18 december 2010

Erkänn Palestina

Citat” Bolivia erkände på fredagen Palestina som en egen stat, och följde därmed Brasiliens, Argentinas och Uruguays exempel. Bolivias president Evo Morales sade att hans regering kommer att skicka ett brev till Mahmud Abbas, palestiniernas president, och meddela att Bolivia erkänner Palestina som en "oberoende och suverän stat". Slut citat ur SvD

Jag tycker det är ett välkommet initiativ att Boliva nu följer Brasilien Argentina och Uruguays exempel. Se Erkänn ett Palestina

Varför de Sydamerikanska staterna är först ut att erkänna en Palestinsk stat vet jag inte. Men många av de staterna har en stor invandrad befolkning både av palestinier och judar.

Citat” I Chile finns världens stösta koloni av palestinier och de lever helt i fred med judarna. Men många vill nå längre. Palestiniern Nicole Saffie och judinnan Valeria Navarra har varit med i ett dialogprogram och blivit vänner. Nu tror de att projektet kan föras över på andra grupper.” slut citat ur Dagen2008-11-28

Argentina har den största judiska närvaron i Latinamerika och den tredje största i västvärlden. läs: Argentina: Jewish Women

Nu är det hög tid att även Europas stater erkänner en Palestinsk stat,inom det som kallas 1967 års gränser.

Citat” Skulle Sverige kunna erkänna en ensidigt utropad palestinsk stat? Svaret är otvetydigt ja. Under flera decennier höll Sverige fast vid principen att de tre villkor som folkrätten anger för att en stat skall existera måste vara uppfyllda: Ett territorium (villkoret är uppfyllt - Västbanken och Gaza), ett folk som bebor området (villkoret är uppfyllt - palestinierna) samt en myndighet som utövar effektiv kontroll över området (villkoret är inte uppfyllt, eftersom det ytterst är Israel som genom ockupationen kontrollerar Västbanken och gränserna till Gaza).” slut citat ur  Ulf Bjereld Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Citat ”Tyvärr är Nomika och the Other Voice en minoritet i det israeliska samhället.
Israel har blivit ett apatiskt och självförnekande samhälle — vi bryr oss inte längre om palestiniernas lidande, säger hon. Under Gazakriget tog folk med sig sina barn till en kulle med utsikt över Gaza och applåderade varje bombträff. Samtidigt fick jag ett brev från en 14-årig palestinsk flicka i Gaza som hade sett sin bästa kompis dödas när det israeliska flygvapnet bombade en skola. "Förstår ni inte att vi också är människor?", skrev hon till mig.
Situationen i Gaza är fruktansvärd, våra vänner där lider både under Hamas förtryck och blockaden från Egypten och Israel. Jag tror på en politisk lösning, men varken de israeliska eller palestinska ledarna är kapabla att åstadkomma det. Vi behöver politisk press från det internationella samfundet, fortsätter hon. ” Slut citat ur SKR:s följeslagarbrev  december 2010 Johan Dittrich Hallberg


Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen GP DN Skånskan
Dagen

7 kommentarer:

 1. Som sagt är det bara knäppgökar till politiker som erkänner en stat som inte finns.
  Nu har ju det amerikanska representanthuset kategoriskt motsatt sig ett ensidigt utropande av en andra palestinsk stat så det lär inte bli något av med den saken.
  /BR

  SvaraRadera
 2. Om jag och några till, och i synnerhet det ockuperade folket allt handlar om, säger att en stat finns så finns den. Begreppet nationalstat är aldrig laddat med någon objektiv sanning utan blir vad människor gör den till.

  SvaraRadera
 3. JH, nästa gång du kommenterar här använd ditt namn , det gäler även BR ( Bo Rööser)

  SvaraRadera
 4. Frågan är vad man gör nu när Palestininerna inte längre har någon partner i en fredsprocess.

  Israel har valt en regering som är för svag för att hantera interna extremister.
  Det innebär att man prioriterar bosättningar före fred och säkerhet åt majoriteten Israeler.

  Det finns en risk att palestininerna bara har kvar möjligheten att agera unilateralt, problemet är samtidigt att Israel undergräver de palestinska politiker som vill ha fred, men stärker positionen för extremister.

  http://boforsberg.blogspot.com/2010/04/vad-fruktar-israel-mer-militanta.html

  SvaraRadera
 5. Frågan är vad som sker om en palestinsk stat utropas innan man har kommit till ro med att leva i fred med grannen, innan alla de olika terrorgrupperingarna har avväpnats. Kommer de att kunna göra detta vid utropandet? Blir det som i Libanon där det inte ska få finnas milis men där Hezbollah styr och Syrien och Iran har inflytande?

  Som stat kommer Palestina att hållas ansvarigt som alla andra stater. Man kan inte annat än rädas inför framtiden för palestinierna.

  Har man inte kommit till ro med att leva i fred med grannen och någon grupp attackerar, då kommer grannen att försvara sig - igen. Det som behövs är ett fredsfördrag.

  SvaraRadera
 6. Hallo där! Det är över 105 länder som erkänt Palestina förlänge sedan.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_relations_of_Palestine

  SvaraRadera
 7. A-K varför fortsätter du i både denna debatt och STG-diskussionen att hänvisa till förhållanden som inte existerar? Visst behövs ett fredsavtal, men det är ju inte palestinierna som inte önskar det just nu.
  Israel´s nuvarande regering vill ju ha bosättningar hellre än fred, de fortsätter göda Hamas, de kan inte kontrollera sina extremgrupper, de fortsätter blockera palestinsk ekonomisk frigörelse och utveckling.

  Just nu är det palestinierna som står för den konstruktiva agendan.

  Många palestininer är istället rädda för att Israel kommer försöka tvinga fram våld för att slippa kritik för sin antifredsagnda.
  När Isarel hade problem att hantera palestininerns fredliga protester under första intifadan använde man betalda provokatörer för att skapa våld som var lättare för Israel att hantera.

  SvaraRadera