fallet var en av närmare 40 anklagelser om krigsbrott (Eftersom jag skriver på en telefon och mina referensböcker är många sjömil bort så ber jag om privilegiet att vara lite svävande med detaljer), det är allvarligt för att man här besköt människor som förutom att de gick under en vit flagga, på många andra sätt visade att man var ofarliga. OM, denna beskjutning varit enligt IDF´s Rules of engagement hade det inneburit avsiktligt dödande av obeväpnade civila. Jag (och måga andra IHL-intresserade) hade snarast varit förvånade om Israel INTE hade kunnat bevisa att just detta fall var ett misstag av den lokala befälhavaren. Jag tycker det är intressant att så många med en annars positiv syn på Israel menar det är så sensationellt att just detta fall INTE visade sig vara enligt IDF-praxis (ROE). Trodde du att Israel systematiskt skulle döda ensklida obeväpnade civila ??

  Israel har såvitt jag vet hitintills förutom Al-simoni-caset gett några extremt milda straff till några soldater som använde civila som sköldar, och lite strängare straff i några vanliga brottmål mot soldater som plundrat,stulit kreditkort, pengar, häleriverksamhet, etc..

  Men om du läser RG article så är det också tydligt att han menar att alla övriga krigsbrott måste utredas av samtliga partner och att det är olyckligt med den låga takten i Israel.
  Nu är det så att det i krig inte är illegalt att skjuta mot militära mål (exempelvis Hamaskrigare eller Hamas militära installationer) så självklart handlar även de andra 30-talet exempel om krigföring mot civila (annars är det oftast inga krigsbrott). Och, ja, jag skiljer oftast på civila mål och civila men det kräver också ett längre svar för att vara korrekt.

  Som sagt, jag hade inte tänkt yttra mig mer på denna tråd och då min semester snart är slut så kommer jag inte ha tid att kommentera så mycket på bloggar, men du är välkommen att ringa så kan jag berätta mer.

  BTW, har kvar lite distanskurser på Harvard law, men det tar mig ju inte så mycket närmare Indiana ;-) Men som sagt, testa med Skype.

  SvaraRadera
 51. Joakim, vi får alltså vänta på utredningarna. Utan att vilja verka blasé om anklagelser finns det belagt att anklagelser mot IDF fordom har manufakterats och spritts över världen. Så det själva faktum att specifika anklagelser finns betyder inte att händelser ägt rum precis som det sägs. Så vad ska en människa tro? Gå efter det som beskrivs av dem som aldrig, aldrig missar en chans att selektivt klanda en sida? Icke troligt. De har ju gjort sig icke-trovärdiga pga extrem selotism.

  Must run!

  SvaraRadera
 52. Men A-K, om jag inte minns fel så hade du ju inga som helst problem att hänvisa till källor som var extremt välkända för ensidighet och Zelotism när vi diskuterade Ship To gaza.

  Menar du att det bara är ett problem med källor som är ensidiga ifall du tycker de är kritiska till Israel ;-)

  SvaraRadera
 53. Joakim, selotism är naturligtvis "in the eye of the beholder". Vore bra idé för alla att titta i första hand i ena ögat och se grandet, annars blir det "du ä dum, nej du ä dum, nej du ä dum...:)

  Ge mig exempel på källor jag gett som tangerar folkförakt eller problematiska uttalanden från mina källor så jag vet vad du talar om. Att förkasta t.ex. Svensk- Israelinformation ger jag inte mycket för. Uppviglar denna sajt mot något folk eller bemöter de förakt och ignorans om Israel i Sverige?

  Bland dem som utan ifrågasättande accepterar källor som demoniserar Israel
  ...(de jag gav exempel på angående hatfulla ord, falska antaganden och propagandistiska utfall viftades ju bort och det fullständigt)...

  vill jag helst inte finna predikanter, präster, ansvariga för hjälpverksamhet, etc.. Mao, man väntar sig bättre. Känns det igen? "Israel är en demokrati så vi väntar oss bättre." Att vänta sig bättre av Israel betyder inte att man inte ska vänta sig någonting alls från dess fiender. Om någon på din sida i denna eviga konflikt tror att de besitter alla svar och lösningar är de bedrövligt missledda - och vice versa.

  En Andreas Palm är lätt att nästan ursäkta. Han vet helt enkelt inte vad han gör. Men utbildade människor som arbetar med folk och tro, har man inte rätt att vänta sig att de undersöker vilka de följer? Lars Ohly däremot, som kunde ha kommit in i regeringen...Man undrade om hela svenska vänstern blitt spritt språngande.

  SvaraRadera
 54. Men S N Ä L L A Roth, vi har redan haft oräknerliga diskussioner i olika trådar där dina källor varit helt uppåt väggarna - vilket har påpekats!

  Dessutom är inte dina åsikter eller mått på saker och ting, någon som helst standard eller norm i sammanhanget.

  SvaraRadera