16 november 2008

Taybeh-del 2

Oktoberfesten


David och Nadim Khoury är de två palestinska bröder som startade 1994
Taybehs bryggeri De återvände efter 20 år i tillsammans med sina familjer från Boston i USA till sin födelseby.Att kunna brygga öl i Palestina visar att en respekt och öppenhet i de annars muslimska Palestina, (där alkohol är förbjudet ) för sin kristna minoritet. Det var Oslo avtalet som gav dem hopp att återvända till sitt hemland och utveckla det.

Sedan ett par år tillbaka så har man även sin egen Oktoberfest. I vanliga fall dricker jag inte alkohol men jag kände att nu måste jag själv smaka ( bara ett par matskedar) det smakade förträffligt gott , 5% alkoholhalt. Wie finden sie das Beer? Frågade jag två herrar iförda Leaderhosen. O sehr gut! de kom från Munchen, Oktoberfestes riktiga hemort.


Det var inte bara öl som serverades man hade även marknadsstånd där man kunde köpa lokalproducerade varor, olivolja olika typer av hantverk. Själv hade jag med mig hem olivolja och den fina fredslampan som nu pryder vårt hem.


Det var även en mängd framträdande med sång och dans. Vi gäster kände verkligen välkomnade till byn och få delta i deras fest. Och även byns präster var med.


Vi kan resa vart vi vill men det kan inte innevånarna i Taybeh.
Inte alla kristna pilgrimer besöker de kristna palestinierna, för de passar inte in i deras teologi. Här ett par exempel Folkkyrkan Sölvesborg LivetsOrds resor

När jag åkte hem kändes det bra att få ha besökt våra kristna syskon, de behöver vårt stöd.
Tro och gärningar
Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: "Gå i frid, håll er varma och ät er mätta", men inte ger dem vad kroppen behöver? Så är det också med tron: i sig själv, utan gärningar, är den död. Nu kanske någon frågar: "Har du tro?" - Ja, och jag har gärningar. Visa mig din tro utan gärningar, så skall jag med mina gärningar visa dig min tro. Citat ur Bibeln Jakobs brev 2:14-18

Fler bilder från Taybeh
Taybeh Oktoberfest
Film om Taybeh från Youtube
Foto Egon Berglund ( alla utom på Nadim Khoury , Photo by: Shabtai Gold.)
Läs även andra bloggares åsikter om

13 kommentarer:

 1. Ser mycket trevligt ut. Vore kul att aka dit nagon gang.
  Eleni S

  SvaraRadera
 2. Bröder,

  Låt oss granska logiken i vad du skriver: "Att kunna brygga öl i Palestina visar att en respekt och öppenhet i de annars muslimska Palestina, ... för sin kristna minoritet."

  Med en enkel logisk manipulation skriver vi om det så här: Ett förbud mot att brygga öl visar brist på respekt och öppenhet ... för sin ... minoritet.

  Nu kan vi granska Sveriges förbud mot kosher slakt: Ett förbud mot kosher slakt visar brist på respekt och öppenhet ... för sin judiska minoritet.

  Jag föreslår att signaturen Bröder tar tag i de uppenbara missförhållanden som råder i hans hemland innan han åker världen runt som agent-provocateur turist för att rättfärdiga grova fördomar mot judarna och deras land.

  SvaraRadera
 3. citat: Nu kan vi granska Sveriges förbud mot kosher slakt: Ett förbud mot kosher slakt visar brist på respekt och öppenhet ... för sin judiska minoritet.Slut citat

  Det är en viss skillnad på att brygga öl och slakta djur på ett sätt som innebär ett onödigt lidande för djuret.

  SvaraRadera
 4. Men det går bra att springa omkring i skogen och skjuta älg, eller skadeskjuta älg som sker i många fall!

  SvaraRadera
 5. Och man kan argumentara för att alkohol medför större lidande i samhället än kosher- och halalslakt (eller älgjakt).

  Alla vet att alkohol och våld hänger ihop. Faktum är att i Sverige är hela 80 procent av alla våldsfall alkoholrelaterade.

  SvaraRadera
 6. Varför delar Bröder inte ut kudos till Israel för att de kristna kan köpa fläsk där? Visar inte det på respekt och öppenhet?

  Är palestinierna så respektfulla och öppna att de tillåter svin-avel och fläskförsäljning i Palestinska Myndigheten?

  SvaraRadera
 7. Citat: Alla vet att alkohol och våld hänger ihop. Faktum är att i Sverige är hela 80 procent av alla våldsfall alkoholrelaterade.Slut citat
  Du har så rätt Isak, Nu vet jag inte så mycket om de kristna palestiniernas alkoholvanor i Taybeh och Betlehem om den är oroväckande hög , och att risken för våldsbrott är oroande. Bra att du har omsorg för dem.

  SvaraRadera
 8. Svar till Eleni S: du måste åka dit någon gång. Kolla på deras hemsida det finns logi,Taybeh owes its Pilgrim's hostel to the
  French Lieutenancy of the Knights of the Holy Sepulcher.

  SvaraRadera
 9. Citat: Varför delar Bröder inte ut kudos till Israel för att de kristna kan köpa fläsk där? Visar inte det på respekt och öppenhet?
  Svar: Tack för tipset, men med tanke på svårigheter att få resa in i till Israel för palestinierna kanske de får klara sig utan fläsk, jag känner inte till om de kristna palestiniernas matkultur innefattar fläskkött.

  SvaraRadera
 10. Frågan gällde inte gränshandel, utan om acceptans av en avvikande matkultur är bevis för öppenhet och respekt.

  SvaraRadera
 11. Egon, det var inte svårt att söka och hitta grisfarmar i Israel. Det finns en kibbutz där man föder upp grisar; annars är det kristna araber förunnat att göra det inom en viss zon i norr som domineras av kristna. Detta säger mig att kristna äter griskött i Mellanöstern. Men lite sökande visade att många kristna araber undviker fläskkött eftersom de aldrig har utvecklat en smak för det. (lika bra det; tycker inte om att man ska äta djur som är smartare än hundar)

  Ditt svar till GT visar mig dock att hur du såg frågan var enbart i huruvida den berörde kristna araber utanför Israel.

  Jag undrar om kristna palestinier på VBGR har tillgång till griskött?

  Jag undrar också om familjen Khoury är rädda för vad som skulle hända bryggeriet om/när Hamas övertar styret även på Västbanken. Jag hade f.ö. en lärarkollega som hette Khoury här i Indianapolis. Hennes mans familj driver ett par mellanösternreatauranger här. Kanske har de anknytning till bryggeriets ägare? I vilket fall serverar de alkohol på restaurangen så det handlar om kristna palestinier.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 12. Men är det inte så, att hur man ska tycka och tänka om Israel och dess gärningar, bestäms då man blir en kristen - får man i sig så att säga med "modersmjölken" - sedan reflekterar man inte själv.
  Praktiskt och enkelt sedan kan man flyta med strömmen!

  SvaraRadera
 13. Anonym, hur man ska tycka och tänka om Israel har varje svensk fått i sig med modersmjölken från politikers ställningstaganden och statsmedia i socialdemokratiens Sverige sedan 60-talet. Och det är sannerligen inte pro-israeliskt. Somliga kan dock läsa mer och tänka själva och är inte påverkade i samma grad.

  Det fortsätter idag med sponsrande av terrogruppers representanter och kända antisemiter på Palmecentret med stöd från de kristna Broderskaparna och andra socialdemokratiska grupper. Till min lättnad har jag hittat några socialdemokratiska bloggare som tagit öppet stöd för Israel när Israel har attackerats.

  Försäljning och reklam av en antisemitisk bok på Palmecentret vållade en del uppståndelseför inte så länge sen. Där finns det oacceptabla! Anonym, se kristna pro-israeliska grupper som en motvikt mot alla antiisraeliska dumheter svenska grupper och tom staten har stått bakom! Om man tycker att en fråga är så enkel och har ett klart svar är det säkert att så inte är fallet! :)

  Att några grupper högt och tydligt går emot denna svenska simpla "så tycker vi i Sverige"-syn på Israel är bara bra, vare sig de är kristna eller inte. Det är så man gör i ett demokratiskt samhälle.

  Överdrivet anti-palestinsk, anti-israelisk, pro-palestinsk, pro-israelisk, gynnar vare sig israeler eller palestinier.


  A-K Roth

  SvaraRadera