24 juli 2010

Bishop Munib Younan

Munib Younan har valts till ordförande för Lutherska världsförbundet igår lördagen den 24 juli 2010 i Stuttgart (LVF). Läs mer:VårtLand

Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land

Biskop Munib Younan
Evangelical Lutheran Church Bishop of Palestine and Jordan since 1998.

Lutheran World Federation (LWF)

Biskop Munib Younan.är en av de palestinska kyrkoledarna som skrivit under Karios-Palestine - svensköversättning

An interview about Christians in the Middle East with the Rev. Munib A. Younan, Bishop of the Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land (ELCJHL).
Mer om Biskop Munib Younan :

Citat” Om du tror att vi bara sjunger Halleluja och Gloria så har du missat poängen med vad det är att vara kyrka, säger biskop Munib Younan på presskonferensen som svar på frågan om varför kyrkorna tar politisk ställning i Mellanösternkonflikten.
Younan är palestinier och luthersk biskop i Jerusalem. Jag träffade honom under min resa på Västbanken förra året. Han är en underbar människa, en kämpande humanist som oblygt kritiserar den israeliska ockupationen men ständigt bevarar hoppet om fred. Nu är han i Sverige för att berätta om läget i Palestina.
I Gamla testamentet finns profeterna. De ifrågasatte sin tids politiska ledare när de bröt mot rätten och rättfärdigheten. Vår uppgift som kristna är att vara profetiska. Vi tror på rättvisa, fred och försoning, fortsätter Younan."
Slut citat Helle Klein Publicerad: 2003-01-22 se länk:Lyssna på biskop Younan

Citat”– Ulf Ekman är ett stort problem för oss kristna här i Palestina, förklarar den palestinske lutherske biskopen Munib Younan. Vi samtalar en kväll i Jerusalem om problemet med den religiösa extremismen. De högerkristna arbetar snarare för konflikt mellan religioner än samförstånd och absolut inte för någon rättvis fred, enligt biskopen.” Publicerad: 2004-04-26 slut citat Se upp för den kristna högern

Palestinian Christians... faith & hope † 14 juli, 2010
Läs även andra bloggares åsikter om


Dagen
Dagen-2
Dagen-3
Dagen-4

11 kommentarer:

 1. Hvorfor velge en leder fra et lite og ubetydelig kirkesamfunn? Dette er bare enda et uttykk for Israel-hatet som blomster blant tåpelige sosialist-kristne, og et politisk valg. Palestinske kristne deler det samme hatet mot jøder og Israel som sine muslimske brødre. Dette er intet annet enn en skam!

  SvaraRadera
 2. Du anonyme:§ 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  Munib Younan citat"Vår uppgift som kristna är att vara profetiska. Vi tror på rättvisa, fred och försoning, fortsätter Younan."

  Din inställning är bara att beklaga

  SvaraRadera
 3. Lennart Jacobson25 juli 2010 kl. 15:54

  Det är svårt för att inte säga meningslöst att diskutera sansat med människor som vänder på en problematik helt och hållet.

  Trots att vi här har ett litet land på 6-7 miljoner invånare inkl en miljon araber,stående emot 300 miljoner araber, för att inte säga en miljon mulimser och hela världen, så beskriver man Israel som den starka förtryckande makten.

  Det råder ingen tvekan om att judarna skulle drivas i havet, OM araberna bara kunde göra det. Och enligt bibeln så kommer världens nationer en dag att angripa Israel, med samma motivering som Israels fiender har idag för att säga nej till fred, att judarna förtrycker palestinier.

  De lutherska kyrkorna har visst ingen som helst empati med judarna, enögdheten skulle t o m lätt kunna tolkas som antisemitism.

  Alla som känner israelerna vet att de vill ha fred och är beredda att offra nästan allt utom sitt oberoende och Jerusalem. Men muslimerna skall ha både Mekka, Medina och Jerusalem som sina heliga platser medan judarna inte får ha en enda...

  Dessutom har araberna/ palestinierna inne i den enda demokratin Israel i området det mycket bättre, större frihet och högre standard än de på västbanken.

  De som gör mest för palestinierna, trots alla svårigheter med hat och propaganda och terrorism, är just israelerna, men det förtigs hela tiden av Israels fiender. Ma låtsas som om de stängt all införsel av mat till Gaza etc.

  De lutherska kyrkorna klagar över de karismatiska och evangeliska kyrkorna i USA och Sverige som försvarar Israels rätt att existera och försöker vara rättvisa kritiker. Det är tur att de finns, annars hade Israel idag kanske varit ett minne blott.

  En ny palestinsk stat skulle för det första knappast bli demokratisk (det finns ju ingen muslimsk demokrati) och dessutom skulle den försöka driva bort judarna från sitt land.

  Se bara på hur Israelerna öppnat för alla att besöka klagomuren m fl platser som var stängda när araberna administrerade jerusalam.

  Dock, Gud kommer att bevara Israel så att åtminstone en kvarleva blir kvar. Tyvärr säger bibelns profetior att det ser mörkt ut en tid, men sedan upprättar Herren Israel.

  Tro inte att jag hatar araber eller palestinier. Tvärtom älskar jag dem, känner många fina araber som blivit omvända, födda på nytt, och som börjat älska både palestinier och judar. Och därmed arbetar för verlklig fred, inte bojkotter och hatiska deklarationer.

  SvaraRadera
 4. De högerextrema är desperata

  Bsvikelsen är stor i vida kretsar inom svensk frikyrklighet att tidningen Dagen i deras ögon sviker sitt ekumeniska uppdrag genom att skapa hatstämning mot ledningen för Svenska kyrkan. Den politiska agenda som tycks ligga bakom denna kampanj bådar inte gott. Bloggarna Ökenkällan och Dessa mina minsta bröder är några av dem som har civilkurage nog att reagera offentligt. Faran att skjuta över målet är inte försumbar. Men tidningen Dagens redaktion bör ägna sig åt en viss självrannsakan. Då kan det vara en god början att hedra den nyvalde ordföranden Munib Younan i Lutherska världsförbundet med en seriös rapportering om vilka skador den kristna sionimen vållar försoningens och fredens sak.

  Nils Andreasson
  redaktör i kristna nätverket för Palestina

  Nils Andreasson

  SvaraRadera
 5. Ja vilken feghet. Är inte detta typiskt för den som har en så extrem åsikt, som Anonym. För övrigt vill jag bidra med några tankar på Ökenkällan på den här länken:
  http://rolferic.blogspot.com/2010/07/teologisk-diskussion-i.html

  SvaraRadera
 6. Eftersom jag varit bortrest har jag inte kunnat lägga ut kommentarerna förrän nu, beklagar men nu är jag tillbaka.

  SvaraRadera
 7. Den kristna sionism som inte förfaller till messiansk propaganda, vilket större delen inte gör, är värd all heder för sitt konsekventa försvar för demokratin Israel med dess religionsfrihet.
  Däremot är ynkryggarna inom andra kristna samfund med deras islamkramande budskap enbart att förakta.
  Berätta gärna i vilka muslimska stater som kristna tillåts utöva sin religion fritt.
  Jämför sedan med Israel.
  TM

  SvaraRadera
 8. Till Lennart Jacobsson

  Ditt argument att Israel/Palestina-konflikten är en religiös konflikt mellan judar och muslimer är typiskt retorik från Kristen sionism
  Men så är det inte, Islam erkänner både judendomen och kristendomen som "bokens folk" och de har haft rättigheter som judar under medeltiden i Europa bara kunde drömma om läs: Judar trots allt trygga i Istanbul-DN

  Nej du Lennart Jacobsson lutherske biskopen Munib Younan vet vad han talar om när han säger detta är en politiskt konflikt mellan två folk om samma land.Läs mer om konfliktens orsaker

  Citat” En ny palestinsk stat skulle för det första knappast bli demokratisk (det finns ju ingen muslimsk demokrati) och dessutom skulle den försöka driva bort judarna från sitt land. ” slut citat.

  Du har brister i din världsbild:
  Indonesien är med en folkmängd på ungefär 239 miljoner invånare, och har den största muslimska befolkningen i världen. När Suharto föll från makten 1998, inleddes en omfattande demokratisering av Indonesien. Läs mer här: Indonesien

  "With God on our side" tar en titt på teologin den kristna sionismen, som lär att eftersom judarna är Guds utvalda folk, de har en gudomlig rätt till Israels land. Aspekter av detta trossystem leda till att några kristna i väst att ge okritiskt stöd till israeliska regeringens politik, även de som privilegium judar på bekostnad av palestinierna, vilket leder till stort lidande bland muslimska och kristna palestinier och hotar Israels säkerhet som helhet. Läs här Välsigna Israel

  SvaraRadera
 9. Citat” Berätta gärna i vilka muslimska stater som kristna tillåts utöva sin religion fritt. Jämför sedan med Israel.TM ” slut citat
  Svar till Tommy Månsson

  I de flesta länder i mellanöstern finns det kyrkor, men de får inte ägna sig åt att omvända muslimer till kristen tro.

  Om man jämför förhållandena i Israel har förhållandena för både kristna och muslimer försvårats. Att kunna komma in till kyrkorna i Östra Jerusalem har blivit svårare Västbankens kristna och Påsken
  Citat” Dess anmärkningsvärt att israeliska extremister gå på regelbunden vandalisering loss och bränna palestinska moskéer, bostäder, butiker, kaféer, privata fastigheter, mark och ägodelar utan att hållas ansvariga inför sina fula åtgärder, förutom att köra över palestinierna på daglig basis. Slut citat ur West Bank, July 24, (Pal Telegraph)

  SvaraRadera
 10. Du är illa informerad Egon.
  I de flesta muslimska länder är offentligt utövad religion, annan än Islam. förbjuden eller förenad med livsfara.
  Även i ett förhållandevis moderat muslimskt land som Egypten utsätts Kopterna regelmässigt för trakasserier och övervåld.
  I Saudiarabien finns det inga kristna kyrkor.
  Sharia tillåter inga konkurrerande religioner till Islam annat än om dessa trosutövare accepterar att vara andra klassens medborgare.

  I Israel däremot är religionsfriheten inskriven i lagen och skälet till att förflyttningar kan vara besvärliga beror på den arabiska terrorismen och israels därav följande behov av säkerhet.
  Sluta nu med din apologes för islamism, Egon.
  Den är skamlig att se hos en kristen.
  TM

  SvaraRadera
 11. This blog was... how do I say it? Relevant!!

  Finally I've found something which helped me. Thanks!
  http://www.gerfindia.com/index.php?option=com_blog&view=comments&pid=20065&Itemid=0
  My web blog ... numerique

  SvaraRadera