19 december 2012

Israelhat?

Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige skriver en debattartikel i den kristna tidningen Dagen

Citat” Under min tid i Sverige som ambassadör har jag med förvåning noterat hur ofta det i Mella-nösterndebatten förekommer dunkla referenser och hänvisningar till Andra världskriget och till judiskt lidande under Förintelsen, som ett sätt att försöka kasta en skugga över Israel som aktör i dagens Mella-nöstern. Detta trots att inget som helst rimligt samband kan sägas existera mellan dåvarande förhållan-den och dagens konflikt i Mellanöstern. En konflikt där för övrigt ofta den dagliga och skoningslösa terrorn mot Israels civila förbigås med bekväm tystnad.” Stoppa demoniseringen av judar -Dagen

Nej herr ambassadör jag känner inte igen mej i din beskrivning. Vi som ställer krav på att Israel skall följa folkrätten, lämna ockuperade områden mm. är inte Israelhatare och vill absolut inte demonisera judar. Vi skiljer på Israel och judendomen. Vi arbetar ju för en 2-statslösning och en rättvisfred både för israeler och palestinier.

Däremot dina sk. Israelvänner använder ofta ”Antisemitstämpeln” i sin kritik av oss här ett exempel:

Citat” Ship to Gaza-provokationen fungerar inte längre. Vad det egentligen handlar om vågar jag knappt gissa högt. Men jag tror att det måste sägas. Det rör sig om ett smygande men medvetet judeförakt och ett allmänt israelhat.” ur Felicia Svaeren

Och så här skriver journalisten Göran Rosenberg citat ” Än en gång leker därmed Israel med elden. Än en gång har skiljelinjen mellan antisemitism och Israelkritik suddats ut för kortsiktiga politiska syften. Än en gång har minnet av Auschwitz missbrukats och förringats.” ur Israels mjuka makt-DN

Och Jonas Sjöstedt citat” Ibland blandas judendomen som tro och kultur samman med den politiska kritiken av Israel och Israels övergrepp karaktäriseras som något judiskt. Det är en sammanblandning som inte får ske. När det sker riskerar antisemitismen att legitimeras. Vi som är kritiska till statens Israels politik mot palestinierna har ett särskilt ansvar i denna debatt. Jag kan inte acceptera att kritik mot Israels politik används för att legitimera hat mot judar så som ibland sker i debattens undervegetation."  Ur Antisemitism måste bekämpas


Jag säger inte att Israel är ensam ansvarig till läget med en avstannad fredsprocess, men ni är ansvariga för en hel del.
 Läs tidigare ” Nu straffar Israel palestinierna på Västbanken för uppgraderingen av FN-statusen. Jag har skrivet detta förut: " Det är inte värdigt en demokrati att bete sig så ! " ur Israelräd mot palestinska föreningar

Och om påståendet citat” Med tanke på att en femtedel av Israels befolkning är arabisk med fulla med-borgerliga rättigheter, arabiska officiellt språk, arabiska partier – inte sällan mycket kritiska mot Israel – fullt representerade i landets parlament Knesset och de israeliska arabiska kvinnorna de kanske högst utbildade samt mest emanciperade och framgångsrika i Mellanöstern”

Läs: Det finns mer än 30 lagar som diskriminerar palestinska medborgare i Israel, direkt eller indirekt, baserat enbart på deras etnicitet, vilket gör dem andra eller tredje klassens medborgare i sitt eget hem-land. Läs mer här The Palestinian Arab Minority in Israel 

Läs: "Israels valmyndighet har förbjudit den arabiska politikern Hanin Zuabi att ställa upp i parlamentsvalet om en månad. Hon påstås ha ”förnekat Israels existens som judisk stat” samt stött ”en fiendestat eller terroristorganisation”. ur  SvD

Läs även : Missbruka inte förintelsen

Läs även andra bloggares åsikter om

SvD-Klart för 2 600 nya bosättarbostäder

Dagen-2 

61 kommentarer:

 1. Egon: Ambassadär Bachman har helt rätt i att det ofta(!) förekommer precis det han säger ofta(!) förekommer. Om du inte tycker att du har gjort det han talar om behöver du väl inte ta åt dig? Har han anklagat dig direkt?

  För övrigt kan sägas att han också har rätt i att den dagliga och skoningslösa terrorn ofta(!) förbigås med tystnad.

  Men när t.ex. Annika Borg protesterar mot detta får hon mothugg av en Kjell Jonasson och du går i polemik mot A.B. och med K.J., som i sin tur i sin artikel tycker att de flesta israeler lever "någorlunda tryggt". Relativ tystnad som försvaras. Ska man skratta eller gråta? Jag gör faktiskt bådadera.

  SvaraRadera
 2. Gina Dirawi postade ett blogginlägg där hon rekommenderade en bok skriven av den ökände antisemiten Lars Wilhelmsson (har judisk släktbakgrund...).

  Israeliska ambassaden i Dublin bidragit med anmärkningar om Jesus på ambassadens Facebook sida; http://english.pnn.ps/index.php/international/3407-israeli-embassy-in-dublin-offends-jesus-christ-on-its-facebook-page.

  "svart på vitt" (ordet09.wordpress.com) klagat att "för Gina gäller tydligen helt andra regler, trots att hon varit i blåsväder flera gånger tidigare! Ännu en gång hanterar SR Ginas rasistiska uppviglingar med en kompakt tystnad."

  Snacka om att missbruka kritik mot Israel eller Ginas rasistiska uppviglingar...

  SvaraRadera
 3. Javisst "Gina Dirawi postade ett blogginlägg där hon rekommenderade en bok skriven av den ökände antisemiten Lars Wilhelmsson " Nu tar hon avstånd för sitt handlande Jag hade ingen aning om vem den här Lasse var. Jag såg bara att det handlade om Israel-Palestinakonflikten. Jag läste knappt nio sidor innan jag lade ner den. Jag har fortfarande inte koll på vem han är, vad han gör eller vad han står för.”SVT
  Skall hon nu för alltid stämplas som antisemit liksom Bildas utställning om det "håliga landet"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Egon

  "Vi skiljer på Israel och judendomen"

  Men det gor inte vi "sk israelvanner". Varfor "sk"?? Vad uttrycker det?
  Visst later det mera PK att "bara kritisera Israel", inte judarna.
  Ser du nagon antisemitism over huvudtaget sa skriv garna ett inlagg darom.
  Som Jerry skriver, det ar inte forsta gangen Gina Dirawi gor bort sig. Ska detta bara accepteras eller ignoreras?

  SvaraRadera
 5. Träffade Ambassadören häromdagen, synd att jag inte sett artikeln då. Men de har ju ett totalt felfokus. Jag tror att det finns de som kritiserar Israel för man hatar judar, men i västvärlden är det individer helt utan inflytande.
  Om han var bekymrad över synen på Israel kunde de omedelbart stoppa utbyggnaden av bosättningar, införa samma lagar för israeler och palestinier, respektera palestinier privata äganderätt, och sluta bryta mot folkrätten, och naturligtvis jobba seriöst för en rättvis fred.
  Det skulle påverka bilden av Israel bland den breda allmänheten och bland beslutsfattare.

  SvaraRadera
 6. Offerkofta på - generande usel artikel.

  Om Bachman representerar den diplomatiska och intellektuella eliten i Israel, så är staten verkligen illa ute.

  SvaraRadera
 7. Jerry Din kommentar om " Utvisning av en israelisk pojke till Polen" har ingen relevans i denna artkel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Joakim, tråkigt och förvånande att behöva läsa samma resonemang från dig som från extremister. Om bara Israel si eller om bara Israel så...
  Om bara judarna si eller judarna så... Om bara muslimerna si eller muslimerna så...

  Så Bachman har fel? Han har inte ens delvis rätt i det lilla stycke Egon citerad i början enligt er åsikt?

  Du och Egon säger alltså att ambassadören har fel när han talar om hur det ofta kastats dunkla referenser till WWII och judiskt lidande under Förintelsen i israelkritiken och hur hemskt många upplever detta.

  Sedan år 2000 har jag läst dessa sorts åsikter, ett otyg i min mening, komma från de mest förvånansvärda håll, från en skribentväns kolumn i dagstidningen här, en jag vet inte hatar judar. Aningslöst men skadligt. Det bidrar!

  Mitt under de värsta självmordsbombningarna och ett lands desperation kom försåtliga meningar jag inte kan se som annat än antisemitiska yttringar. EU håller med. Exempel på det som kom i olika varianter: "Hur kan dom behandla palestinierna på samma(!) sätt som de själva behandlades under Förintelsen, "de", i betydelsen judar alltså, för inte talar de om israelerna.

  Vän av sanning och hederlighet hoppar därmed till i chock och blir heligt förbannad. För inte har det ens antytts till någon industriell utrotning av något folk från Israels sida. "Snart byggs väl gaskamrar i lägren också.
  Har de redan glömt...?, skrev en församlingpräst i H-sands stift i sin blogg och det var en präst som arbetat med internationella projekt.

  Det är detta sorts beteende Bachman talar om. Strut-seende (se genom en strut eller bete sig som en struts, vilket som) märker det inte ens och vid diskussion flyter det helt ovan deras huvven. Det blir tystnad.

  Och därmed kan man dra slutsatsen att det som upplevs som extremt otrevligt och skadligt av många inte spelar någon roll.

  Guardian kan gärna sluta dra den om offerkoftan. Vill ni andra acceptera det, go right ahead. Ni accepterar ju mycket annat otrevligt.

  SvaraRadera
 9. A-K, iblan undrar jag om du läser vad man skriver eller bara hugger direkt ändå ?

  SvaraRadera
 10. Bara hugger! Det vi ser här är vad som brukar kallas "parasitbloggning" utnyttja kommentarsfältet i någon annans blogg för att driva den blogg man själv inte vågar driva.

  SvaraRadera
 11. Joakim, jag läser vad du skriver. Och jag tar in att i din syn är det bara personer utan inflytande som gör det Bachman beskriver, i Egons citat överst, "...Under min tid som ambassadör..."

  Jag håller inte med. Om du ser det som att hugga, so be it. Ibland måste man fräsa ifrån. Ambassadören noterade företeelser. Du säger att han har fel fokus. Varför ska han inte reagera mot otrevliga företeelser?

  SvaraRadera
 12. Johan

  "Det vi ser här är vad som brukar kallas "parasitbloggning" utnyttja kommentarsfältet i någon annans blogg för att driva den blogg man själv inte vågar driva."

  Trakigt for dig att du ser dig i sa daligt ljus. Men jag far tyvarr erkanna jag haller med dig har:-)


  SvaraRadera
 13. Till Jerry "Utvisning av en israelisk pojke till Polen"
  Jag kunde inte se någon länk till artikel om det nämnda fallet,därför blir det svårt att avgöra om detta har relevans för denna artikel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kommer det; -
   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4319323,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4321833,00.html

   Radera
 14. Alltså A-K, nu är det lite svårt hänga med i dina svängar..
  Först skriver du "...Så Bachman har fel? Han har inte ens delvis rätt....." ?
  Sen inser du tydligen själv i nästa inlägg att du ställt en irrelevant fråga när du tydligen läste noggrannare.

  Det blir lite jobbigt när du hugger på vad du trodde du läste, eller förutsatte du läste etc...

  Vi är tydligen oense om ambassadören fokuserar på den viktigaste frågan. För mig får han givetvis också skiva artiklar hur djurhållningen i Israel påverkar attityderna bland husmödrar på landet etc...etc..

  Men de som ogillar Israel för att landet bebos av 80% judar är helt irrelevanta som en politisk kraft (möjligtvis inte som våldverkare vilket jag själv lärde i somras), men utrikespolitiskt är de en nullitet.

  Sen gör han en märklig slutsats om apartheid, på samma sätt vet jag knappast nån som anklagar Israel proper för att vara en apartheidstat, däremot slirar han precis som Goldstone på frågan alla diskuterar, nämligen OPT.
  Om man nu tar upp frågan, varför undvika det alla diskuterar ??
  Varför inte bemöta och jämföra ICSPCApartheid,Art II, a-3,c,d,e


  SvaraRadera
 15. Joakim, ambassadören, du eller jag fokuserar på vilka frågor vi vill, en åt gången, eller alla samtidigt. Det ena negligerar inte det andra. Du vill att ambassadören går i detalj om apartheidanklagelsen? Be honom om ett personligt möte!

  ATT ambassadören har noterat företeelser i Sverige många andra också har noterat borde inte ställa till med så mycket förnekande, eller?

  Jag tog fasta på vad jag själv sett yttringar på, från skribenter, partiledare, adel, präster, borgare och bönder. Och du tog fasta på en annan vinkel.

  Om man är hellbent att jämställa Israel med Sydafrikas apartheid kan man ju göra det, om man tror att ett falskspel som detta (citera nu inte Tutu som inte heller är allvetande) gör annat än att ytterligare förödmjuka och isolera ett folk och et land.

  Hade judar kunnat leva i Hebron oantastade, hade de kunnat besöka sina heliga platser i Hebron utan att riskera livet...hade det inte gått så snett. Först massakrar på 20-talet efter uppvigling mot judar. Sedan total etnisk rensning 1948. Otaliga dödliga attacker mot judiska familjer har följt sedan judar kunde leva i Hebron igen.

  När s-ledaren nyligen kallade situationen i Hebron djävulsk och sjöng med i apartheidanklagelsen undrar jag vad han hade att säga om attentaten och morden som ledde till detta vid judarnas andra viktigaste plats i världen. Han talar om förnedringen, som om ett av folken är de enda förnedrade.

  Vad har han och ni som är med i samma kör att säga om restriktionerna mot judebesök och tom judeförbud vid judiska historiska platser? Vad har ni att säga om förnedringen mot israeler och judar när själva PM hyllar deras mördare? Ingenting. NADA. Räknas inte som viktigt nog, en bagatell och gnäll.

  Om förhållanden i Hebron och vägen dit finns en annan opinion här:
  http://blogs.jpost.com/content/apartheid-hebron

  De judiska gäng som attackerar oskyldiga araber måste stoppas. Det ska inte tolereras! Men det finns annat som måste stoppas också eller åtminstone inte sopas under mattan.

  SvaraRadera
 16. A-K, nu tror jag du hamnade i ett sammanhang jag undrar om du verkligen ville vara i.
  Jag är rätt ofta i Hebron och behöver knappast några lektioner, men ksn gärna ge dig en visning.
  Vet du vem David Wilder är ?? Vet du hur man set på honom i mainstream Israel? Hur arga israelisla diplomater blir om utländska politiker träffar honom, hur tror du ambassadör Bachman skulle reagera om du använder Wilder för att försvara hans artikel. Har träffat Wilder några gånger och även varit hemma hos honom, mannen är fashist och spritt springande galen.
  Men det är ju intressant du vill lyfta hans perspektiv, men hur tänker du ??
  När jag för några år sen lät några svenska politiker lyssna på honom sade Israeliska Ud att jag medvetet försökt demonisera Israel genom att ta dem till Wilder.
  Vad vill du uppnå, eller gillade du hans vinkel ?

  SvaraRadera
 17. A-K, som du uppenbarligen noterade hade jag inte heller nån ambition att hindra Bachman tala om vad han vill. Däremot har jag en annan bedömning om det var rätt prioritering han gjorde.
  Dessutom är det väl helt OK att känna viss förvirring i Apartheid frågan eftersom IB faktiskt lägger sitt krut på att besvara vad ingen i Sverige frågar om. Däremot har jag deltagit på så många möten mellan Israeliska och Europeiska toppar att jag vet Israel aldrig lyckas motivera att det finns annorlunda och bättre lagar för israeler än för palestinier i OPT.
  Varför får man inte citera Tutu, var han inte en ledare i kampen mot apartheid? Är han inte lika viktig idag när han vågar utmana ANC's korrumperade ledare, Kan han inte avgöra vad som är apartheid? Eller är det som vanligt så att allt avgörs av om man stöder eller inte stöder ockupationen?
  Fast du behöver inte oroa dig för Tutu, som du kanske vet är Sydafrika nu med i EAPPI programmet och har i flera år skickat kristna följeslagare till västbanken, varav många pensionerade präster, journalister, jurister etc. Som tidigare stått på barrikaderna mot apartheid. Även de är ofta mycket tydliga med vad de ser och inte rädda att tala om apartheid när de återvänder. Varför heli enkelt inte införa samma atrafflagar och skydd för privat ägande om man vill slippa apartheid liknelser ??

  SvaraRadera
 18. Hej, Joakim,

  Jag frågade vad du tyckte om artikeln, en OP-Ed-piece i Jerusalem Post, vars författare jag aldrig hört talas om. Nu vet jag. :)

  (Geert Wilders är det enda som poppar upp när jag nu googlar Wilder och fascist)

  Att från min fråga om vad du tycker om en artikel gå till att jag promotar Wilders hela vinkel, den du säger - utan andra belägg än att du fann honom spritt språngande galen och fashist - är att hoppa till slutsatser. För så skriver du inte i andra sammanhang, t.ex. när vi diskuterade Dugard, antisemitism och Durban. Det enda jag ville föra fram var Hebron som viktig judisk historisk plats och det orätt som begåtts mot judarna i Hebron.

  Du går säkert med på att det finns skäl att dra fram vikten av Hebron, problem med säkerheten för judiska besökare, att hela VB inklusive Hebron gjordes judefritt under Jordaniens ockupation, massakrarna på 20-talet...

  Desmund Tutu får tycka precis vad han vill. Israel driver ändå inte apartheid som i Sydafrika. Jag är less på att hans ord används enbart mot Israel. Går det an att l¨ånka till Ynet News utan att anklagas för att promota x,y, eller z?

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4107913,00.html

  Peace Man!

  SvaraRadera
 19. A-K, du sa tidigare att du läser vad jag skriver, innan du reagerar. Hur kunde du isåfall missa att jag INTE förutsatte du stödde Wilder, snarast utgick jag från att du inte visste vem han var. Det gjorde jag utifrån det jag vet om dig och därav min förvåning. Som jag tidigare sagt så verkar vi vara överens om väldigt mycket utom synen på Israels politik i OPT.
  Just därför borde det väl vara OK att fråga hur du tänkte. Självklart har judarna en historia i Hebron, de har utsatts för övergrepp, politiken under Jordanien var vidrig (precis som det är vidrigt hur Israel idag hindrar kristna och muslimer att bsöka sina heliga platser). So jag sa brukar jag guida grupper i Hebron och kan berätta mycket om detta.
  MEN, om du läste en text av Wilder så borde han ju knappast undvikit att komma in på sina favoritämnen med etnisk äganderätt före normal privatjuridisk äganderätt osv. sambandet mellan skolbarnen i Hebron och Irans kärnvapenhot etc...började inte varningsklockorna ringa ??

  Sen skickar du en text om Tutu. Låt mig bara påpeka en princip. Som jag sagt tidigare tycker inte jag man annat än i undantagsfall skall använda kommentarsfälten p åbloggar att pressa in länkar som andra förväntas läsa, det är därför man isåfall har egna bloggar. Det blir ju nästan som du förväntar dig jag skall ta debatt med med författaren i Ynet, eller recensera artiklarna du skickar. förklara själv istället. Men OK, för en gångs skull, jag ögnade artikeln och det var bland det mest förvirrade jag sett och dessutom pepprat med sakfel. Tycker du själv en text som denna är relevant och användbar ? Eller var det återigen att du missade/översåg felen för att budskapet passade ?

  SvaraRadera
 20. A-K Roth

  Desmund Tutu har helt visst ett stort problem med Israel och judar. Att han fick nobelpris bekraftar annu en gang att fredsprisen blivit politiserade och snarare ett daligt skamt.
  Han kan sola sig i glansen och mangas beundran men hans morka sida ar skrammande.
  http://www.gatestoneinstitute.org/1742/bishop-tutu-is-no-saint-when-it-comes-to-jews

  SvaraRadera
 21. Joakim, då håller vi med om att det var vidrigt med Jordaniens etniska rensning och förstörelsen. Måste det per definition omdelbart jämföras med andra situationer för att gälla? Och ja, du både visade att du inte trodde att jag stödde Wilder och att jag ville lyfta "hans" perspektiv.

  Han är inte den ende som beklagar det som drabbade judarna under förra århundradet i dessa delar av palestinska mandatet. Det är inte det som definierar en som fascist. Men - han beskriver den arabiska befolkningen som "enemy population", extremistiskt i min syn. Om varningsklockorna ringer lika högt som vid Arafats faktiska våldsbrott och ambiguösa lögnaktigheter, det vette fåglarna. Men jag har bara läst en artikel av Wilder medan jag minns alla Arafats företaganden. Och han, sirru, klarar sig skottfri, eller hur?

  I artikeln fann jag ingenting om etnisk äganderätt eller nåt om samband mellan Hebrons skolbarn och Irans kärnvapenhot, om jag inte missade en del. Visst, han påstår att judar har tillgång till 3% och araber 97% av Hebron och att det byggs på alla håll, att judar hindras besöka sina heliga platser eller får restriktioner.

  Kristna hindras här, judar hindras där, muslimer hindras där, bahai här och där men bara en statsmakt eller styre klandras i ett visst sällskap.

  Joakim, om det är så att apartheidanklagelsen växer tack vare kristnas hjälp och stöd kan jag bara bara beklaga att det fionns så elaka kristna. Men fira och hurra för all del. Inte blir det mer rättfärdigt för det. Kritisera hellre ageranden rakt och utan propagandaord.

  SvaraRadera
 22. Vill börja med att önska alla en god fortsättning…

  Sen går jag in i debatten som vanligt, när du AK talar om etnisk rensning 1948 i Hebron, vad syftar du på då? Blir alltid lite konstigt när Hebron dras in i debatten, de flesta Israel vänner brukar inte vara så måna om att dra upp staden som exempel då den liksom talar för sig självt. Jag har ju själv lyckats utnämna mig till Hebron expert, då jag tycker mig besitta vissa kunskaper om staden och dess unika historia.

  Jag har sagt detta förr AK, men det blir lite konstigt då du använder Hebron som slagträ, ” De judiska gäng som attackerar oskyldiga araber måste stoppas. Det ska inte tolereras! ”. Håller helt med dig men samtidigt använder du Wilder som källa utan att veta vem denne är, han är en av de mest skrämmande personer jag har träffat. Vem tror du det är som eldar upp dessa ”judiska gäng”? Wilder är ett praktäckel, en ganska vidrig människa tyvärr, och en av de sämsta att citera i frågan. Men visst ser han mysig ut, men tyvärr enbart hat som kommer ut ur den munnen.

  SvaraRadera
 23. God fortsättning Marcus och alla även från mig.

  Marcus, är det tabu att dra upp något som så har påverkat situationen från judiskt perspektiv i denna region? Ska vi sopa det under mattan som annat i denna eviga diskussion?

  Joakim bedömde att jag inte kände till David Wilder och han har rätt. Om han är en som eldar upp lättpåverkade ynglingar att trakassera muslimska skolbarn är han inte värd att skriva i Jerusalem Post.

  Och - kan inte annat än lägga till: "praktäckel" finner man bland dem som eldar upp andra lättpåverkade att ge sina liv i "väpnad kamp". De gör det genom att hedra attentatsmän och - kvinnor, uppkalla torg och sportevanemang efter massmördare. Du finner dem i PMs ledning.


  SvaraRadera
 24. Praktäckel finner man i alla läger, i vissa städer är de procentuellt fler än i andra. Men du brukar ju ha koll på vad du länkar så det förvånade mig lite att du utan reflektion länkar till Wilder, du liksom mig granskar väl dina källor. Jag skulle ju aldrig lägga upp en länk med tex Ahmed Rami för att visa en baksida av sionism el dylikt. Vissa typer tar man inte ens i, Wilder är en sådan, tyvärr inte så unik för Hebrons bosättare. Du finner även moderata fredsälskande ledare inom PMs ledning, det gör du tyvärr inte i Hebron.

  SvaraRadera
 25. A-K, det var en av de konstigaste slutsatser jag sett nån göra ".. om det är så att apartheidanklagelsen växer tack vare kristnas hjälp och stöd kan jag bara bara beklaga att det fionns så elaka kristna....".
  Menar du verkligen att det är elakt att vittna om det man ser ?
  Var vittnena på sandy hooks elaka för de berättade en hemsk historia ?
  Är det den som utför en elak gärning, ller den som vittar om vad man sett som är den elaka ? Eller är det elakt att låta kristna sydafrikaner besöka kristna palestininer ?
  Att flera av dessa varit äldre som stått i frontlinjen i kampen mot apartheid i Sydafrika, gjorde det dem till elaka ?
  Gör deras erfarenheter dem sämre eller bättre på att bedöma apartheid ?

  Hade du personligen föredragit att sydafrikanerna hållit tyst med vad de sett och upplevt ?

  A-K, jag fattar inte. Är inte problemet att Israel har olika lagliga rättigheter för olika etniciteter, och inte att nån som får uppleva detta kallar det systemet för apartheid, speciellt om personen i fråga råkar vara expert på apartheid ???

  SvaraRadera
 26. Kanske följande artikeln öppnar era ögon och ge lite julefrid - "Media telling people that only religious fanatics believe West Bank is part of Israel" - http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4324322,00.html

  Dessutom - http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4325036,00.html

  Om du inte tittar på "Ett barns hjärta", har du bevisat att du uppenbarligen hatar araber, kurder, israeler, ...
  http://www.svtplay.se/video/603890/ett-barns-hjarta/?tab=undefined&sida=1

  SvaraRadera
 27. Stoppa pressarna, A K Roth har gjort bort sig igen…var det för 975 gången, eller 1134:e jag har tappat räkningen sedan länge.

  Det som jag inte köper är när man sitter och ljuger seriösa debattörer rätt i ansiktet och försöker dribbla bort fadäsen, nämligen att det skulle ha varit stört omöjligt för Roth att ta reda på vem denne Wilder var, och vad han står för.

  Det krävs 1 sökning på wikipedia, alternativt googlar men ”Wilder” ”Hebron” så får man upp tusentals sidor som handlar om rätt person.

  Men Roth påstår att hon valde att köra på Wilder + fascist, men inte Hebron…

  Mera anmärkningsvärt är att Roth tydligen googlat den ”okände” Wilder under begreppet ”fascist”, efter ha läst en artikelav honom…
  Att nått inte stämmer i bortförklaringarna är uppenbart!

  Ytterligare iögonfallande var att Wilders artikel ändå i slutändan rekommenderades…

  Att virrpannan Roth släpar in Hebron, samt Wilder i en diskussion som inte handlar om ämnet är bara så irriterande, då varenda tråd spårat ut i sedvanligt ostrukturerat gnäll över att världen inte ser ut som Roth fantiserar borta i Indiana.

  SvaraRadera
 28. Men snälla Jerry, nu blev det väl härdsmälta ? Detta är kommentarer till en blogg och ingen egen blogg,vem anser du har tid kolla ziljoner länkar från en anonym signatur? Dessutom med nån slags hotande underton...... Om du inte tittar på "Ett barns hjärta", har du bevisat att du uppenbarligen hatar araber, kurder, israeler, ...... Shuhada Jerry, haram !
  Om du inte tittar på Katitzi filmerna nu hatar du romer, om du inte genast sätter dig framför DVD, och tittar på rötter stöder du slaveriet, åk genast och hyr shindlers list om du inte hatar judar, Om du inte tittar på "the promise", har du bevisat att du uppenbarligen hatar araber, kurder, israeler, ...

  SvaraRadera
 29. Wilder är verkligen ett speciellt fenomen för den som upplevt mannen i fråga. Samtidigt är det intressant med Israels kluvna hållning.
  Om jag hade gjort samma tabbe (jag utgår från det, men lite förundrad) och råkat citera honom hade israeliska diplomater anklagat Diakonia för en anti-israelisk kupp,vi får fortfarande Wilder besöket för flera år sen emot oss.
  Samtidigt som man inte vill låtsas om människan så får han massor med stöd, politiskt, säkerhetsmässigt och ekonomiskt.
  Kan verkligen Israel hävda att Wilder inte har med Israel att göra ? hör man inte israelisk policy När han talar ?

  SvaraRadera
 30. Åååh vad jobbigt det är att skiva på telefon. Om jag gjort samma "tabbe" som A-K menade jag förstås i förra postningen......

  SvaraRadera
 31. Jerry, dina kommentarer börjar nu att "spåra ur" din senaste godkänner jag inte vill du ha något sagt till Joakim W maila honom istället.

  SvaraRadera
 32. Egon, min kommentarer börjar inte att "spåra ur", enbart berör tabu belagda ting.
  Som till exempel SVT2 dokumentär.
  ”Ett barns hjärta” är just det du kämpar för – rättvisan och respekt för ALLA, eller?

  Om det är någon som spårar ur då är det Joakim med din välsignelse.
  Egon, vad har ”Schindlers list” att göra med Nima’s dokumentär på SVT2?

  Att min senaste kommentar inte är godkänt av dig har jag redan uppfattat i FÖRVÄG.

  För mig är Joakim W en NIEMAND, så jag behöver inte skriva e-post till honom.

  Dessvärre du godkänner honom på grund hans meriter som Kristna Fredsrörelsen, Diakonia mm.

  A K Roth eller Eva Lande är utmärkta slagpåse, av en klar grund.

  Mig kan Joakim inte lägga i samma bunt som Eva Lande eller A-K Roth.

  Joakim må spekulera, men jag tror inte att han någonsin likas känna till vilken kyrka/församling han kan knyta mig till - aldrig.

  Nima (http://nordicdervish.wordpress.com) är en individ som jag hyser aktning för på grund av vad han står för, Joakim klarar inte ens se SVT2 dokumentären som är ett verk av bland annat NIMA!

  Jag hoppas att du tål mina ord och inte uppfattar mig som HARAM.

  Hoppas att andra gäster i DIN blogg kan ta del av denna kommentar.

  SvaraRadera
 33. Jag präglades av kunskapen av att Jesus (Jeshua hanozri) var en jude från Nazaret, men här hör jag annat - http://youtu.be/Q3NOJgpizsM

  SvaraRadera
 34. Du Jerry du har redan fått lägga ut länken till "Ett barns hjärta" jag har sett filmen på Svt och tyckte den var bra, ett exempel på människokärlek över etniska gränser precis som det skall vara.

  SvaraRadera
 35. Det värmer om hjärtat att läsa att du har sett filmen på SVT och tyckte att den var bra.

  Det är just det som saknas i världen, människokärlek över etniska gränser!

  SvaraRadera
 36. Egon

  Har kommer Guardian igen med oforskamdheter (artigheten kvaver honom inte:-) utan att du reagerar. Kanske laser du inte ens hans "kommentarer" eftersom du godkanner dem automatiskt da han babblar i ditt tycke? Att han skulle frukta for sitt liv med sant dravel gar jag inte pa. Ingen kommentarsregel mot att skvatta sand?

  SvaraRadera
 37. Men snälla Jerry. Som jag sagt tidigare hade jag ingen kritik mot innehållet i dina länkar.
  Däremot måste man kunna diskutera principen om att peppra länkar i sina inlägg och förvänta sig folk har tid, möjlighet, intresse att läsa, oavsett om det är bra eller dåligt.
  Eller som du nu gjorde, ställa villkor.."den som inte läser är..." etc..
  Nima´s film är värmande, men med en så löjlig argumentation så förlorar man all lust att säga om man sett den eller inte (och ja, jag har dessutom varit på Neve shalom som du frågade på liknande löjligt sätt nån gång, antagligen långt innan du kände till det (första gången 1987))
  Däremot kan jag helt ta ett bekymmer från dina axlar, du kan vara helt lugn. Jag varken spekulerar, funderar eller försöker forska vem du är. Du har helt enkelt ingen påverkan på sakfrågan. Tut slut !!

  SvaraRadera
 38. Och tillbaka till grundfrågan. Följer man diskursen inom Israel blir det mer och mer tydligt att man gömmer sig för all kritik genom att låtsas den beror på att man är en judisk stat.
  Samtidigt saknar man förmåga att förklara exempelvis de olika lagsystemen eller tillämpningen av etnisk äganderätt för västerländska politiker utan att reta upp dem (har deltagit i några tydliga exempel nyligen).
  Israels problem är att man bryter mot Mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt och fastat i en medeltida ide värld om privat äganderätt och statsidentitet.
  Skulle man lösa detta slapp man kritik !

  SvaraRadera
 39. Egon

  Ar arabiska ett officiellt sprak i Israel? Finns det arabiska partier i Israel? Nagra arabiska medlemmar i Knesset? En arabisk domare i Israels hogsta domstol? Araber i Israels arme?

  Kan du namna motsvarande situation i nagot arabiskt land? Naturligtvis inte, det finna inga judar kvar forutom en handfull i klam i Tunisien (dar de bott i ett par tusen ar)samt nagra tusen i Marocko.

  SvaraRadera
 40. Herr Joakim Wohlfeil, "(och ja, jag har dessutom varit på Neve shalom som du frågade på liknande löjligt sätt nån gång, antagligen långt innan du kände till det (första gången 1987))", duktig av dig.

  Hade du varit min son, då skulle jag ha lära dig att sluta att slå sig på bröstet varje gång du vill framstå som en kämpe för medmänsklighet...

  SvaraRadera
 41. Eva Lande frågar är arabiska ett officiellt sprak i Israel? Finns det arabiska partier i Israel? Javisst men detta är inte problemet läs själv i texten: Det finns mer än 30 lagar som diskriminerar palestinska medborgare i Israel, direkt eller indirekt, baserat enbart på deras etnicitet, vilket gör dem andra eller tredje klassens medborgare i sitt eget hem-land.

  SvaraRadera
 42. Lande
  Du är verkligen en riktig stjärna, du sitter och lipar om Dirawi, men när tjat-Roth gör samma sak - då är du knäpptyst!

  Är det någon principiell skillnad att lägga upp en bild på en bok av Wilhelssson, eller en länk till David Wilder?

  "Ska detta bara accepteras eller ignoreras?" för att citera dig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A-K Roth är inte anställd av SVT, det är Gina Dirawi - en Public service profil!

   Gina Dirawi postade ett blogginlägg där hon rekommenderade en bok skriven av den ökände antisemiten Lars Wilhelmsson.

   För Gina gäller tydligen helt andra regler, trots att hon varit i blåsväder flera gånger tidigare!

   Ännu en gång hanterar SR Ginas rasistiska uppviglingar med en kompakt tystnad.
   Inga uttalande, inga avståndstagande, inga förklaringar trots att hon är aktuell som programledare för Sveriges Radios största satsning, musikhjälpen.

   Ett uppdrag som dessutom glorifierar henne.

   SR valt att möta Ginas övertramp med en total tystnad.

   Eva Hamilton skriver i ett debatt inlägg:

   ”Vi tror på henne när hon säger att hon inte visste vem författaren var. Vi tror på henne att hon inte hade läst boken utan bara nio sidor”

   De flesta vet att Gina Dirawi mycket väl är medveten om vilken typ av bok hon tipsade om och vem Lasse Wilhelmson är.

   BAKSIDAN AV ”ÄR VÄRLDEN UPP OCH NER” AV LASSE WILHELMSON (http://ordet09.wordpress.com/2012/12/16/gina-dirawi-public-service-blinda-flack/baksidan-av-ar-varlden-upp-och-ner-skriven-av-lasse-wilhelmson/) - det skillnad att lägga upp en bild på en bok av Lasse Wilhelssson.

   Radera
 43. Egon

  Vi vantar fortfarande pa din lista pa "30 diskriminerande lagar". Nu har du repeterat samma slagdanga och vi vet forfarande inte vart du vill komma. Eller kanske vi vet.
  Varfor du tillater pahopparna Guardian och Johan Byegard dra ned din blog ar en gata.
  A propos "israelhat?" som ditt inlagg skulle handla om, ser du det nagonstans i Sverige, Europa, eller ar det bara kritik mot Israel och judar i allmanhet?

  SvaraRadera
 44. Egon

  "...palestinska medborgare i Israel,"
  Lite oklart har. Menar du arabiska medborgare i Israel eftersom du namner etnicitet? Medborgare i Israel ar val israeler, inte palestinier om nu Israel ar deras hemland?

  SvaraRadera
 45. Till Eva lande "Menar du arabiska medborgare i Israel eftersom du namner etnicitet? "
  Svar: ja, jag använder termen " palestinska medborgare " De är palestinier med Israeliskt medborgarskap. Citat" Men de får inte kalla sig palestinier utan ”arab of the state of Israel”, inte fullvärdiga medborgare. " ur Den judiska staten Israel

  Ceder Duaybis menade att termen araber vill visa att de inte tillhör landet utan är araber, men det de har gemensamt med araber är språket.

  Det var Sten Anderssons då tonårige son som öppnade hans ögon. Sonen hade arbetat på en israelisk kibbutz där några av arbetskamraterna kallade sig palestinier, trots att de var israeliska medborgare: "Då jag på nytt besökte Israel, frågade jag min israeliska partisekreterarkollega, Golda Meir, om det fanns ett palestinskt folk. Golda, som var ett barskt fruntimmer, senare med epitetet "den ende karln i regeringen", fick ett våldsamt vredesutbrott och röt "det finns inga palestinier". När hennes efterträdare, Eliaf, i en bok påvisade motsatsen, fick han genast sparken. Brottslig politik

  SvaraRadera
 46. Till Eva lande "Vi vantar fortfarande pa din lista pa "30 diskriminerande lagar".

  Länken finns ju i artikeln.

  SvaraRadera
 47. Du Jerry om Gina Dirawi har jag redan kommenterat i detta kommentarsfält 19 december 2012 21:35,
  Du skriver själv "SR valt att möta Ginas övertramp med en total tystnad.
  Eva Hamilton skriver i ett debatt inlägg"

  Du motsäger ju dej själv om Eva Hamilton som är vd för SVT uttalar sig se länk är det "total tystnad?"Aftonbladet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guardian's (28 december 2012 09:47) text som tar upp "Lande Du är verkligen en riktig stjärna, du sitter och lipar om Dirawi,", har inte fått anmärkning om att du har redan tagit Gina Dirawi som en kommentar den 19 december 2012 21:35, men när jag reagerar på hans text om Gina Dirawi så kommer en påminnelse...

   Gina Dirawi förblir även i framtiden en rubrik på grund av hennes åsikter som hon publicerar i FB - Alla med FB konto har tillgång till hennes "privata" (berömda) åsikter.

   Dessvärre måste jag förlita mig på citaten ur FB, personligen har inte FB-konto, och så förblir det även i framtiden.

   Radera
 48. För all del Lande, fortsätt ducka undan sakfrågorna.
  Fortsätt grina och leka martyr när du får mothugg.
  Fortsätt skriv massa irrelevanta tramskommentarer – naturligtvis avslutad med en smiley.
  Fortsätt vara totalt obildbar i de mest grundläggande fakta om Mellanöstern.
  Fortsätt länka till oseriösa propagandabloggar.
  Fortsätt att hamna på fel sida i fråga om respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna.
  Fortsätt att bedöma utifrån olika ståndpunkter - senast Dirawi/Wilhelmsson.

  …så kan vi diskutera vem som ”sänker” vad.

  SvaraRadera
 49. Jerry

  Nu skrev jag principiell skillnad mellan Roth & Dirawis tilltag.
  Förstod du betydelsen av det, eller struntade du bara i det?

  Om du inte ser några problem med att rekommendera Wilder, så kan du bara dra igen rörande gnället och övertolkningarna om Dirawi. Mer komplicerat är inte detta!


  När det gäller Israelmaffians fokus i Sverige kan man bara häpna över hur många spaltmetrar Dirawi genererat – men hur få den israeliska statens fortgående självmord, genom att man nu effektivt dödat två-statslösningen.

  SvaraRadera
 50. Guardian, visa mig tidpunkten då jag rekommenderar eller avfärdar Geert Wilders.

  Jag tycker varken om Gina Dirawi eller Geert Wilders – båda är xenofober.

  SvaraRadera
 51. Jerry

  Som du sakert markt sa ar inte Guardian kapabel att skilja mellan de fa kommentatorerna har utan blandar ihop i en enda rora och tror att hans beskyllningar och bluffar ska halla vatten medan han gommer sig bakom ett skynke. Inget vart att fasta sig vid.

  SvaraRadera
 52. Jerry,
  Geert Wilders har inte ens varit på tapeten i debatten, däremot bosättaren David Wilder....
  Ser du skillnaden?

  Lande, fortsätt för all del att visa hur totalt irrelevant ditt pladder är.

  SvaraRadera
 53. Guardian, Gina Dirawi varit på tapeten, Geert Wilders nämnde jag för att understryka min åsikt om Dirawi.

  Vad beträffar bosättaren David Wilder är irrelevant eftersom jag kritiserar xenofobem Gina Dirawi.

  SvaraRadera
 54. Ser att det kommit massa kommentarer sen jag sist kollade. Har skummat igenom lite. Slagpåse var ordet. Jag är ingen Dirawi. Men Guardian kan ju skriva en artikel mot SVTs omhuldande av lilla söta Dirawi på sin blogg om han är mot att folk med kändisskap och inflytande rekommenderar antisemitiskt skräp som Lasse Wilhelmssons. Det var inte första gången hon betedde sig.

  Ja, Marcus, jag brukar vanligtvis kolla källor. Jag tog en artikel från Jerusalem Post när jag sökte. Jag frågade vad folk tyckte. Nu vet jag! :) Noterade inte ens författarens namn.

  Du menar att Wilder uppviglar mot araber som Rami mot judar. Vad vet jag? En bättre jämförelse kanske vore att Wilder uppviglar mot araber som somliga araber uppviglar mot judar. Om han har skydd från regeringen - problematiskt. Lieberman är i varje fall avgången.

  Rami, still going strong i Sverige, BTW, hade försvarare i rättegången tom från teologiska fakulteten i Uppsala. Om jag får använda Marcus ord, praktäckel som troligen påverkat elever.

  Joakim: Nu fattade du fel om min syn igen. Det är aldrig fel att vittna rakt om det man ser. BTW, ögonvittnen vittnar ofta fel, minns fel, påverkas. Men att använda apartheidanklagelsen selektivt mot Israel i ett område, VB, varifrån enbart judar under vår levnadstid har rensats bort på etnisk grund ser jag som fel, falskt och farligt. Du tycker det är O.K., kanske tom nödvändigt.

  Vad är det du ser? Diskriminering, orättvis behandling, trakassering, otrevliga passager vid checkpoints? Är detta apartheid som det praktiserades i Sydafrika?

  Tydligen vill du rättfärdiga användandet av politiserade och propagandistiska ord. Men jag ser mycket av detta som oacceptabelt. Man kan protestera rakt utan att sänka sig att peka ut en sida som ondskefull i så många ord. Men registrera mitt ogillande och avståndstagande! Mer kan jag inte göra.

  SvaraRadera
 55. Om Golda Meir och palestinier. Man måste ju veta att Golda Meir själv var palestinier. För henne måste ordet ha haft betydelsen den hade för alla då boende i Palestine, brittiska mandatet. De var alla palestinier. Ordet bytte senare mening till att avse palestinaaraber. Sten Andersson skrev om det i Aftonbladet. Intressant att hans namn kommer upp i en atikel om Israelhat. Älskad av somliga men inte av andra.

  SvaraRadera