22 april 2012

Vandring i Juda öken -del 1

Jag var en av deltagarna i konferensen "Kom och Se"  Nu fortsätter jag berätta om vår resa.

Lördag 24 mars  gjorde den grupp  jag var med i  en ökenvandring i Juda öken, som ligger öster om Betlehem bort mot Jeriko i Jordandalen, på Västbanken ***.


Vi startade vandringen strax utanför Al Nabi Musa ** ( där finns en moskee'  läs mer om platsen längst ner på sidan)

Det område området vi vandrade i är ett militärt övningsområde för IDF, därför kan man bara vistas där på lördagarna. Här syns IDF:s armeläger.


Vintern har ovanligt regnig, källorna och dammar är nu välfyllda. Det var vackert att se hur ”öknen blommar” nu på våren innan den heta sommarsolen bränner bort all växtlighet.


 
Beduiner vallade sina getter i de nu gröna partierna, och vi stötte på vilda kameler.Vår guide*  berättade att av allt vatten som regnar ner på Västbanken konsumeras 80 % av israeler.( Läs mer om vattensitusationen längst ner på sida)


Det blev en intressant och trevlig vandring, vi vandrade västerut mot Betlehem som ligger på högre höjd.


Vi vilade oss i skuggan och åt medhavd frukt. I nästa avsnitt fortsätter vår ökenvandring.mot  det grekiska klostret  Mar Saba

** Läs mer om: Nabi Musa i Wikipedia

Citat " Idag använder en palestinier på Västbanken 60 litervatten per dag jämfört med en israel som använder i snitt 350 liter För en ekonomiskt hållbar utveckling krävs minst 100 liter per dag och person enligt USA:s internationella utvecklingsorgan. Drygt 80 procent av vattnet från Västbanken används i Israel och av bosättare. läs mer i   SKR-Vatten och Fred

* Vår gudie var en kristen palestinier från Betlehem som arbetar  för:  The Alternative Tourism Group (ATG) 

 *** Karta:  Västbanken Palestine Maps

Samtliga foton : E Berglund


Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar: