28 juni 2012

Besök i Födelsekyrkan Betlehem

Jag fortsätter nu berätta från min resa "Kom och Se" .  En morgon besökte vi Födelsekyrkan i Betlehem ( vi bodde ju i Betlehem i 6 nätter ) Guiden var en Betlehemit ( innevånare i Betlehem) han hade studerat till turistguide på Betlehem Bible College  

En kunnig guide som själv var kristen.



Guiden var inte den i filmen utan en kollega, Jirjes Canavati.




Kyrkan är egentligen tre ihop byggda kyrkor från olika tidsepoker. Under den är inte bara födelse grottan utan flera andra grottor som är inredda till små kapell.

Man ser tydligt att innertaket i den äldsta delen av kyrkan som är av trä är i stort behov av renovering.

 

När nu Palestina blev medlem i Unesco kan äntligen kyrkan få hjälp med renoveringen.

Citat” Vår president har utfärdat ett dekret för att återställa taket och att förbereda för restaurering av kyrkan på uppdrag av de tre kyrkorna och i samordning med de tre kyrkorna, som uppenbarligen inte kan göra det på egen hand", konstaterade ministern, enligt Voice of America. Den palestinska myndigheten har länge gjort ansträngningar för att få erkännande för kyrkan från UNESCO som ett världsarv - som blev en möjlighet förra månaden när FN: s kulturella arm kontroversiellt beslutat att erkänna Palestina som en stat utan förhandlingar med Israel” slut citat ur Bethlehem's Nativity Church to Get Overdue Repairs

 
De sista delen man oftast går in i är den latinska delen , det är här midnattsmässan hålls. Då brukar Palestinas president delta som hedersgäst fastän han är muslim.

 
Nu var kyrkan tom och det är väl så de flesta turister ser den, men den är faktiskt en församlingskyrkan.Vi i "Kom och se" kunde även besöka den en kväll ( det var under stilla veckan) då var det en konsert där gruppen som sjöng och spelade hette Hope and Suffering de sjöng på arabiska och spelade vackert . Palestinska nationella TV var där och spelade in konserten.
 


Men det bästa var nog att få sitta ner och lyssna tillsammans med de kristna i Betlehem, en oförglömlig kväll.

"Jag skulle önska att varje utländsk besökare i Betlehem åtminstone stannade ett dygn här och sov över på något palestinskt hotell eller i ett gästhem eller i familj så att de får möta palestinier och lyssna till deras berättelser och handla i deras affärer. Av den senaste miljonen besökande turister och pilgrimer här är det enligt en pastor här jag talat med bara några tiondels procent, som sover över." citat ur Gunnar Stenbäck


 Läs även andra bloggares åsikter om
 Dagen-Födelsekyrkan omdiskuterat ämne för Världsarvslistan 
GP-Födelsekyrkan blir världsarv
 SR
SvD
HD 
Vårt Land
Dagen-2
 

8 kommentarer:

  1. Det kanske hade varit på sin plats att beskriva varför taket inte renoverats. De tre kyrkornas företrädare grälar och slåss till och med handgripligen över varje liten detalj. En stege lutad mot en vägg får inte flyttas utan att alla parter kommit överens. Vilket de inte gör.

    Kyrkan hotas sålunda inte av något annat än "kristen" split och maktkamp.

    Skulle de tre förvaltande kyrkorna sluta uppträda okristligt och i stället sätta sig ner och lösa problemen och beställa en renovering av taket, så finns det inger som talar för att detta skulle hindras av Israel.

    Ännu en gång visar det sig att ett FN-organ har en agenda vid sidan av dess syfte. Ungefär som när UNHRC häromveckan fördömde Kanada (sic!), men ignorerar Iran, Cuba, etc.

    SvaraRadera
  2. PS Stäng av captcha funktionen. Den stoppar botar dåligt, men stänger ute en mängd normalt fungerande användare.

    SvaraRadera
  3. Min gode vän Betlehemiten Munther Isaac skrev om denna händelse citat”Den störande bilder av munkarna kämpar i Födelsekyrkan kyrkan har setts runt om i världen . Det är inte första gången en sådan kamp har brutit ut . Den naturliga reaktionen några kristna ska ha när han ser denna inspelning är skam. Det är svårt att ens beskriva i ord vad man känner när han ser munkar som deltar i detta våld och vrede!

    Denna incident speglar åtminstone två stora brister inom den palestinska kristna gemenskapen. Den första är status av kyrkan och hur den kontrolleras fortfarande av utländska makter. Palestina och "heliga platserna " har alltid lockat kristna som vill kontrollera dessa platser. Alla vill ha en del av platsen. Detta är berättelsen om kyrkan i Palestina i ett nötskal . Även om vi har kallat denna plats hemma i århundraden har vi aldrig i verkligheten styrs oss själva, som ett folk eller en kyrka. Krig fram över kontrollen av CITES, från korsfararna, genom Krimkriget , till vår moderna tid, där en bräcklig " status quo "från dagarna av det ottomanska riket reglerar förhållandet mellan de olika kyrkliga familjer och vem kontrollerar vad som i den heliga platser. Ur Fighting between Monk and the Worship of Place in the Holy Land

    Men att renovera taket tror inte jag beror på interna stider utan enbart en pengafråga.

    SvaraRadera
  4. Inte för det ställer allas våra pråliga prelater i bättre dager, men den mest kända oflyttbara stegen hör väl hemma i Holy Sepulcure I Jerusalem? Fast det står ju diverse gammalt skräp i födelsekykan också som inte får röras utan minst ett påvligt dekret...så det skulle inte förvåna mig om det ingår ytterligare en stege.

    SvaraRadera
  5. En mycket intressant kontrast. Under jordanskt styre förföll såväl Al Aksa moskén som Klippdomen. (Titta på gamla bilder, så ser ni gräs växa mellan stenarna och puts som flagnar på byggnaderna...)

    På senare år har dessa byggnader fått alla pengar i världen och såväl restaurerats (båda) som byggts ut (Al Aksa).

    Just nu pågår ännu en restaurering av Klippdomen, där man använder själva "klippan" som stöd för byggnadsställningar och avställningsyta för material. Detta på den plats som antas ha varit där det allra heligaste var beläget i det andra templet, judendomens allra heligaste plats!

    Om något liknande hade gjorts åt andra hållet hade mellanöstern brunnit!!!

    Palestinierna har ett omfattande självstyre över sina heliga platser - också när de är heliga också för judendomen, och gång efter annan har detta missbrukats. (Detta har också skett vid Rakels grav, Patriarkernas grotta (Makpela), etc.

    SvaraRadera
  6. Jaha, så kontentan av ”It-pastorns” resonemang är att araber är opålitliga slarvers medan israeler är ordentliga och ansvarstagande…
    Några fler stereotyper på lager?

    När det gäller vem som ”missbrukar sitt styre” blir det lätt löjliga proportioner att först och främst anklaga palestinierna, när israelerna högst handgripligen försöker och försökt radera den palestinska historien i Israel.

    SvaraRadera
  7. Lars G., jag såg bilder där reparationsställningar satts direkt på det som är lämningar efter ett urgammalt judiskt ritualbad. Det hittades 1927 efter en jordbävning men tystades för att inte uppröra antijudiska krafter. Det är stormuftin som spökar igen:

    http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=4890

    Bli inte så sur, Guardian. Du går in i invand försvarsställning. Du måste väl kunna ta belagd kritik? Snart får du Joakim på dig för din invanda ståndpunkt-eller? Inte tror jag. You're safe.

    SvaraRadera
  8. På förekommen anledning: § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

    SvaraRadera