21 juli 2012

Ingenjörer i Nasaret

Alltsedan jag besökte Nasaret 2008 har jag intresserat med hur palestinier med israeliskt medborgarskap har det. ( Jag använder konsekvent begreppet “ palestinier med israeliskt medborgarskap” De får inte kalla sig palestinier utan ”arab of the state of Israel” deras modersmål är arabiska med de är inte några inflyttade araber utan är ättlingar av den ursprungliga palestinska befolkningen. )

Citat” Hur är det att vara palestinsk kristen med israeliskt medborgarskap? Han berättade att Israeliska staten ej erkänt den israeliska baptiströrelsen som en egen kyrka, det går att leva med, men det ställer till problem vid kontakter med myndigheter. Han berättade att många kristna emigrerar. Hans egna hans söner och barnbarn bor nu i USA, det är svårt för israeliska palestinier att få kvalificerade jobb i Israel. Visst finns undantag, han berättade att en palestinier nu är professor på ett universitet i Israel, men i det stora hela så har de ett underläge på arbetsmarknaden, kriteriet ” fullgjord värnplikt” ( som inte palestinier gör ) diskvalificerar dem från många statliga jobb. ” ur Nasaret -2

Här en film visserligen nu två år gammal men ett bra exempel på palestiniers företagsamhet att själva lösa sina problem när de har underläge på arbetsmarknaden.

Citat" Den israeliska högteknologiska industrin är som en gammal pojkars klubb, där vänner ta in vänner och många människor känner varandra från den israeliska armén, där araber normalt inte tjänstgör. 

Galil Software ger arabiska ingenjörer en chans. Det ger resurser och utveckling och kvalitet kvalitetssäkring till multinationella företag baserade i Israel till ett billigare pris eftersom löner och driftskostnader är lägre i landets periferi."  Läs mer i The Financial Times 

Här även ett annat exempel på ett Hi-Tech företag i Nasaret: Founder and the Chief Executive Officer. Heter Bader Mansour:  Nazdaq

Han är även kristen palestinier och ”the secretary of the association of baptist churches in Israel” se mer här: Bader Mansour shares about Baptist work in Israel  

Tidigare:Diskriminiering i Israel

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

 1. Men varför inte även nämna initiativ som kommit både från regeringshåll och privat i Israel att förbättra situationen?

  http://maantech.org.il/public/en/

  Vidare:

  http://www.mfa.gov.il/MFA/InnovativeIsrael/Israeli_Arabs_high-tech-March_2011.htm?DisplayMode=print

  "...Peres commented that correcting discrimination will be based on science and technology. "This quiet revolution can be done. It is entirely based on good will."

  Bakri noted that despite having to overcome societal and educational hurdles, Arab candidates should build on that good will and aim high..."

  SvaraRadera