30 augusti 2010

Rabbiner och fred

Citat” Den här veckan sätter sig israeler och palestinier ned för att förhandla om fred. Men redan störs de kommande fredssamtalen från olika håll i Israel. Bland annat har en av landets ledande rabbiner uttalat önskemålet att alla palestinier skall förgöras....

Regeringen i Jerusalem som sammanträdde i går, valde att hålla tyst. Premiärminister Benjamin Netanyahu lät sedan ändå meddela att han inte håller med rabbinen men utan att fördöma hans utfall mot palestinierna. Desto ivrigare tar Netanyahu avstånd från en bojkott som flera kända israeliska teaterarbetare har utlyst mot att uppträda i bosättningarna på den ockuperade Västbanken.
läs mer SR-Skarpt uttalande om palestinier stör fredssamtal

Läs även: Jerusalem Post-Abbas is evil, may the Lord strike him

Shaspartiet andlige ledare är rabbin Ovadia Yosef. Shaspartiet är en del av Netanyahus israeliska koalitionsregering. Wikipedia- Ovadia YosefMer om Wikipedia -Shaspartiet -

Nu finns det som tur är andra judiska rabbiner i Israel, jag hoppas deras röster blir starkare om Israel och Palestina skall kunna få en bestående fred.

Läs om: Rabbiner för mänskliga rättigheter (RHR) inrättades i syfte att ge röst åt den sionistiska ideal och den judiska religiösa traditionen av mänskliga rättigheter Rabbis for Human Rights

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
Vårt Land
Dagen
Dagen-2

7 kommentarer:

 1. Rabbiner behöver inte nödvändigtvis vara bättre än imamer, präster, prostar och predikanter, Egon. Men du kanske vanligen ser rabbiner med större respekt, eftersom du finner för gott att uppmärksamma denna extremist till rabbin? Kanske Netanyahu ville ignorera mannen på det att han snart skulle försvinna, inte få uppmärksamhet?

  SvaraRadera
 2. AK-Roth du försöker återigen läsa mellan raderna och lägga åsikter som jag inte har. Jag jämför inte rabbiner med imamer, präster, prostar och predikanter. Jag jämför rabbiner med rabbiner. Rabbin Ovadia Yosef med Rabbiner för mänskliga rättigheter (RHR). De senare är för mej sympatiska de verkar ju för en rättvis fred, rabbin Ovadia Yosef har ett politiskt inflytande i Shaspartiet som ingår i Israels regering i mina ögon en farlig extremist.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte hjälpa att jag läser mellan raderna när det fattas så mycket! Ja, alla religiösa extremister är farliga. Jag har ingen sympati med Ovadia Yosef och ser honom som en avvikelse bland världens alla moderata rabbiner, de flesta inte medlemmar av RHR. RHR kanske är politiskt engagerade? Detta kan också gå överstyr om all kritik riktas mot en sida. Bara funderingar! Det Ovadia Yosef förespråkar är orättfärdigt. Isrelerna verkar tappa tålamodet med ultraortodoxa. Må den dag komma när palestinier vågar - med din och andras hjälp - rikta kritik mot våldförespråkande imamer inom jihadrörelserna.

  SvaraRadera
 4. Och redan störs samtalen av en terrorattack mot civila israeler varav en gravid kvinna:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fyra-civila-israeler-skots-till-dods_5228669.svd

  Hamas tar nu stolt på sig dådet.

  Värt en notis här?

  SvaraRadera
 5. Inlägget 22:39 är alldeles utmärkt som uppmärksammar det avskyvärda våldsdåd som inträffade på västbanken igår...

  ...men har det inte inträffat en s.k. signaturkapning här?

  De A-K Roth som jag debatterat mot här påstår ju tvärtom att det "krigstillstånd" som hon anser råda ger parterna rätt att sätta in vålds och tvångsåtgärder mot civila, ja, t.o.m. eldgivning mot fredliga fortskaffningsresenärer har hon ju förordat.

  Och hon har inte begränsat sig till att försvara våldsanvändning på ockuperat område mot personer som deltar i Genenevekonventionsbrott, hennes åsikt är att våldsanvändningen är även tillåten på internationella och neutrala vatten mot fredliga sjöresenärer. Ja, våldsdåd får ju enligt henne även sättas in mot medborgare från länder som inte ens deltar i Israel/Palestina-konflikten.

  Som sagt, det måste ha skett en signaturkapning här.

  SvaraRadera
 6. Jag minns när Israel krävde att Sveriges politiker skulle ta avstånd ifrån Aftonbladets artikel som inte var ett dugg anisemitisk, men själva kan dem inte fördoma detta? Absurt. Israel är ju trots allt en "demokratistat" vare väl? Inte kan man väl då jämföra en politiker/rabbin från en demokratisk och modern stat med imamer från fundamentaliska islamiska länder?

  En ironisk not är att rabbinen själv är arab och är född i Irak.

  SvaraRadera
 7. Blir du inte trött på personpåhopp, Egon? Glömde du moderera eller vill du ge plats till en som fantiserar om andra? Jag vet vart Bulten i Bo vill komma men hans tankebanor är bultiska.

  SvaraRadera