14 september 2012

Budskap från Betlehem

Sen december 2011 då jag upptäckte hans blogg * , är Munther Isaac min bloggvän. 

Han är Vice Academic Dean of Bethlehem Bible College. Jag hade tillfälle nu i mars 2012 att träffa honom personligen för en kort pratstund. Han har nu skrivit en angelägen artikel om den du aktuella filmen "Innocence of Muslims”. Han som kristen boende i en stad tillsammans med muslimer har mycket att lära oss om hur man bemöter muslimer som goda grannar.
Ni kan läsa mer Munther Isaac och Bethlehem Bible College längst ner på sidan.
 Foto: Munther Isaac

Gästkrönika: "Innocence of Muslims"
 
Frisläppandet av den kontroversiella filmen som påstår sig skildra livet av Muhammed orsakade och ilska i den muslimska världen, där tusentals arga män och kvinnor visade och anföll amerikanska ambassader.

Att döma av de tretton minuter trailer på YouTube, som tydligen togs fram av en israelisk filmskapare, är den mycket vanhedrande och skamligt. (Det är chockerande för mig att det faktiskt kostar 5 miljoner dollar, eftersom det ser ut som en billig låg budget film!) Jag är rädd att, till en viss grad, avslöjar filmen hur så många människor i väst ser på  islam och profeten Muhammed . Det är en mycket nedlåtande, arrogant och ointelligent uppfattning att demoniserar islam och muslimer, och helt enkelt sätter dem alla under en kategori som ociviliserade och omänskligt. Islam och muslimer, enligt detta synsätt, är märkta som våldsamma och könsdrivna varelser. Inte undra på att västvärlden, och många kristna fortfarande svårt att förstå och relatera till islam, än mindre att bygga broar med den muslimska världen.

Vågar jag påminna den kristna världen att vi en dag var de med ett rekord av våld och intolerans. Vi kan helt enkelt peka på korstågen eller inkvisitionen. Har inte påven löftet att den som deltar i korstågen kommer benådad från sina synder? Tänk om andra idag bedöma vår kristna tro genom dessa åtgärder? Eller vad händer om de bedömer oss utifrån passager i Gamla Testamentet, där Gud kallar sitt folk att döda barn och kvinnor i Kanaan (Josua 6)? Jag försöker inte här för att försvara islam, eller för att rättfärdiga terrorism eller våld. Men istället för att framställa islam som en religion av våld , måste vi respektera och uppmuntra försöken av många moderata muslimer som fördömer våld och terrorism och försöker skildra en moderat syn på islam.

För att citera Colin Chapman: citat "I denna typ av situation kristna bör vara villiga att stödja de muslimer som utmanar hårdare islamistiska tolkningar av Koranen Istället för att föreslå att "Koranen är i huvudsak våldsam" bör kristna lyssna till den interna debatten mellan moderata och extremistiska muslimer och lägga allt vikt de kan för att stödja muslimer som utmanar de mer våldsamma tolkningar av Koranen, och som gör så inifrån islam " slut citat

Filmen visar också det sorgliga faktum hur få moderata kan orsaka en massa buller och orsakar mycket olyckliga och tragiska konsekvenser. Skaparna av denna film är bara ett exempel, och vi kan också tänka på pastorn som brände koranen. Likaså gäller samma sak för de skamliga reaktioner från dem som motsatte sig filmen i den muslimska världen och den tragiska död av den amerikanske ambassadören i LibyenAngriparna matar en ironisk bild i filmen försöker skildra muslimer. Det var uppmuntrande att se många i den muslimska världen fördömer dödandet av ambassadören , och detta gick utöver de typiska uttalanden från de politiska ledarna, eftersom denna tid människor gick ut på gatan för att protestera mot våldet. Även en kan hävda att radikala islam är stiger i antal och inflytande, och detta är verkligen en oroande tecken, får vi inte förlora hoppet i våra ansträngningar att bygga broar. Alla muslimer är inte som bin Ladens.

Slutsats: Vi måste som kristna fortsätta att bygga broar med den muslimska världen. Vår uppmaning är att vara fredsmäklare (Matteus  5:9). Vi måste bryta denna  gemensamma stereotyp. Utmaningen framför oss är att bygga relationer av ömsesidig respekt utan att kompromissa med unika för vår tro och vittnesbörd, samt utan att kapitulera med våra värderingar. Vi måste behandla andra de som är annorlunda än oss med respekt och värdighet, som förkroppsligar den Kristus vi predikar  i våra värderingar, med respekt och kärlek. 
 
* Efter att jag skrev den här bloggen, visade det sig att den påstådda filmregissören är en falsk person, och vill  dölja sin verkliga identitet. Sann feghet.

Munther Isaac  September 13, 2012


Översatt av Egon Berglund läs här   Munther Isaac:s Orginaltexten "Innocence of Muslims "

Tidigare gästkrönika av Munther Isaacs  Teologi om landet

Läs mer här: Munther Isaacs blogg: Reflections from Bethlehem

Tidigare:  Mitt första besök på  Betlehem Bible College

Alla foton : E Berglund

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen  DN 
SvD  
SvD 1
Dagen 1
GP
Vårt Land
SvD
SvD
GP
Vårt land
Dagen 

36 kommentarer:

 1. Det är ju så bekvämt att dra nytta av beskyllningar framförda av Irans propaganda TV kanal (press TV), när i verkligheten skaparen av hets filmen var en Koptt - Nakoula Basseley. Nakoula, 55. (http://www.dailystar.com.lb/News/International/2012/Sep-13/187733-california-man-confirms-role-in-anti-islam-film.ashx#axzz26Ek94N1I)

  Trots att det klart nu att det var ett verk av en Koptt, fortsätter Iran att hetsa muslimer mot judar och amerikaner.
  "US, Zionism prime suspects over anti-Islam movie: Leader (http://www.presstv.com/detail/2012/09/13/261409/us-zionists-prime-antiislam-suspects/)"

  I budskapet från Beit Lechem; "Jag är rädd att, till en viss grad, avslöjar filmen hur så många människor i väst ser på islam och profeten Muhammed."..
  Ser kristna människor i ÖST annorlunda på Islam?

  Inget tvekan att det är "en mycket nedlåtande, arrogant och ointelligent uppfattning att demoniserar islam och muslimer, och helt enkelt sätter dem alla under en kategori som ociviliserade och omänskligt."

  Inte undra på att västvärlden (östvärlden), och många kristna fortfarande svårt att förstå och relatera till islam.

  SvaraRadera
 2. Jerry

  "Det är ju så bekvämt att dra nytta av beskyllningar framförda av Irans propaganda..."
  Eller The Wall Street Journal, AP...de borde haft bättre vett.

  Här läser vi igen om en "israelisk filmskapare". Allt detta bidrar till större risk för våld/hat mot israeler och judar.
  Nu sägs det att det hela var planerat av en kopt, hoppas de går säkra.
  Sen går Munther Isaac tillbaka till korstågen (ung 800 år sen) och inkvisitionen (ung 500 år sen). Då skulle vi också kunna gå tillbaka till Muhammeds massaker på judar, erövring och intolerans.
  Jag lutar mera åt den sidan som anser att dessa upplopp och mord har mer att göra med frustrationen hos män i den arabiska världen än religion. De flesta lär inte ens ha sett filmsnutten men den tjänar som pretext för våld och hat mot USA och, naturligtvis, Israel.
  E. Lande

  SvaraRadera
 3. Budskap från Akko.

  Demonstrationerna mott filmen som producerats av en egyptisk Copt har även utspelats i Akko.
  Israeliska Kanal 2 rapporterade att några av demonstranterna ropade "Usama bin Ladin" och "al-Qaida." De hävdade också att "judar och kristna kan leva i fred under vingarna av islam i hela världen.".

  Vem vaktar då det heliga landet?

  SvaraRadera
 4. Egon, hur har din bloggvän Munther Isaac tänkt sig att, "Vi måste som kristna fortsätta att bygga broar med den muslimska världen.", när islamisterna befinner sig mentalt kvar på sexhundratalet?

  Han anser att "Vi måste behandla andra som är annorlunda än oss med respekt och värdighet, som förkroppsligar den Kristus vi predikar i våra värderingar, med respekt och kärlek."

  Varför tillämpar islamisterna inte samma ideologi mot andra (kristna, judar) som är annorlunda än muslimer - med respekt och värdighet?

  SvaraRadera
 5. Jerry "Varför tillämpar islamisterna inte samma ideologi mot andra (kristna, judar) som är annorlunda än muslimer - med respekt och värdighet?" slut citat
  Behandla andra som du själv vill bli bemött.
  Att som pastorn i USA som brände koranen är inte ett sätt att bygga broar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Behandla andra som du själv vill bli bemött.", och pastorn i USA lever enligt mottot...

   Egyptiska kopten följer samma böjning.

   Det är kristendomens nya väg att bygga broar!

   Varför gör de det!

   Du har svårt att klassa fenomenet i sitt riktiga namn - Religionskrig, för då hamnar du mitt i konflikten som DU hävdar att den existerar inte!

   Vakna och se verkligheten i vitögat - "judar och kristna kan leva i fred under vingarna av islam i hela världen.".!

   Radera
 6. Mannen bakom manuskriptet sa idag att han ville visa hur farlig islamismen är. Han har nått sitt mål. Islamisterna påstår att vi i väst har förklarat krig mot Islam när det är tvärtom. Vanlig taktik.

  Ang. broar så håller påven just nu på med att reparera några i Libanon. Christopher Stevens byggde också broar. Han hade bl a varit volontär i Marocko och talade arabiska.
  I fred under Islams vingar, nej tack.
  E. Lande

  SvaraRadera
 7. Har islam förklarat krig mot mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saknar du eget sunt förnuft?

   Radera
 8. Fortsätt gärna att kommentera , jag kommer om ett par timmar åka utomlands. Osäkert hur ofta jag kommer att gå in på min blogg för kommentarsgranskning, åter söndagmorgon 23 sept

  SvaraRadera
 9. Isac är som vanligt klok och genomtänkt. Synd att man inte fått mer rapportering om raseriet mot islamisterna/salafisterna från vanliga muslimer. Den konflikten är ju hårdare och kräver mer dödsoffer än konflikten med väst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här bidrar jag med en av många muslimiska bloggares rapporteringen om konflikten.

   Observera att (återkomst)längtan efter den tolfte Imamen präglar många muslimer.
   "I Hans Namn som vägleder, stöttar, styrker och välsignar de som söker Hans välbehag och önskar följa Hans stig i följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) och i beredskap inför den Väntade Frälsaren, Imam Mahdis(AJ) snara återkomst inshaAllah".

   http://www.dvv.se/blogg/index.php/2012/09/16/och-vanta-pa-det-som-skall-komma-aven-vi-skall-vanta-den-heliga-koranen-11122/

   Trots att inlägget är daterat 16 september, är USA och judarna fortfarande skurkana, INTE den egyptiska kopten!...

   Radera
  2. Joakim, jag förmodar att du är nöjd nu när du fick tillgång till rapportering om raseriet mot islamisterna/salafisterna från vanliga muslimer, eller?

   Radera
 10. Egon: Undrar om Munther Issac vill uppdatera sina alltför kvicka ord i artikeln?

  Han skrev att filmen "tydligen togs fram av en israelisk filmskapare". Fel. Vet Munther Isaac inte sedan upploppen kring karikatyrerna att folk kan få sätta livet till?

  [Jag skulle iofs inte kalla personen bakom denna film "filmskapare" då den ska varautomordentligt dålig från alla perspektiv sett.]

  Isaac skrev att det var reaktioner mot denna film som ledde till attackerna i Lybien. Alldeles för naivt. Men den gav jihadister något att skylla på.

  Denna attack på 11 september ser snarare ut att ha varit planerad av pro al-qaida islamister, enl;igt artikeln jag länkar till som tidigare i år hade attackerat Röda Korset och sprängt en bomb vid ambassaden. Allt tyder på att varit planerat länge.

  http://www.cnn.com/2012/09/12/world/africa/libya-attack-jihadists/index.html

  SvaraRadera
 11. Egon, är handlingen av tre arabiska ungdomar en hämnd för att judar attackerade ett Trappist kloster i staden Latroun, eller är det rätt enkelt ytterligare en pusselbit i religionskriget?

  Handling av dessa arabiska ungdomar som greps lördag kväll vanhelga judiska heliga böcker i en helig judisk KYRKOGÅRD i Jerusalem skiljer sig egentligen inte från bränning av Quran, eller filmen "Life of Brian" (Monty Python) samt trash filmen "Innocence of Muslims".

  SvaraRadera
 12. "A pro-al Qaeda group responsible for a previous armed assault on the U.S. Consulate in Benghazi is the chief suspect in Tuesday's attack that killed the U.S. ambassador to Libya, sources tracking militant Islamist groups in eastern Libya say"

  Inte så förvånande, "sources tracking militant Islamist groups" brukar just ha för vana att skylla all jävulskap på Al-Qaida. Vår egen svenske specialist på området var ju timmarna efter bombdådet i Oslo ute i radion och ville ge Al-Qaida skulden.

  Huruvida kopten Nakoula Basseley Nakoula (som suttit inne för ekonomisk brottslighet) på egen hand kunnat finansiera en fullängdsfilm med professionella skådespelare och dubbning, mm, eller om han bara är en målvakt i det aktuella projektet, det vore en lämplig uppgift för för media att undersöka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källan till "A pro-al Qaeda group responsible for a previous armed assault on the U.S. Consulate in Benghazi is the chief suspect in Tuesday's attack that killed the U.S. ambassador to Libya, sources tracking militant Islamist groups in eastern Libya say" ÄR...

   Varifrån har du kunskapen om att kopten Nakoula Basseley Nakoula som suttit inne "på egen hand kunnat finansiera en fullängdsfilm med professionella skådespelare och dubbning, mm"?

   Radera
 13. A-K

  Munther har nu "uppdaterat" vad han tidigare läst, bl a i Ha'aretz, men han nämner inget om någon kopt eller om andra kristna från Mellanöstern som skulle ha deltagit. I vilket fall som helst, upphovsmännen uppnådde det önskade resultatet.
  E. Lande

  SvaraRadera
 14. Det är ju totalt sjukt att protesterna mot filmen "Innocence of Muslims" skördar just muslimers liv!

  Protesterna orkestreras av Iran samt spring pojken Sayyed Hassan Nasrallah, som varnar “The United States of America is avoiding tackling this provocation under the pretext of freedom of expression. It is necessary that they understand that the if entire film is broadcast worldwide the consequences will be extremely serious” [euronews].

  Nu har press TV "tystats", så propagandan kommer via JamNews -
  http://media.jamnews.ir/Larg1/1391/06/23/IMG18573996.JPG

  SvaraRadera
 15. Vad jag inte begriper i röran är varför en kristen "antimuslimsk" kopt i USA försöker lägga skulden på Israelerna.
  Vad är syftet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är inte "varför en kristen "antimuslimsk" kopt i USA försöker lägga skulden på Israelerna.", frågan är varför Iran lägger skulden på - http://media.jamnews.ir/Larg1/1391/06/23/IMG18573996.JPG

   Syftet ÄR kristall klart!

   (Press TV); The Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Seyyed Ali Khamenei says the US and some European countries must practically prove that they have played no part in the production of the anti-Islam movie, “not just in words.”

   "Fury over the US-made anti-Islam film produced by an Israeli-American has spread across the Muslim world, with protesters marching on the US embassies and torching the US flags.

   The blasphemous film has been made through Jewish donations totaling USD 5 million."

   Radera
 16. 1) Källan är A-K Roths länk till CNN ovan.
  2) Att Nakoula Basseley Nakoula på egen hand finansierat filmen är den officiella versionen som framförs just nu, läs om det här till exempel. Jag tycker det vore intressant att undersöka hans ekonomiska transaktioner för att se om han har mottagit stöd för detta.

  SvaraRadera
 17. Lande, var har Egons bloggvän Munther Isaac uppdaterat det?

  Associated Press, AP är nu i blåsväder för att genast ha gått på skrönan att det skulle ha varit en israelisk filmskapare som med 100 sponsrande amerikanska judar tog fram missfostret till film.

  Det hade varit bättre om media inte gått på första bästa och om folk läser med lite skepticism. Munther Isaac är nu försiktig och pekar inte ut en kopt. Bra. Bättre om han hade varit försiktig tidigare också. Vem vill att kopterna ska drabbas än mer olycka i Egypten? Om den förstå utsagan pakade ut en kristen egyptier, skulle han ha nämnt det? Jag tvivlar.

  SvaraRadera
 18. Lande, jag hittade Munther Isaacs "uppdatering" via Egons länk. Det var ingen "fake pesrson" som gjorde filmen. Så Isaac får väl uppdatera uppdateringen. Så kan det gå.

  SvaraRadera
 19. Bib, du tycker det vore intressant att undersöka hans ekonomiska transaktioner för att se om han har mottagit stöd för detta - för vilka ändamål?

  Med tanke på att Iransk Stiftelse har enligt uppgift sagt att om den brittiska författaren Salman Rushdie tidigare dödats för hädelse, så närvarande anti-islam-film som upprör muslimer aldrig skulle ha gjorts...

  Däremot det vore intressant att undersöka vilket pris skall sättas av samma Iranska Stiftelsen på en kristen "antimuslimsk" kopt huvud?

  Priset på Salman Rushdie ökades till $ 21,720.000!

  SvaraRadera
 20. Johan

  "Att Nakoula Basseley Nakoula på egen hand finansierat filmen är den officiella versionen som framförs just nu..."
  Var står det att han betalat kalaset ur egen ficka?
  Visst, du brinner av otålighet i väntan på bevis på att judar delat financieringen.
  Professionella skådespelare? Var har du fått det ifrån? Läser tvärtom.
  Intressant att du har sympatier för Al Quaida. Då vet vi det. Tänk om du skulle bekymra dig mera för alla oslyldiga människor som fortfarande får sätta livet till tack vare fanatiska islamister.
  E. Lande

  SvaraRadera
 21. Johan

  "Att Nakoula Basseley Nakoula på egen hand finansierat filmen är den officiella versionen som framförs just nu..."
  Var står det att han betalat kalaset ur egen ficka?
  Visst, du brinner av otålighet i väntan på bevis på att judar delat financieringen.
  Professionella skådespelare? Var har du fått det ifrån? Läser tvärtom.
  Intressant att du har sympatier för Al Quaida. Då vet vi det. Tänk om du skulle bekymra dig mera för alla oslyldiga människor som fortfarande får sätta livet till tack vare fanatiska islamister.
  E. Lande

  SvaraRadera
 22. Re Guardian 00:07:

  Varför någon vill lägga skulden på israelerna? En kristen kopt kan väl vara lika irrationell som andra som kastar skuld på israelerna?

  SvaraRadera
 23. Jag förstår att Eva Lande går omkring och önskar att jag skulle ha sagt något om judars skuld eller ha uttalat mig positivt om Al Qaida. Då detta dock bara är hjärnspöken som hon har drabbats av låter jag detta bero.

  Omfattningen på filmarbetet kan den som så önskar läsa på

  http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-crawley-innocence-of-muslims-actor-20120918,0,6570528.story

  och sen göra bedömningen om det troliga i att detta är ett amatörteaterprojekt finansierat av en "kopt" i ekonomiska trubbel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är Bulten i Bo åsikt om "ett amatörteaterprojekt"
   http://media.jamnews.ir/Larg1/1391/06/23/IMG18573996.JPG

   Radera
 24. Johan Byegård

  "...ett amatörteaterprojekt finansierat av en "kopt"
  Nej, inte troligt och Egypten har nu anklagat 7 egyptiska koptiska kristna för att vara inblandade. De kommer osannolikt besöka Egypten i den närmaste framtiden.
  E. Lande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan Byegård har tillit till att Egypten har förmågan att ta itu med de 7 egyptiska koptiska kristna för att vara inblandade i "...ett amatörteaterprojekt finansierat av en "kopt"....
   http://youtu.be/J_3ATuhClrE

   Radera
 25. Nej, det är väl snarare Jerrys bild eftersom det var han som länkade till den.

  SvaraRadera
 26. Idag har jag varit till mostar i Bosnien-hercgoviena där den gamla berömda bron finns. Den sprängdes av kroater under kriget. Bron förenade kristna och muslimer. Nu är den återuppbyggd, det är så vi skall leva kristna och muslimer olika tro men med respekt för varandras tro inte Förnedra varandra.

  SvaraRadera
 27. Egon, du gömmer att världen består inte ENBART av kristna.

  Bergspredikan som Jesus enligt Matteusevangeliet höll på ett berg i Galileen, är orealistiskt i den moderna upplysta samhället som vi lever i.

  Idag uppffatas Jesus predikan att vända andra kinden till (Matt. 5:39), som en svaghet!

  Om ".. vi skall leva kristna och muslimer olika tro men med respekt för varandras tro inte Förnedra varandra.", värför händer förnedringen ändå?

  Vi lever inte längre i Jesus epoken, vi lever i överlevnads epoken - år 2012 efter hans tid.

  Vi lever i religionskrigets epoken.

  Bosnien-hercgoviena är frukterna av den muslimiska erövringen på den europeiska kontinenten.

  SvaraRadera
 28. Jerry §1. –Håll dej till ämnet!
  Din kommentar ang Västtbankens bosättningar godtages ej

  SvaraRadera