16 september 2011

Palestinier hoppas på Sverige i FN

Palestinierna hoppas på att få sin status uppgraderad i FN:s generalförsamling nästa vecka. Palestiniernas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz, sätter hopp till att Sverige åtminstone ska rösta för att Palestina får samma ställning i FN som Vatikanen, ett steg upp från observatör men inte medlem.” ur SvD

David och Nadim Khoury är de två palestinska bröder som startade 1994 Taybehs bryggeri De återvände efter 20 år i tillsammans med sina familjer från Boston i USA till sin kristna födelseby . Att kunna brygga öl i Palestina visar att en respekt och öppenhet i de annars muslimska Palestina, (där alkohol är förbjudet ) för sin kristna minoritet. Det var Oslo avtalet som gav dem hopp att återvända till sitt hemland och utveckla det. Läs mer Taybeh-2

Här en intervju med Nadim 12 sep 2011 Taybeh Brewing Company, ligger i den lilla staden Taybeh på Västbanken, är det enda bryggeriet i Mellanöstern och fortsätter att producera en av de finaste öl trots ockupation. Den här filmen talar till bryggmästare Nadim Khoury, om företaget, dess framtid, sin syn på den palestinska arbetslösheten .Dan Johansson, Malmö är medlem i Malmö Pingstförsamling och dess församlingsledning. Han är en av programledarna i ”Fokus Israel". I den kristna tidningen Dagen skriver han citat” Jag önskar att alla kristna ber för den allvarliga situationen som gäller Israel. Inom kort ska Förenta Nationernas generalförsamling rösta om att Palestina skall godkännas som medlem i FN. Man ska då också få godkänt gränserna för den nya statsbildningen: Hela Västbanken och Gaza. Det område man önskar som grund för den tilltänkta staten är det bibliska Judéen och Samarien. Löfteslandet som Gud lovat Israel som ska ges bort. Därmed så står hela Bibelns trovärdighet på spel." Läs mer ur DagenFör mej är en trist läsning. En kristen vars bibliska dogmer är viktigare än människornas lidande under ockupation. Han är inte ensam kristen att tycka så i Sverige, men allvarligare är samma tankegods har majoriteten av USA:s kristna och där är deras röster tungt vägande för USA:s veto mot FN: s erkännande av en palestinsk stat. Citat” Det går heller inte att förklara USA:s starka stöd till Israel utan att inkludera betydelsen av USA:s kristna evangelikaler. Det är en grupp som beräknas omfatta minst 60 miljoner invånare eller runt 20 procent av befolkningen. För många av dem är det en självklarhet att försvara Israels rätt till bibliska områden som Judéen och Samarien. Inom den politiskt inflytelserika kristna högern, som kunnat göra sin röst väl hörd Vita huset under George W Bushs presidenttid, finns grupper som Christians United for Israel , en gräsrotsorganisation som under ledning av den kontroversielle pastorn John Hagee verkar för tätare band mellan kristendomen och Israel och som även aktivt stöder den israeliska lobbyn i USA." ur DN


Palestinas folk och även Palestinas kristna längtar efter fred och frihet medan många av västvärldens kristna förnekar dem det. citat”FN: Problem eller lösning September 2011 närmar sig, vill vi be våra vänner att komma ihåg det palestinska folket i sina böner, så att vårt ledarskap skulle ledas in på bästa möjliga tillvägagångssättet under de kommande veckorna för delgivning av fred i regionen och världen”ur Sabeel

Läs även ur tidningen Haaretz över satt av Stig Strömbergsson Citat” På onsdagen publicerades israeliska fredsorganisationer en gemensam lista med 50 skäl för Israel att stödja en palestinsk stat. Tänk dig att du bara accepterar fem av dem – är inte det tillräckligt? Vad exakt är alternativet när nu himlen krymper ovanför oss?” läs mer Himlen krymper 

Citat" Hur läser Dan Johansson Bibeln egentligen? Jo han läser att det skall bli ett storkrig som leder till ”domen i Josafats dal” Det han skriver är ett försvar för den ockupation som sker genom Staten Israel och deras militära överlägsenhet. Det är förfärligt att läsa att arabernas motto är det som psalmisten beskriver i 83:e psalmen. Hur vågar han att skriva detta när alla vet att de kristna palestinier som länge levat som fångar i sitt eget land kämpar för fred utan våld." ur Ökenkällan

Läs även andra bloggares åsikter om
Vårt Land
GP
Skanskan
DN
SR
SvD
DN
GP
Dagen
Vårt Land
Skanskan
DN
SvD 

11 kommentarer:

 1. Vad är detta för sorglig kristen som tror "bibelns trovärdighet faller" om FN beslut inte går enligt hans personliga och dessutom helt obibliska önskemål.

  Matteus 7:24-27 borde vara bra läsning för honom:

  "Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund. Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det rasade inte, eftersom det var byggt på berggrund.Och den som hör dessa mina ord men inte handlar efter dem är som en dåre som byggde sitt hus på sand.Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och störtade sig mot hans hus, och det rasade och raset blev stort."

  Om man kallar sig kristen men bygger sin tro på den värdsliga staten Isarel så blir man som dåren som bygger på sanden.
  Om man som kristen bygger sitt liv på Jesus Kristus så bygger man på en fast grund.

  SvaraRadera
 2. Samma sak för mig varje gång jag jag hör talas om Taybeh, man blir bara så glad. Träffade Nadim på hans bryggeri i januari detta år. Det är verkligen en fantastisk själ. Trots alla naturliga motgångar kämpar de på. Nu är jag ingen direkt öl människa längre(ja jag föredrar cider) men kunde inte låta bli att ta ett glas med honom när jag var i bryggeriet.

  Vill man och är villig att kämpa för det så går det, Taybeh är ett bra exempel på detta. Fler exempel finns på plats, tror därför det finns gott om hopp för palestinas folk, skål!

  SvaraRadera
 3. Denna bloggare kan tydligen aldrig komma med kritik mot den palestinska sidan. Utgångspunkten är "ockupation". Är det då tänkt att Israel ska dra sig tillbaka till de så kallade 1967-års gränserna? Känner denna bloggare till vad det i så fall skulle innebära?

  Jag rekommenderar följande artikel: En förödande enögdhet

  Nyttig läsning för denna bloggare och för läsare av denna blogg!

  SvaraRadera
 4. Till fredsproseccen: Små stater är svåra att försvara alltså måste de utöka sina gränser? Men räcker det då bara med Västbanken ? Avståndet från Damaskus till Jerusalem är skrämmande kort.
  Tex. Belgien Under första världskriget 1914-1918 blev Belgien invaderat av Tyskland. Under andra världskriget drogs Belgien åter in i kriget. Är det någon som på allvar menar att de borde få landområden av sina grannar för att lättare kunna försvara sitt land.
  Bästa försvar är fredliga grannar.

  SvaraRadera
 5. Till Joakim: Se kommentarsfältet i tidningen Dagen Be för FN- omröstningen om Palestina
  Sign. Subbe gör en brilljant analys av oss !! :) en bra exempel på kristet näthat. Jag kommer inte anmäla det, har inte tidningens webb-redaktör vett att ta bort det säger det mer om tidningen inställning än sign subbe

  SvaraRadera
 6. Till den som kallar sig "Person".

  Antydningar om att Judar skulle styra bakom nån slags kulisser är kränkande och ger mycket obehagliga vibbar.
  Det är lika illa som alla Eurabia-haverister som antyder liknande sammansvärjningar hos muslimer.

  Lägg av !!!

  SvaraRadera
 7. Hej Egon, det är väl bara att gratulera denna Subbe till sin briljanta analys ;-)
  Eftersom vi alla är syndare i behov av frälsning genom Jesus Kristus så är det väl rätt tydligt att både du, jag, Subbe och alla andra människor tjänar Belsebub från och till ;-)
  Dessutom är det knappast en kristen som skiver då han inte verkar veta att Allah är det arabiska namnet på G-d oavsett religion. Annars får vi väl ta det som beröm att han specifikt påpekar att vi tjänar Herren.
  Halleluja ;-)

  SvaraRadera
 8. Ja Joakim W har rätt angående frågan sign."Person" ställer. Min svar var nej, jag håller inte med honom. Jag tar bort kommentaren.

  § 10 - Ditt inlägg måste vara fritt från hets och hot mot folkgrupp, förnedring eller kränkning av etniska grupper genom t.ex. grundlösa attacker på gruppernas kultur, traditioner och religioner. DMB tillåter självklart ifrågasättanden av de ovan-nämnda kategorierna.

  SvaraRadera
 9. Till "Fredsprocessen",

  Israel behöver inte mer Lebensraum för att försvara sig. Från Israeliskt håll säger man själv att 1967-års gränser är försvarbara. Israel har ju lyckats försvara från dessa gränser tidigare så det kan man göra nu också.

  Former Israeli diplomats in Washington: 1967 borders are defensible

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/former-israeli-diplomats-in-washington-1967-borders-are-defensible-1.375235

  Israel Hawks Admit Israel’s ‘Indefensible’ 1967 Borders Are Defensible

  http://thinkprogress.org/security/2011/06/09/241231/hawks-1967-borders-indefensible-defensible/

  SvaraRadera
 10. Till Paramount

  De så kallade 1967-års gränserna är inte försvarbara och den saken förändras inte fastän några verklighetsfrånvända israeler påstår att de skulle vara försvarbara.

  SvaraRadera
 11. Tom Nylund
  Du som bor utanför Stockholm har alltså bättre koll på läget och bättre verklighetsuppfattning än israeler på plats…

  Du har kanske fler saker du vill berätta för israelerna, när du ändå håller på?

  SvaraRadera