15 september 2010

Brev från Hebron

Inger,  kyrkoherde emeritus, arbetar nu i Hebron.
Hon har lång erfarenhet som fredsarbetare i det heliga landet. Hon har tidigare varit SKR:s följeslagare i Hebron och i Betlehem. Varit volontär på Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem.

Mer om Hebron ” Efter Israels ockupation 1967 flyttade små grupper av militanta judiska bosättare in i staden, skyddade av Israels krigsmakt. Till följd av säkerhetszoner kring bosättarnas hus och bosättarnas speciella vägar har många invånare tvingats bort från staden centrum. Den handel och det hantverk som för blomstrade i centrum, ligger nere. Israels arme blundar ofta för det våld och de trakasserier, som de judiska bosättarna utsätter den palestinska befolkningen för, men ingriper ibland” ur Ur Wikipedia

RAPPORT FRÅN HEBRON 1. 11 september 2010

Ramadan är slut och det firas med stor fest under dagarna tre. Eid al Fitr. Första dagen är alla affärer stängda och dagen tillbringas med familjen. De andra dagarna är fortfarande de flesta affärer stängda och man gör visit hos mostrar, morbröder osv. Släkten är mycket viktig i den här kulturen.

Jag har nu varit i Hebron lite mer än en vecka och försökt sätta mig in i rutinerna, om det finns några? Vårt team här nere består just nu av sex personer plus teamet på tre personer från byn At Tuwani.
Vi hyr tre lägenheter i ett gammalt hus i hjärtat av Old City, som är ockuperat och styrs från Israel.
Här hörs ständigt kackel från höns och tupparnas galande, även om vi bor en trappa upp. På kvällarna börjar hundarna skälla, ibland som om de vore galna. Minareterna runt omkring sänder ut sina bönerop, under Ramadan startade de klockan fyra, vilket man inte kunde undgå att höra.
Runt omkring oss har vi militärförläggning med soldater, som ska skydda de bosättare som slagit sig ner här och ockuperat några hus med regeringens goda minne. Bosättarna här är de mest fanatiska och våldsbenägna på hela Västbanken. De anser att de har fått landet av Gud och att de har rätt att köra bort palestinierna från deras hem. Vart – är inte deras business?

Samma vecka som jag reste ner dödades fyra bosättare någonstans söder om Hebron, vilket har betytt att de illegala bosättarna runt Hebron hämnas på sina palestinska grannar. De försökte köra bort en bonde från hans hus med stenkastning och okvädingsord, samt brände ner skörden på hans åker. Hos en annan palestinier bröt de sig in i vindruveodlingen, skar ner klasar med druvor, som de sedan kastade på marken och trampade sönder. Vid samma by, Bweireh, som ligger intill bosättningen Harsina, brukar de skrämma barnen på sin väg till skolan.

Lite längre ner längs stora vägen ligger Baqaá Valley. En grönskande dal, full av frukter och grönt.
Förra veckan kom militären och ockuperade ett hus, körde in familjen i ett rum medan de genomsökte huset och tog sedan över taket och en mellanvåning.
I byn bor också Atta och hans familj. De är grannar till det ockuperade huset och har under ett antal år hemsökts av militär och bosättare. Marken har konfiskerats, ca 52 dunum (ar) har tagits ifrån dem.
Runt huset har de nu tillgång till sju meter på baksidan, 10 meter på två sidor och 25 meter där man har sin entré. I torsdags fick de nytt besök av militären, under tre timmar gick de runt och ritade, samt mätte upp en karta över huset. Atta fick inte veta varför de gjorde detta eller för vilket ändamål, däremot blev han kallad till Civila administrationen för att besvara frågor.

På andra sidan stora vägen bor hans tre bröder och mamma i en grönskande oas. Harsina är deras närmsta grannar och bröderna har blivit bestulna på stora mängder mark, samtidigt kommer bosättarna och river ner deras odlingar. Familjerna har bott där i många generationer och de visade de grottor vilka de bodde i fram till modern tid. Där fanns enorma fikonträd, ett stort valnötsträd och mängder av annan växtlighet. Den ena brodern ville ha så mycket blommor som möjligt runt huset.

Dessa båda byar står vi i ständig kontakt med och brukar sova där över natten när det är oroligt.
I morgon börjar skolorna här och då finns vi närvarande runt check-pointar och skolor, när de börjar och när de slutar. Vi finns också vid Bweireh – allt för att skydda barnen. När vi kom ut på morgonen fick vi veta att Old City var stängt pga. judisk helgdag. Så barnen och vi själva fick gå hem.

Vi gör också flera rundor om dagen runt Old City och Moskén för att visa vår närvaro, enligt önskemål från administrationen i Hebron. Vi blir väldigt ofta inviterade in till de olika affärerna för att dricka the eller kaffe. En annan viktig uppgift är att ta emot grupper, som kommer till Hebron på besök. De får information om situationen och kan från vårt tak få en vy över hela det konfliktfyllda området.

Samtidigt dyker det upp besökare, telefonerna ringer, det händer saker för jämnan, vilket gör att det är en väldigt stressig situation här nere på CPT. Min tredje dag här nere, kände jag mig alldeles konfys av alla aktiviteter, all information – kunde för mitt liv inte komma ihåg vad jag gjorde dagen innan. Blev också magsjuk, förmodligen inte av något som jag hade ätit, utan för att jag inte tagit mina piller mot laktosintolerans.
Våra dagar har börjat 8.30, då vi turas om att hålla morgonbön. Vi går igenom dagens agenda och planerar våra olika aktiviteter. Från i morgon ska vi vara vid skolorna 7.30, så då blir dagarna lite längre, men någonstans har man bestämt att inte fortsätta besök eller vandringar efter kl 21.
Frukost och lunch äter vi väldigt enkelt, var och en när man har lust. Middag turas vi om att laga och äter sedan tillsammans.

Ingenting har varit sig likt under Ramadan, då har vi många kvällar blivit bortbjudna på Iftar, den måltid som avbryter muslimernas fastedag.

En av mina största svårigheter är att förstå mina amerikanska team-medlemmar och att få dem att förstå mina uttal. Ibland får jag stava för att de ska förstå. Vilket påminner mig om mitt första skolår som sjuåring, när vi flyttat från Östergötland till Västmanland, och mina skolkamrater retade mig för att de påstod sig inte förstå vad jag sade. Östgötska är ju inte världens vackraste dialekt, men nog förstod de. På rasterna var jag stående vid ett stort lärkträd och fick titta på när de andra lekte.
Samma känsla kan jag få nu – att stå en bit vid sidan av.

Nu ska jag avsluta denna först rapport från Hebron. Det är nu tisdag och på morgonen försvann elen och vi kan inte veta när den kommer tillbaka. Vi var ju uppe tidigt för att gå till skolorna, sedan skulle vi följa en kvinna från Bweireh till domstolen. Efter att ha suttit o väntat till halv tolv, fick vi veta att hon inte skulle höras förrän om två månader. Så ingenting verkar fungera för oss idag.

Inger  Hebron den 14 september 2010

Publicerad efter tillstånd av Inger

Läs även andra bloggares åsikter om

13 kommentarer:

 1. Ak Roth, din kommentar avvisas § 6. - Ditt inlägg måste personliga angrepp,eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 2. stig strömbergsson, präst15 september 2010 kl. 22:47

  Egon!
  Oftare än förr nämner du att du avvisat kommentarer på grund av anonymitet, personangrepp eller nedsättande omdömen.
  Jag har inga invändningar mot hur du gör på din blogg - inte det. Jag undrar ändå: Har de kommentarer du nu får utvecklats till ännu större osaklighet och elakhet än förr då sådana kom med? Eller har du höjt ribban för att få sakligare samtal?

  SvaraRadera
 3. Jag har du höjt ribban för att få sakligare samtal. Speciellt när det gäller kritik av andra.

  SvaraRadera
 4. "Jag har du höjt ribban för att få sakligare samtal. Speciellt när det gäller kritik av andra"

  Speciellt när det gäller sakligt grundad kritik mot sympatisörer med palestinsk terrorism skulle jag vilja säga.
  Stig Strömbergsson är för snäll för att mer än antyda att Egons avvisande av inlägg mer och mer liknar den gamla DDR-censurens

  Att likställa bosättarnas fula trakasserier mot palestinier med de råa morden på civila israeler inkl. en gravid kvinna som görs i denna post pekar på en mycket obehaglig relativisering från den gamle islamistsympatisören Egon Berglund.

  SvaraRadera
 5. Till Hans Emilsson: Nu spekulerar du bara vilka kommentarer jag avvisar. Vad jag avvisade var en i mitt tycke en orättfärdig kritik av kristna fredsarbetare som arbetar på Västbanken.
  Du kallar mej citat "islamistsympatisören Egon Berglund" Har du läs vad jag tex. skriv tidigare: Diakonia utred Hamas krigsbrott


  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen inte ofta jag får höra att jag är "för snäll" - som Hans Emilsson skrev. Därför är det på sin plats med ett litet förtydligande.

  I min fråga fanns inget av kritik mot Egon och definitivt inte en "snäll" antydan om att hans blogg utvecklas i någon sorts DDR-riktning. Tvärtom!
  Jag undrade bara om inläggen från pro-israeliska anti-Egon-kommentetorer blivit ÄNNU MER osakliga och oförskämda än vad som tidigare kunnat läsas här eller m han beslutat sig för att "höja ribban" och inte längre publicera personangrepp, tillönskningar om Guds förbannelse och annat som han tidigare fått ta emot.

  Och han svarade på frågan: "Ribban något höjd!" och det kan jag förstå. Det måste vara tråkigt att på sin blogg få en massa skäll från folk som uppenbarligen inte kan läsa vad man skrivit, som tillskriver en egenskaper man inte har och som de inte kan veta något om samt i "kristlig nit" önskar en till det brinnande Gehenna. Samtidigt är det intressant - på något bakvänt sätt - när den typen av gråsuggor kryper fram och avslöjar sig som tämligen befriade från både vett och hyfs - för att inte tala om empati med lidande människor i en annan del av världen. Men jag förstår att Egon vill slippa det vulgära eländet.

  SvaraRadera
 7. Jag inser nu att varken Strömbergsson eller Berglund bryr sig ett dyft om att judar lider av terror, arabiska mördare eller raketer.
  Det framgår av att detta ämne sällan eller aldrig berörs i någon av deras bloggar
  En sant kristlig syn i rakt nedstigande led från salig Torquemada över Adolf Hitler.
  Det är tur att de kristna i Livets Ord finns som representanter för äkta Kristendom och inte som femtekolonnare för islam som firman Strömbergsson/Berglund/Wohlfeil.

  SvaraRadera
 8. Till Hans Emilsson citat" "Jag kan se så följer diskussionen det vanliga mönstret att man försöker ifrågasätta bloggredaktörens sakkunskap, förlorar debatten om sakfrågorna och övergår till personangrepp.Ju mer illa man ligger till, ju grövre." slut citat Joakim Wohlfeil

  Egenligen skulle jag inte godkänna din kommentar Hans Emilsson eftersom du inte kan bevisa att vi är citat"femtekolonnare för islam som firman Strömbergsson/Berglund/Wohlfeil." slut citat
  Men jag ville bara än en gång ta med den som ytterligare exempel på en "debatthaverist"

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 9. Min "provokation" gick hem! Anklagelserna ställer sig i rad. Tänk att dessa så kallat "kristliga" är så förutsägsningbara och lättmanipulerade. Att de inte föstår att de måste samtala med människor av kött och blod och inte med sina demoniserade fantasifoster!

  SvaraRadera
 10. Svårt med språket,Strömbergsson?
  Knappast meriterande för en präst. Det heter "förutsägbara" och inte "förutsägningsbara"
  Jag trodde inte att prästutbildningen i Uppsala accepterade analfabeter.
  Men språket avslöjar intelligensen och därmed grunden för åsikterna.

  SvaraRadera
 11. Till Hans Emilsson ja dina kommentarer är skojiga.Att påstå att Prästen Stig Strömbergsson är analfabet,med det anförda exemplet måste nog betecknas som en överdrift.

  citat"Men språket avslöjar intelligensen och därmed grunden för åsikterna." slut citat

  Ditt påstående att analfabeter är ointelligenta är också felaktigt.
  Det är många som har skriv och lässvårigheter men för den skull är de inte ointelligenta.
  “Dyslexi är inte relaterat till intelligensnivå. Dyslexi omfattar vidare inte läshinder som orsakas av synproblem eller av brister i undervisning, sociala förhållanden eller motivation. Dyslexi kan vara en medfödd egenskap, utvecklingsdyslexi, eller ha uppkommit vid skada eller sjukdom.” Läs mer I Wikipedia Dyslexi

  SvaraRadera
 12. Kul att vara "femtekolonnare för Islam", har så länge levt med anklagelserna att vara en del av det svenska "ZOG" så detta jämnar väl ut lite grann ;-))

  Mycket intressant teologisk analys av denne Emilsson, har har säkert läst sin Bibel noga ;-))))

  Egon, jag tycker du skall vara smickrad över det närmats hysteriska intresse som din blogg tilldrar sig bland icke-kristna,tydligen har de inte tillgång till material med lika hög kvalitet i sina egna sammanhang !!

  //JW

  PS!! Kunde inte låta bli att som privatperson skriva lite om Sverigedemokraterna "http://www.bt.se/debatt/valdebatt/rasism-raddar-inga-pensioner(2106053).gm" .
  Kul med referatet från er församling angående valet). Ni verkar ha kloka människor där i Piteå.

  SvaraRadera
 13. Hans Emilsson, språket avslöjar INTE intelligensen. Mina kusiner som har dyslexi är intelligenta. Å andra sidan kan man känna lite schadenfreude när personer som är så utomordentligt självsäkra i sin politiska tro använder fel ord. Jag minns en ettrig en som skrev mindrevärdighetskomplex när han menade mindervärdeskomplex (hoppas jag stavade rätt) Jag ser ofta folk som skriver innevånare i st. f. invånare. Jag uundrar, får de stackarna aldrig gå ut?

  Allvarligare än ordfel är när folk använder sitt språk till att förvanska och sprida fördomar.

  SvaraRadera