17 maj 2012

Sten-Gunnar Hedin och verkligheten

Studiegruppen Kom och Se på Västbanken 2012
I  Piteå Tidning fanns en  intervju om mej som var införd 30 april läs hela artikeln här:    Egon bildar opinion för rättvis fred i Palestina

Den  2012-05-12 i Piteå Tidning var denna insändare införd :   Palestinierna har fastnat i offerrollen 

Vi är båda kristna men drar olika slutsatser kring vad som händer i Mellanöstern. Så kan det vara! Du har själv sett en del, men också låtit Bilda och Diakonia vara dina reseledare. Det är ingen hemlighet att de inte är objektiva i konflikten mellan Israel och Palestina. Senast visade Bilda dåligt omdöme med sin antisemitiska utställning om konflikten (”The Holy Land – Det håliga landet”). Den drogs in med en ursäkt.

Det var inte första gången som Bilda-arrangemang, i denna fråga gränsar till förtal av Israel. Deras chef stödde öppet ”Ship to Gaza”. Har du hört något enda ord från Diakonia om ett ”Ship to Syria”? Varför inte? Du riskerar en historierevision, när Israel får skulden för de allt färre kristna på Västbanken. ”Det heliga landet töms på sitt folk”, sanningen är att islamisterna driver ut så många kristna man hinner med. Deras tillflyktsort blir då Israel, på samma sätt som för oliktänkande araber.Den demokrati kristna och muslimer, har i Israel, kan man bara drömma om på Västbanken och Gaza. Då är det inte vägspärrar eller bosättningar, utan fientlighet mot sitt eget folk. Kristna har mördats, verksamheterna saboteras. Du talar om ett förtryck som rimligtvis inte kan Israel utöva. Gaza är en islamistisk diktatur som dessutom tillåter daglig raketbeskjutning mot Israel. Det är inte visad fredsvilja. Sådant finns med i de fredsförhandlingar som Abbas och hans folk ständigt drar sig undan från.

De ställer i stället villkor för förhandlingarna. T ex att palestinaaraber som i 60 år och i generationer bott i andra länder, skall få rätt att återvända till Israel.  Det kan handla om 10 miljoner människor. En absurd tanke, inte tillämpad i något sammanhang i världen eller historien där krig fölrändrat gränser. Palestinierna har fastnat i offerrollen, som du och andra förlänger med er brist på insikt om var det verkliga ansvaret i konflikten ligger. När Israel drogs sig ifrån Gaza, lämnade de både industriell infrastruktur och bevattningsanläggningar.

Det har förstörts av Gazas ledare, som istället kräver att världen skall skicka mat och förnödenheter. Bilden är inte enkel. Här handlar det bara om demokrati och om mänskliga rättigheter. Och om ärlighet! I att vilja och våga se problemen med mer än ett öga. Du talar om ”Kristen Sionism”, för mig helt okänt. Däremot är jag oroad över ”Kristen Antisemitism”, som lätt kan slå rot med den ensidighet du visar i dina svar i reportaget.

Sten-Gunnar Hedin Pastor i Pingströrelsen


Svar direkt "Jag har tagit del av din insändare.  Jag tycker så här: Istället för att mötas på PT:s debattsida låt oss mötas i en dialog och berätta om varandras erfarenheter från det heliga landet. Jag kommer gärna till din kyrka och berätta om mina möten med människorna jag träffat och det jag har sett och visar mina bilder jag tagit , du får berätta om dina. Vågar du?"     Egon Berglund med bloggen " Dessa mina minsta bröder"

( Insändaren finns inte på nätet )

När jag besvarade insändaren visste jag inte vem som skrivit den. Jag blev förvånad att Sten-Gunnar Hedin läser PT fick svar av honom citat ” Nej, Piteåtidningen är inte min dagliga tidning, men jag har skaffat mig en mediaservice som gör att vissa nyckelord i skilda publikationer som jag markerat utifrån engagemang eller intresse gör mig uppmärksam. I detta fall är dessutom dagliga läsare av PT som kontaktade mig.” slut citat SGH
 

Jag tycker hans retorik mot Bilda och Diakonia är bara lågt, så detta bryr jag mej inte att kommentera just nu.

Sten-Gunnar skriver ”Du talar om ett förtryck som rimligtvis inte kan Israel utöva.” slut citat SGH

Ja pastorn det är bara läsa innantill/lyssna på nyhetsflödet den senaste veckan : Citat ”Sedan början av förra året har över 60 EU-finansierade byggprojekt på Västbanken förstörts. Det rör sig om till exempel infrastruktur i palestinska byar: vattencisterner, solpaneler, brunnar och jordbruksbyggnader. Den israeliska ockupationsmyndigheten har också utfärdat rivningsorder för ytterligare 110 EU-finansierade projekt, med motiveringen att projekten är olagliga och saknar bygglov.” ur SR -"Israel uppges förstöra palestinska biståndprojekt"  och

 SR-Biståndsministern: "Det är oacceptabelt"  

Och även SR-Biståndspengar i Palestina

Vidare skriver han citat ”sanningen är att islamisterna driver ut så många kristna man hinner med.”

Jag mailade Sten-Gunnars insändare till min bloggvän Munther Isaac, Vice Academic Dean of Bethlehem Bible College som jag hälsade på i Betlehem nu i mars 2012. Om någon vet hur det är ställt med förföljelser är väl de kristna palestinierna som vet  ?

Hans svar  ” Dear Egon, Thank you for your email. I read with interest the article in the newspaper. Thank you again for your work. However, the article by the Bishop (SHG)  is so … unfortunate. He seems very ignorant about what is happening here. I answered to some of his points in this article:

Citat”  För två veckor sedan hävdade Israels ambassadör i USA, Michael Oren, i en artikel i The Wall Street Journal att utvandringen av kristna palestinier från Västbanken och Gaza är palestinska muslimers fel. Artikeln var full av felaktigheter och även ligger och palestinska kristna svarade med ilska och avsky. The Wall Street Journal så presenterade några av dessa svar. Detta är en allvarlig fråga för palestinska kristna. 

Vi säger inte att radikal islam är inte ett hot. Vi vill inte förneka att det finns viss kamp som vi står inför som en minoritet. Vi är inte förneka att det finns vissa incidenter där kristna attackeras av radikala muslimer, som  dödandet av  Rami Ayyad i Gaza. 

Vad vi säger, är att för oss är den verkliga frågan och kärnan i vår kamp den israeliska ockupationen. Ockupationen är verkligt. Det har varit vår verklighet under de senaste 45 åren. Det är den främsta anledningen till varför kristna palestinier lämnar. Varje palestinsk kristen ledare och alla stora kristna rörelsen, ortodoxa, katoliker och protestanter  har betonat detta samfällt slut citat läs mer i Munther Isaac i Sojourners

Vidare skriver Sten-Gunnar  citat” Du talar om ”Kristen Sionism”, för mig helt okänt. ” slut citat:  

Det är  häpnadsväckande/komiskt  att han  inte känner till ett sådant begrepp läs: "Inom stora delar av den svenska frikyrkligheten har vi betonat att judarnas återvändande och bildandet av den israeliska staten är en del av ett profetiskt perspektiv, skriver tre representanter för olika frikyrkor på DN -debatt " ur  Frikyrkor avvisar bojkott av Israel

Nej Sten-Gunnar du är van att leverera debattartiklar i tidningar och predika, men jag tycker jag att du kan komma ner från din höga "predikstol " och börja föra en dialog med oss fotfolk, du är välkommen debattera i min blogg.Nu äntligen Jonathan Ashauer:s insändare i  Dagen


Läs även andra bloggares åsikter om  

45 kommentarer:

 1. Man vet inte om man skall skratta eller gråta. Vilken fullständigt monumental okunnighet......hans Gaza analys är så dum att klockorna måste stannat när han skrev, han är oense ned världsbankens analytiker varför ekonomin inte utvecklas i OPT. Men det bästa är nästan frasen....... att palestinaaraber som i 60 år och i generationer bott i andra länder, skall få rätt att återvända till Israel. Det kan handla om 10 miljoner människor. En absurd tanke, inte tillämpad i något sammanhang i världen eller historien där krig förändrat gränser..........

  Lite trist för judar när SGH utnämnt ideen att idén att "de som i generationer bott utanför israel skall ha rätten att återvända" till en absurd tanke.

  Han lyckades vid samtal inte förklara varför Diakonia inte är objektiva, tydligen lättare att skriva men slippa säga direkt. Han kunde inte heller förklara varför han ville ha ett ' ship to Syria" när ingen av de lokala Mr-organisationerna vill ha det. Alltså tycker SGH att man skall strunta i verkligt arbete med oppositionen i Syrien, utan fokusera på hans fantasiprojeky. Här passerar han gränsen från okunnighet till avsaknad av medkänsla. Ynkligt !

  SvaraRadera
 2. Joakim tack för kommentar. Fråga har du varit i kontakt med honom under veckan ?

  SvaraRadera
 3. Pratade med honom häromdagen, otroligt okunnig och rätt förvirrad om olika förhållanden på plats. Det känns som han är väldigt rädd för en öppen debatt.

  SvaraRadera
 4. Det är inte utan att man funderar över hur Hedins "retorik" kännetecknas av personliga käpphästar från vissa av kommentatorer på denna sida. Kanske den lokala Piteåtidningen för första gången i sin insändarspalt belönats med ett inlägg som är en cooperation mellan Stockholm/Varberg/Indiana?

  SvaraRadera
 5. Johan

  Din fantasi har inga gränser. Du borde skriva romaner:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 6. Fantasier eller konspirationsidéer, vilket som,inte vidare gott tecken.

  Joakim, du tycker precis allt i svaret till Egons artikel är så monumentalt fel att du bara vill skratta eller gråta? Hur monumentalt fel är t.ex. detta från S-G Hedin om Gaza?:

  "...fientlighet mot sitt eget folk. Kristna har mördats, verksamheterna saboteras. [inte sant?]...Gaza är en islamistisk diktatur [inte sant?]...som dessutom tillåter daglig raketbeskjutning mot Israel. [inte sant heller?]

  "...Det är inte visad fredsvilja..."
  Då är det väl fredsvilja då, eller?

  Var det inte dina samarbetspartners som attackerades, kontor som raserades, är detta inte förtryck från Hamas...? Ska vi glömma/vifta bort den blodiga kuppen mot Fatah, bilsprängningen av fathahledarens barn, våld och hot om våld, vidriga övergrepp och tortyr?

  SvaraRadera
 7. Självklart finns det saker som är korrekt. Han har stavat sitt namn korrekt. Och Gaza är en islamistik diktatur.

  Men på vad sätt innebär det att man inte skall tala om de kristnas situation.

  Informationen om vad som händer i Gaza har SGH och även du fått tillgång till baserat på dokumentation och vittnesmål från organisationerna AlMezan och PCHR och kristna källor i Gaza, de organisationer som varken du eller SGH vill stödja.

  Om det inte fanns andra som ville stödja dessa källor skulle det interna förtrycket i Gaza just som du frågar i din artikel tystas och glömmas bort.

  Ärligt talat, jag fattar verkligen inte hur du menar.

  Vill, du eller vill du inte att man skall tala omislamistiskt förtryck ?
  OM, det är så du tycker det är viktigt, är det ett problem att de organisationer som rapporterar om detta är generella MR-organisationer som rapporterar om övergrepp oavsett vem som begår dem ?
  Eller borde man be dem att bara rapportera när Israel inte är inblandat i övergrepp ?
  Skall vi hota dra in stödet om de inte tar ställning i konflikten, är det vad du önskar ?
  Men det finns ju redan PMW, JCPA, SII, IHH, ISM etc.. som specialiserat sig på att rapportera om bara den ena sidans övergrepp, varför behövs det isåfall fler som gör samma sak ?

  Snälla, föklara !!

  SvaraRadera
 8. Joakim: Alltså har Hedin ett rätt om vi undantar stavningen av namnet. (Du käbblar som en fjortis, vet du det? Bra PR för Diakonia? Just trying to be helpful.)

  Det betyder då att (från citatet jag gav) grupper i Gaza har visat fredsvilja, de har inte visat fientlighet mot sitt eget folk, kristna har inte mördats, verksamheter har inte saboterats, daglig raketbeskjutning har inte tillåtits...Detta är ageranden, inte någon -ism.

  Du verkar ha gått i taket över kritiken mot Bilda och Diakonia?
  Harangen i slutet var aningen svår att greppa. Sök experishjälp från Bulten i Bo! Jag kan bara säga att jag tycker övergrepp från alla styren och auktoriteter ska rapporteras och kritiseras. Jag tror inte det görs så välrundat som det borde vara.

  Det har ju sagts från många håll att man kritiserar Israel mest för det är Israel som är den starke. Med de intentioner islamisterna har, bevare oss för den dag de sitter på makten. Vilket de gör i Gaza, stackars folk.

  Jag känner inte pastor Hedin, har inte haft något samröre, har inte ens samma tro, men något klingar sant om att se med mer än ett öga på situationen. Joakim, du verkar trivas enormt bra på en blogg som uteslutande klandrar Israel för kristnas situation och som ofta ifrågasätter Israels existens som judisk stat. Jag finner det bekymrande.

  När jag läser att fler ckeckpoints har dragits i blir jag glad. Jag hoppas och tror att barriären en dag ska kunna nedmonteras. Jag ser med gott öga på somliga israeliska organisationer som kritiserar sina egna soldaters ageranden och övergrepp. Jag ser med sorgset öga på andra, bland dem svenska grupper och individer, som praktiskt taget tuggar fradga i sin iver att peka ut en och endast en skyldig i en konflikt där krig och terror varit förödande.

  Du drog upp och ville prata om hur jag tänker om bistånd? Klart att biståndspengar kommer med ansvar. Så det beror ju på hur NGOs spenderar sina pengar. Sponsrar de resor där det bara talas om övergrepp från en och endast en part? Slinker det in en och annan politiseradf och folkfientlig utställning? You tell me!

  Ann-Katrin

  SvaraRadera
 9. Fredrik Stenström18 maj 2012 kl. 15:32

  Debatten mellan Egon och Sten-Gunnar Hedin är ganska meningslös.
  "Facts on the ground" är att Israel är en stormakt som aldrig kommer att ge upp sina säkerhetsintressen, speciellt med den aktuella islamistiska utvecklingen i arabvärlden och aldrig kommer att tillåta arabisk invandring i någon större skala.
  Varken USA, EU eller världens övriga stormakter kommer att tvinga Israel till eftergifter som äventyrar den judiska statens existens.
  Dessutom är Israel på många sätt en nästan
  oumbärlig handelspartner i högteknologi för resten av världen.
  Egon, Wohlfeil och andra supportrar till palestinierna borde ägna sig åt välgörenhet och bistånd istället för att slåss mot verkligheten i olika debatter.
  Sten-Gunnar Hedin kan lugnt luta sig tillbaks i förvissning om att inga fiender till Israel kan göra annat än framföra sitt motstånd mot den judiska statens politik i debatter och på bloggar.

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 10. Till Fredrik: Du skriver att vi borde ägna sig åt välgörenhet och bistånd istället för att slåss mot verkligheten i olika debatter.

  Nu ger jag dej ett svar så länge

  Citat ”Varje seriös biståndsorganisation ifrågasätter varför människor behöver bistånd. Så gör Diakonia i Sydamerika, Afrika, Asien - och i Israel-Palestina-konflikten. Enligt FN, EU och Världsbanken är huvudorsakerna till den humanitära krisen i de palestinska områdena ockupationen och den begränsade rörelsefriheten.Ur Diakonia ger hopp

  SvaraRadera
 11. A-K, som specialist på just att argumentera med tonåringar (min dagliga situation när det gäller allt från klädpriser, till hur sent man får vara ute på helgerna)så inser man snabbt att det vanligaste problemet med tjatande tonåringar är att man faktisk inte svarat.

  Så visst, eftersom du verkar må bättre om du får försöka trycka till mig med nån liten förlämpning när argumenten sinat så kan du väl få njuta av din 14-års allegori, medan jag upprepar vad jag frågade.

  - varför skall man inte berätta om Israels övergrepp mot kristna palestininer för att Gaza är en islamistisk diktatur ?

  - Tycker du det är bättre med organisationer som tar ställning mellan parterna (typ JCPA, PMW, IHH, ISM etc..) ? Och isåfall varför ?

  - Du säger "stackars folk i Gaza", varför tuggar du isåfall hela tiden fradga över de som jobbar mot förtrycket inne i Gaza ?

  Den enda svenska organisation jag nu kan komma på som ordnat en resa där man såvitt jag vet bara pratade om övegrepp från en part är Samfundet Sverige-israels resa 2009, bra att du tydligen tar tydligt avstånd från detta.
  Känner du till flera så ta upp det med dem också.

  Nu väntar jag med spänning på dina mogna och genomtänkta svar !

  Förresten, vad anser du? Är det en absurd tanke att folk som i generationer levt utanför landet skall ha rätten att återvända ?

  SvaraRadera
 12. Lägg märke till att jag lade in en länk längst ner i min artikel det är Henry Nordin som skriver "Bilda och Diakonia bör lämna Israel i fred " av Henry Nordin jag håller inte med honom men jag måste ge honom en eloge för hans goda retorik.

  SvaraRadera
 13. Egon

  Bra att du påminde om Henry Nordins artikel! Utmärkt och mitt i prick. Det religiösa lämnar jag dock åt sidan. Det är bättre att Bilda och Diakonia arbetar med de verkliga humanitära kriserna i Afrika istället för att bygga upp hat mot judarna och Israel. Klart att om man önskar se pengarna strömma in så letar man efter negativt, brer på och lägger till.
  E. Lande
  PS Ingen annan som tycker det är penibelt att tyda dessa snedvridna bokstäver?

  SvaraRadera
 14. Fredrik Stenström18 maj 2012 kl. 20:37

  Israel är en demokrati med en tolerant yttrandefrihet och accepterar därför alla dessa israelkritiska och israelfientliga organisationer och deras verksamhet i Israel och på Västbanken.
  Diverse s.k. människorättsorganisationer, israelfientliga biståndsorganisationer och propalestinska lobbyorganisationer accepteras ungefär som loppbett på en elefant.
  Det är först när den judiska statens säkerhet, existens, ordning på ockuperade områden och när olovlig underrrättelseverksamhet riktad mot Israel, avslöjas som landet slår till med en järnnäve.
  Bra att hålla i minnet.

  Fredrik Stenström

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 15. Intressant att ingen av våra israelkramare - inklusive Bo Rööser i sin senaste signatur, Vad heter du nästa vecka, Bosse? - inte har något ont att säga om Henry Nordin.

  Om man nu bygger sitt stöd och argumentation på Bibeln och profetsiorna, så handlar det ju om Israels slutliga undergång...

  Hoppsan, så det kan bli.

  SvaraRadera
 16. Guardian

  Vad heter du själv, sk Guardian, som döljer dig bakom en Arafatsjal? Vem är du rädd för?

  "...så handlar det ju om Israels slutliga undergång" Ja, det är många som drömmer om det. Att palestinierna i så fall stryker med verkar inte bekymra dem.
  E. Lande

  SvaraRadera
 17. Joakim, jag reflekterade bara över tonen i de svar du ger vuxna här. Nedlåtande. Så du fick ett svar som kritiserade och du tog som en förolämpning. Hur tror du de personer du regelbundet trycker till känner det?

  Tuggar jag fradga mot dem som arbetar mot förtryck i Gaza? Det var en märklig anklagelse. Jag skulle hedra dem om jag bara visste vilka de var. Allvarligt, Diakonias arbete med ungdomar och entreprenörskap och annat ska hedras. Att de talar ut mot islamisters våldsdåd mot samarbetspartners likaså. Men när det barkar iväg till detta,

  http://boforsberg.blogspot.com/2010/05/darfor-aker-jag-med-ship-to-gaza.html

  måste jag tro att det gått överstyr. Om Diakonia inte gillar IHH, om det är detta du antyder, varför ställde deras generalsekteterare upp på ett IHH-sponsrat äventyr då? Ja, jag vet att Forsberg hindrades delta men Diakonias intentionen fanns uttryckligen.

  Diakonia har skrivit spaltdecimetrar som tar en annan syn på blockaden och bordning och Gaza som ockuperad mark än den FN och andra kom ut med. Problematiskt, partiskt och fel, i min syn.

  Av de typer du listar, JCPA, PMW, IHH, ISM etc... känner jag bara till IHH och ISM, vilkas diverse problematiska bagage står i vägen för mig att tro gott om dem. Men - den senare ges ibland stor cred här av olika skribenter. För mig är det "noll och intjvätt", som pappa sa, alldeles för anti på en kant. Vi får nog agree to disagree. Du har mycket investerat i ditt engagemang och jag känner inte till en bråkdel. Jag ser bara vad som visas utåt. Och utåt tar du sida med de ensidiga, de som aldrig talar om terrorn, våldet, 2922 dygn av raketkrig innan kriget mot Hamas.

  Angående Israels förtryck av kristna: förtrycker de inte jämlikt? Förföljer de kristna mer än muslimer?

  SvaraRadera
 18. Från Egon: ”Enligt FN, EU och Världsbanken är huvudorsakerna till den humanitära krisen i de palestinska områdena ockupationen och den begränsade rörelsefriheten..."

  Detta var enligt Diakonia. Nu ser jag ingen länk till källan/källorna till orginaluttalanden från EU, FN eller World Bank. Det kan mycket väl vara riktigt men källa krävs.

  Visst måste utveckling och välgång bero på rörelsefrihet. Men iofs behöver ockupation per se inte betyda stagnering, som visats under andra ockupationer i världen. Det var bättre, sägs det, t.ex. för bryggeriet vi alla känner till På VB, innan det blev hopplöst med alla attentat.

  Varje seriös tänkare vet att begränsningar i rörelsefriheten kommer från alltför stor rörelsefrihet för en mångfald obevekliga extremister som är ute efter att spränga ihjäl människor. Så folket får lida för deras ledares inte sätter stopp för uppvigling och terror. Där ska enbart Israel inte lastas. Basta! Israel ska kritiseras för övergrepp naturligtvis. Men ska de klandras för syftet att stoppa vansinniga mordbombningsvågor. Jag minns hur det var.

  Jag tror ibland att aktivister som jag ser skriva här fullständigt saknar förmågan att känna empati för våldsoffer och för landet Israel som så många vill mycket illa. Varför skulle man annars negligera den verkliga faran för terrordåd?

  Som jag funderar nu: När det stod klart att Palestinska Myndigheten inte tänkte rätta sig efter fördrag och stoppa terrorn, släppte terrorister bakvägen så fort de arresterades, då först kom fler checkpoints och till slut säkerhetsbarriären, som en sista utväg. Jag hoppas den kan nedmonteras. Och det beror ju helt på säkerhetssituationen.

  SvaraRadera
 19. Guardian: "...Om man nu bygger sitt stöd och argumentation på Bibeln och profetsiorna, så handlar det ju om Israels slutliga undergång...

  Tror man inte bokstavligen på Bibeln själv är det svårt ta sådant allvarligt. Men visst känner man lite nedvärdering av judismen i den attityden.

  Men nedvärderingen av judismen och judarna märks i än större grad hos Israels vanliga belackare, i min uppfattning. Oj vad somliga vänsterateister har spytt galla över de gamla patriarkerna man ändå inte tror på och dragit band till dagens judar och dagens judiska stat. Och oj vad kristna har dragit konstiga historiska band, spelat med i försök att avjudifiera Jesus till och med. Helt plötsligt är han palestinier och israelerna är de hemska soldaterna. Rena gallan.

  Vilka ska man oroas mest för om man vill att Israel ska överleva som judisk stat?

  SvaraRadera
 20. Till AK Roth om inte länkarna duger för dej till SvD och Sveriges Radio så får du googla själv citat" Under veckan som gått var det en stor nyhet att citat” Drygt 60 palestinska EU-finansierade bostäder och vattencisterner lades i ruiner av Israel i fjol. Över 100 är i fara i dag, rapporterar människorättsorganisationer. Sverige har också varit med och finansierat projekten. “ ur SvD och det rapporterades i alla de stora tidningarna och även i Sveriges Radio

  SvaraRadera
 21. Fredrik Stenström19 maj 2012 kl. 17:01

  Som sagt är diskussionen om statens Israel legitimitet och juridiska rätt att existera meningslös utom som ett intellektuellt meningsutbyte.
  Detsamma gäller Israels politik mot Gaza, i östra Jerusalem och i Judea och Samaria.
  skälet är "facts on the ground", nämligen Israels makt och förmåga att strunta i diverse propalestinska gruppers åsikter och aktivism samt att Israel är en viktig handelspartner för resten av världen när det gäller hi-tech och militärteknologi.

  Dessutom kommer Israel snart att bli självförsörjnde när det gäller energi och kommer att kunna exportera gas till Europa och blir därmed en ännu viktigare handelspartner.
  Det är av dessa skäl som Diakonia, diverse vänsterorganisationer och kristna grupper borde lägga ner sin verkningslösa antiisraelaktivism och ägna sig åt bistånd, socialt arbete och välgörenhet.

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 22. Fredrik Stenström19 maj 2012 kl. 17:41

  Låt mig nämna ett exempel på vad jag menar.
  Israel stoppade den senaste Ship to Gaza-konvojen i överenskommelse med USA, Grekland och sannolikt resten av NATO innan FN´s Palmerkommision förklarat Israels sjöblockad av Gaza legal.
  Detta visar att Israel struntar i och klarar av att strunta i vad en israelfientlig opinion än tycker och propagerar.
  Ett skäl till att Israel går i land med detta, som jag glömt att nämna bland andra orsaker, är den ovärderliga underrrätelseinformation om islamistisk terrorism och om Irans göranden och låtanden som Mossad kan delge de västliga underrrättelsetjänsterna.
  Så varför stänger de israelfientliga och israelkritiska organisationerna och bloggarna helt enkelt inte ner sin verksamhet och inser att David har blivit Goliat med med "Davids sling" till sitt förfogande (googla gärna).

  Fredrik Stenström  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 23. "...vänsterateister har spytt galla över de gamla patriarkerna...", personligen kvalificerar jag nog mest som en agnostiker. Rörande "patriarkerna", tja, har jag någon yttrat kritik mot Abraham för hans orättvisa behandling av Hagar och Ismael, Isak för att han gick på Jakobs lumpna "Esau var luden"-trick samt Jakob själv för hans oträttvisa gynnande av sina yngre söner...

  ...låt mig få hävda att man nog kan betrakta dessa oförrätter som preskriberade.

  SvaraRadera
 24. Verkligen, "Fredrik Stenström" låter oss veta att Mossad inte delar med sig av underrättelseinformation som kan stoppa terrorism till länder som låter båtar fritt få lägga ut från sina hamnar.

  Berätta gärna mer, finns det fler krav områden för vilka Mossad utövar samma utpressning? Skciar dom "lång näsa" när det inträffar terrorism i länder som dom inte är nöjda med

  SvaraRadera
 25. Egon

  " SR -"Israel uppges förstöra palestinska biståndprojekt"

  "uppges förstöra" står det. Inte förstör eller har förstört! Det påstår Cecilia Udden efter att hon läst det i The Guardian, en antiisraelisk tidning. Sen tar hon sina uppgifter från OCHA som nyligen repeterade bevisade lögner från en annan källa. I måndags uppgav Israel att 119 projekt godkändes förra året i området C. Var är den "anständiga sanningen"?
  Biståndsorganisationer borde kolla upp först om det finns byggnadstillstånd innan de börjar dela ut skattepengar. Svårare är det inte. Det behövs mera kontroll för visst vill vi att alla pengarna ska gå till projekten och inte skummas av Abbas & CO. Lärde man sig inget från Arafat och hans klåfingriga händer?!
  E. Lande

  SvaraRadera
 26. Egon, du misstolkar vad jag bad dig om. Jag ska förklara: Du kom med ett påstående via Diakonia om uttalanden från FN, EU och World Bank. Jag höll på ett tag innan jag frågade dig men hittade inte orginaluttalanden från dessa organisationer. Därför ber jag att de som gör detta påstående om FN, EU och World Bank ska belägga. Det hör till seriös diskussion och kallas källgranskning. En organisation som Diakonia vet att belägga direkta eller indirekta citat av juridiska skäl och har kanske belägg. Varför inte visa det?

  Uttalandet jag ville ka belägg för handlade inte om den senaste veckans nyheter i SvD eller Sveriges Radio.
  Men jag ska googla om detta också, se vad Civila Administration på plats har att säga om dessa aktioner. Undrar om det är ren j---lskap eller bara ondska från israelerna som ligger bakom eller kan det finnas andra skäl? Återtstår att se.

  SvaraRadera
 27. Ah, jag är impad, Bulten i Bo, för en gångs skull. Du kan de gamla berättelserna. Jag har själv "a soft spot for" Hagar. Hennes namn och öde har diskuterats i åratal av rabbiner. Som Avraham ska ha gift om sig efter Sara dog och fått ytterligare sex söner efter att ha fördrivit en son och nästan tagit livet av en annan, spekulerar en rabbin att han gifte sig med återvänd Hagar, kanske önsketänkande. I vilket fall, de gamla berättelserna hyser lärdomar om våra mänskliga öden, blir som avtramp för diskussioner.

  Om patriarken Jakobs/Israels yngre söner, har Josefs grav på Västbanken besökts sedan 400-talet av judiska pilgrimer. Men idag hyser graven plötsligt en modernare tids tids Sheikh Yussef (Joseph) Dawiqat. När judiska pilgrimer besökte graven nyligen kastade lokalbefolkningen sten på dem.

  SvaraRadera
 28. Hej A-K, wow, vad kul med en seriös fråga. Som vanligt skulle det vara enklare om du hörde av dig inte av några debattskäl utan att svaret kan bli långt.

  Jag fick samma fråga av SR-P1 om byggloven, du kan lyssna här så behöver jag inte upprepa mig http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5106290

  jag sitter med mobilen och har inte länkar etc.. men det finns eet flertal analyser av VB ( de gör ju regelbundna analyser), men kolla även tidigare VB experten AnneLeMore som också visar att Israel tjänar pengar på att palestininerna tvingas leva på bistånd (över 45% går tillbaka till Israel), vilket retar speciellt Europeiska regeringar som betalar kalaset.

  När det gäller rivningarna i area-c så tror jag det huvudsakliga skälet är just trakasserier eftersom man försätter palestininerna i ett legalt limbo trots att de kankse bott i sina byar sen innan Isarel bildades, getstall, solceller och anläggningar att samla regnvatten (när Israel i vissa fall fyllt deras brunnar med sten) är knappast militär nödvändighet vilket är kriteriet för rivning av civil infrastruktur för basic needs. När Israels ambassadör nyligen fick sin historiskt första utskällning i Polen (vilket är ett totalt trendbrott) var just trakkaseritolkningen det som fått polackerna att gå i taket, enligt en initierad källa (jag var naturligtvis inte själv i rummet ;-)

  Det finns dessutom ett lagrum för EU att agera trots att Israel inte ger bygglov om man tolkar att Israel särbehandlar palestininerna i bygglovsprocesser, trots att man harskyldigheten att tillhandahålla eller se till att palestininerna själva kan bygga, eller att andra kan bygga basic services.

  Om du läser senaste EU heads of mission rapporten från förra veckan (som retat upp Lieberman och liknande i Israel) så rekommenderar man just EU att fortsätta att bygga i area-C eftersom Israel inte uppfyller sina plikter som ockupationsmakt.
  Israel håller naturligtvis inte med, men efter att Israel förlorat stödet från Polen så lyckades inte Italien och Tjeckien stoppa de tuffare skrivningarna efter EU´s utrikesministermöte.

  Usäkta stavning och dålig struktur, det är en mardröm att redigera och skriva från en smartphone. Som sagt om du skypar så kan jag berätt amer i detalj .(fast det kommer nog aldrig hända eller, synd egentligen för då slipper man massa misstolkningar ??) .

  SvaraRadera
 29. Egon hoppas det var OK att hoppa in i din diskussion med A-K, har ju jobbat rätt mycket både i area-C specifikt och med dessa problem. Nu är det dock arbetsvecka igen så jag kommer itya ha så mycket tid att skriva på bloggen.

  SvaraRadera
 30. till Joakim W det är bara fint om du hoppar in ibland ( men egentligen är det svårt ja rent ut sakt omöjligt att övertyga vissa ) Men här är en länk till Diakonia- Israel förstör Sveriges och EU:s bistånd till palestinier

  SvaraRadera
 31. Hedin-delen av detta inlägg har jag skrivit lite om på min blogg.
  http://stigstrombergsson.blogg.se/2012/may/argumentativt-skrot.html

  SvaraRadera
 32. Tackar, tackar, men hur blev det, Egon eller Joakim, med ett direkt citat och källa eller länk som belägger påståendet från FN, EU och WB, att ”Enligt FN, EU och Världsbanken är huvudorsakerna till den humanitära krisen i de palestinska områdena ockupationen och den begränsade rörelsefriheten..."

  Kan tyckas självklart men jag kan se flera andra orsaker till stagnation i utveckling och frihet. Som den humanitära krisen i den citerade meningen från Diakonia har föregåtts av decennier av korruption, omvärldens stöd bortfifflat i djupa fickor, vapen inhandlade från Iran under Arafats ledarskap, förödande terrorism som bidragit till mer och mer begränsad rörelsefrihet (som nu sägs ha förbättrats), on and on and on, finns det annat som har stått i vägen?

  Så ge mig länk till FNs, EUs och WBs uttalanden om Huvudorsaken. I min syn, som ni mycket väl vet, ska ansvaret för Situationen delas. Jag har letat men inte funnit vad FN, EU och WB har sagt. Det är därför jag frågar. Ni som vet, var finns det så man kan läsa uttalanden i sin helhet? Finns det öht så som det presenterades?

  SvaraRadera
 33. Jag fattar inte riktigt dina kommentarar om problemen inom PA, har du hittat nån som sagt att det INTE funnits problem här.
  Eller är det nån slags debattteknik att hålla andra sysselsatta genom att alltid slänga på ett nytt påstående ?

  Menar du att du verkligen inte hittade något när du sökte på nätet, du som är internets egen sherlock holmes till varje okänd IHL-jurist som försvarar Israel ;-), och dessutom kan varje debatt på bloggar och sånt.
  Det finns dessutom på Diakonia´s web, du tänkte inte på att kolla Diakonia´s källhänvisningar på Diakonia´s WEB. Visst det är ett "långskott" men det kunde ju funnits något där ;-)

  Men OK, några länkar från exempelvis Diakonia MVR, genderanalys och IHL-sidor om bedömningen av både huvudorsaker OCH övriga faktorer som hindrar utveckling.

  http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/MENAEXT/WESTBANKGAZAEXTN/0,,contentMDK:21946232~pagePK:141137~piPK:141127~theSitePK:294365,00.html

  http://siteresources.worldbank.org/INTWESTBANKGAZA/Resources/AHLCReportSept.08final.pdf

  http://siteresources.worldbank.org/INTWESTBANKGAZA/Resources/AHLCJune09Reportfinal.pdf

  http://www.diakonia.se/documents/public/ihl/publications/dugard_report_january.pdf

  http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/MENAEXT/WESTBANKGAZAEXTN/0,,contentMDK:22264372~pagePK:141137~piPK:141127~theSitePK:294365,00.html

  http://siteresources.worldbank.org/INTWESTBANKGAZA/Resources/WorldBankAHLCReportSep2011.pdf

  http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/MENAEXT/WESTBANKGAZAEXTN/0,,contentMDK:22469813~pagePK:1497618~piPK:217854~theSitePK:294365,00.html

  Detta är några, du kan även läsa de årliga OPT economic monitoring reports för övriga år(du fick länken till 2011)

  Lade även med en utvärderingslänk av status inom PA,här finns även flera rapporter om detta ämne i samma serie.

  Lade även med en källa från vår genderanalys.

  Bifogade även en UN-special rapporteur report länk, dessa är också årliga så du kan kolla själv på hela serien.

  EU heads of mission 2012 kan man nog googla, måste kolla länken när jag kommer till jobbat annars(om du nog inte har ett virus i din dator som hindrar googling av vad som påstås vara israelkritisk rapportering)

  Boken jag talade om heter International Assistance to the Palestinians After Oslo:
  Political Guilt, Wasted Money, Anne LeMore, Routledge 2008 (om hur västvärlden ersätter politisk vilja med bistånd, och hur Israel drar nytta av det). Den är både en vanlig källa och en intressant läsning.

  SvaraRadera
 34. Tack Stig för ett intressant blogginlägg.

  Tack Joakim, men nu tycker jag vi svarat tillräckligt på AK Roths ständigt upprepande frågor, hon vill inte övertygas.

  SvaraRadera
 35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 36. För info: Jag har avvisat två kommentarer av AK Roth, bara ständig upprepning.

  SvaraRadera
 37. Det är ju glädjande att Roth börjat bekymra sig över källkritik - men kommer det att även gälla de egna skriverierna?

  Och Visst är det bra med länkar och belägga saker - men problemet har hittils varit att när verkligheten inte ser ut som Roth anser att den ska göra - ja då stoppas fingrarna i öronen - lalalala...så tror inte jag...lalalala...Nu lysnar jag inte längre...
  Och när man uppför sig så, så spelar det ingen roll hur många länkar man postar.

  SvaraRadera
 38. Tack Egon, och du har rätt att man kan fundera på att begränsa sin hjälp (om man exempelvis inte tänk på att kolla diakonia´s hemsida för länkar till Diakonias källor..).

  Men jag ägnar mig denna gång åt ett socialt experiment, eftersom Roth allltid klagar på att jag är så elak och nedlåtande (vilket kanske iblan är korrelt mot folk som bara larvar sig) så ville jag testa vad som händer med ett sakligt svar när det nu ställdes en sakfråga.

  I den bästa av världar kanske man kunde vänta sig att hon till slut vågar höra av sig direkt.
  När man har en dialog med folk så blir det svårare att avsiktligt missförstå och vantolka, och jag hoppas ju att AKR skall se det som en fördel och inte nackdel. jag vill tro hon har mer gut´s än anonym-haveristerna, nu vill jag se om det stämmer.

  SvaraRadera
 39. Joakim argumenterar inte här för att ge och ta information utan för att genomföra ett socialt experiment. Man har blivit forskningsobjekt! Objektet, en mus i en labyrint av disinformation (som inte direkt vill belägga det som ifrågasatts med pertinenta meningar) fortsätter att diskuteras som vore hon chopped liver. Musen ser att forskaren inte är intresserad av att ge klara direkta besked men är utlämnad till forskarens och högste chefens godtycke. Musen undrar hur det står till med mästaren och hans chef.

  (sent separately directly to the research lab)

  SvaraRadera
 40. Joakim, denna version är inte mycket bättre än den förra. Som socialt experiment har det absolut inget värde. Inte följer det någon vetenskaplig forskningsmetod. Falska antaganden ger falska resultat, vilda anklagelser åker ut i periferien. Själva ifrågasättandet av en annans mod, efter att själv i sitt eget favoritstatus i bloggen ha gömt sig bakom bloggvärdens rätt att avvisa dina kritiker får en att le.

  Har du förmåga till självkritik? Inser du att du skvallrar med Egon om andra på denna blogg? Tror du dina sorts uttalanden och ageranden inger förtroende? Jag har aldrig nekat att samtala face to face även om det intew blivit av. Men om det du gör här är utmärkande för hur du umgås med oliktänkande kanske man borde vara självspäkare för att träffa dig på tu man hand utan stöd från någon neutral? :)

  SvaraRadera
 41. Milde tid själv, Joakim! Alltså, du kan inte ta kritik. Synd för det är en viktig kunskap.

  SvaraRadera
 42. A-K du har nog rätt att jag har lite svårt att ta det som kritik när någon försöker utmåla sig som en missnöjd försökskanin.
  Kaniner har stora öron och en liten mun, alltså borde de vara bra på att lyssna....

  SvaraRadera
 43. Joakim, måste erkänna att jag gillar att vara kanin bättre än försöksråtta. Om jag är Mother Rabbit så är du Peter Rabbit som ofta råkar i trubbel med dig själv eller i Mr. McGregors trädgård tillsammans med Benjamin Bunny. Då brukar han få dricka kamomillte och gå och lägga sig medan hans syskon får mumsa på nybakta bullar och björnbär nere i kaninhålet under trädroten. (Beatrix Potter)

  SvaraRadera
 44. Alltså A-K, detta är på tok för utflippat. jag försökte säga att det började barka iväg redan när du började köra djurliknelser om dig själv, det blir inte bättre att du nu skall placera in alla i Alice i underlandet eller annan valfri fauna. Fattar inte riktigt vad du håller på med, är det inte bättre hålla sig till sakfrågorna ?

  Klart slut från mig i denna tråden !!

  SvaraRadera