2 maj 2013

Israel och svenska judars lojalitet

Lyssnade idag på ett intressant Radio-program

Citat” Hur förhåller sig den svenska judiska minoriteten till Israel? Det är utgångspunkten i Anders Carlbergs nya bok När lojaliteten prövas - Om Israel och svensk-judisk identitet. Tidigare var han ordförande för den judiska församlingen i Göteborg nu vill han utifrån sina egna erfarenheter och värderingar resonera kring lojaliteten med staten Israel. “ ur SR-Människor och tro

Lyssna: Intervju med Anders Carlberg, författare till boken När lojaliteten prövas


Jag har inte läst boken ännu, men de verkar vara intressant. Att judar i diasporan inte längre har en obrottsligt lojalitet till den politik som nu staten Israel nu för blir mer vanligt. Läs mer om boken här: Adlibris
SIR Gerald Kaufman the veteran Labour MP, tal 2009 är nu klassiskt men han är inte länge ensam av sin kritik.


Apr 9, 2013 Every movement for justice is controversial in the beginning. Let your values guide you and join these young Jews and the thousands more like them and support campus divestment.

Jewish Voice for a Peace 

Det fanns ingen väg tillbaka och i maj publicerades hans bok ”När lojaliteten prövas – om Israel och svensk-judisk identitet”. Ur Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

 1. Viktiga röster från den judiska communityn som visar att freden och jämlik samexistens är möjlig. Mycket viktiga röster!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att dem har stark motvind från allt för snabbt växande ultra nationalistiska rörelsen som stödjer höger regeringen.

   Judarna är splittrade av alldeles för många åsikter - lika många som antalet judar.

   Det är övervägande stor antal israeler som lämnar landet.
   Det är på grund av att ortodoxa delen av befolkningen ökar allt för stark och för snabbt.

   Det är därför som staten lockar judarna att göra det så kallade Aliya.
   Staten Israel är medvetet att det arabiska befolkningen genom kort tid slutar att räknas som minoritet.

   Radera
 2. Intervjun med Carlberg är intressant på så många olika plan. Ett är hur just många europeiska Judar med sympatierna hos kultursionismen känner främlingskap med den politiska utvecklingen i Israel som istället fjärmar sig från västvärldens humanitära värderingar.

  SvaraRadera
 3. Vilka västliga humanitära värderingar fjärmar sig Israel från när de skickar fältsjukhus till världens katastrofområden? Åter till antydningar om inhumanitära Israel.

  Joakim, det är såna blanket statements som får det att isa i ådrorna. Suck...otrevliga tider.

  SvaraRadera
 4. Nämen AK Roth "Vilka västliga humanitära värderingar fjärmar sig Israel från när de skickar fältsjukhus till världens katastrofområden?"

  Vilken låg retorik AK visst kan man skicka fältsjukhus runt världen, men hur är det med att uppfylla kravet på folkrätten när man uppträder på Västbanken, det är ju detta vi ifrågasätter.

  SvaraRadera
 5. Milde tid. A-K är du med i den enda synagogan i världen utanför Israel där man inte diskuterar relationen mellan Israel och västvärlden?
  Du menar att du aldrig hört människor vars lojalitet med Israel är odiskutabel säga att Israels nuvarande politik ökar klyftan till västvärldens? Helt ärligt ???
  När till exempel Israeliska tankesmedjan REUT säger det, isar sig blodet i dina ådror då också ??? Eller har de blivit självhatande Judar ???
  Har du besökt någon annan synagoga, (typ stora synagogan i Stockholm), du råkade inte höra något som fick blodet att frysa till is ?? Eller, kan du övertyga mig att ingen i exempelvis Svenska diasporan delar uppfattningen att förståelsen minskar mellan Israel och västvärlden? Ärligt ??
  Om Livet ord och konservativa kristna säger det, (fast de säger att del liberala västvärlden är naiv), isar sig blodet i dina ådror av det ? Eller, händer det inte ???
  Isar sig ditt blod om man påstår att kultursionismen körs över av nationalistiska och mer extrema rörelser i Israel ? Eller har du aldrig hört nån säga det ?? Är det en lögn ??
  Om Anders Carlberg säger det, isar sig blodet igen i dina ådror, eller har det redan frusit till is vid tanken ??
  Eller har han blivit antisemit ??
  Du har alltså bara hört mig bekymra sig över att Israel får mer och mer sympatier bland bruna extrempartier i Europa, men tappar sympatier bland mainstream blåa eller röda partier ?? Ärligt, har du alltså bara hört det från såna som vill avhumanifiera Israel ??

  Jag är rätt säker på att du i vanlig ordning inte kommer svara ärligt på nån av mina frågor. Det är synd, därför att jag tror att den ökande extremismen på båda sidor är ett gemensamt bekymmer för alla som önskar både Israeler och Palestinier fred, säkerhet och rättvisa! Men som inte mår bra av förnekelse.

  Förstår inte alls din sista mening, menar du att alla problem försvinner för att Israel skickar ut nån hjälpinsats då och då (som dessutom är avsevärt mindre om fattande än vad de flesta västländer gör) ??

  SvaraRadera
 6. Egon: Joakim, kom med en tes: "Den politiska utvecklingen i Israel fjärmar sig från västvärldens humanitära värderingar." Kunde du Egon inte vänta tills han svarade själv?

  Joakim: Nej, Joakim, blodet isas bara när någon i en själverkänt ensidigt inriktad blogg om denna eviga konflikt framställer Israel, och bara Israel, som omänskligt eller inhumanitärt, "fjärmar sig från humanitära värderingar". Hade du satt punkt efter ordet Israel i din kommentar hade jag inte haft någon anledning att opponera mig.

  Att komma med den sortens utkast, är I MIN SYN farligt och du är skärpt nog att veta varför. Sådana anspelningar fjärmar sig faktiskt från västvärldens värderingar, kan man kanske också tänka. Tydligen träffade jag en nerv med att blodet isas. Kanske borde jag ha sagt att detta inte var "konstruktivt", not helpful.

  Så jag tar första frågan i raddan och det torde räcka:

  "...Du menar att du aldrig hört människor vars lojalitet med Israel är odiskutabel säga att Israels nuvarande politik ökar klyftan till västvärldens? Helt ärligt ???..."

  Helt ärligt(!) har jag visst hört det. Varför antar du? Och varför detta återkommande ifrågasättande av min ärlighet? (Blodet isas varje gång du kommer med den inbilska anklagelsen :) )

  Jag välkomnar den sortens kritik! Det jag inte välkomnar är anspelningar av dig, i din position, att Israel skulle vara speciellt inhumanitärt i sin politik. Tänkte du på Balkan eller dagens Ungern (judar och romer nu ansatta av somliga) när du anspelar på jämförelser med västvärlden eller handlar det om länder som inte sett krig och terror i någon mån lika stor som Israels under några decennier?

  Som du skriver, vill du förminska Israels hjälpinsatser? Ser du dem som icke-relevanta eller self-serving, anklagelser man ser ibland från ogint håll? Say it ain't so!

  Nej, israeliska hjälpinsatser och internationella program ursäktar inte felageranden och annan politik. Det existerar som den del av det hela. Men din anspelning visar mig igen att du möjligen kan vara en partisk spelare, på denna blogg åtminstone.

  Räcker detta för att ta bort oärlighetsstämpeln?
  SvaraRadera
 7. A-K jo du träffade definitivt en nerv när du utan att förklarar exakt vad du menar kommer med ett uttryck som "blodet isas" när jag beskriver ett känt, väletablerat och dessutom mycket diskuterat faktum.
  OM du menade att du aldrig hört detta från andra (inkluderande såna som själva säger sig ta ställning för Israel) så hade jag väl anledning att fundera om du verkligen var ärlig ?
  OM, du menade att det är OK om andra säger det, men inte jag, så skulle jag väl haft viss anledning att varna med hyckleriflaggan

  Nej,jag tror inte du är en oärlig person. Då hade jag inte ens brytt mig att svara.
  Men jag tror du ibland skriver på så många ställen att du ibland missar vad frågan var, eller att du så gärna vill bevisa nån poäng att du slarvar med dina källor.

  Det är jättebra att Israel gör humanitära insatser, men det blir mäkta upprörande om man drar in det som nåt slags bevis för att mildra kritik mot andra övergrepp.
  Deras insatser är självklart välkomna och relevanta,möjligtvis är det intressant med det höga egna mediefokuset (OBS!! Vilket också diskuterats i Israel, och även utsatts för intern satir) i förhållande till omfattningen på insatserna. Jag tror själv det delvis återigen återspeglar en önskan hur man vill bli uppfattade, och hur man upplever omvärlden ser på Israel.

  SvaraRadera