31 januari 2013

Ställ krav på Israel

Äntligen ställer ett FN-organ ett ovillkorligt krav på Israel, återstår att se om FN:s människorättsråd i Genève kan sätta kraft bakom sitt krav.

Citat” Israel måste snarast och utan förhandsvillkor avveckla bosättningarna på den ockuperade Västbanken, kräver FN:s människorättsråd i Genève. Enligt rådets utredning som letts av den franska domaren Christine Chanet strider den israeliska bosättningspolitiken mot folkrätten.” slut citat ur SvD
Publicerad den 31 jan 2013 UN human rights investigators have called on Israel to "cease all settlement activities" and withdraw all Jewish settlers from the occupied West Bank. 

Vidare I artikeln “- Detta är otroligt. Vi är ordentligt upprymda av denna principfasta och öppenhjärtiga redogörelse för de israeliska brotten... denna rapport uttalar klart att Israel inte bara bryter mot den fjärde Genèvekonventionen utan också mot Romstadgan för ICC, säger en av de mest framträdande figurerna i Palestinska befrielseorganisationen (PLO), Hanan Ashrawi. 

Domaren Christine Chanet skarpa uttalande måste även ses i omständigheten att Israel bojkottade FN:s människorättsråd i tisdags i Genève. Inte direkt till israels fördel.

Citat ”Jag ser att Israels delegation inte befinner sig i salen”, konstaterade ordföranden för FN:s människorättsråd i tisdags i Genève. Där satt hundratals delegater och väntade på att Israel skulle infinna sig för en allmän utvärdering om hur landet skyddar mänskliga rättigheter. Det är en återkommande rapport som FN:s samtliga 193 medlemsländer måste genomgå. Men den israeliska delegationen dök aldrig upp. Israel bojkottade iskallt mötet, medveten om att kritik väntade om hur israeliska bosättningar på Västbanken kränker palestiniernas rättigheter. Detta har aldrig hänt förr. Sedan FN-rådets rapporter infördes 2007 har inget land helt sonika uteblivit.” SvD

Att vi nu ställer krav på Israel beror inte på att vi vill statens utplåning utan tvärt om läs
"Kommer Israel att överleva?" och " En tvåstatslösning är döende" 

Den som fortfarande tvivlar att den israeliska bosättningspolitiken är ett brott  mot folkrätten. Läs tex. tidigare  "Trading away peace"   eller "Firing zone 918"

Skanskan

Dagen
Hd
GP
Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

 1. På förkommen anledning § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 2. Egentligen vet vi ju redan tillräckligt om den folkrättsvidriga politik som Israel bedrivit sedan staten bildades. Det är inte mer statements vi behöver utan action. Så nu hoppas vi att det blir lite tryck bakom människorättsrådets slutsats.

  Lite komiskt blir det när TT (via DN) låter oss få veta att det är "många" länder förutom USA som delar Israels misstro till människorättsrådet. Många länder!? Det är ju precis tvärtom!

  Israel står ju i stort sett ensamma med sin politik. Hade det inte varit för USA:s ständiga uppbackning hade Israel varit tvungna att följa folkrätten och skapa fred. Frågan är då varför TT skriver så där?

  SvaraRadera
 3. Lâs på om människorättsrådet och vad det valt att ignorera, hur Syrien under alla års förtryck har undgått skarp kritik, tom fått positiv uppmuntran att förbättra, t.ex., så kanske det går upp ett ljus, Urbaan.

  SvaraRadera
 4. Alltid intressant att se hur israeler uppfattar FNs negativa särbehandling av sitt land. Här en opinion från en knessetmedlem i Labour, från vänster.:

  http://www.haaretz.com/opinion/israel-right-to-say-enough-to-grotesquely-biased-unhcr-inquiry.premium-1.500876#

  Israel bojkottade "iskallt" enligt SvD. Kanske Israel måste hålla huvudet kallt under alla attacker? Vill SvD framställa israeler som kallt beräknande?

  "...Detta har aldrig hänt förr..."[SvD]

  Men det har hänt otaliga gånger att FNs råd för mänskliga rättigheter har behandlat Israel med stor bias och det iskallt så det förslår. Rådet fick kritik av Kofi Annan , vilket ledde till reformation, på sätt och vis. Tydligen har rådet lidit återfall...

  SvaraRadera