24 juli 2009

Livets Ord och Israel


Den kristna rörelse som starkast ”står upp för Israel” i Sverige är Livets Ord. De drivs av samma eskatologiska spekulationer som ” Jerusalemfararna från Nås ” gjorde för över hundra år sen.

Jag skrev om Livets Ord för ett år sen

Så här skriverRawia Morra ( poet,översättare och palestinier född i Libanon som flykting, hennes föräldrar hör till de fördrivna från Galiléen ) när hon läser om Jerusalem-marschen tidningen Dagen

Citat :”Det var en häpnadsväckande läsning för min del. De kristna palestiniernas lidande är tydligen något ovidkommande för dessa kristna! Den är liksom inte ens en del av storyn. Här visar jag en del konst med kristna motiv. Det speglar den palestinska kristenhetens, världens äldsta, upplevelse av det som sker idag i Palestina. Dessa bilder finns på många palestinska bloggar och sidor på nätet och även om deras upphovsmän ännu är okända för min del, uppfattar jag dem som rätt träffande. Det väcker hoppas jag en del tankar om deras situation. För det verkar som om kärleken inte omfattar dem, och inte välsignelsen heller. Kristna från hela världen kommer till det heliga landet och dansar på de ursprungliga kristnas bröst.” Slut citat.


Citat ur DN-artikeln ”De flesta judar som kommer hit med hjälp av de kristna sionisterna hamnar på ockuperad mark. En del av ekonomiska skäl eftersom de är fattiga och den israeliska staten ger stora subventioner till bosättningarna, andra av religiösa skäl. Den här verksamheten är i förlängningen ett sabotage mot en hederlig fred och mänskliga rättigheter för alla parter, säger svensken Bernt Jonsson på telefon från Hebron där han arbetar som fredsaktivist på Christian Peace-center.” Slut citat läs hela artikeln från DN här.

Till Ulf Ekmans blogg- Tala om omsvänging i Vita huset

Läs även Sund Teologi

Foto Egon Berglund, Barn i den kristna byn Taybeh på Västbanken

Läs även andra bloggares åsikter om


13 kommentarer:

 1. Ja tänk, jag skulle lätt kunna rabbla upp 50 folkslag/länder där dom kristna har det svårt.

  Nu råkar dom engarsera sig för Judarna/Israel vad är det för fel på det.

  Välsingna dom istället, sen kunde man ju önska att vi skulle intressera oss för alla kristna som har det svårt i hela världen(typ Albanien mfl.)i stort sett alla muslimska och islamska länder

  SvaraRadera
 2. Du anonyme citat "Ja tänk, jag skulle lätt kunna rabbla upp 50 folkslag/länder där dom kristna har det svårt.Nu råkar dom engarsera sig för Judarna/Israel vad är det för fel på det." slut citat

  Det naturliga är ju att vi kristna engagerar oss för kristna som har det svårt, men i detta fall så stöder man en stat som fördriver kristna läs min artikel:

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/09/solidaritet-med-alla-kristna.html

  SvaraRadera
 3. "i detta fall så stöder man en stat som fördriver kristna"

  Vissa kristnas och kristna organisationers fokusering på Israel påstådda fördrivning av kristna har starka drag av antsemitism i sig med tanke på den närmast frånvarande kritiken mot att man öht inte får vara öppet kristen i stora delar av den muslimska världen, vid hot om vite.
  /BR

  SvaraRadera
 4. Att påstå att kritik av statens Israel är antisemitism är befängt, du försöker med en numera klassisk retorik för att försvara staten Israels handlande.

  Visst du har rätt att det är svårt att vara öppet kristna i många av den muslimska världen. Visst jag håller med dej.

  SvaraRadera
 5. Jamen sluta då att så ensidigt fokusera på Israel där kristna, muslimer, judar och druser samtliga lever som fullvärdiga medborgare och byt fokus till förföljelsen av kristna i den muslimska världen som är ett oerhört stort kvantitativt problem.

  Visst ligger din och andra förment kristnas fördömanden av Israel nära antisemitism när ni anklagar det judiska kollektivet som bygger staten Israel för förföjelse av kristna.
  Ni verkar i den västerländskt kristna traditionen av antisemitism när ni organiserat och institutionellt anklagar Israel för förtryck av kristna och samtidigt helt blundar för det, kvantitativt och kvalitativt, oerhört stora förtrycket av kristendom i den muslimska världen.
  Stort skäms på er bokstavskristna som har en helt annan agenda än den ni utger er för att ha!
  /BR

  SvaraRadera
 6. Citat"Jamen sluta då att så ensidigt fokusera på Israel där kristna, muslimer, judar och druser samtliga lever som fullvärdiga medborgare och byt fokus till förföljelsen av kristna i den muslimska världen som är ett oerhört stort kvantitativt problem.slut citat.

  Förlåt med denna blogg "Bloggen vill berätta om palestiniernas och speciellt de kristna palestiniernas situation som av många västerländska kristna är bortglömda. Den vill ge tips om nyhets och debattartiklar som ger läsare en djupare insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet"
  Vad tycker en kristen palestinier som bor i Nasaret, känner hans sig som en fullvärding medborgare?
  Läs hans svar:
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2009/05/forbjuden-historia.html

  SvaraRadera
 7. Sign BR. Du kan läs om hur kristna i Nasaret har det:
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2009/01/nasaret-del-2.html

  se även YouTube-filmen med Jonathan Cook som berättar om den stängda arbetsmarknaden för israeliska palestinier:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-973170929151170880
  Min vän B i Nasaret bekräftar bilden.
  Israel säger sig vara en fullvärdig demokrati , då måste man kunna jämföra sig med andra demokratiska stater och inte mellanösterns diktaturer i fråga om medborgliga rättigheter för sina minoriteter.

  SvaraRadera
 8. Jag är en äkta kristen, uppenbarligen till skillnad från dig bloggägare som döljet din socialistiska agenda bakom en förment sköld av kristendom.

  Det är dags att de äkta kristna fokuserar på förbrytelserna mot Guds egendomsfolk genom historien med kulmen i Förintelsen och fördrivningen av 850 00 judar från arabvärlden 1948.

  Förtrycket av den kristna tron i den muslimska världen är likaså så monumental att er koncentration på Israel och de kristna som har fullständiga medborgerliga rättigheter, inklusive rätten till fri religionsutövning, i det landet mycket väl kan tolkas som antisemitism.
  Det är dags för de äkta kristna hos er som nyttjas som en plogbill för er socialistiska agenda att träda fram och göra avbön för er antijudiska kampanj.
  Djävulen bor uppenbarligen hos er.
  Jag gissar att han kommer att fortsätta att göra så.
  /BR

  SvaraRadera
 9. Ang. "fördrivningen av 850 00 judar från arabvärlden 1948".

  Det går inte att jämföra de judar som flyttade till Israel med de fördrivna palestinierna. De palestinska flyktingarna föredrevs under vapenhot, deras hus revs tillsammans med deras ägodelar. De arabiska judarna flyttade till större delen till Israel på initiativ av den israeliska staten och judiska organisationer.

  Ran Cohen, Knesset-ledamot som flyttade från Irak till Israel 1950, sa:“Jag har detta att säga: Jag är ingen flykting. Jag kom för sionismens skulle, för det drag som detta land utövar och för idén om återgäldande. Ingen ska få definiera mig som flykting.”
  läs mer här:

  http://motbilder.se/2008/12/30/nej-det-fordrevs-inte-mer-an-800-000-judar-fran-arabstaterna-till-israel/

  Jag kan försäkra dej om att min inställning till Israel/Palestina-frågan inte har någonting att göra med en höger/vänsterskala. ( Många som delar min inställning står politiskt till höger)Den den bygger helt på inställningen att alla människor har samma värde ingen folkgrupp är mer "gudomlig" än andra. Hur "äkta kristen jag är" låter jag Jesus bedömma.läs mer här

  http://forumforfrihet.blogspot.com/2007/11/egon-berglund-evangeliet-bjuder-oss-att_26.html

  SvaraRadera
 10. Mycket bra skrivet BR.
  Du Egon, tror du dom kristna Judarna och dom kristna palestinierna skulle få det bättre med ett Palestinskt styre i Israel?

  Tillåt mig tvivla!

  En annan sak "många med mig som del..." hur många då? och då menar jag inte våldsbenägna terorister eller vänster galningar

  SvaraRadera
 11. Svar på "Jag kan försäkra dej om att min inställning till Israel/Palestina-frågan inte har någonting att göra med en höger/vänsterskala. ( Många som delar min inställning står politiskt till höger)"
  Här ett exempel:http://www.kristdemokraten.com/article.asp?Article_Id=27965

  SvaraRadera
 12. Jag har tyvärr inte hunnit att läsa detta inlägg förrän nu, men jag blir stärkt i min tro. De som angriper dig Egon avslöjar sig själva. De missförstår avsiktligt, och du svarar ändå på deras oförskämda påhopp på ett så ödmjukt och fint sätt. Jag har aldrig uppfattat dina inlägg varken som politiska eller antisemitiska. Jag efterlyser en debatt som är fri från elaka kommentarer. Anonym och BR borde be om ursäkt.

  SvaraRadera
 13. Egon

  "De arabiska judarna flyttade till större delen till Israel på initiativ av den israeliska staten och judiska organisationer"

  Den där har vi hört förr. Kan du i så fall förklara varför den mindre delen "flyttade" till t ex Frankrike, Kanada eller USA? På vems initiativ? Varför överhuvudtaget lämnade judarna de länder där de bott i kanske 1-2 tusen år? Nej, Egon, den där propagandan håller inte!

  SvaraRadera