5 januari 2013

Rapport från Olivskörden 2012


Under säsongen 2012 var RHR ( Rabbiner för mänskliga rättigheter) inblandad i att bistå vid olivskörden i 39 palestinska byar. Förutom att föra grupper av volontärer ut på fältet och  för att garantera säkerheten för jordbrukare, ingrep RHR med den israeliska arméns civila administration för att garantera tillträde till jordbruksmark, gjorde besök till flera byar och i övrigt vidtog åtgärder för att skydda största möjliga tillträde av palestinska böndernas rätt till försörjning och trygghet. Genom detta arbete samlades RHR in information, antingen direkt genom vår egen inblandning eller via kontakter med jordbrukare och andra bybor, om incidenter inom området. Nedan följer en kort rapport om vår verksamhet, tillsammans med en översikt över de viktigaste statistik som vi samlat genom loppet av 2012 olivskörden säsong.   Av: Rabbi Yehiel Grenimann

 RHR var direkt involverad i att hjälpa under olivskörden i 11 byar på hela Västbanken. Sammantaget innebar detta arbete 37 arbetsdagar . På en given dag hade vi upp till 25 frivilliga. Med hänsyn till antalet volontärer varje dag, för 2012 säsongen RHR lyckades stödja palestinska bönder med cirka 428 dagars volontär arbetskraft. I endast i en by ombads RHR att inte att hjälpa till med skörden av politiska skäl. Andra RHR skördeåtgärder: I åtminstone 7 byar, på flera tillfällen och under längre perioder, ingrep RHR direkt med den israeliska armén för att säkerställa tillgång palestinska bönder av deras mark. Ibland skedde detta i form av att svara på förekomsten av hotfullt beteende och se till jordbrukarnas fysiska säkerhet skulle garanteras, i andra fall var samordning med den civila administrationen att säkerställa att tillgången inte skulle förnekas. Vid 4 olika tillfällen ingrep RHR att säkra frigivning av palestinska bönder från polisen. Dessutom rapporterade vi brott i 3 byar som hade upptäckts genom vårt arbete i fält. Utöver detta, dokumenterat vi vandalism och förstörelse av träd, samarbetade med pressen, gjorde besök på nästan alla av de 39 byarna som stödde bönder att fatta oberoende åtgärder för att skydda sina rättigheter och förde grupper att göra solidaritetsbesök 2 byar som hade utsatts för trädförstörelse.

Huvudsakliga statistik:

Skador på olivträd:
RHR dokumenterade skador på eller förstörelse helt och hållet, olivträd 11 byar. Detta inkluderade dra upp med rötterna och bränna träd . Sammanlagt representerade detta skada eller förstörelse av mer än 330 vuxna träd och 100 plantor.

Stulna oliver:
RHR bevittnade eller fick veta av oliv stöld i 5 byar. I ett fall innebar detta 130 träd.

Fysisk hotelser, hot eller våld:
RHR dokumenterade försök av icke-militära israeler att begränsa tillgången av palestinska bönder till sitt land i 10 byar. Dessa åtgärder ingår, beroende på omständigheterna, stenkastning och att som skott avfyrades i luften, falska anklagelser till polisen, att bli tillsagda av säkerhetspersonal i bosättningarna att lämna området och andra aktiviteter.

Civil administrationens lyhördhet:
Under denna säsong, rapporterade RHR av 2 incidenter där den israeliska armén ingrep för att garantera säkerheten för palestinska bönder och 1 där de inte gjorde det. Vi noterade också ett fall där en jordbrukare inte fick tillräckligt många dagar för att få tillgång till sin mark och kunna slutföra skörden tillsammans med 1 incident där en jordbrukare tvungen att vänta i flera timmar för att få tillgång till sitt land.

 Läs original texten här: RHR Olive Harvest Report 2012


Tidigare : Område C på Västbanken 
 
Läs även :  Skördetid på Västbanken - Kenneth Kimming

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen 

12 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Trevligt reportage, även om det är många otrevliga fakta.
  Har själv varit ute med RHR för att plocka oliver med palestininer sm trakasserades av bosättare.
  RHR gör ett enormt viktigt jobb i en tid när det finns färre och färre normala kontakter mellan palestininer och Israeler, de är ett levande bevis för många palestinier att hatpropagandan mot Israeler och Judar är falsk. Framför allt för barn och unga som inte sett israeler som annat än soldater eller bosättare.
  Det är ledsmat att i entid när organisationer som RHR, PHR-Israel, (Israeliska Läkare för MR), Machsom watch osv.. gör ett arbete som tjänar alla israelers intresse så pekas de ut som förrädare av denallt extremare bosättar-rörelsen och den växande nationareligiösa rörelsen i Israel.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jerry

  Vad säger du om det där kufiska erbjudandet? Ska man skratta eller gråta? Judarna tvingades ut ur Egypten och blev bestulna på sina egodelar. Mina egyptiska vänner födda i Egypten fick inte ens medborgarskap, de var statslösa! Just nu hör vi hotet om mord om någon jude skulle våga sig dit och över 100,000 kopter lär ha lämnat landet förra året. Ett stort, dåligt skämt.

  SvaraRadera
 7. Jerry jag är rätt så less på att du hela tiden försöker kapa kommentarsfältet för din egen agenda . Artikel behandlar inte Om erbjudandet” kommer från det egyptiska Muslimska brödraskapet.

  SvaraRadera
 8. Intressant att Jerry som påstår att jag är en icke-person tvångsmässigt måste kommentera allt jag skriver.
  Olycklig kärlek ?? Sorry Jerry, det hade aldrig funkat mellan oss ändå.... ;-)

  SvaraRadera
 9. Lande, även i nyheterna att barn från Bahai-familjer inte ska få gå i skolan i Egypten!

  SvaraRadera
 10. Roth, visst. Mera nytt från Egypten där Abbas står och blåljuger att judarna lämnade Egypten frivilligt. På hemmaplan räknar han upp alla terrorister, hum, martyrer som har gått till paradiset. Men vem bryr sig om det.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Jerry

  Politics as usual som vi säger här. Val stundas och då vet alla politiker hur biffen ska fixas. När de sen sitter vid makten så har de plötsligt tappat bort receptet. Fungerar varje gång med folks korta minne.

  SvaraRadera