9 december 2012

Gaza efter kriget

Citat”Om Gaza-kriget, som alla vann. Hamas, Netanyahu och de arabiska grannarna har stärkt sina positioner. Men hur gick det för freden? Följ med till Gaza, och hör ansjovisfiskare, jordbrukare och barnfamiljer om livet i ett land där kriget blivit vardag. Hör också röster från Jerusalem, Doha och Washington om den nya ordningen i Mellanöstern – en ordning där en långsiktig fred är mer avlägsen än någonsin. SR-Konflikt-Det lilla kriget som alla vann

Programmet är verkligen värt att lyssna till. Vi som tidigare argumenterade för att Israels blockad av Gaza verkningslös och bara stärkte Hamas fick rätt. Argumentet att det hindrar införsel av tunga vapen smulades sönder när det visade sig att Hamas hade låndistansraketer som nådde så långt som till Jerusalem och Tel Aviv. Blockaden bara stärkte Hamas makt. Jag hoppas att nu vapenvilan gör att människorna i Gaza kan börja leva ett normalt liv där de kan försörja sig själva det är de värda.


 2 dec 2012 Some farmers are back working on their land along the border with Israel for the first time in years.

Mot tidigare: 13 jul 2010 Gaza farmers risk being shot 

 

25 nov 2012 For the first time since the ceasefire, fishermen from the Gaza Strip are allowed to go twice as far out to sea.
Mot tidigare: Gazas fiskare

Om någon av läsarna tror att jag har sympatier för Hamas läs detta: Hamas i Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
GP
Skanskan
Dagen -Ledarblogg 

1 kommentar:

  1. Resultatet sätter ju återigen fokus på det märkliga beroendeförhållandet mellan palestinas och israels högerextremister.

    SvaraRadera