13 maj 2015

Lubya

Den 15 maj, är minnesdagen av Al Nakba, den stora katastrofen. I år är det 67 år sedan cirka 750 000 palestinier fördrevs från sina hem, över 400 palestinska byar jämnades med marken och staten Israel utropades.

Här är berättelsen om en av dessa byar som låg uppe i Galileen

.
May 10, 2013 Winner of the Audience Award for Best South African Film at Encounters Documentary Festival 2013. Unfolding as a personal meditation from the Jewish Diaspora, The Village Under The Forest explores the hidden remains of the destroyed Palestinian village of Lubya, which lies under a purposefully cultivated forest plantation called South Africa Forest.

Using the forest and the village ruins as metaphors, the documentary explores themes related to the erasure and persistence of memory and dares to imagine a future in which dignity, acknowledgement and co-habitation become shared possibilities in Israel/Palestine.

Spåren av det mesta av de etniskt rensade palestinska byarna utplånades av den israeliska arméns bulldozers. Och oftast planterade man skog för att dölja sitt brott.

Bland ruinerna av den förstörda palestinska byn Lubya , har en grupp sydafrikanska judar offentligt bett om ursäkt till ättlingar av Lubya flyktingar för sina donationer till Jewish National Fund, donationer som användes för att plantera en del av skogen som täcker byns ruiner. Läs mer i +972 Sydafrikanska judar i Lubya: Vi är här för att erkänna Nakba

Läs mer om Lubya  Welcome To LubyaDistrict of Tiberias  Och i Wikipedia

Tidigare: Den Palestinskaflykting katastrofen. Boktips

Läs även andra bloggares åsikter om  

1 kommentar:

 1. KORREKTUR
  ".. över 400 arabiska byar jämnades med marken och staten Israel utropades."

  ".. Bland ruinerna av den förstörda arabiska byn Lubya , ", namnet Lubiya är en reinkarnation av det hebreiska namnet Lavi som var en judisk stad under Hameshna som är den första filen i den muntliga traditionen av Talmud.

  Några fakta om den arabisk muslimska byn som grundades på 16-talet.

  I början av 1900 talet besökte den engelske författaren James Silk Buckingham byn och beskrev det som en stor by som ligger på toppen av en hög kulle.

  Byn nämns också i den schweiziska resenären Johann Ludwig Burckhardt dagböcker.

  Amerikanske forskaren Edward Robinson flyttade till byn i 1838 och skrev att han hade skadats allvarligt av jordbävningen som drabbade regionen och skördat livet av 143 invånare.

  Mot slutet av 1900 talet byggdes stenhus i byn som ligger på toppen av kullen av kalksten och hade en befolkning på mellan 400 och 700 personer, som var omringat främst av dungar av oliver och fikon träd.

  År 1895 etablerade byn grundskolan, som fungerade fram till slutet av brittiska mandatperioden.

  SvaraRadera