24 december 2010

Sånger från Betlehem

Idag sjunger vi många sånger där Betlehem omnämns, Jesu födelsestad. Betlehem är en stad som fortfarande finns. Betlehem är under ockupation , människorna där är omgivna av en 8 meter hög mur, deras rörelsefrihet är begränsad.  Tänk på dem och stöd deras kamp för ett människovärdigt liv. Låt de vara med i era förböner.

Jag länkar till en film från Beblehem Bibel CollegeChoirJag besökte skolan oktober 2008 se Betlehem-2

Bloggtips: Se Stefan Olssons bildspel han har varit SKR:s följeslagare i Betlehem under detta år: Betlehem du lilla stad

Jag säger som Anna Wester: citat” God Jul alla vänner som firar. Och ni andra hoppas jag får känna av julefriden. Mina tankar denna julaftonsmorgon går till Jesus födelsestad som i dag är omringad av murar, vägspärrar och bosättningar. Såsom alla palestinska städer och byar. Jag kommer aldrig att ge upp kampen för det palestinska folkets frihet. ” slut citat Anna Wester

Betlehem-Julen2010

Läs även andra bloggares åsikter om  

Dagen-Vad handlar julen om för dig?
Vårt Land
Biskop Esbjörn Hagbergs julhälsning i VF
Dagen
SvD
Skånskan
Expressen
Dagen

35 kommentarer:

 1. Mina tankar går även till alla israeler som, inte att förglömma, likväl är omgivna av murar här och där, fula stängsel och barriärer som förstör sikten i detta vackra land. Mina tankar går till dem som än lever i rädsla för de palestinier som agerar under terrorgruppen Hamas och andra.

  Den dag Israel släpper kontrollen, hur mycket man än längtar efter den dagen, utan att terrorgrupperna först avväpnats och den oacceptabla uppviglingen via ledarna stoppats, kommer att vara ett uppvaknande för alla naiva. Nu har ett ännu farligare missilvapen sprängts av mot Israels befolkning. Någon som är intresserad? Någon ledare som kan hållas ansvarig?

  Mina tankar går till dem i Sverige som är så känslomässigt utmanade att de endast ser offer på en sida i denna långa konflikt och som ser endast en ansvarig sida. Det är en orättfärdig syn och ovärdig tänkande och kännande människor. Jag undrar hur de kom dithän.

  Mina tankar går till dem som lånar sitt namn till initiativ som gynnar terrorister och viftar bort eller ignorerar israelernas utsatthet, de som inte kan se båda sidors rädsla och bekymmer.

  Och mina tankar går till fredligt sinnade palestinier, vars sak så ofta drivs av personer som accepterar eller ignorerar att våld begås i deras namn.

  God Helg önskas alla, speciellt palestinier, som tvingats in i sin situation av makthavare på flera sidor.

  Här en till rapport om ett fredligt Betlehem där palestinsk polis håller freden. Det verkar gå bra.

  http://news.yahoo.com/s/ap/20101224/ap_on_re_mi_ea/ml_holy_land_christmas

  SvaraRadera
 2. Till AK Roth. Ditt bekymmer att citat” Mina tankar går även till alla israeler som, inte att förglömma, likväl är omgivna av murar här och där, fula stängsel och barriärer som förstör sikten i detta vackra land.” slut citat Du behöver inte bekymra dej så mycket att muren förstör utsikten för israelerna. Muren är så finurligt placerad att den inte alls stör utsikten från bosättningarna. Jag har själv sett det runt Betlehem.
  Se filmen om familjen Anastas ”En som drabbats hårt är Claire Anastas. Hennes hus är omgiven av muren på tre sidor jag har stått utanför deras hus okt. 2008 och sett på bedrövelsen.”
  Israel's apartheid wall

  Läs även om citat”Situationen i Sderot visar att även israeler lider i den här konflikten och att båda sidor skulle tjäna på att ockupationen upphör. Nomikas budskap till sina politiska ledare är enkelt men kraftfullt: — Vi dödar och dödar och vad får vi tillbaka? — fler raketer. ”Läs mer december 2010 Johan Dittrich Hallberg

  SvaraRadera
 3. Du tar avstånd från att jag sympatiserar med israeler OCH palestinier. Säger en hel del. Detta är inte acceptabelt i din värld.

  Du tror alltså inte israelerna, kristen som muslim, arab som jude, som drus, som bahai, störs av att ett stängsel vinglar sig fram i deras landskap, framtvingat från angrepp så våldsammma, uppkommen som en drastisk åtgärd mot ett terrorvåld som är svårt för en utomstående att fatta. Jag talade inte specifikt om de bosättare som tråkigt nog har haft förtur.

  Har du inte empati så det räcker laget runt?

  SvaraRadera
 4. Jag kom stilla att undra...
  Signaturen "A-K Roth" är en flitig uppvägare som när denna blogg upplevs tala för en part - palestinierna - näst intill alltid vill väga upp saken med att tala om att det faktiskt är synd om de andra också - alltså israelerna. Samt till detta balansera klander med annat klander.

  Så min undran blir:
  Gör A-K Roth likadant på pro-israeliska palestinaklandrande bloggar? Skulle vara intressant om hon/han gav länktips till sådan verksamhet - för balansens skull.

  SvaraRadera
 5. Stig, du tyckte alltså att min kommentar att israeler och palestinier, folken, båda förtjänar vår sympati var utmanande för dig. Det säger mer om dig än om mig.

  Svar: Jag läser ett antal bloggar och ledare för att hålla mig underrättad. Inga av dessa är som jag uppfattar det "pro-israeliska palestinaklandrande bloggar". Till exempel brukar de framhålla palestinska ageranden som är bra för fred, försoning och utveckling, samtidigt som de talar emot det som är motsatsen. Att de ofta talar om ansvar tycker jag bara är bra. Man ska hålla ledare ansvariga.

  När ansvaret handlar om så allvarliga saker som att avväpna terrorgrupper och stoppa antisemitisk uppvigling i skolorna, allt enligt Oslofördraget, då tycker jag inte det ska igoreras. Men det tycker tydligen svenska aktivister.

  SvaraRadera
 6. En andra kommentar till Stig Ströbergsson-präst:

  Ett exempel på varför jag pekar ut konstigheter är detta jag just läste, första besöket på denna blogg:

  http://stefansturessonsblog.wordpress.com/2010/12/14/fortrycker-israel-kristna/#comments

  En präst i svenska kyrkan listade alltså Israel som en stat där kristna förtrycks. Detta är ett sorts falskspel, ett långsökt och bedrägligt enkelt utpekande av folk som borde veta bättre, som det jag ofta upprörts av och kommenterar. Både artikeln och kommentarerna är upplysande. Präster har i min syn ett stort ansvar att inte bli blint politiserade.

  SvaraRadera
 7. Ang "En präst i svenska kyrkan listade alltså Israel som en stat där kristna förtrycks." Jag hävdar att Staten Israel "ser mellan fingrarna" när kristna i Israel utsätts för hot av judiska grupper.

  Citat” När en våldsam brand utbröt förra veckan var därför ledningen för Alliance Church övertygad om att ultraortodoxa judar låg bakom. Branden rasade i källarvåningen och totalförstörde ett rum som man just totalrenoverat. I rummen intill låg tio människor och sov.- Det är helt klart mordbrand. Förövarna hoppade in på vår bakgård och bröt sig in i rummet. De visste att det fanns människor i huset, säger pastor Jack Sara, talesman för församlingen, till Dagen.- Vi har tidigare blivit hotade av antimissionsgrupper som "Jad l'achim". Både i telefonsamtal och i klotter på våra väggar. Vår byggnad ligger strax intill en stadsdel med ultraortodoxa judar. Våra grannar måste ligga bakom branden.
  Ultraortodoxa grupper satte för några år sedan eld på en baptistkyrka inte långt från den kyrka som brann förra veckan. För två år sedan skadades sonen till en messiansk-judisk ledare svårt av en bomb. Och det är vanligt att messianska grupper trakasseras av ultraortodoxa judar.”Slut citat
  Dagen

  SvaraRadera
 8. Kära A-K Roth!

  Jag tycker inte alls din önskan om "balans" är "utmanande". Jag finner den både hedervärd och helt OK. Sedan kan man undra vad "balans" är. Det kan vara "EN god sak mot EN god sak" och "ETT klander mot ETT klander". Det är balans. En annan balans - apropå att det idag är två år sedan Operation Gjutet Bly inleddes skriva att "EN israel dödats och EN palestinier" och "EN TILL israel och EN till palestinier" elva gånger till och sedan "ÄNNU en palestinier har dödats" ca 1280 gånger. Det vore ju också en balans - eller hur.
  Men det var inte det jag undrade. Jag undrade bara om A-K Roth också besökte pro-israeliska antipalestinska bloggar och "balanserade" också där. På den undringen fick jag ett svar som jag tolkar som att hon/han inte besöker "antipalestinska" sajter.
  Gör det och för in din balanseringskampanj också där. Det behövs mycket bättre än på bloggen Minstabröder!

  SvaraRadera
 9. Stig: Håller med att balans är ett svårtytt och ytterst subjektivt begrepp. Jag tror inte jag har använt ordet balans, men däremot ord som ensidigt, oinformerat och ohederligt. Tit-for-tat leder inte framåt i diskussioner.

  Jag skulle bli så nöjd om Egon en enda gång visade lite förtståelse, speciellt i dessa reflekterande helgtider, för att Israels agerande inte uppstod ur tomma intet. Jag skulle bli så glad om folk inte gjorde så självsäkra påståenden baserade på ofta dålig information.

  Har inte tid skriva mycket (blir du inte glad?) men har lust nämna det tunga ansvar präster och andra själasörjare har i att inte ensidigt demonisera. Jag har sett hur det politiserats.

  Innan du ger mig råd, Stig, kanske du borde föregå med gott exempel här på denna blogg och visa lite empati fgör båda sidor. Detta borde inte vara svårt?

  SvaraRadera
 10. Till AK Roth: Kan du inte svara på Stig Strömbergssons fråga
  "Gör A-K Roth likadant på pro-israeliska palestinaklandrande bloggar? Skulle vara intressant om hon/han gav länktips till sådan verksamhet - för balansens skull."

  SvaraRadera
 11. Svar: Det kan aldrig, aldrig bli ett kort svar när folk tar upp filosofiska och ideologiska ämnen, så Stig som klandrat mig för att skriva för långt och mycket får inse att han bär ansvaret för detta:

  Att öht kalla en blogg "pro-israelisk och palestinaklandrande" är av intresse. Det visar att han då anser och inser att din blogg är motsatsen, "pro-palestinsk och israelklandrande". Han har satt etikett.

  Att då Stig ofta, ofta ger dig ditt stöd vid diskussioner visar att han då verkligen är ensidigt vinklad. Som Roy Alterman på Al-Hamatzav har skrivit, är det alldeles för mycket PRO/ANTI i den svenska diskussionen. Varför måste det vara så? Hur hjälpsamt är detta egentligen?

  Låt du signaturen Stig Strömbergssson-präst (ni verkar vara varandras förespråkare?) ge mig uttalanden från en "pro-israelisk och palestinaklandrande" (hans ord) blogg så ska jag ge mitt utlåtande i saken. Det finns anti-palestinska bloggar varifrån jag skulle dra så fort jag såg vartåt det lutade och det finns pro-palestinska anti-israeliska där hatet är så tjockt att jag inte vill gå in.

  Jag kan emellertid säga att jag i skrift på "israelstödjande men inte antipalestinska" bloggar tagit avstånd från uttryck av förakt mot araber/palestinier från olika signaturer. Jag gillar lika lite folkförakt som jag gillar det ensidiga skuldsättande du representerar.

  Sedan tar jag avstånd från att signaturen Stig Strömbergsson-präst tyder det som att jag skulle vara på någon sorts "balanskampanj". Den enda balans jag vill ha är att man respekterar sanning och integritet och någon liten vilja att söka balans vid rapporteringar.

  SvaraRadera
 12. Bra betyg Egon!!

  Med orden "Det finns anti-palestinska bloggar varifrån jag skulle dra så fort jag såg vartåt det lutade och det finns pro-palestinska anti-israeliska där hatet är så tjockt att jag inte vill gå in" visar A-K Roth att hon/han inte anser din blogg extremistisk. Skulle så vara skulle hon/han ju inte kommentera här - eller hur?

  Dessutom till alla läsare här - de som delar mina uppfattningar, de som vantolkande karikerar dem, de som förstår men bara tycker annorlunda, de som pådyvlar mig åsikter jag aldrig uttryckt, ja ALLA - vill jag till sist önska ett Gott slut på 2010 och ett välsignat 2011.

  SvaraRadera
 13. Och Stig, du måste uppskatta mina skriverier eftersom du verkar se mitt utlåtande - betyg - som värdefullt? :)

  Tack för det betyget! Men jag kan lägga till en kommentar till mitt "betyg". Jag kallar inte Egons blogg extremistisk - ditt ord - men väl ensidig. Det är den sorts ensidighet med ingredienser av rena felaktigheter och medvetna utelämnanden som kan leda läsare att hata. Och det är nog inte vad Egon vill, hoppas jag. God Fortsättning och ett Gott Nytt År tillbaka.

  Må Sveriges alla präster hålla sig för goda att använda sina predikostolar till att sprida falskheter och folkförakt! Må vi alla, präster inkluderade, inse att vi inte kan allting, inte vet allting och att avvakta när vi läsert nästa ensidiga demonisering av ett land och folk, vilket det än vara må!

  SvaraRadera
 14. Citat"Jag kallar inte Egons blogg extremistisk - ditt ord - men väl ensidig." slut citat
  Javisst den är ensidig, den är en motvikt mot den ensidighet som " står upp för Israel" i Svensk frikyrkorörelse.
  Här ett par exempel:
  Samfundet Sverige- Israel

  Shalom över Israel

  Fokus Israel

  SvaraRadera
 15. Extremist är du bara ibland, Egon. Detta händer t.ex. när du (aningslöst, hoppas jag, men befarar att det är högst medvetet) slår ihop dina pålar med extremister som tar politisk sida med Hamas i ett krig Hamas har startat och som de fortsätter idag med vapen som når ännu längre. Du följde med den välkända israelbelackande strömmen, lite extra påhejande utöver det ensidiga du redan sysslar med.

  Det händer också när du klandrar enbart Israel för kristna palestiniers problem. Var så ensidig du vill, bara du inser att du kan bidra till hat. Det finns konsekvenser. Gör inte emot andra det du inte vill andra ska göra mot dig. Den du säger dig tro på gillar det inte. Du kanske inte är extremist utan selotisk? Kan vara farligt.

  Nu är det ju också så att t.ex. Svensk Israel-information har kommit till för att balansera de vitrioliska anti-israeliska grupperna i Sverige, de som faktiskt ges miljoner i bidrag i Sverige plus arenor i media att sprida sin syn och för att balansera de nyhetsrapporteringar som många märkt har varit så erbarmligt fattiga och enkelspåriga i Sverige. Det fanns ett verkligt behov att komplettera med artiklar från en mångfald källor. Många nyheter kom aldrig ut i Sverige. Kanske de grupper du länkar till har gjort samma.

  Det finns faktiskt många ärliga och modiga människor, tom i s-info, som tänker längre än näsan räcker och som har märkt hatet som gror.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1311&blogg=42247

  Citat från källan, Mikael Abramsson:

  "...Det finns en glöd och intensitet i kritiken av Israel som nästan gränsar till hat. Det gör mig både upprörd, orolig, misstänksam och sorgsen..."

  Klingar sant.

  SvaraRadera
 16. AK Roth: Jag vill bara påminna dej om hur sk. "Israelvänner" i Samfundet Sverige-Israel använder lögnen i sitt försök att försvara sina dogmer. Enöghetens Apostel

  SvaraRadera
 17. Tack för det. Jag har ögnat igenom, så här oå nyårsaftons dag. Det blev tit-for-tat i st. f. att kommentera om den glöd och intensitet i israelhatet många har noterat i svensk diskussion. Du vill inte kommentera glöden/intensiteten i israelhatet? Är detta acceptabelt med en notis om hur andra beter sig? Sedan när är detta en ursäkt för vuxna mogna personer?

  När jag googlar på Diakonia Sderot Raketer kommer ingenting (!) upp från Diakonia! Kanske det finns och jag använde fel sökord?

  Men jag läste Siewert Öholms artikel om Sderot som poppar upp: http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5735&Itemid=164

  Har Öholm även fel när han undrar om den spökstad han beskriver, chocken över en nybyggd bunker till dagis i Sderot för ett år sedan: "...De kanske väntar på att Sida och Diakonia i Sverige skall prioritera om sina insatser och stötta barnen i Sderot också..."

  Klart att Diakonia kan ha ägnat sig mer åt israelernas utsatthet etc än vad som visats. Kanske Diakonia borde gå ut med mer information så att folk vet hur de engagerar sig? Fattas det något i officiella uttalanden för israelernas sak? Om så, varför?

  Faktum kvarstår: OM, säger OM, Diakonia har ställt sig bakom ett politiskt initiativ som vill stoppa en sjöblockad upprättad av Israel och Egypten under krig, då har Diakonia visat att det står på det israeliska folkets fienders sida. Är detta ett acceptabelt agerande av en internationell hjälporganisation?

  Kan du ha tappat fokus, Egon, och låtit dig ivra för palestiniers rättigheter på ett sätt som demoniserar och bidrar till hat på ett orättfärdigt sätt?

  SvaraRadera
 18. till AK Roth: Om du läser Joakim W ;.s sista kommentar ”När den gruppresa som Siwert Öholm deltog i exempevis fick möjlighet att besöka och se situationen i den Isareliska staden Sderot så guidades de runt av den israeliska organisationen Centre For New Diplomacy, en strategisk partner till .... Diakonia
  Chocken i Sderot

  SvaraRadera
 19. Ja, jag läste det. Så jag antar att Diakonia har uppmärksammat Sderot högt och tydligt så det hörs i Sverige? År 2008 när det kom hundratalet raketattacker per vecka var ett dåligt år på detta område för Diakonia men det kan ha blivit bättre. Eller inte. Under det året fick Israel nio gånger så stort klander av Diakonia än folkmördarna i Sudan, tycks jag minnas.

  Men sedan har jag fortfarande bekymret att Diakonia, som du visat är medvetet om Hamas krig mot Israel, märkligt nog tar politisk ställning med en grupp som vill stoppa sjöblockaden, avsedd att stoppa ännu större vapeninförsel. Det går inte ihop, att veta att folk attackeras och sedan gå med i ett politiskt initiativ som, om det lyckades, skulle underlätta att deras attackerare får fler vapen (och som kunde leda till än större problem för palestinier och israeler och för freden).

  SvaraRadera
 20. Till AK Roth: Citat "Men sedan har jag fortfarande bekymret att Diakonia, som du visat är medvetet om Hamas krig mot Israel, märkligt nog tar politisk ställning med en grupp som vill stoppa sjöblockaden, avsedd att stoppa ännu större vapeninförsel." slut citat

  En som är insatt i förhållandena i Gaza är Diakonias Joakim Wohlfeil citat ”Den situation som råder idag garanterar fritt nästan helt inflöde av vapen till de militanta grupperna i Gaza. (Möjligtvis skulle det finnas vissa hinder att ta in ett hangarfartyg om man inte skruvar isär det först). ”läs mer: Människor i Gaza

  Diakonia-Saklighet och osaklighet i Israel/Palestina-debatten, Joakim Wohlfeil

  SvaraRadera
 21. Egon: Jag känner till Joakim Wohlfeils åsikt. Vi diskuterade ju detta här hos dig. Hans syn, tycks jag minnas, är att det smugglas ändå, så blockaden gör ingen skillnad. Hur vet han det? Undrar om han tror att upphävandet av sjöblockaden inte skulle försvåra kontrollen på vad som smugglas in? Landvägen fungerar, kan nog bli bättre. Men varför ta politisk ställning under krig?

  Vidare, är inte Joakim Wohlfeil en av Diakonias talespersoner? Låt någon som inte är anställd av Diakonia bedöma hur Diakonia fungerar. Kanske vi bör utse en kommission? :)

  Egon, du talar om att somliga grupper "demoniserar" SKR's följeslagarprogram. Ska man inte kunna kritisera när somliga av dessa beter sig klandervärt? Finns där månne en intensitet och en glöd hos somliga i Svenska Kyrkans Råd som närmar sig det hat som så bekymrar Mikael Abramsson, (s) i Jämtland? Jag har sett det.

  SvaraRadera
 22. A-K, vad är detta för dumheter. Varför sitter du och spekulerar om mina åsikter när det bara är att fråga?
  Nu måste jag också fråga mig om du inte bara håller på och larvar dig på denna sida, du har i flera postningar hänvisat till begrepp inom internationell juridik som du inte verkar begripa, sen vägrar du förklara dig.

  När det gäller Gaza kan du ju ännu mindre, framför allt verkar du helt okunnig om hur exempelvis IDF/COGAT resonerar.

  Tror du konflikten i Israel/Palestina är på låtsas? Att människor inte dör och skadas på riktigt ? Du skulle behöva träffa min vän vars dotter 14 år gammal sprängdes av en självmordsbombare i TelAviv. Du skulle behöva träffa mina palestinska vänner som förlorat anhöriga, som skadats, fängslats eller förlorat sina egendomar. Om man inser att vi talar om riktiga människor på båda sidor så slutar man larva sig på bloggar, det är då man försöker förstå fakta.

  Du tycker det är viktigast att uppmärksamma Sderot på svenska bloggar, är du säker på att det också är invånarnas högsta prioritet? Fast du vet väl bättre! Det är hedervärt att du vill tala om de ca 10 000 raketer och granater som träffat Israel från Gaza innan Cast lead, för jag fråga varför du inte fäster samma vikt vid de över 35000 missiler och granater som Israel sköt mot Gaza samma tid. Dessutom om du jämför de 10000 vs 35000, vilken sida hade de mest lemlästande vapnen. Hur tror du en av AlAqsaigadernas qassam med kullagerkulor står sig mot Israels flecette granater (http://www.guardian.co.uk/graphic/0,,2274464,00.html)?

  Självklart får man kritisera SEAPPI, jag sitter i styrgruppen så har du nåt klagomål som inte bara är larv så är du välkommen. I väntan på din relevanta kritik kan jag glädja dig att programmet fått utmärkta omdömen i alla utvärderingar och knappast några klagomål. De flesta klagomål som kommer in beror på missförstånd, som exempelvis för några år sen när Cordelia Edvardsson förväxlat ungdomar från ISM med SEAPPI i en artikel. Det är märkligt att många som påstår sig stödja Israel fortfarande länkar till den artikeln, men inte den uppföljande som var helt unik genom att SvD´s utrikeschef gick in och bad om ursäkt för att man missat faktakollen.

  Du behöver dessutom inte alls sakna oberoende utredningar om Diakonia. Tvärtom så är Diakonia en av de mest utvärderade organisationer du kan hitta. Dessutom är man rätt stolt över de priser och utmärkelser man vunnit exempelvis för bäst redovisning inom ideell sektor, en framför allt för de goda resultaten.
  Nyligen utvärderades och förlängdes vårt IHL-program i Jerusalem.
  När nya SADEV myndigheten öppnades så anmälde sig Diakonia frivilligt att bli de första att granskas.
  Förutom utvärderingsresultat och egna priser är vi i all ödmjukhet stolta över att exempelvis våra partners i Israel och palestina fått Astrid Lingren priset 2009.och Right Livelyhood award 2010.

  Jag skulle också säga att personer som Öholm, eller Shalom över Israel m.fl. ger Diakonia ett fantastiskt gott omdöme eftersom de alltid är tvungna att ljuga eller förvanska fakta för att få ihop sin kritik mot Diakonia. Att de inte klarat av att samtidigt hålla sig till sanningen och kritisera är ju ett strålande gitt betyg åt verklighetens verksamhet.

  SvaraRadera
 23. "Mina tankar går till dem som än lever i rädsla för de palestinier som agerar under terrorgruppen Hamas och andra."

  För de som lever under rädsla för israeliska terrorgrupper då? som t.ex. IDF? AK Roth. (Ser du som Hamas som terroriser antar jag att du även ser IDF som terrorister, allt annat vore hyckleri.)

  Dessutom bör det påpekas att enligt Hamas själva försöker de hindra raketattacker mot Israel, Israel däremot försätter som vanligt med sina regulära mördande av "misstänkta palestinier" och förstöranden av tunnlar som palestinier behöver för sin överlevnad.

  Mina tankar går till alla offer.

  SvaraRadera
 24. Anna: Jag skrev i min absolut första mening "Mina tankar går även (!)till..." så du vet redan att jag tänker på palestiniernas situation. Våra tankar går till alla offer, Anna. Så du håller med mig. Bra.

  "(Ser du som Hamas som terroriser antar jag att du även ser IDF som terrorister, allt annat vore hyckleri.)"

  Du antar fel. Men du kan ju upplysas vid tillfälle.

  SvaraRadera
 25. Joakim, du fick vatten på kvarn. Och det åt en stackare som bara larvar sig? Mitt brott: jag ville påpeka att även israelerna behöver folks tankar. Alldeles för utmanande på denna blogg. Har du läst alla mina inlägg ingående? Är de alla larviga?

  Men jag vill påpeka att jag inte drog upp namnet Diakonia; Egon gjorde det via en länk och jag kommenterade. Jag byggde vidare på vad du redan hade uttalat här på denna blogg, till mig, tal om att Ship to Gaza inte på något vis skulle utgöra politiskt stöd för Hamas. Du gick även då i taket! Joakim, det finns israeliska fredsaktivister som INTE håller med dig!

  Det finns också politiskt insatta personer i Sverige och utomlands som inte håller med dig. Jag har all rätt att hålla svenska hjälporganisationer ansvariga för politiska ställningstaganden som gynnar en terrorgrupp. Inga detaljer om hur IDF, eller andra, tänker behövs. Det var politiskt, mot Israel, därför för dess opponent. Det fanns och finns en landrutt.

  Innan du hopar mer ovett eller använder fler s.k. "härskartekniker" i debatt, vill jag påminna att lite ödmjukhet inte är fyskam. Du är inte den enda som upplevt terrorism på nära håll eller den ende som känner till palestiniers svårigheter. Vår son läste vid Hebrew University sommaren 2002. Hur vet du vad han upplevde och vad vi upplevde genom hans outsägliga sorg? Det jag är tacksam över är att han inte blev hatare.

  Säkert har du mycket mer information än jag om många detaljer i konflikten och om svårigheter för människor och om Diakonias arbete. Detta ger dig en utmärkt plattform att delge din kunskap, utan att bli helt galen av sarkasm. Märkligt känslig atmosfär inom kyrkliga grupper i Sverige.

  Jag önskar inget högre än att kunna respektera Diakonia som jag har positiva minnen av. Men idag ställs jag inför det faktum att Bo Forsberg från Diakonia reste med StG under samma flagg som IHH och BBP, den första islamistisk och den andra fascistisk. Jag håller med Fredrik Malm (fp), att även utan denna ingrediens i StG med terrorgrupper som deltagare och sponsrare på båda (!) extremkanterna,För de som lever under rädsla för israeliska terrorgrupper då? som t.ex. IDF? AK Roth. (Ser du som Hamas som terroriser antar jag att du även ser IDF som terrorister, allt annat vore hyckleri.)så hade företaget utgjort politiskt stöd till Hamas. Det var ju politiskt som man lanserade det. Jag kommer inte ifrån det även om jag inte fritar Israel för ansvar. Så var ställer detta då Forsberg och Diakonia?

  Idag läser jag att Bo Forsberg beklagar terrorismen i Kairo. Är inte muslimska brödraskapet och Hamas besläktade i mål och agerande? Hur kan man kritisera en av dem men hjälpa den andre politiskt? Tro mig, Joakim, jag försöker inte larva mig. Jag är högst allvarlig. Om det är som du säger och Diakonia välkomnar kritik, då kan du ta denna, ge den vidare och tacka för den. Att kalla det larv är rent oförstånd.

  SvaraRadera
 26. Citat” Men idag ställs jag inför det faktum att Bo Forsberg från Diakonia reste med StG under samma flagg som IHH och BBP, den första islamistisk och den andra fascistisk.” slut citat
  För info: Av personliga skäl kan inte Bo Forsberg inte åka med på denna resa. DS
  Därför åker jag med Ship to Gaza

  SvaraRadera
 27. Bästa A-K, du vill läxa upp mig med anklagelser om härskartekniker och sarkasm.
  Vet du...när jag upplever att någon ser en konflikt som kostar verkliga människor livet som en lek på bloggsidor så är det den största sarkasm och okänslighet jag kan tänka mig. Då blir också jag lätt lite sarkastisk.

  Du eller din familj må upplevnt både det ena och det andra, (det kanske jag också har.) MEN, jag kan bara bedöma dig utifrån vad du skriver. Och där ser jag ingen som helst medkänsla, massa ogrundande påståenden och anklagelser mot allt och alla, alltså larvar du dig i mina ögon.

  Jag hoppas du ändå moterade att jag försökt bemöta dig seriöst längre än flera andra som tröttnade på dig tidigare. Tyvärr måste jag medge att de hade rätt, du var inte seriös.
  Jag hoppas att du också noterade att min vändpunkte var när du kastade anklagelser och juridiska begrepp omkring dig men vägrade förklara dig.
  Det är helt OK att ha åsikter, men när du försöker kalla åsikter fakta så måste du ha mer på fötterna.

  Normalt sett tycker jag det är roligt med exempelvis folk som har frågor och invändningar på föreläsningar, speciellt om vi kan utbyta erfarenheter och fakta.
  Ett av skäl jag älskar den judiska kulturen som var en viktig del under en period av min ungdom var öppenheten att debattera, högt, lågt, utmanande, kontroversiellt, brilliant, allt var OK att utmana så länge du kunde motivera din åsikt. Du kanske till och med vet vad jag talar om, då kanske du också minns att man inte vinner respekt om man är oseriös i dessa situationer.

  Och ja, jag blir irriterad på att du ständigt nedvärderar människor som lever på plats. Du tror inte att våra kristna vänner inne i Gaza vet bättre än dig hur blockaden slår. Du vet bättre än den demokratiska oppositionen inne i Gaza vad som stärker eller försvagar Hamas, du vet bättre än invånarna i Sderot vilka insatser som behövs. Allt för att du läst nån bloggsida med en sanning som passade vad du redan tyckte.

  Och självklart har du rätt att jag blir lite sarkastisk om jag tvingas svara på massa fåniga frågor som alltid visar sig baseras på faktafel eller lögner.

  Om någon åker på gruppresa till Sderot och får en guidning genom via Diakonias samarbetspartners (vi jobbar ju alltid genom våra partners) och sen måste låtsas att man inte visste om den kopplingen för att få ihop en kritisk artikel så är man inte ute sanningen eller verkligheten.
  Om man vet att man ljuger för att driva nån slags personlig agenda så struntar man i verkliga förhållanden, och därmed verkliga människor.

  Om man undviker att kolla fakta för man är orolig att det skulle förstöra en åsikt man bundit sig vid så är ju verkligheten ett problem. Då debatterar man inte, då larvar man sig.

  Om du har riktiga fakta eller klagomål på SEAPPI, Diakonia, mig eller vad det vara må så är det bara att ringa (0705-156145). Men gör mig tjänsten att kolla först.

  Kan dock glädja dig med att min semester snart är slut, då kommer jag inte ha tid att skriva på bloggar så då slipper du mig som besvärar dig med sarkastiska fakta.

  Till slut noterar jag tacksamt att du i alla fall förklarar en del av dina påståenden och kritik kring Diakonia och Gaza genom vår Generalsekreterare Bo Forsbergs resa med Ship To Gaza.
  Det blir i alla fall en liten ledtråd till din förvirrade tolkning och kritik till våra ståndpunkter.

  Ett litet problem bara! Bo Forsberg har inte satt sin fot på Ship To Gaza och ännu mindre åkt med ....
  Nu vore väl utrymme för en ytterligare sarkasm, men jag tror poängen går fram ändå !!!

  SvaraRadera
 28. A-K, jag glömde en sak. Du är naturligtvis ännu mer välkommen att kontakta mig direkt om du vill veta vad vi gör, om nåt tokigt rykte är sant, om du vill veta hur vi egentligen resonerar i en fråga, om du vill veta min åsikt och inte bara gissa.

  Jag lovar att dessa samtal är välkomna, så gör nämligen de flesta människor som undrar något om oss. Och jag lägger 100 gånger hellre tid på att förklara nåt direkt än läser en massa felaktigheter, rykten och spekulationer.

  Dessutom, finns det kritik baserat på vad vi verkligen gör, och inte baserat på medvetna lögner, utelämnande av fakta eller naturligtvis äkta missuppfattningar (som kan hända den bäste). Så är det alltid intressant och kan användas at förbättra vad vi gör.

  joakim.wohlfeil@diakonia.se, 0705-156145, +972 5466 84820

  SvaraRadera
 29. AK Roth, "Anna: Jag skrev i min absolut första mening "Mina tankar går även (!)till..." så du vet redan att jag tänker på palestiniernas situation."

  Du skrev detta:

  " Mina tankar går till dem som än lever i rädsla för de palestinier som agerar under terrorgruppen Hamas och andra. "

  Det jag reagerade på var att du bara uppmärksammade rädslan för palestinska terrorister (eller ockupations och förtryckmotståndare om man så vill) men inte rädslan för israeliska terrorister (eller landförsvarae om man så vill).

  Det finns även israeliska terrorgrupper, te.x. IDF som innan hette Haganah.

  "Du antar fel. Men du kan ju upplysas vid tillfälle."

  Visst, gör det gärna.

  SvaraRadera
 30. Återigen Tack Joakim W för att du tar dej tid att bemöta osakligheter som min blogg som hela tiden den utsätts för, egentligen har du ju viktigare saker att syssla med på din fritid.

  Du A-K Roth starta en egen blogg

  SvaraRadera
 31. Egon, jag förstår att det blir långrandigt med mothugg. Ingenting tjänar det till heller. Startar jag en blogg komnmer den att handla om naturen, bär och bärplockning. Det finns alldeles för mycket elakhet i den politiska bloggvärlden.

  Tack, Joakim, jag ska spara adressen. Jag håller absolut med i detta:

  "...Dessutom, finns det kritik baserat på vad vi verkligen gör, och inte baserat på medvetna lögner, utelämnande av fakta eller naturligtvis äkta missuppfattningar (som kan hända den bäste). Så är det alltid intressant och kan användas at förbättra vad vi gör..."

  Jag skulle vilja applicera det på Egons blogg. Jag tror det är olyckligt för Diakonia att deras språkrör tar så klart och sida på en blogg med ett enda syfte i en mångfasetterad konflikt.

  Anna: Läs och läs igen. Jag reagerade mot medvetna utelämnanden. Till ingen nytta, tydligen.

  SvaraRadera
 32. A-K, i all vänlighet så tror jag att tryckfelnisse slog till (det händer mig också).jag fattar faktiskt inte. Vill du säga att jag tar ställning för bloggen eller för en sida i konflikten.

  "Jag tror det är olyckligt för Diakonia att deras språkrör tar så klart och sida på en blogg med ett enda syfte i en mångfasetterad konflikt."

  Ring mig istället !

  //Joakim (Som inte är Diakonia´s talesperson utan policyansvarig för Diakonia´s arbetsområde "Conflict and Justice")

  PS!! När det gäller Egon´s blogg vill jag dock säga att den är mycket oproblematisk ur min synpunkt.
  Den handlar huvudsakligen om kristna palestininer. Det är så gott som det enda media som har specialinriktning på denna fråga, så jag tycker det är bra den finns.
  Den handlar om , och citerar till stor del personer jag ofta träffar, skulle Egon förvränga deras synpunkter skulle jag lätt se det, och kunna reagera.
  Men tvärtom så upplever jag han är noga med sina källor, och dessutom utvecklat både en kompetens och kontaktnät i dessa frågor.
  Det fåtal personer som regelbundet kritiserar denna blogg är så oseriösa att de istället stärker legetimiteten, och de vägs dessutom lätt upp av de goda rekommendationer som Egon hitintills får.
  Som du ser är hans blogg numera ofta använd och citerad i de flesta kyrkor från Pingst till SvK.

  SvaraRadera
 33. Joakim, jag skickade ett kort mejl bara så att jag skulle ha det i systemet. Ringa kan jag nog bara göra när jag är i Sverige. Håller mina frågor om Diakonia utanför denna blogg, om ämnet inte tas upp av Egon eller annan.

  Vi får agree to disagree om Egons blogg. Det finns i denna blogg alldeles för många undanhållanden av fakta för min smak och det finns alldeles för mycket naivitet om terrorgruppernas syfte och mål. Det finns alldeles för stor självsäkerhet om legala aspekter och för mycket "rush to judgement", bortviftande av argument mot påståenden, ingen riktig kritik av jihadism och judehat inom styret av Ship to Gaza, t.ex. Det framställs som om Israel agerar i ett vakum, och av ondska. Lista upp och lista ner av Israels alla "dåd" och ignorerande av andra. Hela tiden ges noll ansvar för krig och terror till arabländerna, PLO, PM, UNWRA, och alla som ansvarat för flyktingar och säkerhet under åren.

  Kan det vara att du är "hemmablind"?

  SvaraRadera
 34. A-K, vi är ense om en sak vi kan tycka vad vi vill om Egons blogg. Men till syvende och sist är han redaktör och ansvarig, vi kan sen tycka vad vi vill. Precis som andra bloggredaktörer gör man vad man vill inom lagens gränser.

  Ni är 2-3 personer som inte gillar bloggen, det är oerhört många fler som gillar den, Framför allt så är den mycket populär inom kyrkorna då den ger mycket material om de kristna palestininerna.

  När det gäller detta med fakta och perspektiv så tycker jag motsäger dig själv.

  Var det inte där vi var oense från början där du började klassa åsikter som passade dig som fakta, men vägrade visa underlag för detta.

  Självklart kan jag vara hemmablind men jag tror risken är mindre ju bredare kontaktnät man har.

  Du träffar uppenbarligen inte de kristna palestininerna, ändå påstår du massor om deras vedklighet.
  Du saknar kritik mot Hamas och PA, ändå så träffar eller stöder du inte den demokratiska oppositionen bland palestininerna.
  Du säger du saknar de Israeliska perspektiven men träffar uppenbarligen inte de Israeler (ex, IDF-personalen) som jobbar med verkligheten utan hänvisar bara till Israeliska politiska ståndpunkter ofta närstående nuvarande regering i Israel.

  OM du äör seriös när du säger dig sakna fakta och poerspektiv på denna blogg så speglas det verkligen inte i dina inlägg.

  Men hör gärna av dig direkt, det är så gott som alltid mer konstruktivt att talas vid än att argumentera i skrift. Du har även mitt nummer i Jerusalem, kolla bara via mail vart jag är innan.

  SvaraRadera