26 maj 2009

Senapsträdet

Under min resa i det heliga landet okt 2008 stannade vi till i Betania. Som är känd från evangelierna i bibeln där Lasaros och hans två systrar bodde. Där ligger Lasaros grav men eftersom staden nu ligger utanför muren har turiststömmen hit sjunkit kraftigt.
Ägaren av souvenirbutiken bredvid kyrkan berättade för vår guide att förr kunde det komma 12-14 bussar per dag till Lasarus Grav. Nuförtiden kommer kanske två eller tre bussar dit, en tragedi för de lokala näringsidkarna. Butiksägarna och folket i staden var trevliga och måna om oss turister. Men turistguider från Israel uppmanar turisterna var försiktig där i Betania på grund av att man befinner sig på det oroliga Västbanken, gå bara direkt till Lasarus grav absolut handa inte i affärerna!
Vi stannade ett bra tag och köpte mycket souvenirer. Och jag köpte kryddor i en välförsedd kryddaffär.

Som jag berättade tidigare i Vägen till Jerusalem

Men jag köpte även en påse frö av en gatuförsäljare, han sa att det var frö från senapsträdet.
Jesus omnämner den i en liknelse som vi kan läsa både i Matteus, Markus och Lukas evangelium

Han lät dem höra en annan liknelse: "Himmelriket är som ett senapskorn som en man sår i sin åker. Det är det minsta av alla frön, men när det har växt upp är det större än alla örter och blir till ett träd, så att himlens fåglar kommer och bygger bo bland grenarna." Matteus 13:31-32

Gatuförsäljaren sa ”du kan använda dem som åskådningsmaterial i söndagsskolan”. Jag köpte en påse, men jag väntade med att så de små fröna tills i februari, då polarnatten är över här uppe i norr så att de små liven får lite solljus. Frökapseln är rätt så stora med krossar man dem så ligger det massor med små frön inne i den. Frökapslarna ligger till vänster, fröna till höger i bild, och visst är det små ( kolla in de enskilda fröna som ligger vid siffran 20).

Efter en vecka kom massor med små plantor upp, vi plantera om ca 9-10 av dem och nu i maj är de så här stora.


Hur stora kommer plantorna att bli? Kommer det bli ett träd, vi får se. Jag kommer rapportera längre fram. Hoppas de blommar vackert och överlever vintern.
Enligt Anna Veeder ( som jag besökte uppe i Galiléen ) växter senapsträden citat ”På förekommen anledning (se Egons fråga nedan) så kommer här en bild på fältsenap, som växer vild överallt längs vägar och vattendrag så här på våren, och som doftar underbart när man cyklar förbi ” Galilee Mix

Se även bilder: Photos from Israel- The parable of the mustard seed

Läs även andra bloggares åsikter om
3 kommentarer: