3 januari 2012

Israel och de islamistiska rörelserna


Uri Avnery, född 10 september 1923 i Tyskland, är en israelisk journalist, framför allt känd för sitt engagemang för palestiniernas rättigheter. Avnery grundade den israeliska fredsrörelsen Gush Shalom. Avnery har varit medlem av Knesset. Han tilldelades 2001 Right Livelihood Award.

Uri Avnery kartlägger  Israels roll i tillväxten av islamistiska rörelser i Mellanöstern - Hamas i Palestina, Hizbollah i Libanon, Muslimska brödraskapet i Egypten och shiitiska teokratin i Iran.


Uri Avnery i Wikipedia

Gush-Shalom
Hur Israel hjälpte  islamistiska rörelserna  att blomstra i hela MellanösternOm islamistiska rörelser kommer till makten i hela regionen bör de uttrycka sin tacksamhetsskuld till sin ” Bete Noire” , Israel.  Utan aktiv eller passiv hjälp av en rad av  israeliska regeringar, har de inte  kunnat förverkliga sina drömmar.  Detta är sant i Gaza, i Beirut, i Kairo och även i Teheran.

Hamas
Låt oss ta exemplet med Hamas.

Runt om i arabländerna, har diktatorer ställts inför ett dilemma. De kunde lätt stänga alla politisk och civil verksamhet, men de kunde inte stänga moskéer. I moskéerna människor kan samlas för att be, organisera välgörenhetsorganisationer och, i hemlighet, inrättat politiska organisationer. Innan dagar av Twitter och Facebook, det var det enda sättet att nå massor av människor. En av de ”diktatorer” inför detta dilemma var Israels militärguvernör i de ockuperade palestinska territorierna. Redan från början förbjöd han all politisk aktivitet. Även fredsaktivister åkte i fängelse. Förespråkare för icke-våld deporterades. Kommun-center stängdes. Endast moskéer förblev öppna. Där kunde människor mötas.

Men detta gick utöver tolerans. Allmänna säkerhetstjänsten (känd som Shin Bet eller Shabak) hade ett aktivt intresse för en blomstrande moskéerna. Människor som ber fem gånger om dagen, tänkte de, har inte tid att bygga bomber. Huvudfienden, som har fastställts av Shabak var fruktansvärda Palestinska befrielseorganisationen (PLO), ledd av det monstret, Yassir Arafat. PLO var en sekulär organisation, med många framstående kristna medlemmar, som syftade till en "icke-sekteristisk" palestinsk stat. De var fiender till islamisterna, som talade om en pan-islamiskt kalifat. Att vända palestinierna till islam, var det tänkt, skulle försvaga PLO och dess huvudsakliga fraktion, Fatah. Så allt gjordes för att hjälpa den islamiska rörelsen diskret.

Det var en mycket framgångsrik politik, och den säkerhet som människor gratulerade sig själva för sin duktighet, när något oförutsett hände. I december 1987 utbröt den första intifadan ut. Mainstream islamister hade att konkurrera med mer radikala grupperingar. Inom några dagar förvandlade de sig till den Islamiska Motståndsrörelsen Hamas och blev den farligaste fiender till Israel. Men det tog Shabak mer än ett år innan de grep Sheikh Ahmad Yassin, Hamas ledare. För att bekämpa detta nya hot, kom Israel att göra en uppgörelse  med PLO i Oslo.

Och nu, ironi av  ironier, är Hamas på väg att gå med i PLO och delta i en palestinsk nationell enhetsregering. De borde verkligen skicka oss ett meddelande som säger shukran ("tack").

Hizbollah
Vår del i uppkomsten av Hizbollah är mindre direkt, men inte mindre effektivt.

När Ariel Sharon rullade in i Libanon 1982, korsade  hans trupper den huvudsakligen shiitiska söder. De israeliska soldater togs emot som befriare. Befriarna från PLO, som hade gjort detta område till en stat i staten. Jag följde efter  trupperna  i min privata bil, försökte jag nå fram till fronten var jag tvungen att passera ett tiotal shiitiska byar. I var och en stoppades  jag av bybor, som insisterade på att bjuda på kaffe i sina hem.

Varken Sharon eller någon annan ägnat mycket uppmärksamhet  åt Shi'is. En  federation av autonoma etniska-religiösa samfund som heter Libanon var Shi'is de mest förtryckta och maktlösa.

Dock  israelerna stannade längre än som var förväntat. Det tog Shi'is bara några veckor att inse att de inte hade för avsikt att åka hem. Så, för första gången i sin historia, gjorde de uppror . Den viktigaste politiska grupp, Amal ("Hope"), började små väpnade aktioner. När israelerna inte förstod vinken , ökades verksamheten  och förvandlades till ett fullfjädrat gerillakrig.

För att utmanövrera  Amal , uppmuntrade Israel en liten, mer radikal, rival: Guds parti, Hizbollah.

Om Israel hade lämnat då (som den israeliska satiriska politiska tidskriften Haolam Hazeh krävde), skulle inte mycket skada har gjorts. Men de återstod för 18 år, gott om tid för Hizbollah att förvandlas till en effektiv stridsmaskin, förtjäna beundran de arabiska massorna överallt, ta över ledarskapet för shiitiska samhället och bli den mäktigaste kraften i libanesisk politik.

Även de är skyldiga oss en stor shukran.

Muslimska brödraskapet
Fallet med det muslimska brödraskapet är ännu mer komplex.
Organisationen grundades år 1928, 20 år innan staten Israel. Dess medlemmar kämpade frivilligt mot oss 1948. De är passionerade  pan-islamiska och den palestinska situationen ligger  nära deras hjärtan.

När den israelisk-palestinska konflikten förvärrats, växte populariteten hos  bröderna. Sedan kriget 1967, då Egypten förlorade Sinai, och ännu mer efter det separata fredsavtalet  med Israel, de underblåste  även den djupa harm bland massorna i Egypten och över hela arabvärlden. Mordet på Anwar al-Sadat var inte deras verk, men de gladde sig.

Deras motstånd mot det fredsavtalet med Israel var inte bara en islamist, men också en äkta egyptisk reaktion. De flesta egyptierna kände sig lurade och förrådda av Israel. I Camp David-avtalet fanns en viktig palestinska komponent, utan vilket ett avtal skulle ha varit omöjligt för Egypten. Sadat, en visionär, tittade på den stora bilden och trodde att avtalet snabbt skulle leda till en palestinsk stat. Menachem Begin, en advokat, såg att det finstilta. Generationer av judar har fötts upp på Talmud, som främst är en sammanställning av prejudikat, och deras sinne har vässats med formalistiska argument. Inte för inte är judiska advokater  efterfrågade världen över.

Egentligen nämnde avtalet ingenting om en palestinsk stat, bara en autonomi  formulerade på ett sätt som tillät Israel att fortsätta ockupationen. Det var inte vad egyptierna hade förletts att tro, och deras förbittring var påtaglig. Egyptierna är övertygade om att deras land var  ledare för den arabiska världen, och bär ett särskilt ansvar för varje del av den. De kunde  inte tåla att ses som förrädare av sina fattiga, hjälplösa palestinska kusiner.

Långt innan han störtades, var Hosni Mubarak föraktad som en israelisk lakej, som betalas av USA. För egyptierna, hans avskyvärda roll i den israeliska blockaden av en och en halv miljon palestinier på Gazaremsan var särskilt skamligt. Sedan början på 1920-talet, har Brödraskapets ledare och aktivister hängts, fängslats, torterats och  förföljds. Deras regimkritisk referenser är oklanderlig. Deras ställning för palestinierna bidragit mycket till den här bilden.

Hade Israel slutit fred med det palestinska folket någonstans längs vägen skulle det muslimska brödraskapet har förlorat mycket av sin lyster. Som det är nu är kommer de att bli den centrala kraften i egyptisk politik efter de pågående demokratiska valen.

Shukran, Israel.

Islamiska republiken Iran 

Låt oss inte glömma den islamiska republiken Iran.De är skyldiga oss något också. Ganska mycket, faktiskt.
År 1951, i de första demokratiska valen i ett islamiskt land i regionen, var Muhammed Mossadeq vald till premiärminister. Shahen, Mohammad Reza Pahlavi, som hade installerats av britterna under andra världskriget, kastades ut, och Mossadeq nationaliserat landets vitala oljeindustrin. Fram till dess hade  britterna rånat det iranska folket, betalat en spottstyver för det "svarta guldet". Två år senare, i en kupp som anordnas av den brittiska MI6 och amerikanska CIA, kom Shahen  tillbaka och återlämnade  oljan till den hatade britterna och deras partner. Israel hade förmodligen ingen del i kuppen, men under de restaurerade shahens regim, Israel blomstrade. Israelerna gjorde förmögenheter sälja vapen till den iranska armén. Israeliska Shabak agenter utbildade Shahens fruktade hemliga polisen, Savak. Det var allmänt trott att de också lärde dem tortyr tekniker. Shahen hjälpte till att bygga och betala för en rörledning för iransk olja från Eilat till Ashkelon. Israeliska generaler reste genom Iran till irakiska Kurdistan, där de hjälpte till upproret mot Bagdad.

Vid den tiden hade det israeliska ledarskapet samarbete med den sydafrikanska apartheidregimen i att utveckla kärnvapen. De två erbjöd shahen partnerskap i arbetet, så att Iran skulle också bli en kärnvapenmakt.Innan deras partnerskap trädde i kraft störtades den avskydde härskaren av den islamiska revolutionen i februari 1979. Sedan dess har hatet mot den store Satan (USA) och Lilla Satan (Israel) spelat en stor roll i propagandan i den islamiska regimen. Den har bidragit till att hålla lojalitet bland massorna, och nu Mahmoud Ahmadinejad använder den för att stärka hans styre.

Det verkar som om alla iranska grupper - inklusive oppositionen - nu stödjer det iranska försöket att skaffa en atombomb av sina egna, till synes för att avskräcka en israelisk kärnvapenattack. (Den här veckan uttalade chefen för Mossad som en iransk atombomb inte skulle utgöra ett "existentiellt hot" till Israel.)

Var skulle den islamiska republiken vara utan Israel? Så de är skyldiga oss ett stort "Tack" också.
Men låt oss inte vara alltför storhetsvansinne. Israel har bidragit mycket till islamistiska uppvaknande. Men det är inte det enda - eller ens det viktigaste - bidragsgivaren.

Konstigt som det kan verka, verkar bakåtsträvande religiös fundamentalism att uttrycka tidsandan. En amerikansk nunna som blev historiker, Karen Armstrong, har skrivit en intressant bok efter de tre fundamentalistiska rörelser i den muslimska världen, i USA och i Israel. Det visar ett tydligt mönster: alla dessa olika rörelser - muslimer, kristna och judiska - har gått igenom nästan identiska och samtidiga etapper.

För närvarande är hela Israel i kaos eftersom det kraftfulla ortodoxa samfundet att övertyga kvinnor i många delar av landet att sätta sig i längst bak i bussarna, som svarta i den" gamla goda tiden" i Alabama, och använda separata trottoarer på ena sidan av gator. Religiösa soldater är förbjudna av sina rabbiner att lyssna på kvinnliga soldaters sång. I ortodoxa distrikt är kvinnor tvungna att täcka sina kroppar i kläder som inte avslöjar något annat än deras ansikten och händer, även i temperaturer på 30 grader och uppåt. En åtta-årig flicka från en religiös familj blev bespottad på gatan eftersom hennes kläder inte var "måttlig" nog. I motdemonstrationer, vinkade sekulära kvinnor affischer säga "Teheran är här!"

Kanske en dag ett fundamentalistisk Israel kommer att sluta fred med den fundamentalistiska muslimska världen, under ledning av en fundamentalistisk amerikansk president.

Om vi ​​inte gör något för att stoppa processen innan det är för sent.

Slut citat Uri Avnery , 31 December 2011 läs orginaltexten här : How Israel helped Islamist movements to flourish across the Middle East 

Översättning till svenska E.BLäs även andra bloggares åsikter om
egypten
SvD
GP
Vårt Land
DN
DN
Dagen
SR
SvD
Dagen 

8 kommentarer:

 1. Detta är verkligen en intressant fråga. Jag har varit på föredrag med Israeliska företrädare som numera beskriver den tidiga politiken gentemot Hamas som ett enormt misstag, men att ideen just var att de kunde bli ett redskap att försvaga PLO.

  Men man verlar ju inte lärt sig av misstaget eftersom man exempelvis genom Gaza-blockaden stöttat Hamas både politiskt och ekonomiskt.


  Det finns tyvärr massor av exempel hur Israel lagt enorm energi på att krossa palestinierns fredliga försök till protester och strategier.
  http://boforsberg.blogspot.com/2010/04/vad-fruktar-israel-mer-militanta.html

  Medan bosättarörelsen och Israeliska politiker nu helt öppet önskar att palestininerna måste tvingas att använda våld och inte fredliga metoder.

  Frågan blir till slut om Israel vill ha fred innan man koloniserat färdigt på Västbanken.
  Ett fredsavtal skulle sätta stopp för vidare expansion vilket starka grupper i Israel ser som förkastligt. Frågan blir vilka som vinner slaget om makten i Israel

  SvaraRadera
 2. Googla på "Uri Avnery nazi" så hittar du många intressanta saker, hoppa över de från extremvänstern. Han är en av de mest vänsterextrema typerna i Israel - men nån måste ju vara det, redan som en varning till tänkande individer. Vänstern i Israel är för övrigt på utdöende, även om de återtående skriker.

  SvaraRadera
 3. Joakim Wohlfeil diskuterar Budskapet. Det gör inte signaturen "haNav heHadash" som i stället skjuter in sig på Budbäraren - en tämligen vanlig strategi hos flera som är kritiska till vad som publiceras på denhär bloggen.
  Frågan om vänster eller inte är väl för ända in i kissemissen totalt irrelevant!! Om det är sant eller inte det Uri Avnery påstår måste ju vara den viktiga saken - eller?
  Så min enkla fråga till den/dem som avfärdar Uri Avnery blir: Ljuger han? Har Israel inte stött Brödraskapet, Hamas, Hosbollah eller Iran?
  Stig Strömbergsson

  SvaraRadera
 4. Tack pastorn, jag skulle just skriva samma svar som du skrev.
  Även tack Joakim W

  SvaraRadera
 5. Trollvarning!
  Bakom signaturen "haNav heHadash" döljer sig ett välkänt Internet-Troll, som har ett antal bloggar och signaturer som han opererar under, bland annat ”Harry Harrysson”.
  I själva verket är det Sverigedemokraten och ”Israelvännenen” Ralph Haglund, som driver extremist-bloggen Israel i Sverige…

  SvaraRadera
 6. Stig Strömbergsson har helt rätt i att vem Avneri är blir irrelevant i denna fråga eftersom det han säger är välkänt.

  Det är igen tvekan om att det hänt, däremot borde Avenry kanske i rättvisans namn ta upp att den interna kritiken mot Israels strategi i flera av dessa sammanang varit hård.

  Upprustningen av Iran och inte minst alla vapenleveranser blev en stor fråga under Libanonkriget 2006när Israeliska armen erövrade Israeliskavapen som Iran överlämnat till Hezbollah. Reaktionerna från allmänheten och media blev mycket hårda. Det intressanta är att man ävensenare avslöjat nya vapenaffärer med Iran. Israel har dock en mycket stark vapenindustri och det handlar troligtvis om individe roch grupper som inte fått officiella sanktioner för detta.

  När det gäller strategin mot Hamas så är väl dikussionen om man gjorde rätt eller fel. Det i sin tur beror på vilkenposition man har i Israelisk politik. Många analytiker har konstaterat att Israels bosättare har mer att frukta om palestininerna väljer en ickevåldsagenda eftersom fokus då hamnar på Israels övergrepp och nya kolonier knappast blir accpeterade.
  Om Israel uppfattas som den angripna parten så kommer omvärlden inte heller reagera lika starkt på nya bosättningar.
  Så för den som xempelvis tror att Israel har nåt slags gudomligt mandat att erövra mer land så var nog strategin att spela ut Hamas mot PLO rätt, just i en situation där konflikten utövas med våld har ju Israel en enorm övermakt, som dock blir irrelevant om man kämpar via politiska metoder. Sekulära politiker som snarast vill ha en förhandlad fred har dock sågat dessa strategier.

  Jämför exempepvis hur Israel utvisade palestinska ickevåldsledare under 80-talet. Likudpolitiker kallade ex. Mubarak Awad för Israels farligaste fiende. Ett påstående som kan ha viss logik beroende på vilket franmtida Israel man såg framför sig.

  SvaraRadera
 7. Egon, som vanligt presenterar du bara din enögda bild av fakta och verklighet. Och med andra ögat blundar du för omvärldens oförmåga att ställa krav på att den terrorstämplade organisationen Hamas och deras allierade hos "palestinierna" ska upphöra med deras ohejdade beskjutande med raketer mot Israel dag efter dag, år efter år.

  Du bortser typiskt nog också från det faktum att Israel rimligen inte kan ingå i en fredsuppgörelse med en motpart som inte vill erkänna Israel och dess rätt att existera, utan tvärtom står fast vid att det judiska folket ska kastas i havet. En sådan fientlig och destruktiv attityd är givetvis dömd att misslyckas i en "fredsförhandling".

  Dessutom är ditt resonemang väldigt långsökt, för att inte säga absurt. Islamisternas våld mot kristna i Mellanöstern har i själva verket sin grund i Koranen och andra islamska skrifter. De påbjuder förtryck, diskriminering och dödligt våld mot kristna, judar och andra icke-muslimer, de "otrogna".

  Därför pågår den här typen av förföljelse inte bara i Mellanöstern, utan i princip alla muslimskt dominerade länder i världen. "Profeten" Muhammed gav i sin Koranen order om det här förtrycket mer än 600 år innan ens det konstruerade ordet "palestinier" var påtänkt.

  SvaraRadera
 8. Till Gunnar Johansson:Hur många gånger skall det upprepas 1988 erkände PLO Israel ur PLO- Wikipedia

  Hur skall jag göra för att du skall förstå detta? Det är PLO som har förhandlingsmandat för palestinierna.

  Hanan Ashrawi var en viktig fredsdrivande aktör under den Första Intifadan och har sedan dess varit politisk aktiv i palestiniernas lagstiftande råd.
  Lyssna här på en intervju med henne om Palestiniernas ansökan till FN om formellt medlemskap och fredsprocessen.. En Palestinsk stat kan inte vänta-2

  Nu förhalar Israel en freduppgörelse det kommer att innebära att de palestinier som vill vinna erkännande via diplomati och juridiska metoder,alltså PLO kommer att minsta sitt inflytande och Hamas inflytande ökas och de vill med våld önskar utplåna Israel.

  Citat” Faran är om den palestinska myndigheten underlåter att leverera till palestinierna en självständig palestinsk stat på grund av amerikanska och israeliska politiska manövrer, kommer inom en snar framtid den sekulära palestinska regeringen säkert falla och bara Hamas kommer att lämnas för att leda den palestinska kampen för oberoende. Detta bud inte bra för israeler, palestinier, framtida fredsförhandlingar eller för de kristna samfunden i Mellanöstern. “ läs mer I
  Palestinsk pastor- stöd oss för en Palestinsk stat

  Är en Palestinsk stat som lever i fred med Israel tänkbart i den värld?

  SvaraRadera