16 februari 2009

Lyssnartips på Webbradion

SKR:s Följeslagare i Webbradion Falbygdsrundan vid Radio Falköping sänder tisdag 17 februari. kl 13.00-14.00 i Radio Falköping en intervju med den ekumeniska följeslagaren Gabriella Engell-Nielsen.

Under våren 2008 vistades Gabriella i en enkel palestinsk by norr om Jerusalem (Yanoun) för att med sin närvaro visa dem som är våldsbenägna att det finns utomstående vittnen vars skydd av sitt utländska medborgarskap är långt större än det rättsskydd förövarnas palestinska offer kan räkna med.

Framförallt gäller det att vara lugn och vänlig och att inte låta sig provoceras. Gabriella är övertygad om att ickevåld är den metod att lösa mänskliga konflikter som alla kan ha nytta av att lära mera av.

Gabriella tar som följeslagare inte ställning i den politiska konflikten utan har enbart i uppdrag att främja mänskliga rättigheter genom att finnas på plats tillsammans med andra följeslagare, alla utsända av Kyrkornas världsråd. De svenska deltagarna har sin anställning, inklusive normal försäkring för utlandsarbete genom SKR, Sveriges kristna råd. Därifrån erbjuds föreningar och församlingar som vill att ta emot ett besök av Gabriella eller någon av hennes följeslagarkollegor.

Här är länken till Radio Falköping

En tidigare intervjuv i SR med Gabriella Engell-Nielsen

De förverkligar verkligen Jesu befallning ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig?

Här är tidigare artiklar av Gabriella Engell Nielsen
Yanoun
Soldat på Västbanken

Tidningen Dagen skriver: Nyheten om SSPX-biskopen Richard Williamsons förnekande av Förintelsen har vållat stor medial uppmärksamhet såväl i Sverige som utomlands. Men för italiensk tv var materialet för känsligt för att sändas. Anledningen är den statsägda televisionens problematiska relation till Vatikanen.

Är det av samma anledning tidningen Dagen numera inte vågar publicera några artiklar av SKR:s följeslagerare ? det är för känsligt för tidningen Dagens sk. ”Israel-vänner” Sist en artikel från SKR-följeslagarprogram publicerades i tidningen Dagen var 2006-01-24

Läs även andra bloggares åsikter om
3 kommentarer:

 1. "Gabriella tar som följeslagare inte ställning i den politiska konflikten..."


  HAHAHA!!! Det är det roligaste jag har hört på länge!

  SvaraRadera
 2. § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 3. För att kunna ta ställning i den politiska konflikten måste det finnas en politisk kraft att stödja. Det finns större skäl att gråta än att skratta när man tänker på att ingen politisk kraft finns på någondera sidan som kan erbjuda en rättvis lösning på konflikten. Utifrån kan vi komma med förslag till hur kloka och rättvisa lösningar som helst. Eftersom dessa förslag inte tas emot av de verksamma politiska krafterna på någondera sidan trampar vi vatten i ett eventuellt politiskt arbete. Då återstår ettdera humanitärt arbete sådant som Gabriella har engagerat sig i eller kampanjer typ "Stoppa matchen". Båda sätten att agera är värda all respekt.

  Aron

  SvaraRadera