6 juni 2010

En kyrka som bryr sig

Svenska kyrkan kräver att blockaden av Gaza lyfts och att man fryser associationsavtalet mellan EU och Israel om inte detta sker.

Citat "Svenska kyrkan hävdar att respekten för internationell rätt och mänskliga rättigheter är en förutsättning för att nå en varaktig fred, där israeler och palestinier kan leva i säkerhet och frihet i varsin självständig stat inom internationellt erkända gränser", ”Slut citat läs mer om Svenska kyrkan Frys avtal med Israel

Heder åt Svenska kyrkan , det är en kyrka som tagit Jesu ord på allvar att ställa upp på sina bröders nöd i Palestina.

Istället för att som vi i frikyrkorna fortfarande håller på med spekulationer om hur bildandet av den israeliska staten är en del av ett profetiskt perspektiv “ läs vad jag skrivit tidigare Med bön om fred


Läs även Svenska kyrkans arbete i Israel-Palestina

Läs även: 4 juni 2010 Diakonia har intervjuat Shirin Al Shobaki. Hon lever i Gaza och arbetar som kommunikatör på den palestinska människorättsorganisationen Al Mezan, som är en av Diakonias samarbetspartner. Diakonia ställde tre frågor till Shirin. Läs mer Diakoniabloggen "Jag vet att aktivisternas budskap nått hela världen"


Livets Ord och deras tidning Världen idag inställning är skrämmande: Läs Ledare: Ett skepp kommer lastat med hat

Denna helg pågår Sjöviksseminariet
Sjöviksseminariet 4-6 juni 2010
Arrangörer: Sjöviks folkhögskola, Palestinagrupperna i Sverige, Kristna
Fredsrörelsen, Judar för Israelisk Palestinsk Fred, Palestinska
föreningen Stockholm, Studieförbundet Bilda, Södra Dalarnas FNförening,
Svenska Palestinakommittén, Broderskapsrörelsen.
Stöd av Folke Bernadotteakademin

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
BLT
SvD
Expressen
Vårt Land

6 kommentarer:

 1. Till Sign JH
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen beklämmande att se Livets Ords ledarskribent uttrycka sig som han gör!

  SvaraRadera
 3. Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

  På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

  Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

  SvaraRadera
 4. Låt mig hjälpa dig Johannes att nyansera något. Självklart önskar vi som kristna att alla människor som vill kämpa för rättvisa, mänskliga rättigheter och fred skall göra det enbart med ickevåld. Om nu Ship to Gaza har grundat sin samverka på ickevåldets metod så är det ju gott och väl. Innan vi har fått en objektiv beskrivning av vad som hände ombord på det turkiska fartyget kan det vara klokt att inte döma ut alla ombordvarande passagerare och besättning som trolösa gentemot den gemensamma överenskommelsen om ickevåld. En annan och svårare moralisk fråga är den om rätten till självförsvar. Om du och jag för den gemensamma goda saken att främja fred och försoning avsäger oss rätten till självförsvar, kan vi då vara säkra på att vi klarar av att hålla detta löfte om vi upplever ett verkligt eller inbillat dödshot från en israelisk kommandosoldat. Jag kan inte vara säker på mig själv och har därför valt att enbart kämpa med ord hellre än att öga mot öga möta israeliska soldater och beväpnade bosättare. Självkännedom är en mycket viktig egenskap inför varje åtagande där man riskerar att bli provocerad av personer som inte skyr våld.
  Nisse

  SvaraRadera
 5. Lite typiskt av dig att hylla världens mest falna kyrka... Svk....

  /Michael Häggqvist

  SvaraRadera
 6. Michael Häggqvist
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera