12 november 2011

Har kyrkan ersatt Israel?

Jag har tidigare länkat till den engelske kyrkoherden Stephen Sizer bosatt  i Virginia Water England. Han är engagerad i de kristna Palestiniers rättigheter och projektet Christ at the Checkpoint och skriv flera böcker om Kristen Sionism

Här en debatt mellan Calvin Smith och Stephen Sizer på Revelation TV 9 november 2011.Mer om var debatten handlar om här: Läs mer här på Stephen Sizers Blogg

Han är författare till boken Christian Zionism Roadmap to Armageddon? Christian Zionism
Mer om About Stephen Sizer

Läs även andra bloggares åsikter om   

15 kommentarer:

 1. Som ett kort svar på din rubrik Egon vill jag formulera mina ord så här: Nej kyrkan har inte ersatt den judiska tron om vi ser den som ett uppriktigt individuellt bejakande av Guds kärlek från den troende juden i sin judiska tro.

  Jesu Kristi frälningsgärning och hans mycket bristfälliga kyrka här på jorden är enligt Guds vilja ett vidgande av förbundet mellan Gud och människan Abraham och hans efterföljare genom Isak och genom Ismael till att stå öppet för alla människor på vår jord. att den kristna sionismen är en villolära förödande för alla medmänskliga strävanden är vi helt överens om.
  Nils Andreasson

  SvaraRadera
 2. Det har att göra med vad du kallar "formalia" och jag kallar demokrati, du är pingstvän men både jag och Sandlund är med i SvK. Vill du att din pastor skickar brev i ditt namn om något du inte blivit tillfrågad om?

  Du tycks vilja ha mitt Credo i frågan om Mellanöstern:

  Jag kommer aldrig att bli lika enögt för palestinierna och mot Israel som du är, däremot är jag helt och hållet för en tvåstatslösning i Mellanöstern och jag är inte alls dispensionalist. Jag hatar inte judar och anser att Israel har all rätt att existera inom trygga gränser.

  Jag tycker också det är en självklarhet att kristna i väst ska stötta kristna i Mellanöstern. Speciellt palestinska kristna i palestinska områden är hårt trängda. Jag tycker det har blivit en stor försämring för de kristna i Hebron, som är det ställe jag känner bäst, jämfört med för ca 15 år sedan. Däremot har vänner i Ashkelon(kristna palestinier) det rätt okej just nu.

  Gaza känner jag inte till personligen, men har sedan söndagsskolan stött ett barnhem i Ramallah via Jukkasjärvi församling. Där verkar det av vad jag hör ännu värre med intern terror mot oliktänkande av alla slag, från Hamas sida.

  Jag ber mycket för mina kristna och muslimska vänner i Hebron, Ashkelon , barnhemmet i Ramallah och hela området. Jag tittar in på din blogg då och då och lär mig en hel del. Men ser den som väldigt blind för det förtryck kristna utsätts för av muslimer och den skräck som gör att de inte vågar uttala sig om denna terror i medier.

  Min farfar var dopfadder åt en muslimsk ung man som nästan blev ihjälslagen hemma i Kiruna pga att han konverterat-det är bokstavligen livsfarligt att uttala sig negativt om islam och muslimer för en kristen i eller från Mellanöstern.

  Jag anser att födelsekyrkan i Betlehem ska in på världsarvslistan och UNESCO borde ta in Palestina men UNRWA sköter sitt uppdrag ganska dåligt bl.a med tanke på att de lurat i min PLO-aktiva väninna i Hebron att Palestina var en självständig stat före 1967 enligt skolböcker UNRWA finansierat.

  Precis som Amos Oz säger handlar denna sak om två stridande som båda har rätt. Skulle alla kunna sluta se på historien och se framåt hade mycket varit vunnet.

  SvaraRadera
 3. Svar till Alma: inte jag heller hatar judar och jag anser att Israel har all rätt att existera inom trygga gränser.Ärkebiskopen lyder inte under det förtroendevalda Kyrkomötet han ska givetvis agera utifrån vad KM beslutat men har i många frågor en självständighet (liksom stiftens biskopar och församlingarnas kyrkoherdar). Hur skulle han kunna agera om han måste tillfråga KM varje gång han gör ett uttalande?
  Varför var det rätt att säga nej till att Palestinierna fick gå med i Unesco?
  Så här skriver Magnus Walan Diakonia citat "Det är klart att det är önskvärt att parterna kan komma överens i förhandlingar. Men förhandlingarna får inte utgå från maktförhållanden och realpolitik. De måste utgå från folkrätten, de mänskliga rättigheterna och krigets lagar, En fred som bygger på makt och styrkeförhållanden blir inte en varaktig fred. Israels ensidiga åtgärder har bara mötts med lama protester av omvärlden. Omvärlden måste i högre grad utgå och agera från civilbefolkningens rättigheter – inte parternas styrka."
  Palestinas FN-ansökan: Vem agerar ensidigt?

  Prästen Stig Stömbergsson citat” Förstod inte regeringen hur det man gjorde skulle uppfattas? Begrep man inte skillnaden mellan det passiva vi väntar och det aktiva vi vill inte? Om regeringen inte förstod hur det man sa och gjorde skulle tas emot internationellt måste man rimligen börja läsa på. Det man gjort stämmer inte med vad Sverige sagt – nu och tidigare – vilket gör att ärkebiskopens kritik är påkallad.
  Dagen säger i sin ledare att ärkebiskopens brev presenterar en uppfattning som många av kyrkans medlemmar inte delar. Jaha!! Och?? Andra medlemmar i kyrkan delar den. Och Dagen brukar inte sällan tycka det är dåligt när Svenska kyrkan lyssnar till vad hennes medlemmar tycker. Fast nu passar inte de väl ingångna galoscherna. Snacka om svepskäl när det i stället för Dagen handlar om den springande punkten att man med viss regelbundenhet måste kasta ett tydligt anti-palestinskt köttben i munnen på ett antal av sina prenumeranter. Annars byter de till Livets Ords blaska som är garanterat anti-palestinsk i alla lägen. Money talks, youknow! Dagen Cyklar och det är grått

  SvaraRadera
 4. Till Alma, om det var kyrkoledaren för min kyrka Pingst som hade gjort ett uttalanden hade jag givetvis kunnat uttala protestera/hålla med , men jag hade aldrig framfört åsikten att han måste tillfråga oss medlemmar först innan han gör ett uttalanden. Jämför ingen har framfört åsikten att regeringen borde utlysa folkomröstning först innan man tog ställning till omröstningen i Unesco.

  Var "klämmer" skon Alma? Jag vet att de kristna palestinierna är besvikna på att Sverige röstade nej till medlemsskap i Unesco , men du kanske vet bättre än dem vad som är bäst för dem?

  Så här skriver Alex Awad är palestinier, pastor i East Jerusalem Baptist Church och är lärare på Betlehem Bible College, ”Kristna besudlar sitt vittnesbörd i världen när de fortsätter att stödja eller vara passiva för de kvardröjande orättvisorna i Palestina”  Palestinsk pastor- stöd oss för en Palestinsk stat

  SvaraRadera
 5. Jag måste erkänna att jag inte så ofta som jag borde brukar titta på det filmmaterial som länkas till i inläggen här på bloggen. Idag gjorde jag det och fick ta del av ett respektfullt teologiskt samtal utan pajkastning eller andra fultrick. En filmsnutt - 1½timme! - väl värd att se och reflektera kring och han i den mörka kavajen uttrycker den Bibeltolkning jag själv finner mig mest kopplad till.

  Och vilken engelsk språkövning! Wow!

  SvaraRadera
 6. Jag upplever det som underligt att man sällan eller aldrig får bibliska svar på varför Kyrkan INTE ersatt Israel.

  Jag vet till exempel att många "pro-israeler" läst mitt inlägg http://halleberget.net/2011/11/01/guds-folk-och-israel/ men det bibliska förvaret för Israel som nation eller som "Guds Israel" uteblir...

  SvaraRadera
 7. Blir lite nyfiken på ditt inlägg Alma. Du talar om kristna i Hebron och deras försämrade sits. Säker på att det inte är Betlehem du menar nu då det inte finns några kristna i Hebron förutom en familj vilka går till Betlehem. Den ortodoxa kyrkan där är främst ett mål för ryska pilgrimer.

  Kristna i Hebron har inte funnits på många år så hur kan deras sits då försämras? Sen "kristna palestinier" i Ashkelon, du menar "arabiska israeler" som är kristna el hur, israeliska medborgare?

  SvaraRadera
 8. Markus Haile kommenterade om "kristna palestinier" i den israeliska staden Ashkelon. Faktiskt sker en förändring av de israeliska kristna arabernas självbild. Många av dem har börjat att kalla sig kristna palestinier. Då får vi kristna gamla och nya svenskar anpassa oss efter deras nya självbild.

  Nils Andreasson

  SvaraRadera
 9. Citerar mig själv Egone "Jag anser att födelsekyrkan i Betlehem ska in på världsarvslistan och UNESCO borde ta in Palestina men UNRWA sköter sitt uppdrag ganska dåligt bl.a med tanke på att de lurat i min PLO-aktiva väninna i Hebron att Palestina var en självständig stat före 1967 enligt skolböcker UNRWA finansierat."

  Apropå Hebron är det min muslimska väninna som berättat om detta och speciellt tydligt är det för mig vid jul och påsk, för hon skickade alltid jul- och påskkort till mig, men det finns inte längre att få tag på för henne.

  Visst, det bor fler kristna i Betlehem, men enligt mina kontakter har de också fått det tufft. Och mina vänner i Ashkelon upplever hur kristna i ockuperade områden har det svårt överlag i sitt trängda läge mellan en repressiv ockupation och islamistiskt våld.

  Alltså hörsägen, men av folk på plats.

  SvaraRadera
 10. Egon angående Dagens ledare. Vi får nog bara inse att vi tycker olika där. Du accepterar att folk uttalar sig i ditt namn utan att du blivit tillfrågad-jag gör det inte. Då ska han uttala sig som Anders Wejryd och inte som språkrör för mig och alla andra. Brev kan skickas till församlingarna på remiss på nolltid. Trist att ni i pingst kör ett så odemokratiskt race tycker jag.

  Jag skulle då aldrig underteckna detta som ordförande för svensklärarföreningen i Kalix, även om jag är det, för medlemmarna har inte blivit tillfrågade om de står bakom detta inlägg.

  SvaraRadera
 11. Till Alma För precis 9 månader sen skrev Elisabeth Sandlund Bra Rutet Ärkebiskopen Inga protester från din sida då , hur kunde du då accepterar att Ärkebiskopen uttalar sig i ditt namn utan att du blivit tillfrågad ? Var klämmer skon? Du svarar inte på frågan varför var det rätt att säga nej till att Palestinierna fick gå med i Unesco?

  SvaraRadera
 12. Ja Alma, du får nog be dina kontakter vara lite mer sanningsenliga, jag vill inte framstå som dryg i mitt svar men det har inte funnits några kristna (förutom en familj då, samt de ryska nunnorna o prästen som har hand om rysk-ortodoxa kyrkan som förvaltar trädet) på över 30 år (skulle kunna säga 50 men kanske att ta i) i Hebron. Staden förutom de israeliska bosättarna är rakt igenom muslimsk. Ser man en kristen i Hebron är denne utlänning eller där för att handla då shopping utbudet i H1 slår det i Betlehem med hästlängder. Kristna vykort hon har svårt att finna i Hebron, har väl aldrig funnits några, men kristna motiv (trädet och kyrkan) kan hon finna vid kyrkan (Maskopiye) jag nämner ovan.

  Förstod det först att det var kristna palestinier du menade i Ashkelon, men du menar alltså israeliska judar eller muslimer (för de kristna är lätträknade i Ashkelon) som är oroliga för kristna palestinier på västbanken? Mest lite nyfiken då jag inte får ihop begreppen med verkligheten, Ashkelon som du säkert vet är en ganska judisk stad, av de få som inte är det är en överlägsen majoritet muslimer. Inget jag begär men du får gärna förtydliga vad du menar blir lätt lite rörigt annars och man riskerar att generalisera på fel grunder.

  Nils, jag har inga problem med vad de vill definiera sig som, det lät lite underligt bara i detta sammanhang. Termen får gärna ändras men är ganska van att referera till dem som just ”israeliska araber” men höjde på ögonbrynen lite denna gång för det lät lite konstigt med tanke på stadens speciella historia och hur det ser ut där just nu. Skulle jag varit ”palestinier” (eller israelisk arab) i Ashkelon just nu hade jag varit mer oroad för min egen säkerhet än andras. Annars håller jag helt med dig.

  SvaraRadera
 13. Egon, get a life! Tänk att du letat upp en nio månader gammal kommentar för att få knäppa mig på näsan-du bör vara mer rädd om dina vänner anser jag. Men nu är jag en trofast typ så du slipper mig inte! Jag lämnade nyss en uppskattande kommentar till dig innan jag läste detta.

  Om den nio månader gamla kommentaren: Jag höll med Elisabeth. Vad jag förstod hade Sveriges kristna råd tagit upp denna fråga Wejryd uttalade sig i detta råds namn,MEN jag höll med Elisabeth Sandlund om vapneexporten-inte i första hand Wejryd. Det framgår tydligt av min kommentar som säger "Bra rutet Elisabeth!"

  SvaraRadera