23 januari 2013

En tvåstatslösning är döende.

Dr Mustafa Barghouti är läkare  och generalsekreterare för den palestinska nationella initiativet."Promoting democracy through non-violent resistance"    


Av Mustafa Barghouthi Ramallah
Texten är hämtad från The Christian Science Monitor December 20, 2012


En tvåstatslösning är döende. 

Den palestinska ansträngningen i slutet av förra månaden på FN för att nå tredje status som observatörsstat blev överväldigande godkänt - 138 till 9 - av det internationella samfundet. Israel, men varnade för att omröstningen skulle vara rent symboliskt och inte ändra något på marken. Detta var ett beräknad och vilseledande uttalande.

I själva verket tog Israel omedelbart hämnd för palestiniernas dumdristighet att försöka förbättra vår lott genom att tillkännage "zonindelning och planering preparat" för illegala bosättningar i den känsliga E1 korridoren på den ockuperade Västbanken. Den här veckan har Israel lagt anbud för tusentals nya bosättnings enheter - den mest aggressiva aktivitet i området på år.

Israels planerade byggandet av bosättningar gör en sammanhängande palestinsk stat praktiskt taget omöjligt. Betlehem och Ramallha kommer bli avskurna från östra Jerusalem, om E1-projektet går framåt, även om Israel hävdar att vi kan göra anslutande tunnlar och förhöjda vägar, som om det är acceptabelt. Den israeliska planen stänger även bosättnings halvcirkeln runt östra Jerusalem och bygger bosättningar i det - vår blivande huvudstad. Den norra och södra delen av Västbanken skulle bli effektivt tudelad och Israel skulle kontrollera nyckeln.

"Det här är inte bara ytterligare några hus i Jerusalem eller annan kulle på Västbanken," Daniel C. Kurtzer , en före detta amerikansk ambassadör till Israel, hävdade efter Israels första tillkännagivande av bosättningsplanerna i slutet av november. "Detta är en av de känsligaste området i territoriet, och jag hoppas att USA kommer att lägga ner sitt veto "

Men Obama-administrationen verkar vara ovilliga att göra det. Med Israels nyaste bosättningsplaner aviserade onsdag, alla medlemmar i FN: s säkerhetsråd utfärdade uttalanden som fördömer byggandet - alla utom USA. Även en utrikesdepartementet talesman sade tisdag efter Israels senaste tillkännagivande om att USA är "djupt besviken" i Israels "mönster av provokation," Obama-administrationen, efter en positiv start, har visat precis lika fega för att stå upp för Israel som sina föregångare .

Samma dag Israel gjorde sin 30 nov tillkännagivandet om E1 och planer för 3000 nya bosättningar runt Västbanken och östra Jerusalem, såg jag bilder på utrikesminister Hillary Clinton njuter en kväll med Israels utrikesminister Avigdor Lieberman och ståndaktiga veteraner av israeliska lobbyn i Washington. Hon gjorde ett måttligt uttryck för oro av nya israeliska bosättningar, men det fanns verkligen inget veto mot lagen.

Ett kompromissande USA kommer inte att ge Europa någon undsättning. Men visar tecken på att förstå hur allvarligt Israels handlingar är. Flera europeiska nationer röstade för uppgradering Palestinas status i FN. USA allierade Tyskland, Frankrike och Storbritannien alla talade ut mot Israels senaste bosättningsplaner. Men Europa måste gå längre än att utfärda uttalanden, ”klä av” israeliska ambassadörer, eller hotar att återkalla europeiska ambassadörer till Israel. Resoluta åtgärder från européerna är efterlängtad. Nu är det dags för Europa att granska och kasta de ekonomiska förbindelserna som åsidosätter Israels export av produkter från illegala bosättningar.


Vi palestinier, med vår nyfunna internationellt anseende, är inte heller lika hjälplösa som vi en gång var. Vi kan nu gå till Internationella brottmålsdomstolen och Internationella domstolen. De israeliska ledarna bedriver olaglig koloniserande verksamhet i E1 och på andra ställen skulle märka vi aktivt kommer att vidta rättsliga åtgärder mot dem. De europeiska nationer som före omröstningen inte vill att vi ska vidta rättsliga åtgärder kan mycket väl vara övertygad om att vi har rätt att slå tillbaka i ett begränsat sätt mot Israels landsstöld som svar.

Palestinierna i min generation är i våra sinnen slutkörda. Jag har levt hela mitt vuxna liv under israelisk ockupation. Fast jag är född i östra Jerusalem och arbetade där som ung läkare i 15 år, har jag inte längre tillträde dit. När jag ställde upp i valet 2005 att bli ordförande för Palestinska myndigheten blev jag fängslad och greps fyra gånger av israelerna. Tre gånger har jag blivit skadad när jag deltagit i fredliga demonstrationer mot stängningen Jerusalem till de flesta av den palestinska befolkningen.

Mitt svar, och att tusentals palestinier, har varit aktiva i ickevåldsmotstånd att markera för världen de orättvisor vi står inför. FN ansökningen var ingenting annat än den mildaste möjliga formen av fredliga diplomatiska motstånd. Under de senaste veckorna i både Gaza och Västbanken, den israeliska regeringen, med vad som utgör den implicita stöd av USA, har skickat ett meddelande: Det förstår och respekterar endast språket i kraft och våld.

Vad är lärdomen som dras av palestinierna? Israel har i stort sett avvisats eller ignorerade av diplomati har våldsamt undertryckt ickevåldsmotstånd, men har gjort mindre eftergifter till våld (sett i eldupphöravtalet med Hamas under den senaste konflikten i Gaza). Många palestinier drog samma slutsatser i 2000 när Israel drog sig tillbaka från Libanon.

Naturligtvis kommer en fredlig lösning vara en som garanterar säkerheten för både Israel och palestinierna. Och det bästa palestinska alternativet för långsiktig fred och en tvåstatslösning är ickevåld. Detta tillvägagångssätt bör omfatta en internationell kampanj för bojkott, avyttring och sanktioner (BDS) mot Israel och israeliska företag, avsedd att bevisa för israelerna att underkuva av palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem har verkliga konsekvenser.

Jag har flera gånger varnat för fönstret håller på att stängas för en tvåstatslösning. Med sina senaste bosättningsplaner Israel har faktiskt meddelat att dess regering inte har något intresse av en tvåstatslösning. Palestinierna i min generation - och många yngre palestinier - kommer att omvärderar våra alternativ. Vi kan helt enkelt inte acceptera att permanent förvisas till isolerade områden och utsätts för ett system som ärkebiskop Desmond Tutu och många andra moraliska och juridiska myndigheterna erkänner som apartheid.
Vår kamp förändras snabbt. Samtal efterlyser en "enstatslösning" - en demokratisk stat med lika rättigheter för alla israeler och palestinier, oavsett religion eller etnicitet - kommer bara att öka under de kommande månaderna. En person en röst vara den nya stridsrop för många palestinier.

Effektiva straffåtgärder behövs om Israel inte ändra sin nuvarande kurs. Om USA inte vidtar denna åtgärd snart skall väst inte förvånad över att finna ett ökande antal palestinier slutsatsen att en tvåstatslösning har dött medan president Obama och premiärminister Benjamin Netanyahu sett på.

Läs originaltexten här: Israel's settlement push kills two-state solution, leaving Palestinians few options

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
Aftonbladet

3 kommentarer:

 1. Mustafa uttrycker tydligt den övertygelse som finns bland palestinierna att Israel försöker uppmuntra våld, men stoppa palestiniernas försök att försvara sina rättigheter med juridik, diplomati och ickevåld.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jerry

  Enligt din första länk så är den icke omvalde presidenten ivrig att sätta sig vid förhandlingsbordet pronto dock inte utan de gamla vanliga oundvikliga vilkoren. Verkar kört.
  Såvitt jag vet så kontrollerar Israel inte gränsen mellan Gaza och Egypten hur mycket det än repeteras.

  SvaraRadera