12 augusti 2010

Att beröva ett folk dess historia.-2

Citat” Kommunledningen i Jerusalem dementerade på torsdagen palestinska uppgifter tidigare i veckan om att en arabisk begravningsplats hade förstörts. I sin första kommentar till uppgifterna bekräftade kommunledningen att omkring 300 gravstenar hade förts bort, men hävdade att de var falska och att det inte fanns några mänskliga kvarlevor under dem.Enligt de styrande i Jerusalem hade gravstenarna placerats på platsen i ett försök att på olagligt sätt ta över kommunal mark. I uttalandet anklagades "islamiska element" för försök till bedrägeri.”slut citat”ur SvD

Nu låter jag er läsare själva bedöma vem som talar sanning.


Se bilden: På andra sidan av den trafikerade huvudvägen från Kfar Saul psykiatriska sjukhus, i en brant banvall, ligger det som är kvar av Deir Yassin’s*kyrkogård. Byggandet av vägen förstörde många gravar men några klarade sig. Ingen av byns överlevande tillåts besöka gravarna. Det är så som den Israeliska staten raderar ut minnet av det palestinska folket. Foto April 2003 läs mer här: Jonathan Cook

*citat Om man tittar ut från Förintelsemuseet, utanför Jerusalem, så ser man platsen där Deir Yassin låg. Endast en av de palestinska byggnaderna finns kvar och den används i dag som ett israeliskt mentalsjukhus. På området står nu nya hus som utgör en judisk by. Av de som bor på platsen i dag är det inte många som vet vad som ägde rum för sextio år sedan. Fredsaktivister har bett att få sätta upp en skylt till minne av händelsen, men inte fått tillåtelse av israeliska myndigheter slut citat läs mer här: Deir Yassin- Inte ens en skylt för det palestinska traumat

Det som hände där befaras av de anhöriga att upprepas i Mamilla Cemetery Det är ett brott mot folkrätten att förstöra ett annat folks gravar, man berövar dem deras historia

Israel "has declared war on the living and the dead to erase Palestinian identity" Middle East Monitor

Israeli Museum of Tolerance? - 2-10-2010 Democracy NOW!


Se även:05 mars, 2010 The Simon Wiesenthal Museum of Tolerance in Jerusalem
AlJazeeraEnglish Israel pushes on with 'tolerance museum' on Muslim site - 1 Nov 08

What to do with the graves? Haaretz


Se The cemetery of Lubya has fallen into ruin.

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
GP
Sydsvenskan
DN

10 kommentarer:

 1. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 2. stig strömbergsson, präst13 augusti 2010 kl. 11:56

  Jag har inte följt alla länkar du Egon hänvisar till i detta och tidigare inlägg i just denhär frågan. Men en del har jag klickat på.
  Dessutom Googlade jag och läste på om "Democraty Now!" och fann att det är ett nyhetsprogram som gräver, problematiserar och ger mer än bara flash-rubriker. De två snubbarna i det programmet berättar ju vad som händer och vad de sett med egna ögon. De vågar problematisera och nyansera och det tycker jag är mer värt än en ljudlös film någon sur kommenterare länkat till och som visar på "gravstenar" som skulle blivit utplacerade i avsikt att "palestinisera området". Inget framgår var den filmen är filmad - egentligen.
  Att det dessutom tagitdet tog flera dygn innan någon som helst israelisk myndighet beslutat sig för att försiktigt dra fram den historien är tänkvärt i sig.
  Personligen tror jag inte att palestinier kunnat föra fram 300 "falska gravstenar" mitt i Västra Jerusalem utan att israelisk polis ingripit - om den polisen nu har någonsomhelst kompetens.
  Så nog handlar det om att utradera ett folks rötter och anknytning. Att sådant skett på andra platser mot judiska gravar gör inte tilltaget mer rätt nu - som en del verkar anse.

  SvaraRadera
 3. En uppriktig önskan: Hoppas du och dina vapenbröder - du vet vilka de är - kan hålla er från att följa upp detta med anklagelser och antaganden om min person. Jag hoppas du kan kommentera fakta och tvivel och avstå från utfall mot s.k. "israelvänner" och att dina vänner kan avstå från att spekulera om min eventuella tillhörighet med extremhögern; på anledning av din numera borttappade spekulering, it ain't so, Joachim. Jag är inte ens kristen och gillar inte dem som har som yttersta mål att konvertera judar. Den judiska tron är bra som den är, anser jag. Here goes:

  Du går för långt igen, Egon. Kritisera byggandet av museet för allt i världen, det finns många som tycker byggandet är olämpligt av olika anledningar, men försök hålla dig från att predika slikt som,
  "Det är så som den Israeliska staten raderar ut minnet av det palestinska folket." Detta är otäckt!

  Du visar en bild som ska vara från Deir Yassin och sedan ber du läsarna dra sina egna slutsatser om en helt annan plats. Hur ska det gå till? Jo, genom att generalisera och kollektivera.

  Jag tror du får ha mer på fötterna innan du anklagar Israel för att vilja radera ut minnet av något folk. Jag finner anklagelsen bisarr och faktiskt hatisk. Om du vill koncentrera dig på förstörelse av ett folks minnen kan du ju komplettera med den arabiska förstörelsen av judiska gravplatser, gravstenar som blev gatsten och raserandet av otaliga synagogor i Jerusalem sedan den judiska befolkningen fördrevs. Du kan följa upp med förstörelsen av Josefs grav i nutid.

  För övrigt kanske Wiesenthalmuseet vill upprätta avdelningar om alla folk och grupperingar som lever/levde i området, inklusive den arabiska befolkningens grupperingar? Det behövs tolerans även i det palestinska samhället i storområdet, exempelvis mellan olika religionsutövare. Det krävs tolerans mellan alla biskopar inom kristna enklaver i Jerusalem, vars folk enligt Maria (som du känner) slåss som bara den ibland. Och bloggare behöver en stor skopa tolerans av oliktänkande. När folk sänker sig till ovett (Johan Karlberg hos Stig) kanske Stig kan bruka sig av stävet "ett lugnt svar stillar vreden", följa några kloka rabbiners råd och diskutera dessa anklagelser? Kanske ovettet är en följd av uppriktig förtvivlan över politiska ställningstaganden man inte begriper? Tolerans lite varstans är inte dumt. Svarar man uppriktigt på svåra frågor kanske man själv bemöts med mer tolerans.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Till A-K Roth citat"Hoppas du och dina vapenbröder - du vet vilka de är - kan hålla er från att följa upp detta med anklagelser och antaganden om min person."

  Jomen A-K Roth det är fritt för dej att berätta vem och vad du tror på du är så slipper vi spekulera.

  Du hade tidigare ett välda probelm med ett visst träd på gränsen mellan Israel och Libanon jag länkar dej till min "vapendragares"
  blogg:. kolumnisten Gideon Levy publicerad den 5 augusti. Levy använder ibland både sarkasmer och ironi i sitt skrivande – så också här. BARA VI HAR TILLSTÅND

  I övrigt ditt försvar för "att förstöra ett annat folks gravar" intresserad det inte mej att gå i svaromål, jag låter jag er läsare själva bedöma vem som talar sanning.

  SvaraRadera
 6. Du Bengt Israelsson ditt nedlåtande tillskrivande omdöme av en av de som kommenterat här raderas, oerhört fult av dej, typiskt när man förlorat en debatt.

  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 7. "kyrkogården ifråga inte har använts som sådan under de senatse 50 åren."

  På Kungsholmen i Stockholm finns en judisk kyrkogård på tomten av ett privat hyreshus ( jag har själv sett den) 1888 skedde här den sista begravningen där. Föreslå att den tas bort invänta reaktionen !!!

  SvaraRadera
 8. Du Bengt Israelsson du fortsätter ditt nedlåtande tillskrivande omdöme, hur naiv får man vara tror du jag tillåter dina kommentarer ?

  Vem är du Bengt Israelsson ?

  SvaraRadera
 9. Jag vet att dåd mot judiska platser inte intresserar dig, Egon, men det är bra att få detta bekräftat. Ditt intresse är antiisraeliska utfall. En inte berömvärd livsuppgift. Du sätter en ton här som jag anser är skadlig. Att läsare opponerar sig följer.

  Sagan om trädet är utspelad, Egon. Alla fakta ligger på bordet med verifiering från FN och dess UNIFIL, som denna gång agerar raktfram. De har kanske tagit in kritiken av åren med samspel med Hezbollah? Get over it(!) och AVVAKTA nästa gång innan du fördömer. Ha någon sorts insikt om att en israel kallblodigt skjöts ihjäl för att IDF trimmade träd/buskage på israelisk mark vid gränsen, detta sedan UNIFIL underrättats och att även FN påvisat att Libanons regering hade informerats flera timmar i förväg. Det som skulle ske 09:00 sköts tom upp till senare ¨på dagen, efter begäran från Libanon. Mer tid att flytta dit skarpskyttar? Syftet antas av många vara att provocera fram ytteligare ett krig. Titta bort du, Egon men fakta kvarstår.

  Du kommer nog att kunna hitta hur mycket som helst som stöder din syn på situationen. Men för min del är saken klar. Jag kan hålla med - utan att dra in den libanesiska attacken - att Israel alltför ofta har ägnat sig åt oförsvarlig förstörelse av palestinsk egendom inklusive träd. Men ditt syfte är att ge Israel allt ansvar och palestinska ledare inget ansvar för situationer som uppstår. Det leder bara till mer hat och är i grunden ohederligt.

  Inget bråk om min person alltså. Bra. Joachim avhåller sig från spekulering och jämförelse till extremkristna. Rush to judgement, inte bra varken om länder eller personer. Somliga kristna troende - dem du gillar, Egon - ägnar sig ivrigt, oförsonligt och med selektiv syn och hörsel att gå hatiska gruppers ärenden och jag förstår det inte. Det är sorgligt, någon sorts politisk, radikal men ändå kristen inriktning med ett agenda.

  SvaraRadera
 10. Bäste A-K Roth
  Du och jag har en del gemensamt fastän (efter vad jag har förstått) vi har olika religion.
  I min kristna tro är det en självklarhet att Gud har inkluderat dig i sin allomfattande
  kärlek.
  Vidare tror jag att Gud med sitt vidgade förbund genom Jesus Kristus också har bevarat sitt tidigare förbund som vi i dag identifierar med judisk tro. Men vi kan finna lika mycket av trolöshet mot Gud från efterföljare inom dessa två förbund. Det finns ett gammalt
  judiskt motto som jag tror att du och jag kan dela "Tikkun HaÓlam" (skriv gärna om det).
  Det betyder att Gud har gett oss uppdraget att vårda och förvalta vad det innebär att vara skapad till Guds avbild och därmed ta hand om varandra och hela skapelsen.

  Som jag känner Egon så är han ofta polemisk i det goda syfte som är sprunget ur hans tro och som han själv bäst vittnar om. Därför vill jag inte tro att jämförelsen med den ur bruk tagna judiska begravningsplatsen i Stockholm har annat syfte än att visa att alla
  efterlevandes pietet mot sitt folks gamla gravar skall respekteras. Det är mig främmande
  att hävda att du avsiktligt vill misstolka honom därvidlag.

  Egon har helt emellertid missat ett viktigt ord i sin formulering: "Det är så som den
  Israeliska staten raderar ut minnet av det palestinska folket." Det försummade/glömda
  ordet är historia. Om du läser `minnet av det palestinska folkets historia´så tror jag att du har lättare förstå och kansk rent av acceptera anklagelsen. Efter att ha studerat din polemiska frenesi i rätt många bloggar undrar jag om du verkligen har ett seriöst
  fredsintresse. Ingen skulle vara gladare än jag om du kunde övertyga om detta.

  Nils Andreasson

  SvaraRadera