15 juli 2012

Märk bosättarnas varor

Återigen en angelägen debattartikel Citat” Krav på politisk handling. Den internationellt erkända gränsen mellan Israel och den ockuperade Västbanken måste respekteras. Ett sätt att göra detta är att kräva märkning av varor som producerats av bosättarna.” slut citat

Det är inte en svensk sk." Israelhatare" som skrivit den utan svenska företrädare för ”Judar för Israelisk-Palestinsk Fred.”

De skriver som avslutning citat: ”Vi tillhör en judisk organisation som värnar en rättvis fred mellan Israel och Palestina, och har svårt att stillatigande åse regeringens passivitet och förväntar oss ett snart svenskt initiativ. ” Här är länken till deras debattartikel: DN -Debatt-”Respektera gröna linjen och märk bosättarnas varor”

Ur filmen "Nadia Matar, ledare för bosättarorganisationen "Women in Green" anklagar norska studenter från KFUK-KFUM skolan Rønningen FHS i Oslo, Norge för att vara anhängare av dagens nazister och deras far-och morföräldrar att vara ansvarig för att dödandet av judar under förintelsen, medan de planterar Olivträd på mark tillhörande den palestinska bonden Yassin Da'doua, under en 10-dagars resa i Palestina som organiserades av det gemensamma Advocacy Initiative (RIF) av EJ YMCA och YWCA i Palestina - mars 2012.

Nadia Matar och bosättare från "Women in Green" stöddes av israeliska soldater, militärpolisen och polisen mot upplopp, de arresterade bondes systerson som inte gjorde något olagligt på land sin farbrors mark. De stal också 100 olivträd och planteringsverktyg från RIF Olive Tree Campaign, och ryckte upp 100 olivträd som redan var planterade av studenterna."


Läs min egen upplevelse under min resa bland murar och bosättningar på Västbanken  i mars 2012:
Gröna Linjen och muren
Bosättar tur med AIC
 
Tidigare i samma ämne: Citat” Att märka produkter från bosättningar med Made in Israel vilseleder konsumenter och understödjer i tysthet den expansionistiska politik som Benjamin Netanyahus högerregering driver" Slut citat av Alon Liel Bosättningarna hotar en tvåstatslösning
 
Fyra kristna debattörer med erfarenhet och kunskap om Mellanösternfrågor: Göran Rask, Gustaf Ödquist, Emmanuel Furbacken och Kjell Jonasson skriver i Kyrkans Tidning och i Sändaren en välbehövligt debattartikel som jag till 100% ställer mej bakom. Citat” Nu behövs en kampanj i Sverige som påverkar vår regering så att de klart tar ställning för och driver en kraftfull påverkan i världssamfundet för att ett självständigt Palestina ska bli verklighet. En palestinsk stat i det ockuperade området, jämsides med den israeliska staten, med frihet och säkerhet för både israeler och palestinier. " ur Läs mer i Kyrkorna behövs för en folklig kampanj!

Läs även andra bloggares åsikter om

25 kommentarer:

 1. Här ser man tydligt hur ynkligt och handlingsförlamat IDF står inför bosättare.

  Den skrikiga kvinnan befinner sig på palestinkst privat land, soldaterna skulle kunna avlägsna alla som landägaren inte gett tillstånds att vara där. Istället så försöker de få markägaren och dennes besökare att gå iväg.

  Självklart hade man gjort tvärtom ifall det varit palestininer som trängt in på en bosättning.

  Vart annars i världen skulle detta ske ???

  SvaraRadera
 2. Joakim: "Vart[sic] annars i världen skulle detta kunna ske???"

  Andemeningen: Bara, enbart, ingalunda någon annastans än på denna plats på jorden beter sig soldater som dessa. Dessa omänskliga israeler...

  Farbror Joakim, vet du vad? Du går det extra lilla steget. Be Amos Oz bota dig. Om du hade stannat vid legitim kritik av agerandet utan snusförnuftig demonisering hade det varit respektabelt. Bli minimalist. Less is more. Lär av Marcus.

  Ska jag hålla med i din citerade mening, men tala om för dig vad soldater i stället gör i Syrien och citera vad soldater i stället gör på många andra platser på jorden? I dessa decennier där folkmord - utan att FN lyfter ett finger - har skett???

  Nej vetduvad, Joakim. Skärp dig! Tänk innan du skriver det där lilla extra som inte stämmer och som inte behövs.

  Som jag raderats igen, skickar jag detta även till din e-post. Ta det som vänligt men bestämt råd. Skulle du säga den där meningen om vi talade på Skype? Har du inte ansvar att inte brodera på Sanningen?

  SvaraRadera
 3. A-K Roth gör som vanligt en höna av en fjäder. I stället för att fokusera på det orimliga i hela situationen (men det går ju inte eftersom han försvarar militären ifråga), så letar han efter ett kommatecken och angriper det.

  Det visar än en gång att vi som försvarar Palestinierna måste tänka ett varv extra på hur vi uttrycker oss eftersom A-K Roth och andra "israelvänner" verkar ha en besynnerlig förkärlek för att fördumma debatten. Ena sekunden pratar man om det demokratiska, öppna och på alla sätt goda Israel - nästa gång (när Israel kritiseras) så jämför man uteslutande med de skitländer man kan komma på. När det gäller krav på lojalitet etc jämför man med USA, när det gäller äktenskapslagar med Danmark och när det gäller demokrati med Syrien eller Saudiarabien. Det är intressant.

  A-K Roth: Låtsas att Joakim hade skrivit "I Vilken annan demokrati i världen skulle polis och militär stödja den som gör intrång på annans mark." Försvara det, i stället för peta i kommatecken...

  SvaraRadera
 4. Walle, vore det så svårt att tänka ett varv extra innan man skriver då, eftersom du beklagar detta? Borde inte folk i ansvarsställning kunna mena vad de skriver och skriva vad de menar?

  Jag borde ju fatta, tycker du, vad folk menar och inte tjafsa. Och jag tycker Joakims kommentar var helt O.K. - tills han förstörde den med en onödig och falsk gliring. Joakim är fullt kapabel att svara själv. Det känns obehagligt att pekas ut i tredje person på detta sätt när man reagerar på vanemässiga gliringar åt enbart ett håll.

  Du frågar: "...Låtsas att Joakim hade skrivit "I Vilken annan demokrati i världen skulle polis och militär stödja den som gör intrång på annans mark." Försvara det, i stället för peta i kommatecken..."

  Jag vet inte. Vet Joakim? Talar han inte om att enbart isrelisk polis eller militär bland alla demokratiska staters eller militär beter sig "ynkligt och handlingsförlamat?" Han anklagar dem i alla fall inte för att "stödja" kvinnan.

  Men jag vet att i demokratier världen runt beter sig polis och soldater illa, mycket illa, även i Sverige. Filmen i fråga har jag inte sett men jag har läst att Nadia Matar arresterades en gång. Jag försvarar inte hennes beteende!

  SvaraRadera
 5. DU AK Roth du skriver "Men jag vet att i demokratier världen runt beter sig polis och soldater illa," slut citat.
  Javisst det finns många exempel på detta, men försvarar det denna handling på filmen jag länkade till?

  Har inte vi rätt att kritisera detta beteende?

  Detta är typiskt din debatteknik, jämföra med andra fall där poliser och militärer beter sig illa som att detta försvarar detta uppträdande som inte är en engångshändelse utan ständigt upprepas.

  SvaraRadera
 6. Egon, jag försvarar inte. INTE! Läs igen det jag skriver! Jag protesterar mot att Joakim fann det nödvändigt att peka ut israelisk polis och militär som de mest "ynkliga och handlingsförlamade" bland alla världens nationer - som han skrev det. Jag reagerar på det han skrev. Det låter faktiskt populistiskt. Jag är rädd för sånt.

  Läs om det jag skrev: "Tänk innan du skriver det där lilla extra som inte stämmer och som inte behövs."

  Underförstått var att det han skrev innan både stämmer och behövs. Så ska det förstås. Det är det lilla extra som var onödigt och i min syn skadligt.

  Jag har det bara bra med läsförståelsen, Egon. Hoppas du har det också, efter min förklaring.

  SvaraRadera
 7. Du AK Roth Nu citerar du Joakim medvetet lögnaktigt han skriver: ” Här ser man tydligt hur ynkligt och handlingsförlamat IDF står inför bosättare.” och avslutar med en fråga ”Vart annars i världen skulle detta ske ??? ”

  Han skriver inte ” peka ut israelisk polis och militär som de mest "ynkliga och handlingsförlamade" bland alla världens nationer ” detta är typiskt dej att tillskriva andra åsikter som de inte framför.

  Håller du med honom "att man tydligt hur ynkligt och handlingsförlamat IDF står inför bosättare." eller fortsätter du försvara dem?

  SvaraRadera
 8. A-K, ett påstående följes av punkt, utrop av utropstecken, och en fråga av frågetecken...
  Du besvarar alltås min fråga i vilket annat land detta kunnat ske med Syrien, det var inte kattskit som anklagelse mot IDF räknat!! Jag kan naturligtvis nämna ytterligare ett par andra länder i världen där regeringen soldater har olika policy beroende på vilket etnisk grupp offren tillhör vid ett övergrepp.
  Inget av dessa länder hör till den kategori länder Israel själva anser man tillhör.

  Jag skulle säga att ditt svar på min fråga bekräftar den kloka artikeln som Avraham Burg skrev. Att Israel inte kan vara både demokrati och brutal ockupationsmakt ?

  SvaraRadera
 9. Joakim: Som du säkert uppfattar, du som har läsförståelse, hade jag inga problem med att fördöma Nadia Matar och de gröna kvinnorna. Jag gillar dem inte. Det handlade enbart om den i dessa dina cirklar så polulära slutgliringen. Ser du inget opassande i den, kan jag bara beklaga.

  Om du med senare tillägg vill antyda att det inte finns några demokratiska stater Israel skulle vilja spela i samma liga med, vars fredsbevarande styrkor, militär eller polis, står ynkliga och handlingsförlamade inför vissa situationer, har du fel.

  Du behöver bara citera Sverige. För i Sverige har vid minst ett par tillfällen, I Stockholm och i Malmö, judar som haft tillåtelse att vistas på offentlig mark kvickt tranfereras bort medan deras angripare har fått vara kvar.
  Så blev det med det etniska du drog upp.

  Egon, jag måste igen ge dig fel i hur du tyder det jag skriver: Jag skrev så här:

  "...Jag protesterar mot att Joakim fann det nödvändigt att peka ut israelisk polis och militär som de mest "ynkliga och handlingsförlamade" bland alla världens nationer - som han skrev det..." [som han skrev det = i sina egna ord]

  Jag citerade enbart adjektiven, men det andra var paraphrasing vad Joakim själv hade skrivit. Du påstår att jag skrev att han skrev,

  ” peka ut israelisk polis och militär som de mest "ynkliga och handlingsförlamade" bland alla världens nationer ”

  Jag skrev inte att han skrev så. Men nu har detta blivit så krångligt att det vetteattan om någon av oss begriper nånting alls.

  Jag gav i varje fall inget direkt fullt citat, så ingen medveten lögn om vad jag sa att han han sa.

  Jag håller med i att IDF kan agera och har agerat ynkligt och handlingsförlamat! Jag var inte där när detta hände men tror att det stämmer och att det behövs att peka ut när de agerar ynkligt och handlingsförlamat. Precis som när andra polsiära makter gör det.

  Jag får vara extra klar om detta så upprepar:

  "...Här ser man tydligt hur ynkligt och handlingsförlamat IDF står inför bosättare." Inget problem med detta från mig.

  Det jag tog avstånd från var detta:

  "Vart annars i världen skulle detta ske ???"

  Big problem.

  SvaraRadera
 10. A-K, du är tydlig med att du inte stöder bosättar kvinnan. Inga problem där. Men du skriver faktiskt du citerar mig, och frågar om eu förväntas hålla med"....skall jag hålla med i din citerade mening....."
  MEN...hamnar vi inte tillbaka i en gammal situation? Du har nu omformulerat vad nån av dina med/mot-debattörer säger, och sen går du till attack mot din egen tolkning...
  Det känns återigen som du för debatt med dig själv på båda sidor, men då blir ju vi andra rätt överflödiga....eller hur menar du.....?

  SvaraRadera
 11. Hmmm, för att återgå till sakfrågan. Jag var inte med i just Malmö som du beskriver, men jag har varit med och blivit "flyttad på" av polis trots att det varit rasistgruppern vi demonstrerat mot som stod för det antidemokratiska. Polisen avgjorde helt enkelt vilken grupp som var enklast att flytta på när det blev våldsamt. Hur extremt fel det ändå kändes så upplevde jag aldrig någon etnisk bedömning av de deltagande parterna.
  Menar du att polisen i Malmö gjorde en bedömning av deltagarnas etniska bakgrund? Flyttade de endast på de judar som var med i gruppen ? Hur kunde polisen isåfall mitt i röran kolla vilka som var judar och inte judar ? vad hände med de motdemonstranter som inte var Judar lämnades de kvar ?
  OK, jag vet detta blir orimligt eller hur ?? Varför tar du upp en så dum jämförelse ??

  Det var bra att du citerade Amos Oz, jag har är imponerad av honom och inte helt säker han skulle känna behovet att bota mig. Dels är han noga med punkter, utropstecken och citat, dels har han en vision av det Israel han drömmer om som jag repekterar till 100%.
  Jag tror inte han hade valt din väg att besvara min fråga med att att "syriska arméen är minsann ännu värre" utan sagt att det Isarel han drömmer om är ett Israel där både polis och armé agerar efter ensekulär och rättvis lag och oberoende vem som är offer. Ett Israel som inte skall behöva jämföras eller jämföra sig själv med diktaturer. Ett Israel som kan uppnå den potential som finns inom landet när Israel goda krafter får chansen att styra utvecklingen. Inte ett Israel som blivit gisslan under inflytelserika bosättarintressen, rasister och religiösa extrempartier.

  SvaraRadera
 12. Joakim, vilket partiellt genombrott i förståelse, men det var som att dra ut tänder. Ser bort från de anklagelser som följde med av bara farten, förlåter dig då du icke vet vad du gör. Jag måste alltså stava ut och skriva molonlog, det man inte gillar heller, för att folk inte ska anta falskt, tvärtemot det jag faktiskt skriver.

  Mitt första inlägg visade klart att jag fann din kritik legitim. Men svar på detta inlägg var defensiva och attackerande, plus anklagelsen om att jag skulle varta en han. Walle beklagade tom, att
  "vi som försvarar Palestinier måste tänka ett varv extra på hur vi uttrycker oss". Stackars ni då som måste tänka ibland!

  Om du hade det att göra igen, skulle du igen finna det nödvändigt att kasta ut detta:

  "Vart annars i världen skulle detta ske ???",

  eller skulle du tänka ett halvt varv?

  T.o.m. Finkelstein har nu reagerat mot demoniseringen av Israel.

  SvaraRadera
 13. Jag hänger inte med, pratar du om vad jag skrev, eller vad du skrev att jag skrev ??? Det blir för introvert för mig när du kritiser dina egna uttalanden, vart är då platsen för oss andra i diskussionen?

  SvaraRadera
 14. Det är nåt annat som spökar, Joakim. Reading comprehension.

  Men detta förstod du nog:

  "...Om du hade det att göra igen, skulle du igen finna det nödvändigt att kasta ut detta:

  "Vart annars i världen skulle detta ske ???"..."

  Alltså, kunde du ha skippat denna onödiga gliring? Din trovärdighet skulle vinna på deta.

  SvaraRadera
 15. Joakim Wohlfeil25 juli 2012 kl. 04:36

  Självklart är det en relevant fråga som jag skulle ställa igen. Att ex. A-K direkt besvarar frågan med Syrien visar ju hur illa situationen är.

  SvaraRadera
 16. Tack, Joakim. Du ser ingenting fel med meningen. Du håller stolt fast att du gör rätt i ensidiga utpekanden.

  "Vart annars i världen skulle detta ske?"

  "Det" - orättvis behandling av människor sker överallt. Det sker i Sverige.

  SvaraRadera
 17. Absolut - sådant sker i Sverige. Det vet ju varje svensk KFUM:are som varit ute och planterat träd med den svenske markägarens godkännande att det då dyker upp en kvinna som påstår att man är nazist och kommer att hamna i helvetet. Och att denna kvinna försvaras med militär hjälp.

  Nej, men allvarligt talat, kvinnans retorik känner man ju igen även från svenska israelsupportrar (inte alla givetvis), så till vida har faktiskt A-K Roth rätt.

  SvaraRadera
 18. Kvinnan i fråga har varit arresterad, om inte efter denna episod, så under en annan. Jag önskar också att de dragit bort henne. Det sagt, finns ynkligt och handlingsförlamat beteende från många av världens ordningshållare. Grupper av judar har attackerats på allmän plats i Sverige. I stället för att skingra attackerarna drog man iväg de attackerade. Men nvisst, det fanns inga olivträd i ekvationen.

  Men kanske Joakim har rätt att just detta aldrig skulle ske någon annanstans i världen. Enbart Israel kan bete sig.

  SvaraRadera
 19. "...i Malmö, judar som haft tillåtelse att vistas på offentlig mark kvickt tranfereras bort medan deras angripare har fått vara kvar" skrev A-K i ett tidigare inlägg, vilket tydligen ska likställas med hur den israeliska militären agerar i videon.

  Du har uppenbarligen fallit offer för myten om denna demonstration, rekommenderar dig därför att läsa på och upptäcka att polisen anvisade demonstranterna för Israels rätt till bombning av Gaza (de som A-K felaktigt och smått antisemitiskt klumpar ihop som "judar") en lugnare plats för sin manifestation men att dom då själva valde att avbryta mötet.

  Men visst, man kan diskutera om polisen allmänt borde lägga mer resurser för att garantera alla grupper (oavsett den provokation de orsakar och vilka otrevliga budskap som framförs) rätten att få manifestera ostört.

  Andra som på samma sätt drabbats av att motdemonstranter förstört demonstrationer är ju t.ex. när Mohammed Omar och Lasse Wilhelmson fick sin Al Qud demonstration angripen och när mötet med Faurisson i Göteborg angreps och fick ställas in. Eller nazisternas demonstration i Växjö med den berömda bilden där en gammal dam slår ett skinhead i huvudet med en handväska.

  Är man principiell förespråkare för yttrandefrihet bör man även ta strid för motståndarens rätt att få yttra sina åsikter och att polisen bör garantera deras rätt att få yttra sig hur otrevliga saker de än framför. Men till yttrandefriheten hör ju också rätten för lyssnarna att få reagera på vad de hör. Polisen har uppgiften att garantera dessa två samtidigt som de måste tillse att upplopp inte uppstår, därav deras agerande i Malmö.

  Kan i mitt tycke INTE jämföras med situationen på videon.

  SvaraRadera
 20. Johan

  "Men till yttrandefriheten hör ju också rätten för lyssnarna att få reagera på vad de hör."
  Visst, visst. Nu har det blivit kotym att skrana och bara sig illa at lite varstans for att ta ifran yttrandefriheten fran den "andra sidan". Universitet bjuder in talare som maste avbestallas pga av hot eller sa buar och skriker man sa talaren inte kan horas. Overflodigt att namna namn.
  Polisen i Malmo gjorde en ynklig och handlingsforlamad prestation.
  Ingen myt dar. Helt genomskinligt for vilka man ar radd for.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 21. Precis Lande, jag nämner redan i mitt inlägg tre andra tillfällen där yttrandefriheten sattes på spel pga motdemonstrationer. Om det är rondellhundstecknare Vilks framträdande du syftar på så gjorde ju polisen veckorna efter en rejäl kraftansamling för att hans möte skulle kunna genomföras i lugn och ro, vilket också skedde.

  SvaraRadera
 22. Johan

  Nej, jag hade inte alls Vilks i tankarna.
  Vilka var det som skranade och hotade for att avbryta den proisraeliska, fredliga gruppen i Malmo?
  Riskfritt att flytta pa judar och israelvanner an att ta tag i israelhatarna. Nog om detta!
  Eva Lande

  SvaraRadera
 23. Du har uppenbarligen inte läst referatet om demonstrationen i Malmö som jag länkade till, Lande.

  SvaraRadera
 24. BiB, Som du skriver med eget spinn om syftet med demonstrationen i Malmö går det inte att ta dig allvarligt. Ingen vettig diskussion möjlig.

  För andras information: Ingen demonstrarade "för Israels rätt till bombning av Gaza", som BiB la fram det. Man demonstrarade för ett stopp på kriget Hamas startade, ett krig som FN inte bemödade sig det minsta att stoppa under 8 år. Var svenskar ovetande om detta krigsbrott mot israeler i alla år? Hade man inte fattat det allvarliga och förödande?

  Den skränande och flaskkastande horden i Malmö riktade sina attacker mot just judar i klart antisemitiska ramsor, därför emfas på att det var judar - plus andra - som demonstrerade. BiB, kalla mig antisemit om du tycker det är roligt.

  BiB, varför tror du det behövdes en "lugnare" plats? Kunde polisen inte ha drivit bort horden hatare? Ynkligt? Detta är inte första gången polis har lett bort folk som attackeras i st. f. att leda bort de attackerande. Men bara på VB kan detta hända? Den skränande kvinna har i alla fall arresterats minst en gång.

  SvaraRadera