21 december 2011

Betlehem Bible College Buss attackerad av israeliska bosättare

Citat" Jag hoppades att skriva om något trevligare om vår julkonsert  i församlingen i Nablus. Jag hoppades att skriva om det vanliga, sång och glädje med de troende där. Som alltid var Nablus konserten speciell. Den anglikanska kyrkan där vi brukar hålla till igår var fullsatt. Det var glädje. Kören gjorde riktigt bra ifrån sig. Det var en riktig välsignelse!
På vägen dit kom jag ihåg första gången kören åkte till Nablus år 2007 Då var det verkligen svårt att komma in i Nablus som det var under israelisk militär belägring. Vi var tvungna att byta buss och gå genom många checkpoints. Det tog oss ungefär tre timmar. Denna gång var mycket lättare att komma in i Nablus. Vägen tillbaka var en annan historia.  
Vägen till Nablus går igenom många "delade" vägar. Dessa vägar inom den ockuperade Västbanken används av israeliska bosättare . Det bästa höglandsmarken är förstås ockuperad av bosättare nybyggare. Nyligen har bosättarna blivit alltmer våldsamma, till och med attackerar sin egen militär som är där för att skydda dem. När vi passerade genom den olagliga bosättningen i Ofra blev vi attackerade av en liten grupp bosättare som stod vid vägen. En stor sten träffade framrutan på bussen som orsakade ett stort hål och sprickor och mirakulöst gick den inte sönder. Jag var i framsätet med Rudaina och vi drabbades av många små bitar av glas, men tack och lov att vi inte varit skadade - bara terroriseras! Vi blev alla chockade när det hände. Vi tackade alla Gud för hans beskydd och för tapperhet för den förare som bara höll kör i mycket hög hastighet. Gud skyddade oss. Men tänk om ...

Bosättarvåldet håller på att bli norm. Vi blev igår ännu ett offer för "prislapps-politik". Frågan är hur länge kommer det att förbli ostraffade? Hade det varit tvärtom, jag menar om palestinska ungdomar kastade sten på en israelisk buss och sedan gömde sig i en palestinsk by, skulle den israeliska militären har vänt byn upp och ner tills den hittar den "terrorister".
Hur länge kommer bosättare aktiviteter gå ostraffade? Hur många fler moske'er kommer att brännas? Bilar träffas?människor dödas? Vad händer om föraren förlorade kontrollen över bussen? Tänk om stenen gick igenom in i bussen? När kommer Israel att behandla dessa nybyggare lika som de behandlar palestinierna som gör våld ( eller ickevåld)  Kommer Mr Natanyaho - som bara förra veckan som vägrade kalla dessa bosättare terrorister vidtagia åtgärder? Slut citat i översättning läs originalet här: Choir bus hit by settlers on way back from Nablus


Citat" Igår hade kören en fantastisk, Gud förhärliga, kyrkan i Zabadeh, en by i distriktet Jenin. Det är ett litet samhälle på ca 2000 kristna i Zababdeh och gudstjänsten var i Matteus anglikanska kyrka. Kyrkan var otroligt packad. Folk fyllde stolar och gångar i den vackra lilla kapellet och det fanns knappt utrymme att röra sig. Församlingen var mycket hungriga och mottagliga. De deltog i sången, och när vi talade mellan sångerna kunde jag se orden ekande av välbehag och uppmuntran djupt i deras själar. Med glädje och frid kom julen kom till Zababdeh. Jesus lyftes högt!
Jag är så tacksam och stolt över kören, som var fast beslutna att ta denna resa trots vad som hände på vår senaste resa när vi blev attackerade av bosättare. Det var värt det. Jag är så glad att vi åkte. Vi gjorde en skillnad. Tack gode Gud att vi inte blev attackerade den här gången och resan var säker. Vi var "bara" stannade på vägen tillbaka vid en vägspärr nära Betlehem och några av oss fick vänta i ca 30 minuter i kylan tills vi fick klartecken att åka" Slut citat i översättning läs originalet här: Christmas in ZababdehLäs tidigare om bosättarvåldet:  En sten i huvudet
Mer om Betlehem Bible College: Betlehem-2

Läs även andra bloggares åsikter om
DN
Vårt Land
Dagen-Netanyahu avvisar Hamas i samtal
Vårt Land 

6 kommentarer:

 1. Man skördar vad man sår borde den chockade debatten i Israel kallas. Den massiva internationella kritiken mot att Israel tillämpar 2 lagsystem på västbanken är ju grunden i framväxten att bergsungdomarnas strategi.
  Är man dessutom uppväxt med att man är övermänniskor som har straffrihet vad man än gör mot undermänniskor så borde ingen vara förvånad.
  Istället verkar de flesta i Israel förvånade.

  SvaraRadera
 2. "Är man dessutom uppväxt med att man är övermänniskor som har straffrihet vad man än gör mot undermänniskor"
  Vilken kategori räknar du dig själv till? Fy på dig!
  E. Lande

  SvaraRadera
 3. Det är blanda annat denna tillämpning som gör att ordet "apartheid" ständigt återkomer när man beskriver situationen på Västbanken.

  SvaraRadera
 4. Hmm, tangentbordsnisse slog till. Grunden för de självutnämnda "bergsungdomarnas" strategi är naturligtvis att Israel trots massiv kritik fortsatt tillämpa 2 lagsystem i det ockuperade territoriet. I Israel råder just nu viss panik inför en kommande dokumentär där en ung filmare intervjuar pensionerade domare som berättar om framväxten av 2 lag systemet. Problemet är att flera av juristerna som i efterhand är upprörda på den kommande filmen inte kritiserat några som helst fakta, men att det underminerar Israel att dessa fakta riskerar bli offentliga. En annan jobbig faktor är att man varken kan anklaga palestinier eller den "hemska" fredsrörelsen för filmen. Jag tror titeln är ungefär "lagen på andra sidan". Men håll utkik det kommer märkas när den släpps.

  SvaraRadera
 5. Lande, jag reagerade också på Joakims ordval. Nu är det übermenschen och untermenschen som används, enbart om israeler, aldrig om dem som verkligen ser judar i regionen som oönskade. Annars är det ju bra när släpphänta rättssystem skärper sig.

  SvaraRadera
 6. A-K.
  1.
  Är problemet att det finns en övermänniskofilisofi inom delar av bosättarrörelsen, eller är problemet att någon berättar om att det finns ?
  Jag får en otäck känsla av att vi talar om nåt som vi båda vet, men som du helst vill det talas tyst om.
  Om jag exempelvis kan citera och namnge högt upsatta personer inom bosättarrörelsen med såna citat, skall de döljas eller borde det komma ut öppet ?

  2.
  Vem har talar om ett släpphänt rättssytem ? Problemet är att det finns 2 rättssystem beroende på din etnicitet. jag skulel vilja att du isåfall besvarar en mer intressant fråga än den om tillämpning.
  Anser du att palestininer och israeler har samma människovärde och skall vara lika inför lagen ?

  SvaraRadera