1 september 2008

Presidentkandidaterna och Israel


Ett viktigt ställningstagande alla presidentkandidater i USA måste ta, är att ge staten Israel sitt helhjärtade stöd.
Demokratiske presidentaspiranten försäkrar att han som president inte ska minska USA:s stöd till Israel
På besök i Mellanöstern lovar presidentkandidaten fortsatt stöd till Israel.

Detta är ett absolut krav om man skall få röster från kristna väljare i USA.(där flertalet är sk. kristna sionister. För dem är stödet till Israel blivit en

Den nuvarande presidenten har även han gett Israel sitt helhjärtade stöd, vad är resultatet ?
Israel fördubblar byggandet av bosättningar på Västbanken - trots att Israel förpliktat sig att "frysa" utbyggnaden på ockuperat område. Det visar den israeliska gruppen Fred nu i sin nya rapport. USA säger att byggandet "inte hjälper" fredsprocessen. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, på besök i Israel just när rapporten offentliggjordes, gillar inte vad hon hör.

USA är Israels närmaste allierade, en stormakt med vetorätt i FN:s säkerhetsråd som de använt till för att tex. blockera FN:s fördömanden av Israels exproprieringar av palestinsk mark i Jerusalem.

Läs även: Israel fyller 60 år. Anita Goldman läser en by bok om bosättarna –

Israel nu i färd med att utplåna ett livskraftigt Palestina från kartan. Har inte vi som kristna en plikt att hjälpa de svaga och skyddslösa. I denna konflikt är palestinska folket den svaga parten ända sedan Israel bildades. Det palestinska folket har utsatts och utsätts för kränkning av sina rättigheter under så lång tid som få folk har blivit utsatta för. Mitt samvete säger mig att en teologi och bibeltolkning som dessa kristna sionister i USA stöder sig på bara är fel. En skrämmande människosyn.

Även många israeler är nu desillusionerade. En gång var han den store optimisten bland Israels författare. Numera är författaren pessimist. Hans nya roman Kvinnan i Jerusalem handlar om reaktionerna på en självmordsattack – och om ett samhälle som blivit alltmer kallsinnigt.

Ondska är inte bara de elakas härjningar utan även de godas tystnad", sa Martin Luther King. Detta är ord som är riktade till oss alla. Att bryta tystnad kräver mod. Ett mod som kan växa i en gemensam ansträngning. Ett mod baserat på hopp och målinriktad, god vilja.

Även här i Sverige finns det gott om kristna sionister som ger Israel sitt helhjärtade stöd, för dem och länkar jag till en artikel av Magnus Malm Författare, teolog, retreatledare och fristående kolumnist i Dagen
Etisk frisedel - eller strängare krav?”

Foto: Amjad , han är tio år gammal och bor i flyktinglägret Aida i Betlehem. Han har upplevt hur soldater stormat in i lägret och sett människor skadas i skottlossningar. Hans dröm är att bli läkare och så att han kan hjälpa barn som skadats i strid. Bildkälla Diakonia. Vem ger honom ett hopp för framtiden, om vi sviker?
Läs även andra bloggares åsikter om1 kommentar:

  1. som en av dem som ville komma till tals i tidningen Dagen med förvägrades detta vill jag påminna om vad våra slutord i "Kan vi fira Israel?"

    "Gemensamt för oss alla är att vi tror att internationell rätt, mänskliga rättigheter och alla människors lika vär­de måste vara vägledande för att nå en lösning på konflikten Israel-Palestina. Som ett första steg mot att både israeler och palestinier ska kunna forma en värdig framtid i fred och samexistens måste den israeliska ockupationen upphöra. Detta tror vi är nödvändigt för det israeliska folkets bästa, eftersom Israels säkerhet är direkt relaterad till palestiniernas rätt till frihet i sin egen stat. Att handla på detta sätt är väl förenligt med den judiska och kristna bibelns budskap om nästankärlek.

    Annika Spalde, Britta Olinder,Bengt Holmberg, Håkan Sandvik, Egon Berglund,Nils Arne Andreasson"

    Nisse Andreasson

    SvaraRadera