18 juli 2011

Baptistkyrkan i Israel / Palestina har fyllt 100 år

Hur många svenska kristna från frikyrkor har inte varit i Nasaret, men hur många av dem visste att där finns två baptistkyrkor? Den första baptistförsamlingen startades i Galileen under Palestinas Ottomanska styre.

16 jul 2011 En kort historia av baptistiska kyrkor i mellan 1911 och 2011. Videon gjordes inför 100 års firandet som hölls i Nasaret 12 Maj 2011.
Jag har tidigare skrivit om deras 100år jubileum. Nasarets Baptister 100 år

Jag besökte en av Baptistkyrkorna i Nasaret, okt. 2008 se länk  Nasaret -2

Många har säker besökt “Nazareth Village” en teamapark från det första århundradet. Men vet de om att huvudman för Nazareth Village är lokala kristna ? Chairman of the board of Nazareth Village är Bader Mansour, Secretary The Association of Baptist Churches in Israel se länk  Nasaret -5

De har även en egen webbsida The Christian Website from Nazareth “is published from the city of Nazareth, the hometown of Jesus. It aims to be a reliable resource and a friend for Christian believers who have interest in what is happening in Israel and the Middle East se länk  COME And SEE

Jag önskar dem Guds välsignelse i framtiden.


Läs även andra bloggares åsikter om

10 kommentarer:

 1. Tack för det intressanta videoklippet!
  Ett par iaktagelser:
  När baptisterna blev tvugna att emigrera spred de evangeliet om Jesus dit de kom. Det finns som bekant urkristna exempel på samma sak.
  Det amerikanska stödet till etablerade församlingar upphörde och därmed fick baptisterna i Nasareth stå på egna ben vilket visade sig gå utmärkt. Samma sak har inträffat i exempelvis pingstmissionen. Det verkar vara ett utmärkt recept att låta "fjolårskalvarna " klara sig själva för att istället nå "onådda folk". När dessutom "kalvarna" också bediver mission har vi alla chansen att snart nå hela världen med evangelium.

  SvaraRadera
 2. Till Ulf "När baptisterna blev tvugna att emigrera spred de evangeliet om Jesus dit de kom."

  Tycker du det är var bra att människor tvingades iväg av den Israeliska armen? Den lilla grupp av baptister i Galileen hade behövts där.
  Jämfört med Iraks kristna tycker du det är bra att de nu utvandrar till Södertälje?
  citat"Det amerikanska stödet till etablerade församlingar upphörde "

  Nu råkar jag veta att man numera har stöd/ nära relationer till Amerikanska baptister.

  SvaraRadera
 3. Nej Egon, jag anser inte att det är bra att någon fördrivs men precis som i urkristen tid kan Gud utnyttja även det som var ont till sitt eget goda.
  Det var inte menat polemiskt att konstatera likheter mellan olika missioner. Exempelvis har svensk pingstmission mycket goda relationer med den numera mycket stora brasilianska pingstväckelsen.

  SvaraRadera
 4. Egon, jag läste din länk till Come and see. Just nu toppar de med en text av Stephen Sizer. Här är en länk med Sizer där han intevjuas av Alan Hart, läs gärna om Hart, i iranska statens propagandakanal, PressTV.

  http://youtu.be/KRtuSCnAC1M

  Du har ju länkat till iranska PressTV tidigare, utan att ifrågasätta någonting. Jag tror du kan framföra dina åsikter utan att ta hjälp av iranska statens kanaler. Jag tycker en varningsklocka borde ringa, men du hör den uppenbarligen inte.

  SvaraRadera
 5. Till Olof Olsson innan jag godkänner dina kommentarer skicka ett mail till mej och bekräfta vem du är.

  SvaraRadera
 6. Tack för upplysningen, jag tycker det är problematiskt om man använder sig av iranska statens propagandakanal, PressTV.
  Alan Hart has been engaged with events in the Middle East and their global consequences and terrifying implications – the possibility of a Clash of Civilisations, Judeo-Christian v Islamic, and, along the way, another great turning against the Jews – for nearly 40 years…
  Alan Hart

  SvaraRadera
 7. Jag vill uppmärksamma oss läsare på det kedjeresonemang som finns i Olof Olssons kommentar. Det är ett exempel på hur man många gånger går förbi det inlägg på denhär bloggen verkligen handlar om.

  Baptistiska kristna i Nasaret var ämnet och "Come and see" en länk för att belysa detta. Att Stephen Sizer som finns där tidigare intervjuats av en Alan Hart och att man om denne kan läsa om hos en iransk källa som är suspekt har väl inget med saken att göra - om man inte avser att misstänkliggöra "Come and see".

  Denna sorts guilt-by association-kedjor är ack så manipulativa och vanliga. Dessutom är de effektiva eftersom det hjälper folk som inte vill låta sig informeras att blunda med både ögon och öron.

  SvaraRadera
 8. Tack för det, Egon!

  SvaraRadera
 9. Stig Stömbergsson, tack för din analys. "Oss läsare" är nog tacksamma att du förklarar för dem hur allt ligger till. Mitt inlägg var lite oklart, men jag hänvisar bakåt och syftar också på blogginlägget "Gasfältet utanför Gazas kust" där Egon länkar just till iranska PressTV, där Peter Eyre sitter i deras studio en lång stund och säger precis det iranska staten vill höra. Egon länkade till en man som påstår detta om 9/11: "The whole exercise was an inside job with the help of the CIA and Mossad. There is no independent video footage and what was shown on TV was computer generated images"

  Sedan tittar jag på länken till sidan "Come and see". Den "belyser" inte baptistiska kristna i Nasaret som du påstår var syftet. Den handlar om något annat, även om jag kan ha gjort en orättvis bedömning. Överbevisa mig gärna.

  När jag kollar upp den första artikeln på sidan så visar sig författaren vara en man som också ställer upp till tjänst-kommer till studion- för iranska statens propagandakanal, och säger precis vad iranska staten vill höra. Det är Stephen Sizer. Klart man blir misstänksam. Blir inte du det?

  Sedan kan jag ha missbedömt "Come and see". Då ber jag om ursäkt. Deras presentation säger inte mycket om vilka som står bakom.

  Egon tycker numera det är problematiskt att använda sig av iranska statens propagandakanal. Jag tycker likaså. Jag vet faktsikt inte vad du tycker.

  SvaraRadera