20 maj 2012

Desmond Tutu ett föredöme

För mej är Desmond Tutu ärkebiskop emeritus, verkligen en förebild som kristen.

Han som gör evangeliet till politiskt praktisk handling mot orättvisor och förtryck.

Citat” Apartheid framstod som en överväldigande utmaning, ett system som inte kunde besegras. Många av oss hade stunder då vi tvivlade på att vi kunde vinna, åtminstone inte under vår livstid. Men jag tvivlade aldrig på att vi till sist skulle bli fria eftersom sanningen alltid väger tyngre än lögnen och ljuset segrar över mörkret. Vi mobiliserade. Och vi besegrade apartheid. 

Det internationella samfundet och speciellt de skandinaviska länderna hjälpte oss att uppnå detta mål. Nu behöver vi samma mobilisering, kraft och beslutsamhet för att ta itu med de globala utvecklingsfrågorna. Vi måste gemensamt vinna över fattigdom, ojämlikhet och klimatförändringar. Världens stats- och regeringschefer får inte svika sitt ansvar. Det är dags för dem att visa ledarskap. Vi kunde besegra apartheid.
Vi kan besegra fattigdom, ojämlikhet och miljöhot. Gud välsigne er. ärkebiskop emeritus, Sydafrika Desmond Tutu  Ur SvD 


   

Extract from the opening speech by Desmond Tutu at the Russell Tribunal on Israel's apartheid, held in South Africa in November 2011.

Även när det gäller vad denna blogg skriver ” Fred och rättvisa för folken i det heliga landet ” har Desmond Tutu  klar tagit ställning.

Så här skrev han i en amerikans tidning Apr 30, 2012 citat” Idag tyvärr har tiden kommit för liknande åtgärder för att tvinga ett slut på Israels mångåriga ockupation av palestinskt territorium och vägran att erbjuda lika rättigheter till palestinska medborgare som lider under 35 diskriminerande lagar. " Slut citat ur Tamba Bay Times

Läs även om en fd. Svensk pingstledare åsikter så i "bakvattnet"  om fred och rättvisa:
Läs om   Sten-Gunnar Hedin och verkligheten

 Tidigare om Desmund Tutu


Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar