28 juni 2009

Bosättningar och Dollarcitat: EU, Ryssland, USA och FN, uppmanade på fredagen 090626 åter Israel att stoppa alla judiska bosättningar på palestinsk mark.- Vi uppmanar bestämt de israeliska myndigheterna att stoppa bosättningarna och också deras naturliga tillväxt, samt ta bort alla vägspärrar och öppna gränsövergångarna, sade FN-chefen Ban Ki-Moon vid en presskonferens. Slut citat.

Men vem bidrar med pengar till att bygga bosättningar ?
Citat ur Washington Post: Vill man stoppa israeliska bosättningarna? Följ dollarns väg.

Det finns mer än 450000 bosättare på Västbanken och östra Jerusalem, enligt Peace Now, en israelisk organisation som motsätter sig bosättningar. Några av dem är amerikaner. Och några av de mest inflytelserika, militanta figurer i bosättarrörelsen är amerikanerna. Bland dem var Baruch Goldstein, läkaren från Brooklyn som sköt 100 skott på bedjande muslimer i Hebron 1994, döda 29, rabbi Meir Kahane, grundaren av den Kach part, som var förbjudna i Israel år 1988 på grund av att det var rasistiskt och dömd terrorist Era Rapaport, en medlem av Inlösen fonden, som samordnar inköp av palestinsk mark i områden för bosättarexpansion.

Tiden före år 2005 då bosättarna tvangs bort från Gaza, besökte jag en grupp av dem medan spelade in min sista film. Några av bosättningarna mest passionerade förespråkare talade om sina djupa rötter i Gazaremsan trots att de faktiskt var amerikaner. Åren innan, under arbetet som människorättsadvokat hade jag fått rapporter från kolleger som hade blivit hotad och utsatts av fysiskt våld av unga bosättare när de försökte skydda palestinska jordbrukare under skörden. Där angriparna ofta var nordamerikanska judar, sa mina kollegor.

Evangeliska kristna i USA stöder också bosättningarna, har samlat in miljontals dollar för dem, enligt en nyligen National Public Radio rapport. Den Coloradobaserade Christian Friends of Israel Communites uppmuntrar kyrkor och församlingar sig till "pionjärerna inom bibliska Israel" genom att "adoptera ett bosättar program". Sondra Oster Baras, chef för organisationens israeliska kontor, uppskattar att mer än hälften av Västbanken bosättningar får direkt eller indirekt stöd från kristna, enligt den NPR rapport.

Christian Friends of Israel (CFOIC Heartland) inrättades 1995, som svar på Oslo-processen, de förödande serie av avtal som överlät mark till araberna i hjärtat av bibliska Israel ( läs Västbanken ). För mer än ett decennium CFOIC Heartland stått orubbligt med de judar som löper störst risk i Israel, de vars mycket hem hotas av förstörelse, de som drabbas av terrorism på daglig basis, de vars grundläggande värderingar och vardag bygger på Bibliska principer.

Kristna från hela världen har stått upp för Israel och blir värdefulla vänner och anhängare av ”pionjärerna inom bibliska Israel.” Genom CFOIC Heartland, kyrkor, församlingar och enskilda personer har besökt de samhällen som är kopplade till dem direkt genom "adoptera ett bosättarprogram". Tusentals kristna har gett ekonomiskt stöd till lokala projekt och har gjort en verklig skillnad i möjligheten för dessa samhällen att klara sig.
slut citat Min översättning av delar från artikel av Ronit Avni Artikel i Washington Post
Ronit Avni is the Founder and Executive Director of Just Vision,
Justvision länk till Christian Friends of Israel (CFOIC Heartland)

Det är inte bara bland kristna i USA som detta stöd för staten Israel och ockupationen av Västbanken frodas. Även bland kyrkor i Sverige, se Jerusalem

I en intervju i tidningen Dagen 5 december 2008 med Peter Borenstein företrädare för den judiska församlingen i Göteborg . Citat: När man ibland hör exempelvis amerikanska predikanter kan man undra om de främst är intresserade av att stödja det judiska folket, eller i att försöka få vissa profetior att gå i uppfyllelse så att Jesus kan komma tillbaka? – Det är svårt för mig att veta om inte har lyssnat på de amerikanska predikanterna. Men jag träffar många kristna här och märker den starka fokuseringen på detta. Ibland snuddar jag vid tanken att man vill hjälpa utvecklingen på traven, att man ser oss som en bricka i ett spel. Men det är inget jag vet. Den judiska uppfattningen är att Herrens vägar är outgrundliga, så att vi människor skulle kunna skynda på ett skeende, det är oerhört förmätet att tänka så. I vissa kretsar i USA ser man varje territoriell eftergift som Israel gör som ett brott mot Guds plan. Men Peter Borenstein tror dock inte att stödet från amerikanska kristna minskar staten Israels möjligheter till fred. Slut citat.

Jag känner en olust och ilska över dessa kristna som säger sig älska judarna men i själva verket är de bara en bricka i deras eskatologiska spekultioner med sitt stöd så försvårar de en verklig fred.
Foto från B'TSELEM -Settlers throw stones at Palestinians outside Nablus as soldiers stand...
Läs även: Vi har bott här i tusentals år - sedan 1983
Läs även andra bloggares åsikter om2 kommentarer:

  1. Tillåt mig rekommendera en intressant bok: "När tiden tar slut" av Göran Gunner. Det är en doktorsavhandling som bland annat visar hur totalt grundlös den Bibelanvändning är som så kallat "kristna sionister" och andra eskatologer hängett sig och hänger sig åt.
    Har själv kommenterat boken på min blogg i inlägget "slut och start" den 14 juni i år.

    SvaraRadera
  2. Tack för tips, jag har länge tänk läsa den boken.

    SvaraRadera