1 december 2012

Företagande under ockupation

FN röstade på torsdagskvällen ja till att ge palestinierna status som observatörsnation. Beslutet fattades med röstsiffrorna 138-9 varav både Israel och USA röstade nej.

Nu är vi tillbaka till ”Business as usual” Israel annonserade igår att man avser att bygga nya bosättningar (3 000 bostäder i östra Jerusalem och på Västbanken) på ockuperad mark efter det att Palestina givits observatörsstatus i FN. Som vanligt kritiserade USA deras agerande! pinsamt.  Läs mer i SvD

Citat"Enligt tidningen Haaretz källor kommer byggen att ske i det känsliga område som kallas E1 och ligger mellan Jerusalem och Västbankens största bosättning Maale Adumim. Om det visar sig vara riktigt kan dessa nybyggen effektivt dela det palestinska territoriet i två delar och göra det svårare för en framtida palestinsk regering att kontrollera sitt område." Ur SR-Ekot
 
Jag vill lyfta fram vad mer som sker på Västbanken,  som sällan eller aldrig får några stora rubriker i pressen, men som visar hur Israel medvetet motverkar en fred och försoning även på andra områden än bosättningsbyggande.

 Min gode vän sen ”Kom och Se”-resan, Kenneth Kimming är nu ute som ekumeniskt följeslagare. Här berättar han om Sam Bahour och de svårigheter han upplever som en palestinsk företagare på Västbanken. Han är affärsman inom telekom och byggentreprenör, född i Ohio, USA, av palestinska föräldrar.

Citat” Amerikanska judar eller judar från alla andra länder i världen kan flytta till Israel och automatiskt få medborgarskap. Tusentals amerikanska judar flyttar in eller lämnar frivilligt Israel för att leva sina liv i illegala israeliska bosättningar mitt på Västbanken. Men palestinier, vars familjer levt här i århundraden har inte samma rättigheter. - Jag behöver ett tillstånd från Israel för att leva med min palestinska familj i min farfars hus på Västbanken. Jag behöver söka tillstånd för att resa, jag behöver en skriftlig inbjudan för att göra affärsbesök och jag behöver ett särskilt affärskort, som varar tre månader, för att genomföra mina affärer. 

Numera presenterar Sam sig som en "god palestinier"  Med det menar han "en tålmodig person som upplever sin energi ebba ut". Han väntade tills han fått sitt palestinska ID. När han fick det fick han samtidigt veta att han inte kan läsa vidare vid Tel Avivs universitet och inte längre köra sin israelisk registrerade bil, vilket innebar att han förlorade sina kunder i västra Jerusalem.

- Det sker inget för att inspirera till utveckling, 85 % av marknaden för telekommunikation går fortfarande genom Israel. Förändring kan bara ske genom att omvärlden reagerar, avslutade Sam sin berättelse.

Han ställdes inför valet att återvända till USA med sin familj men utan sin affärsverksamhet eller att utan sin familj fortsätta sina affärer - eller att fortsätta vänta "illegalt" på det palestinska ID han sökte när han flyttade till Västbanken. Läs hela artikeln här:   Företag med förhinder -Kenneth Kimming 

 

6 jan 2012 On an Interfaith Peace Builders Delegation in November 2011, the group met with Palestinian-American Sam Bahour in Ramallah

Tidigare: IT-ingenjörer på Västbanken

Läs även andra bloggares åsikter om
Aftonbladet
GP
Skanskan
Dagen
Vårt Land 

3 kommentarer:

  1. Det är bra att veta att inga resolution i Generalförsamlingen är legalt bindande, enbart rekommendationer som väl uttrycker de samlade staternas åsikter, få stater som är demokratiska, de flesta explicit antisionistiska liksom Sverige.

    SvaraRadera
  2. Förstår jag rätt, vill Israelhögern ha det till att det skulle ha varit ett "antismeitiskt" beslut att ge Palestina status av observatörsstat i FN

    SvaraRadera
  3. Larvigt Ralph Haglund.
    Det är inte "få" stater som är demokratier i FN.


    De flesta sätter nog inte likamedtecken mellan odemokratisk och antisionisktisk.

    Däremot så uttrycks det bekymmer över att sionismen i sina många uttryck går stick i stäv med vad vi i norre Europa definierar som demokratiska värderingar.

    SvaraRadera