6 februari 2011

Israel och Egypten del 2

Citat” Det finns en tydlig samsyn i Israel om nödvändigheten av demokrati, men när det kommer till Egypten, är plötsligt israeler osäkra.
Det finns en tydlig samsyn i Israel om nödvändigheten av demokrati, som spänner från anhängare förre Balad ordförande Azmi Bishara för vänner av National Union MK Yaakov Katz. Med andra ord kan breda oenighet finns inom det breda spektrum av åsikter, men ingen motsätter sig att val hålls, inbegripet den åtföljande grundlösa valkampanjer och sömnig övervakar valet. Till stor del, även om folk har kritik av omfattningen av demokrati och valsystemet, uppenbarligen inte finns något motstånd mot den demokratiska idén. ”Slut citat ur  läs mer här Roy Arad - Haaretz



Egypt pipeline blast affects Jordan- Al Jazeera

Läs även: Stephen Sizer Pastor Evangelist
Citat” Mellanöstern står inför en "perfekt storm" av oroligheter och nationer måste anamma demokratisk förändring. Enligt BBC sade fru Clinton status quo i regionen var "helt enkelt inte hållbar." Hon sade att övergången till demokrati kan kaotisk men i slutändan "fria människor styra sig själva bäst" ur The Perfect Storm in the Middle East

Israel och Egypten del 1

Läs även andra bloggares åsikter om
egypten
Dagen 
Dagen
Dagen 

12 kommentarer:

  1. Det finns i det här sammanhanget anledning att som Folkbladets chefredaktör Christer Sanberg gjorde att påpeka att

    "Sandberg tog upp ett perspektiv på saken som fick programmets klockor att stanna. Han påminde om att det endast fanns ett land i regionen – möjligen med undantag för Libanon – där araber öppet kan kräva regeringens avgång utan minsta risk för repressalier och polisbrutalitet. Det landet är Israel."
    http://folkbladet.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5523249

    Vissa av kommentatorerna här har alltför lätt att "glömma" detta faktum

    /Bo Rööser

    SvaraRadera
  2. Tack för ytterligare en bra postning i ett viktight ämne.

    Det var intressant idag när vi hade förbön för våra Egyptiska kristna bröder och Systrar att kunna SMS´a det direkt från Gudsjänsten och få deras svar.

    Världen blev rätt liten i det ögonblicket.

    SvaraRadera
  3. Kanske dags upprepa lite fakta? Ron Arad jämför och kontrasterar Saudiarabien och Egypten lite hullerombuller och vill antyda någonting om att Israel inte vill att egyptierna ska få demokrati. Svagtänkt och haklvsanningar. Det är inte "demokrati" man är rädd för.

    Det finns all anledning för alla, inte minst israeler, att vara oroliga över hur detta i Egypten kommer att gå. Israel sitter mellan Libanon där Hezbollah inviglat sig i regeringen, Assads Syrien som huserar och skyddar både Hamas och Hezbollah, Israel utsätts för regelbundna hot från Iran, och Palestinska Myndigheten där Hamas vann valet demokratiskt, inför sharialagar, krigar, avrättar och attackerar grannar och egna. Och de goda svenska aktivisterna kan inte annat än att ondgöra sig över israelernas oro och kalla det rädsla för demokrati. Om jag inte har missuppfattat.

    Innan triumviratet eller kvadrumviratet hos Egon kommer farande med "men, men, men Israel gör ju si eller så, försök titta på vad gemene israel sitter mellan - a rock and a hard place - och om de har rätt att vara oroliga för ännu en fiende, bara för ovanlighetens skull. Och innan ni i sagda virat fräser om förtryck och ockupation, kom ihåg att det är ingendera av dessa som driver islamister: Det är att Israel finns och att det ska bort, förr eller senare. De säger det högt och tydligt. Målet.

    Detta ska inte ses som att jag försvarar alla ageranden från Israels sida. Jag försöker visa vad islamisters, Muslimska Brödraskapets, Hamas, etc, ultimata mål är, vad Israel än gör. Lite välbehövlig s.k. reality-check.

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/03/AR2011020305173.html?nav=rss_opinion/columns

    Anna Roth

    SvaraRadera
  4. Former Prime Minister Ehud Olmert made every effort to promote an agreement with the Saudis, and sharia law (the legal code of Islam ) did not prevent him from doing so.

    Mycket tänkvärt av Ron Arad.

    Saudiarabien har ju genom tiderna varit pålitlig allierad när de västliga demokratierna behöver start- och landningsbanor för att störta den sekulära diktatorn i Irak. Tydligen är Sharialagar helt OK för att få den rätta lugn och ro:n för sådan verksamhet.

    SvaraRadera
  5. Jag buntade i en kommentar för en tid sedan ihop några som brukar kommentera här på bloggen under kategorin "Israelvänner". A-K Roth protesterade mot denna min hopbuntning eftersom den skulle kunna leda till misstanken att de som kritiserar bloggaren Egons material och åsikter skulle vara samordnade på något vis. Hon önskade så att säga stå för sig själv. I vart fall var det så jag uppfattade saken.

    I den kritiken av min hopbuntning ger jag henne helt rätt. Och jag har inte gjort om det. Och planerar att inte göra det mer.

    Med det vill jag också ha sagt att jag inte ingår i något "triumviratet eller kvadrumvirat" bara för att vissa av mina åsikter kan delas av andra. Bara så det är sagt.

    Själva saken om hur man i Israel kan tänkas ställa sig till det som nu sker i Egypten har jag skrivit ett inlägg på min egen blogg där det också finns en översättning av dagens ledare i tidningen Haaretz. Sammantaget skulle det bli alldeles på tok för långt att sätta här som en kommentar. Kolla alltså min blogg - om intresse finns.
    http://stigstrombergsson.blogg.se/2011/february/haaretz-8-feb-2011.html

    SvaraRadera
  6. Tack Joakim och Stig. Just nu pågår debatten i tidningen Dagen om detta ämne Citat”Israel håller härigenom på att få flera aggressiva grannar. Irans ledare, Al-Qaida, Hamas, Hizbollah och det Muslimska Brödraskapet, Egyptens bäst organiserade rörelse, applåderar utvecklingen. ” slut citat Vad kommer att hända i Mellanöstern?
    Jag dristade mej att infoga en kommentar och länkade till Stig utomordentliga översättning av Haaretz.

    SvaraRadera
  7. Tack Joakim för kloka och nyanserade kommentarer.

    Appropå kristna, så ses inte heller kristendom som något oproblematisk i Israel.
    Det har bland annat varma Israelvänner som Ulf Ekman fått känna av…

    När det gäller AK Roth, så är hennes synpunkter på bedömning fullt legitima.
    Inte desto mindre hade det befriat debatten från åtskilligt med ”tjafs” om hon själv också efterlevde de krav hon ställer på andra.
    Sista gången nu uppmärksammat av Stig.

    Om AK inte önskar att framstå som en ständigt gnällig och onyanserad Israelapologet, (”Detta ska inte ses som att jag försvarar alla ageranden från Israels sida.”), så skulle jag råda henne att börja jobba på sina postningar och kommentarer.

    Om man nu månar om debattnivån, så håller man självklart med om att 2 genomtänkta postningar, slår 5 halvfärdiga ogenomtänkta…

    SvaraRadera
  8. A-K jag tror de sista du behöver påminna om riskerna med att Islamister tar makten är just de kristna i mellanöstern, och eftersom flera av de svenska kyrkorna har dagliga kontakter med våra systerkyrkor på plats så tror jag inte vi heller missar poängen.

    MEN, problemet är att man kan hamna fel om man väger allt som händer i Mellanöstern ur Israels perspektiv.
    Det finns en hysterisk önskan hos många som kallar sig vänner till Israel att de kristna som är oroliga för militant Islam skall dra slutsatsen att man egentligen borde stödja Israel.
    Läs bara hur exempelvis Jerusalem Centre for Public affairs i ren desperation börjar lägga de ord de själv drömmer om i de kristna palestiniernas mun. (....Egentligen stöder de Israel, men vågar inte säga det på grund av sina grannar, så vi har den sanna versionen av vad de tycker.....)
    Och nu samma sak med Egyptens kopter.

    Just denna konstruerade debatt blir så fånig om man lever lite närmare verkligheten. Det går faktiskt att tala politik med både Egyptiska och Palestinska kristna i flera timmar utan att ens nämna Israel.
    Ett illdåd från islamister får dem inte att älska Israel, ett illdåd från Israel får dem inte att älska islamister. Sorry !!

    Problemet är istället att man inte kan ha demokrati till hälften, demokrati innebär ju att väljarna kan tycka nåt som vi inte gillar. När Israel och västländer teamar upp med mellanösterns diktatorer så blir man en stödjare av diktatur.

    När Israels regeringsföreträdare säger att man bara stödjer demokrati om folk röstar rätt, så hittar du ingen Egyptier; Tunisier, Saudier som tycker Israel är jättebra för att de vill ge dem en 50% demokrati, utan då har man valt diktaturens sida.

    Det finns ingen del av världen där vurmen för kommunismen varit så stark och icke ifrågasatt som Latinamerika.
    Långt efter att muren fallit och socialismen kollapsat.
    Idag vet vi sambandet mellan att väst stödde varenda galen diktator bara han sade sig vara antikommunist. Vad man gjorde var att lära en hel kontinent att associera mord, tortyr, förtryck, MR-brott med antikommunismen. Tände det, eller släckte det kommunismens gloria ?
    Nu håller vi (inklusive Israel) på att lära arabvärldens befolkningar att anti-islamism garanterar stöd till varje galen diktator i arabvärlden, vore det konstigt om folken börjar stödja anti-anti-islamism ?

    SvaraRadera
  9. Visst kan man hamna fel, Joakim. Men kristna i Egypten och israeler har samma rädsla och oro. Se inlägg i senare postning, om Egon inte modererat bort förstås. Det finns en del i det du säger. Just nu vet jag inte vad jag ska tro om t.ex. Muslimska Brödraskapets position. Somliga påstår att Mubarak överdrev hote fran MB, andra påstår att de tar 30% av folkets stöd och, att i polls, kring 80% går så långt att de är för dödsstraff för muslimer som lämnar sin tro och handavhuggningar för tjuvar etc, dvs sharialagar.

    Det vi inte borde sänka oss till, anser jag skarpt, är att singla ut Israel som ett land som på något sätt skulle vara mot demokrati i Egypten, när t.ex. koptiska kristna har precis samma oro. Jag finner det obehagligt.

    Vad som släckte kommunismens gloria var en kombination av saker, antar jag. Men bland svenska aktivister som är mest hätska mot Israel verkar det finnas de som envetet försvarade brott mot MR på Kuba, fortfarande hyllar mördaren Ché. Detta är bara en kommentar, inte avsett att vara genominformerat. :)

    Just nu håller vi på frysa fast i Mellanvästern och kör på isgator när vi kommer loss. Tur det sitter i hur man kör på is. :)

    Guardian: Tala/skriv gärna direkt till mig i stället för att som gamla tidens öfvreöstermalmare syfta på oss lägre stående som "hon"(som i Kardemummas kåserier). Du framstår bara som skvallertant. Är det din plats att ge råd hos Egon? Hade du kallat mig gnällig om jag inte varit tant själv? :)

    Stig: Du har så rätt men jag skämtade ju bara, var bara lite gramse. Jag fick blandad uppfostran från två socknar: mamma var Arnästjyv och Pappa Själakalv(Själevad). Av arnässidan blev jag retsam, av själevadssidan allvarligt lagd.

    SvaraRadera
  10. Det är inte för att göra dig besviken A-K, men du skulle nog inte få medhåll från mellanösterns kristna att de delar sin rädsla och oro med Israelerna.
    Däremot skulle du nog får en levande jämförelse av Israel och Islamisterna som 2 jämförbara hot.

    Återigen, i det stora perspektivet är mellanöstern inte dualistisk med Israel som vattendelare.
    Israel är en av många komponenter i mellanöstern som inte automatiskt hamnar på den goda sidan bara för man är emot Hamas eller andra Islamistiska rörelser.

    Om du talar med demokrati- och MR-förespråkare i mellanöstern kommer du ofta möta synen på Israel (ibland med rätt, och ibland med orätt) som en motor för islamistiskt extremism, och framför allt som en aktör som underminerar kampen för demokrati och mer västerländska värderingar.

    SvaraRadera
  11. Joakim, tack för input. Jag kommer som vanligt att fundera på saken. Jag är säker på att kristna känner tryck från olika håll. Hur kristna upplever sin situation kan jag bara spekulera om; det beror väl på vilka de pratar med, vilka erfarenheter de har och tom vad folk vill lyssna till. Det kan variera från område till område också. Som den kristna familjen Khoury sa i en intervju, blev det sämre för dem iom intifadan, höll tyst om ockupationen. Andra åter kanske enbart klandrar ockupationen, håller tyst om annat. Folk har olika upplevelser men mycket hör ihop. Du tror inte Mellanösterns kristna känner oro liksom israelerna inför möjligheten att islamister tar över? Jag finner det svårt att tro, givet en verklighet där Hamas tog makten med våld. Måste åka till flyget med min son nu.

    Anna Rothretozo

    SvaraRadera
  12. Du har självklart rätt i att åsikterna, upplevelserna och vad man berättar varierar från person till person.
    Just nu kan man exempelvis känna stora skillnader mellan unga och gamla osv.

    Och bara för att förtydliga. Självklart så kommer du hitta en oro för Islamister hos de kristna liksom hos Israeler.
    Däremot kommer du nog hitta få som säger de delar SAMMA oro.

    De kristna har ingen militärmakt,och lever av nödvändighet tillsammans med den muslimska majoriteten. De är istället oroliga för allt som underminerar det som vi ibland associerar med västliga samhällen som tron på demokrati, religionsfrihet, universella rättigheter som är livsviktiga för dem.

    SvaraRadera