25 mars 2013

Utestängda från Jerusalem


Med anledning av palmsöndagen och början av Stilla veckan i Jerusalem, PLO styrelse- medlem Dr Hanan Ashrawi, talade om sin upprördhet över det ökande antal som förvägras tillträde till Jerusalem för palestinska kristna.
 
Tidiga rapporter visar att palestinska kristna samfund från norra Västbanken var tvungen att inställa sina Palmsöndagsfirandet i Jerusalem på grund av brist på israelisk-tillstånd som utfärdats. Flera scout grupper har också förhindras att delta i firandet av samma skäl. Församlingar från Betlehem och Ramallah området fick mellan 30% och 40% av tillstånden som de begärt från ockupationsmyndigheterna.
 
Sedan ockupationen av östra Jerusalem 1967 har Israel förnekat miljontals palestinier och araber rätt att få tillgång östra Jerusalem, och utfärda ett begränsat antal tillstånd för vissa heliga helger.
 
Dr Ashrawi uttryckte djupa frustration över den försämrade situationen i år. "Detta är en religiös och nationell tillfälle, en tid för kollektiv tillbedjan och fest. Det faktum att så många palestinska kristna samfund nekas sin enkla mänsklig rättighet att tillbe fritt i sin egen huvudstad är oacceptabelt. "



"Det får inte ens vara en fråga om att behöva tillstånd att besöka sin egen stad", fortsatte hon. "Östra Jerusalem är ockuperat huvudstad för det palestinska folket och religionsfrihet är en grundläggande mänsklig rättighet för alla våra kristna och muslimska medborgare,. En rättighet som systematiskt och allt förnekas av en utländsk ockupationsmakt"
 
Dr Ashrawi avslutade genom att uppmana dem som kan vara i Jerusalem under palmsöndagen, särskilt "dyrt välkomnade pilgrimer och turister från utanför Palestina" till "företräda sina kristna bröder och systrar som bor bara några kilometer bort, och som är grymt nekas möjlighet att delta i detta viktiga tillfälle. 24 Mars 2013
 
Läs originaltexten här: Dr. Hannan Ashrawi Slams Lack of Permits for Christians on Palm Sunday

Hanan Ashrawi är Kristen Palestinier född 1946 i Nablus läs mer i  Wikipedia- Hanan Ashrawi

Citat” Vad palestinierna behöver är inte en selektiv tillståndsordning av tillstånd från ockupationsmakten, som illegalt belägrar Jerusalem, men frihet och oberoende för att utöva sin rätt att få tillgång till östra Jerusalem, sitt huvudstad under hela året. Kort sagt, vi behöver oberoende.” Ur Israels förtryck av de palestinska kristna -2012


Citat” Jag ska gå med i processionen. Det är roligt att vara här på palmsöndagen. Lite spännande med kristna från hela världen, säger K G Hammar. – Tidigare har jag två gånger gått från Nasaret till Jerusalem över Västbanken. Förbi vägspärrar, soldater och bosättare. Det är en kombinerad pilgrims- och solidaritetshandling. Ett sätt att visa närvaro bland palestinierna som lever under ockupation, säger han.” slut citat ur Dagen     Heder åt K G Hammars engagemang för palestinierna.



Läs mer i Holy Land Christian Ecumenical Foundation


Foto från : AIC  

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
Dagen
Dagen-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar