14 april 2011

Barnen i det heliga landet


 
I den kristna tidningen Sändaren skriver skriver Sune Fahlgren, en angelägen artikel. Han är direktor på studieförbundet BILDA:s studiecenter i Jerusalem – SCSC , sen 2008. ( Jag har träffat honom som hastigast i Jerusalem just när han var nytillträdd)

Citat ”Båda sidor i Israel och Palestina har låtit barnen betala ett högt pris för sina aggressioner och brist på rättvis fred.

Mellanöstern kryllar av barn och unga vuxna. På Gazaremsan är cirka 70 procent under 20 år. I Tunisien började den nu pågående demokratirörelsen med en ung man. På frihetens torg, Tahrir, i Kairo var de unga i majoritet.


Ändå är det många tidningsrubriker om barn som vi aldrig får se från Mellanöstern, därför att både väst och öst verkar bry sig mer om de vuxnas politiska spel än den förödande effekt som det har på dem som nu växer upp här. Det gäller inte minst Israel och de palestinska områdena. ” slut citat läs hela hans artikel här:  De vuxnas spel förödande för barnen


Länk till : Bildas studiecenter i Jerusalem
Foto: Barn i Betlehem som väntar på skolbussen , fotograf Egon B okt. 2008

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

 1. PCBS angav nyligen att ca 50% av befolkningen i Palestinska Myndigheten är under 18 år, så 70% för 0-20 år låter osannolikt.
  Nu är det ju lite si och så med befolkningsstatistiken i PM. Det gjordes en folkräkning 1997, som inte har upprepats. Därför vet man inte hur demografin ser ut idag, och man vet inte heller vad den verkliga befolkningstillväxten är. Nästan all publicerad befolkningsstatistik för PM är baserad på uppskattningar, inte data.

  World Bank anger ca 75 födslar per 1000 kvinnor i åldrarna 15-19 år i Palstinska Myndigheten. Israel har 14, Jordanien 24 och Egypten 37. Man kan tycka att det finns bättre investeringsobjekt för Hamas än raketer.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 2. Absolut, Tikotzinsky har rätt, det minsta regionen behöver är fler raketer eller andra militära projekt.

  Vi som står på Jerusalem Post utskickslista fick i dagarna reda på att svälten bland israelerna verkar vara större än någonsin. Med rubriker som "American Friends of Meir Panim is working round the clock to save lives anar man ju att svälten i Israel måste skörda liv, av den formulerade texten att döma kanske fler än de som faller offer för t.ex. Hamas raketer.

  SvaraRadera