7 januari 2012

Palestinsk kristen ledare mördad i Jaffa

Citat” Ordförande i Jaffa:s ortodoxa kyrkors förbund advokat Gabriel Cadis knivhöggs till döds av oidentifierade angripare som påstås har varit utklädd i tomtedräkt följande den årliga Julprocessionen
En stort polis och räddningstjänstuppbåd kom  ut till den platsen och transporterade Cadis, som var i kritiskt tillstånd, till Wolfson Medical Center. Han dog senare av sina skador. 
På grund av den känsliga naturen av fallet, lämnade polisen utredningen över till den centrala utredningsenheten.
"Detta är en chock för Jaffa och ett hårt slag mot den kristna gemenskapen. Vi hade en lyckad procession. Cadis höll ett tal och allt var bra tills han alla plötsligt detta hände. Vi är chockade eftersom vi inte kan föreställa oss som skulle vilja att skada honom ", sa Tel Aviv rådsledamot Ahmad Masarweh. Till skillnad från katoliker och protestanter, firar kristna ortodoxa den 7 januari.
Slut citat ur Ynetnews

Citat”Gabriel Cadis var en viktig lokal person, som var engagerad Jaffa:s lokalpolitik. De nära honom sade att han inte var inblandat i några meningsskiljaktigheter med någon, och att han vid något tillfälle fruktade att vandra ensam i Jaffa. 



7 jan 2012 Coverage of the murder of Gabriel Cadis and an interview with him hours before the murder


Cadis hade deltagit i fredagsbönen med ett närliggande muslimska samhället tidigare under dagen att visa empati efter att polisen hade konfiskerat moskéns högtalarsystem efter grannars klagomål. I slutet av bönen tjänsten, säger Cadis: "Idag är det högtalare, i morgon blir det kyrkklockorna," enligt Jaffa bosatt och Tel Aviv Kommunfullmäktige medlem Ahmed Masharawi (Meretz). 

Senare ledde Cadis en högtidlig marsch med den ortodoxa kristna gemenskapen i ljuset av julhelgen, som för det samhället, är den 7 januari. "För ortodoxa [kristna], idag är julafton,. Det allra heligaste dagen på året alla bär kläder glad helgkläder, allt är rött, en karneval", säger Masharawi. Slut citat Haaretz 



Orthodox Scout Parade - Christmas 7 jan 2012

Citat” Israelisk polis sade lördag att de har inrättat en särskild enhet för att undersöka julafton mordet på en framstående arabisk kristen ledare i Jaffa av en man enligt uppgift klädd i jultomtekostym.”Daily Star




Mer om staden Jaffa:  ”Enligt FN:s delningsplan 1947 skulle Jaffa förbli en arabisk enklav mitt i den judiska staten längs med kusten, men under kriget efter Israels självständighetsförklaring intogs staden av israeliska trupper. En del av den arabiska befolkningen flydde, men andra, och företrädesvis fattigare delar av befolkningen i Jaffas gamla stad, blev kvar och utgör kärnan i dagens arabiska befolkning i staden. De arabiska flyktingarna har inte kunnat återvända och de eller deras avkomlingar lever nu utspridda, delvis i flyktingläger.
Det moderna Jaffa har en befolkning sammansatt av judiska, kristna och muslimska grupper. Jaffas gamla stad har ännu sin egen ålderdomliga karaktär och är ett turistmål men är sedan 1950 administrativt integrerat i storstaden Tel Aviv-Jaffa.” ur Wikipedia-Jaffa


Läs även andra bloggares åsikter om
Vårtland
Dagen
Dagen-2
Dagen-3

3 kommentarer:

  1. Fruktansvärt, på självaste julafton. Vila frid Gabriel, tänder ett jus för idag.

    SvaraRadera
  2. Håller med, tragiskt och fruktansvärt. Oavsett om det var politiskt, religiöst eller någon som inte uppskattat Gabriels kamp mot intern korruption i kyrkan.

    Tänkte ta upp situationen i Nigera, Egypten, Palestinska områdena etc.. i kyrkan idag Gabriel blir ytterligare sorgligt fall.

    SvaraRadera
  3. Staden Jaffa borde få vara en mötesplats för alla människor av god vilja. De tre abrahamitiska religionerna är i grunden fredsstiftande. Bjud in till en konferens i Jaffa där också icke-abrahamitiska religioners fredsbudskap får höras. Varför inte kontakta Dalai Lama. Han skulle nog vilja besöka staden.
    Nils Andreasson

    SvaraRadera