3 december 2011

Kom till Betlehem

 Alex Awad är palestinier, pastor i East Jerusalem Baptist Church och är lärare på Betlehem Bible College

En hälsning från Betlehem inför jul

”Dagen är kommen Kärlek triumferas Kom låt oss skynda till Betlehem Hälsad av änglar, Krist är född till jorden ". Detta och andra julsånger inbjuder de troende till Betlehem. De flesta av oss kan lätt resa till Betlehem i våra tankar och fantasi medan några av oss faktiskt kommer att besöka modern Betlehem. Om du är bland de människor som besöker dagens Betlehem, vad ser du, hör eller känner?

När du kommer nära Rakels grav infarten till staden, kommer du att bli stoppad av en kontrollstation, ett militärt vakttorn och en åtta meter hög mur. Checkpointen  vaktas av israeliska soldater vars uppgift är att välkomna internationella gäster till Betlehem och på samma gång hålla israelerna borta från att komma in i staden och palestinier från att lämna den. Om du frågar en israelisk soldat varför hans eller hennes regering förbjuder israeler från att gå till Betlehem och palestinierna från att gå till Jerusalem, kommer han eller hon pekar på säkerhet som främsta orsak. Israels säkerhet är i allmänhet används som motivering för flera orättvisor mot den muslimska och kristna befolkningen i Betlehem. Om Jesus skulle födas i Betlehem i dag, skulle han ha svårt att komma från Betlehem till Jerusalem av samma säkerhetsskäl. Dessutom kanske Maria och Josef måste fly till Kanada för att undvika den nuvarande politiska oron i Egypten.

Vad man snabbt lär sig när man besöker Betlehem är att det politiska klimatet i dag är ganska lik den som var rådande under den tid då Jesus besökte vår jord. Ett undantag är att de palestinska invånarna i Betlehem i dag ockuperas av dem som anser vara sig avkomman eller kulturella ättlingar till judar som var under oket av den romerska ockupationen under 1:a århundradet. Övriga påminnelser av den politiska likheterna är de veckovisa demonstrationer i utkanten av Betlehem av palestinier, israeler och internationella demonstranter för ickevålds protest mot konfiskering av palestinsk mark för att bygga nya judiska bosättningar. Obeväpnade och fredliga demonstranter står ansikte mot ansikte mot tungt utrustade israeliska trupper som skyddar dem som stjäl palestinsk mark på Västbanken och bygger segregerade bosättningar på den. Detta påminner oss om brutaliteten i den romerska ockupationsmakten mot judiska frihetskämpar.

Betlehem i dag är inte allt politik. De flesta av  folket  i Betlehem bryr sig allt mindre om politik. De upprepade besvikelser med många så kallade fredsmäklare och misslyckade fredsplaner har orsakat många Bethlehemites att överge politiken. De vill bara ha en anständig levnadsstandard för att kunna fortsätta leva i säkerhet med sina barn och barnbarn. Dessa är de människor som trots blockad och förtryck av ockupationsmakten, väljer att vara fredliga. De hoppas att friheten kommer, men de vet inte när eller hur det kommer att komma. Precis som folk som levde när Jesus föddes, fortsätter de att vänta tyst för politisk frigörelse.

Det finns cirka 70 tusen palestinier som bor i distriktet Betlehem som omfattar städerna Beit Jala och Beit Sahour. Trettio tusen av invånarna i Betlehem anser sig vara kristna palestinier. Resten är muslimer. De kristna aktivisterna slutar inte fira Jesu födelse under tiden de tillsammans med muslimer demonstrerar mot ockupationen, byggandet av bosättningar och konstruerandet av separations-muren

Under julen spräcker Betlehems kommun sin budget för att dekorera alla gator i staden, speciellt på gatorna som leder till Manger Square, Födelsekyrkan och gatan som leder till herdarnas äng. Hotell, affärer, restauranger och bostäder är också dekorerad med ljus och färger. På julafton, kommer körer från hela världen och förenar sig med lokala körer för att sjunga både nya och välkända julsånger. Inne i Födelsekyrkan, palestinska och internationella dignitärer kommer och ger en hyllning till Kristus Konungen när de ber, titta på, eller delta i Midnattsmässan. De troende i Betlehem fortsätter att repa mod från det faktum att världens Frälsare valde deras stad för att bli platsen för det stora mirakel, att Gud blev människa.

Om man minglar med de kristna i Betlehem och frågar dem om deras önskan denna jul kommer det enhälliga svaret: "Vi vill ha fred!" För den sjunkande antal kristna i Betlehem och på Västbanken, är ingen gåva större än gåvan av fred. De vet väl att utan en rättvis fred mellan israeler och palestinier, kommer deras barn och barnbarn inte kunna fortsätta att leva på i Betlehem.

"Kom låt oss skynda till Betlehem ". Kom inte bara som en planlös turist, men om du kommer till Betlehem via din fantasi, eller kommer personligen, nalkas staden med en bön i ditt hjärta att Fridsfursten skall återställa sin frid på hans födelseplats, staden  Betlehem.    Julen 2011     Alex Awad

Översatt av Egon B översättningsfel kan förekomma

Läs orginalet här: i den kristna tidningen Sojourners " Celebrating 40 Years of Faith in Action for Social Justice”    länk : O Come Ye, O Come Ye to Bethlehem


Och i "Come and See" som är publicerad av en grupp arabiska kristna från Israel ( Nasaret). länk:O Come Ye, O Come Ye to Bethlehem

Mer om Alex Awad :
Alex Awad Jerusalem
Debatt kristen sionism med Alex Awad

Bygg broar inte murar
Foto: Från  Global Ministers

Läs även andra bloggares åsikter om

SvD
SR
DN
Vårt Land
Dagen- USA vill att Israel bryter isolering
Dagen-”Den här julen ber vi alla för frihet” 

3 kommentarer:

  1. Det är så ledsamt att dr flesta Israeler faktiskt inte vet om hur de hindrar de kristna att utöva sin religion. Detta bara lite mer än 40 år sen judarna utsattes för samma typ av diskriminering från Jordanien.

    SvaraRadera
  2. Egon Berglund har erbjudit denna artikel till tidningen Dagen utan så vitt jag vet krav på personlig ersättning för översättningsarbetet. Även jag har tillgång till översättningen och ämnar sprida den i vidast möjliga kretsar om Dagens redaktion inte finner den passande i sin tidning.

    Alex Awad beskriver de kristna palestiniernas verklighet i Betlehem. Innehållet är av det slag som Dagens redaktion vill ha tips om enligt sin egen formulering ”en oegentlighet, en tråd att nysta i ”.
    Om det är som många påstår att Dagen enbart till namnet är en ekumenisk tidning och att tidningen för allt i världen inte vill förlora prenumeranter till ”Världen i dag” kan jag förstå att man refuserar Alex Awads artikel. Men då har Dagen förverkat rätten att kalla sin tidning ekumenisk och har än en gång bekräftat att man i redaktionen sätter den världsliga staten Israel framför Guds rike.

    Med sorg i hjärtat
    Nils Andreasson
    Redaktör för
    Kristna nätverket för Palestina

    SvaraRadera
  3. till Nils Andreasson.
    Bra initiativ, nu tror jag nog att de tidningar som skall publicera artikel behöver lägga till lite professionell översättningsarbete direkt ur originalet på engelska innan den går i tryck.

    SvaraRadera