Jag har tidigare skrivit om att den anglikanska biskopen i Israel, Suheil Dawani, som har fråntagits sitt visum.Palestinsk Biskop fråntas visum
Nu uppmärksammar även den engelske kyrkoherden Stephen Sizer bosatt i Virginia Water England hans belägenhet. Och ger en djupare analys av han belägenhet .
Här hans text:
Arieh Cohen, skriver för Asian News (och plockas upp av Anglican Communion News Service måste det vara sant ...) rapporterar att Israels inrikesministerium har återkallat tillståndet för den anglikanska biskopen i Jerusalem, Biskopen Revd Suheil Dawani, så få bo i Jerusalem, och har vägrat överklagan att återinföra den, trots protester från anglikanska myndigheterna i väst särskilt USA.
Biskopen är född i det heliga landet och har tillbringat större delen av hans liv och verksamhet här, men kan inte få vare sig medborgarskap eller laglig bosättning i Israel, eftersom han föddes i Nablus, dvs på Västbanken, som har varit under israelisk ockupation sedan 1967, men har inte blivit annekterat av Israel.
Östra Jerusalem, var å andra sidan, där den anglikanska katedralen och stiftskontoret ligger, även ockuperade på samma gång, men Israel annekterade den och anser att det är en del av sitt nationella territorium (även om inget annat land i världen erkänner detta annektering). Därför anses biskop Dawani av Israel vara utlänning som bara kan besöka - än mindre lever i - östra Jerusalem med ett särskilt tillstånd, som de israeliska myndigheterna kan antingen bevilja eller neka eget gottfinnande.
Faktum är att även de ursprungliga palestinska invånarna i östra Jerusalem, och deras ättlingar, som av Israel anses som utlänningar som inte är mer än innehavare av ett uppehållstillstånd, som Israel kan återkalla. Eftersom biskopen har naturligtvis kvar på sin post, i Jerusalem, utan sådant tillstånd, kunde han gripas när som helst, ställas inför rätta för att vara i Israel olagligt, dömas till fängelse - eller bara vara med våld bort från Jerusalem . Denna situation orsakar djupa oro för alla kyrkor i det Heliga Landet.
På grund av den representativa funktionen av kyrkorna i det heliga landet, på uppdrag av den globala kristna samfund, och på grund av olika personliga behov, har en stor del av biskopar, präster och religiösa tjänsteman i Jerusalem och på andra håll, kommer från andra länder . Israel inte tillåter dem att förvärva medborgarskap eller ens laglig bosättning, och de kan bara besökare i israeliskt territorium med stöd av visum som måste förnyas varje år eller två år - på regeringens gottfinnande.
Verkligen, som har offentliggjorts av nyhetsinslag under åren, är frågan om inresevisum och uppehållstillstånd för katolska präster och religiösa en prioriterad punkt på dagordningen för förhandlingarna mellan Heliga stolen och staten Israel, redan från sin början 1992 - med ingen överenskommelse har nåtts ännu.
Så situationen för de anglikanska biskopen bevakas noga av alla kyrkor här. Biskopen har nu ansökt om att en israelisk förvaltningsdomstolen skall ingripa, men utsikterna för hans rättegång är långt ifrån säkert. Som en allmän princip, är regeringen fri att utfärda eller att undanhålla den typ av tillstånd han behöver, utan att ge en detaljerad motivering, except essentially raisons d’état.
Det finns en även en uppfattning att vända sig till domstolen var ett misstag, eftersom ett negativt beslut av domstol (desto sannolikare är resultatet kanske) skulle ge regeringen skäl att lägga locket på. Det kunde ha varit bättre för honom, säger en del, att i stället åberopa medryckande värdsopionionen, i namn av religionsfrihet och naturlig rättvisa. Tiden får utvisa.
Som ett "av princip" som "ockupationsmakten" under den fjärde Genèvekonventionen, Israel har ingen sådan "rätt" att beröva någon, än mindre den anglikanska biskopen, om sin rätt att leva i östra Jerusalem som olagligt annekterades 1967 . Detta är inte en fråga om "religiös frihet och naturlig rättvisa", utan av internationell rätt.
Texten översatt av Egon B läs originaltexten här:
Israel Revokes Visa of Anglican Bishop of Jerusalem
Svenska kristna medier är tysta , förstår ingen att detta är en allvarlig utveckling för den Palestinska kyrkan i det heliga landet.
Photo: Stephen Sizer
Läs även andra bloggares åsikter om israel palestina kristendomen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar