30 april 2016

Den judiska rabbin som välsignade mig


Bader Mansour är grundare av teknikföretaget NASDAQ i Nasaret. Han är kristen palestinier med Israelisk medborgarskap, och ordförande i Association of Baptist Churches in Israel
Jag har aldrig träffat Bader men vi har haft kontakt med varandra sen 2008.
  
Även om jag inte är jude har jag många gånger fått hälsningar inför judiska helgdagar. Och genom att vara en israelisk medborgare, får du en hel del av dessa automatiska hälsningar via e-post.

Men i år skickade endast en person mig en påskhälsning, den ökända medlem i medlemmen Israels lagstiftande församling , Bezalel Smotrich. (Jag har verkligen ingen aning om hur jag kom hans sändlista.)

Tidigare denna månad, Smotrich
rättfärdiga att sjukhus skulle segregera judiska och arabiska födande mödrar genom att säga att han "inte vill hans fru ligger bredvid en kvinna vars barn kommer att mörda mitt barn om 20 år". Denna fråga var hetsigt debatterade i Israel men snabbt försvann på grund av en annan kontroversiell uttalande som gjordes mot araber, denna gång från någon du förväntar dig mer av på grund av sin ställning - ledare för den israeliska oppositionen, Bougie Herzog, som berättade för några supportrar att vi "måste sluta att uppfattas som Arab älskare ".

Den här veckan, fölls en demonstration i Tel-Aviv för att lägga mer ved på brasan av hat med banderoller "Död åt araberna" visades. Tyvärr är dessa hatiska uttalanden från offentliga personer som skapar en bördig mark för ytterligare diskriminering av arabiska medborgare i Israel.

Mitt i att
jag tänkte på alla dessa uttalanden denna vecka fick jag ett mail från en messiansk judisk advokat, som skrev: "Jag tror att Israel har en kallelse att vara ett ljus för nationerna. Vi gör det säkert i dag i området för teknik och medicinska framsteg. ".

Jag har varit involverad i teknik i Israel under många år. Jag har alltid beundrat entreprenörer inom detta område, från Israel och från hela världen, men med all respekt för andra, enligt min mening de verkliga hjältarna
i hi-tech är grundarna som Bill Gates och Mark Zuckerburg som donerar 99% av deras betydande förmögenhet till välgörenhet.

I Israel, är mina tekniska hjältar är inte de framgångsrika företag som gjort stora "exits". Jag är mer imponerad av de underbara judar som bidrar till en positiv utveckling av hi-tech-sektorn inom den mindre gynnade arabiska befolkningen i Nasaret och Kafr Kasem. Som en icke jude som bor och arbetatar bland judar i många år, det fanns människor som agerat för mig som ett ljus på vägen. Liksom den modiga judiska kvinna som anställde mig, trots viss tvekan i hennes sällskap för att anställa araber, eller den judiske mannen i Boston som erbjöd mig att bo gratis när jag var en ung teknik konsult. Dessa är några av de hjältar som jag sett i mitt liv, i egenskap av ett ljus för världen omkring dem.

Tänk
er igen sjukhus och förlossningssalar jag skulle dela min historia. Jag föddes i en av de stora allmänna sjukhus i Jerusalem 1968, följande gratulationskort som min mor Evelyn fick från sjukhusets Rabbi.

May you live to see your children’s children—peace be on Israel (Psalms 128:6)
Children are a heritage from the Lord, offspring a reward from him (Psalms 127:3)

Dear Mrs. Evelyn Mansour, I send you greetings for the birth of your son. May you live to raise him to love the Bible, to be in his wedding and that he may do well in life.

I am also presenting you with a gift. A book for instructions for good life. If you read it and live by it, you and your family household will be happy. Blessings, Rabbi Yaacov Rakovski, Hadassah Medical Center, Jerusalem

Jag är inte säker på att min mor behöll häftet men säkert fick hon certifikatet och höll dessa verser från Bibeln som en kraftfull inflytande i sitt liv.I min mors uppgift ingick att uppfostra tre barn i Herrens fruktan. 2003 ( då en mormor till 3), förklarades hon nästan död, men Herren gav henne ytterligare sju år under vilken tid hon hade nöjet att se ytterligare fyra barnbarn läggs till sin familj, innan hon avled 2010.

Det judisk
e rabbin Hadassah sjukhuset var ett ljus för mig, eftersom han delade Guds Ord från Bibeln med mig och min mamma. Han valde Guds kärlek framför segregering av människor.

I denna påsk
tid,  önskar jag alla judar överallt glad en helg, inklusive Smotrich, Herzog och andra. Min tro som kristen lärt mig att vara ljus för världen, och jag har beslutat att tända ett ljus i stället för att förbanna mörkret.  Bader Mansour 25 april 2016 

Texten ör översatt av EB med godkännande för spridning av Bader Mansour .
Orginaltexten kan läsas här: The Jewish Rabbi that Blessed me 

Läs mer om  Bezalel Smotrich
Läs mer om Bader Mansours förtag  NASDAQ 
Läs tidigare Ingenjörer i Nasaret 


Läs även andra bloggares åsikter om    

2 april 2016

Dagen reser till Israel 2016






Den kristna tidningen Dagen gör nu reklam för sin årligen återkommande höstresa för sina läsare: 


Dag 1 - söndag 30 oktober
Vi flyger från Arlanda 06.15 och landar i Tel Aviv vid lunchtid. Innan bussen rullar mot Tiberias vid Gennesarets sjö hinner vi med ett besök i antingen den gamla hamnstaden Jaffo eller i Herodes den stores stad Caesarea Maritima. I Tiberias checkar vi in på vårt hotell, där vi ska bo tre nätter, och äter middag tillsammans.

Dag 2 - måndag 31 oktober
Dagen ägnas åt en rundtur i norra Israel med stopp bland annat vid klostret på Karmelbergets topp, där Elia med Guds hjälp besegrade Baalsprofterna, Nasaret, där Jesus växte upp, Bahaireligionens magnifika anläggning i Haifa och Safed, centrum för den judiska mysticismen Kabbala. Middag och övernattning i Tiberias.

Dag 3 - tisdag 1 november
Denna dag tar oss bussen upp på Golanhöjderna, där vi blickar in över Syrien. Vi besöker utgrävningarna såväl i den gammaltestamentliga staden Dan som i Banias, där den romerska guden Pan dyrkades. Det blir en dag fylld av så väl vackra naturupplevelser som närkontakt med dagens konfliktladdade situation i regionen. Middag och övernattning i Tiberias.

Dag 4 - onsdag 2 november
Självklart ska vi göra en båttur på Gennesarets sjö och besöka de viktiga platserna runt sjön där Jesus var verksam. Saligprisningarnas berg blir i dubbel mening en höjdpunkt. I Kafarnaum ser vi resterna av såväl synagogan som Petrus hus och nere vid sjöstranden står vi på samma mark som Petrus när han fick frågan av Jesus: "Älskar du mig?" På vår väg mot Jerusalem stannar vi till i Shilo, där Josua lät resa uppenbarelsetältet. Vi kommer fram till vårt hotell i Jerusalem på kvällen och äter middag tillsammans.

Dag 5 - torsdag 3 november
Den första av två intensiva dagar i Jerusalem, när vi besöker Tempelberget, Davids stad, Tempelinstitutet, där vi lär oss allt som är värt att veta om det heliga Templet, samt Förintelsemuséet Yad Vashem, som inte lämnar någon oberörd. Middag och övernattning på vårt hotell.

Dag 6 - fredag 4 november
Vi fortsätter att utforska Jerusalem. Besök på Olivberget, i Getsemane, i Gravkyrkan och vid Trädgårdsgraven står på programmet, liksom de judiska kvarteren och Västra muren. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 7 - lördag 5 november
Vår sista hela dag i Israel blir en utflyktsdag med stopp i Jeriko, Qumran där Dödahavsrullarna hittades, Masada och vid Döda havet, där vi får tillfälle att testa det salta vattnets flytkraft. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 8 - söndag 2 november
Dags att packa väskorna. På väg till flygplatsen stannar vi till vid Knesset och dess gigantiska Menorah samt vid profeten Samuels grav. Klockan 13.00 lyfter flygplanet mot Arlanda, där vi tar mark kl 16.50. 

Presentation av guiden: Vår guide på denna resa är Peter Lebenswerd. Han är uppvuxen i Stockholm i en judisk familj men numera bosatt i Israel med sin familj. Peter brinner för att göra kunskapen om Israel levande och för dialogen mellan judar och kristna. ”De gemensamma rötterna blir kanske allra tydligast när man är i detta land och tillsammans upplever de platser och skeenden som format så mycket av det vi känner till och som många av oss håller kärt”, säger han.
Ur  Dagen Resklubb     Resan arrangeras av Israel Tours.

Ännu en gång gör mig Dagen besviken  " När jag läser igenom reserutten ser jag hur slående lite möten med landets kristna. Visst är det viktigt att vi, när vi besöker landet att vi besöker de heliga platserna där Jesus vandrade och de historiska judiska platserna för att förstå kristendomens judiska rötter. Men varför väljer researrangörer bort att möta de kristna där? 

Läs tidigare: - Man besöker Davids stad som ligger i östra Jerusalem i stadsdelen Silwan som har en tydligt politisk agenda för bosättningar i Östra Jerusalem. 
Även ”Tempelinstitutet, där vi lär oss allt som är värt att veta om det heliga Templet” Man tyckts inte inse att det är inte bara ett museum för att visa hur det historiska judiska templet såg ut .Utan har även en tydlig politisk agenda. Ur Dagen reser till Israel 2014

Man har inte alls tagit till sig av kritiken Är svaret att ord som ”ockupation, mur och bosättningar” inte passar in i den verklighetsbild dessa kristna resenärer har.? Vågar man eller vill man inte se dagens verklighet? Varför är man inte intresserad av att med egna ögon se och själv bilda sig en egen uppfattning av verkligheten?"  Ur Möt människorna


Läs även andra bloggares åsikter om

1 april 2016

Ge plats för Mitri Raheb



Till tidningen Dagen - Debatt

När årets Palmepristagare prästen Mitri Raheb och journalisten Gideon Levy tillkännagavs var ni på tidningen Dagen snabba att lägga ut artiklar som kritiserade deras engagemang för kampen mot våld och ockupation . I intervju med Ulf Cahn sa han "Vill man främja fredskrafter ska inte de här två uppmärksammas". ( se se not 1 )

Tidigare har utrymme getts åt Annika Borg och Johanna Andersson som anklagande skrev: ” Mitri Raheb missionerar för att judendomen inte längre har ett existensberättigande, och att den palestinske prästen bedriver hatpropaganda mot Israel. ”( se not 2)

Om Dagen nu vill framstå som en oberoende kristen dagstidning är det hög tid att ni gör en intervju med Mitri Raheb under hans besök i Stockholm 28-29 januari. Då finns möjlighet för media att träffa honom. Han kan då få möjlighet att svara på kritiken som framförts.

Och han är faktiskt en av våra kristna trosbroder. Det är dessutom pinsamt att ni aldrig recenserat hans omdiskuterade bok "Tro under ockupation".

Vi som undertecknat denna artikel är kristna från olika kyrkor i Sverige. Gemensamt för oss alla är att vi tror på människors lika värde och vill ge vårt stöd åt våra kristna trossyskon i Israel och Palestina som längtar efter fred.

Helena Dahlin Kasse' Maritha Malmqvist, Bosse Hellström, Gunilla Persson, Mattis Fredriksson
Lars Sundling, Ingvar Persson, Karin Hallin, Ulla-Stina Rask, Magnus Stenberg, Åke Svensson
Birgitta Rubensson, Thord-Ove Thordson , Svante Zettergren, Gunnar Stenbäck,
Katarina Linderborg , Mia Wålsten, Inga Persson , Håkan Galme'n, Inger Styrbjörn, Egon Berglund,
AnnSofi Danielsson , Mikael Karlsson , Per Hermansson , Sture Gustavsson, Samuel Skånberg,
Karin D Sandin , Sune Fahlgren, Monika Andersen, Kristoffer Fredriksson, Lars Bolminger,
Kim Bredefeld, Josef Aranki, Gunlög Galme'n, Stig Strömbergsson , Kjell o Inger Jonasson,
Sören Högberg, Marianne Linda Kronberg, Åke Svensson, Gunilla Zomborcsevics,
Anton Leifsen Thai, Robin Nord, Ella Eriksson , Bengt Ekelund, Rolf Ericsson

Sverige 25 januari 2016
 
Kopia till Nyhetschef

 Svar från Dagen 2016-01-25 Hej Egon,  Jag fick ditt mejl vidaresänt från Carl-Henric.

Tack för era synpunkter på våra publiceringar och informationen om Rahebs besök. Det stämmer att det finns kritiska röster kring Raheb och de rösterna tycker vi har varit relevanta att lyfta fram precis som det också är intressant att få höra om Mitri Rahebs arbete och vad han anser. Det har vi också lyft fram vid flera tillfällen, senast i fredagens tidning där vi intervjuade Raheb angående Palestinian Media Watch och just på grund av att han är aktuell för Palme-priset. ( Se not 3 ) Vi kommer också naturligtvis att bevaka hans besök här och får vi tillfälle för en intervju så är det intressant.

Jag känner därför inte riktigt igen mig i kritiken ni framför.

Däremot är jag enig med er alla om vikten av alla människors lika värde och stödet för kristna trossyskon i Israel och Palestina och jag citerar nu en av våra ledarartiklar förra året: ”Det råder ingen tvekan om att de kristna i de palestinska områdena befinner sig i en mycket svår situation. De är klämda mellan sköldarna, utsatta både för Israels repressiva åtgärder i syfte att förhindra terrorangrepp och för trycket från en muslimsk majoritetsbefolkning. De behöver vårt stöd och vår förbön. Deras läge måste uppmärksammas, deras röst höras och deras argument tas på allvar, även av den som inte delar dem.”

Jag tackar för ert mejl på detta sätt eftersom jag inte tycker att texten håller för en debattartikel.

Mvh,  Felicia Ferreira Chefredaktör och VD



Länkar:
Not 1  Dagen "Kraftig kritik mot Palmepristagare "
Not 2  Dagen "Palestinsk präst får Palmepriset"

Not 3. Ang  "senast i fredagens tidning där vi intervjuade Raheb" skall detta kallas en intervju? Dagen- "Om du dödar israeler blir du en hjälte"




Läs även andra bloggares åsikter om