18 maj 2013

Jerusalems kristna protesterar

   

Publicerad den 7 maj 2013 This video footage taken from a street in Jerusalem during Orthodox Easter weekend shows Israeli police brutally attacking an old Egyptian Coptic Christian priest. 

Ett uttalande om polisiära åtgärder på Påskafton 

Ledarna för kyrkorna i Jerusalem, såg med sorgsna hjärtan de fasansfulla scener av den brutala behandlingen av våra präster, människor och pilgrimer i den gamla staden i Jerusalem under Påskafton förra veckan. ( 4 maj )

En dag av glädje och fest förvandlades till stor sorg och smärta för en del av våra trogna eftersom de var illa behandlade av vissa israeliska poliser som var närvarande runt portarna till Gamla Stan och passager som leder till den heliga Gravens kyrka. 

Vi förstår nödvändigheten och betydelsen av närvaron av säkerhetsstyrkorna för att säkerställa ordning och stabilitet samt för att organisera firandet av den Holy Fire i the Church of the Resurrection.. Ändå är det inte acceptabelt att det under förevändning av säkerhet och ordning, våra präster och folk är urskillningslöst och brutalt misshandlade, och hindras från att komma in sina kyrkor, kloster och kloster. 
 
Vi uppmanar de israeliska myndigheterna särskilt inrikesministeriet och polisen i Jerusalem, att allvarligt överväga våra klagomål, för att hålla ansvar och att fördöma alla våldshandlingar mot vår trogna och prästerskapet som misshandlades av polisen. Vi beklagar att varje år, är de polisiära åtgärderna blir tuffare, och vi förväntar oss att dessa olyckor inte kommer att upprepas, och polisen bör vara mer känsliga och respektfullt om de syftar till att skydda och tjäna. 
 
Vi fördömer också alla de som skyller kyrkorna och hålla dem ansvariga för de israeliska åtgärderna under påskveckan festligheter. Tvärtom, ledarna för kyrkorna i Jerusalem fördömer alla dessa åtgärder och kränkningar av kristnas rättigheter att tillbe i sina kyrkor och heliga platser. Därför fördömer vi alla åtgärder för att stänga den gamla staden och uppmanar de israeliska myndigheterna att tillåta full tillgång till de heliga platserna under påskveckan för båda kyrkokalendrarna. 
 
Ledarna för kyrkorna i Jerusalem:
Patriark Theophilos III, grekisk-ortodoxa patriarkatet
Patriarken Fouad Twal, latinska patriarkatet
Patriarken Norhan Manougian, armeniska apostoliska ortodoxa patriarkatet
Fr. Pierbattista Pizzaballa, OFM, Custos i det heliga landet
Ärkebiskop Anba Abraham, koptiska ortodoxa patriarkatet, Jerusalem
Ärkebiskop Swerios Malki Murad, syrisk-ortodoxa patriarkatet
Aba Fissiha Tsion, VIKARIE av den etiopiska ortodoxa patriarkatet
Ärkebiskop Joseph-Jules Zerey, grekisk-Melkite-katolska patriarkatet
Ärkebiskop Moussa El-Hage, Maronite Patriarchal Exarchate
Biskop Suheil Dawani, Episcopal Church i Jerusalem och Mellanöstern
Biskop Munib Younan, evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet
Biskop Pierre Melki, syrisk-katolska Patriarchal Exarchate
Msgr. Joseph Antoine Kelekian, Armenisk katolsk patriark Exarchate


Läs orginatexten här:  A Statement regarding police measures on Holy Saturday

Läs mer om händelsen: Jerusalem Post
Mondoweiss
Maan News

Läs även andra bloggares åsikter om

"Israel nobbar Unesco i Jerusalem" Ur  SvD 

116 kommentarer:

 1. Jerusalems kristna och judar protesterar, som vanligt i Israel.

  Policen svarar som vanligt. http://youtu.be/EmqGul0QPxU
  Police said that the demonstrators attacked policemen, set garbage bins on fire and threw rocks.

  SvaraRadera
 2. Tänk vilken satsning Israel gör på säkerheten, den koptiske prästen ser ju verkligen aggressiv, farlig och hotande ut :-(
  Det verkar som det kollektiva minnet i Israel helt har raderat hur det Jordanska styret stängde ute judar från deras heliga platser och hur man upplevde det.
  Nu är det istället Israel som blivit det man själva bekämpade.

  SvaraRadera
 3. Jerry , din jämförelse haltar, de kristna protesterar via en skrivelse mot att de inte ges tillträde till sina kyrkor och att den koptiskte prästen brutalt blir misshandlad.
  De Ultra-Orthodoxa demonstera mot att de mister sina privilegier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste Egon, jag jämförde inte protesterna.

   Dem ultra ortodoxa parasiterna demonstrerade mot nya bestämmelser som tvingar dem att göra det obligatoriska militärtjänstgöring som krevs av alla 18 åringar.

   Nu blir det slut för dessa Hatedim att leva på statens bekostnad, utan att behöva jobba.

   Apropå den brutalt misshandlade koptiska prästen - han är vid liv.

   Det kan man inte säga om den egyptiska kopten - http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/71715/Egypt/Politics-/One-killed-in-clashes-between-Muslims-and-Copts-in.aspx

   I Israel blir det judar som plogar kristna kopter, i Egypten det är muslimerna som dödar kristna kopter trots att dessa är EGYPTIER - snacka om samlevnad mellan olika trossamfund.

   Radera
 4. Jerry, som vanligt är du ute o cyklar i ditt eget resonemang. Inte dessa Haredim som är problemet, har du helt missat vad det handlar om eller...

  Handlar inte heller om denne präst just nu, bara toppen på isberget och den lokala kristendomen blöder och det i handen på staten Israel. Det finns inga ursäkter och det har nog egentligen aldrig funnits några ursäkter, vi spränger ingen, vi sysslar inte med någon terrorism, vi slår ju inte ens tillbaka.

  Den koptiska prästen vet, även om inte denna betyder så mycket i sammanhanget så är vi alla ganska väl medvetna om vad staten avser och de månar inte om oss, har aldrig gjort o lär aldrig göra.

  Alla vet att vi bråkar konstant, trappsteg hit och dit och helgedomar vi aldrig kan komma överens om, men att vi nu för en gångs skull enas kring något visar på att det finns ett allvarligt fel någonstans, får se hur länge vi kommer att vända den andra kinden till.

  Religiösa måttstockar har hittills förekommit här när man skall avgöra ens ursprung och rätten till landet. Skall vi köra på dem så räknas vi lika mycket som en ursprungsbefolkning då kristendomen har sitt ursprung här och med den de ortodoxa kyrkorna. Kanske dags att börja kräva den rätten för den kommer aldrig att ges till oss.

  Sen får vi se hur kul det är...

  SvaraRadera
 5. Joakim, du säger att Israel har blivit det man själva bekämpade. Jag vet inte hur eller om Israel mellan 1948 och 1967 hade någon chans att bekämpa någonting. Vad gjorde omvärlden under dessa år när judar och israeler tortalt vägrades tillträde till sin allra heligaste plats? Du vet vad den gjorde.

  Vad jag vet var det absolut etniskt rensning och massakrar som gällde, plus att dussintals heliga platser och synagogor raserades. Jag anser naturligtvis att din jämförelse haltar. Men den typen av antaganden är vanlig.

  Jag håller annars med i kritiken mot den israeliska polisens behandling av den gamle prästen. Israel har bett om ursäkt och jag hoppas mer kommer fram.

  SvaraRadera
 6. Som Marcuz säger är detta bara toppen på ett isberg vi ser.
  Det stora problemet är hur en av Jerusalems ursprungsbefolkningar tvingas iväg. Lite våld här, en ny äktenskapslag där, en liten justering av pensionslagarna, några hus som tas över av bosättare, lite mer avspärrningar på högtidsdagar, lite tuffare regler för uppehållstillstånden för ungdomar som studerar utomlands, osv,,osv......

  SvaraRadera
 7. Jerry att betecka vissa grupper som "parasiter" och att använda ordet "goim" du kan låta bli att använda dessa ord.

  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  Du skriver "Jag behöver inte internationella domstolens definition vad som är Apartheid, är själv ett offer." Berätta din historia.

  SvaraRadera
 8. Joakim: Det du skriver kan vara prov på att Israel har en plan att förtrycka kristna. Eller inte. Jag tror det senare.

  Tillbaka till att Israel blivit det man [i din syn] bekämpade under Jordanien, enligt dig: kristna kan idag protestera i Israel. Alla kan protestera. Kunde kristna det när jordanierna instiftade restriktioner mot kristna i det ockuperade Jerusalem? Judarna var bortrensade eller mördade.

  Vidhåller du att din jämförelse är korrekt, att Israel har blivit som Jordanien 1948-1967 i hur de behandlar ett annat trossamfund? Alltså att Israel idag behandlar kristna som Jordanien behandlade judar?

  SvaraRadera
 9. Jerry vill du kommentera här får du finna dej i att det är jag som bestämmer vad som är godkända kommentarer. Jag avvisar hellre tveksamma kommentarer än tar med dem. Det skall inte finnas minsta antydan till antisemitiska kommentarer i min blogg. Du fattar nog att det finns läsare som med "ljus och lykta" försöker finna minsta antydan åt detta håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ingen tvekan att det är du som bestämmer vad som är godkända kommentarer.

   Att det finns läsare på din blogg som med "ljus och lykta" försöker finna minsta antydan till antisemitiska kommentarer är inte främmande för mig - du blev ju uppmanat av en av dessa att plocka bort kommentaren kring Jesus.

   Trots att jag är själv ett offer för diskriminering i Israel, har jag kvar en stor beundran för israelerna.

   Radera
 10. Men AK, om vi säger så här: Menar du att Israel idag månar om de lokala kristna o ser till deras rättigheter utan att på något vis kränka dem? Skit i vad som varit, vi talar nu.

  SvaraRadera
 11. Marcus: Om det handlar om att "måna om kristna" och vilja deras bästa blir det en annan diskussion. Du har säkert skäl för kritik. Och - jag vet inte vad som ligger bakom ageranden och polisiära ingrepp. Enbart medvetet förtryck? Hoppas undersökningen ger rapport och svar.

  Jag hade ifrågasatt att Joakim i vad jag hoppas bara var en tanklösa mode, (förlåt Joakim, men du betedde dig och får tåla nyp i örat) jämställer Israel med de tidigare ockupanternas agerande mot judar. Hur tänker du, Marcus, om det jämställandet? Är det lika katastrofalt för kristna under israeliskt styre som för judar under jordanskt, får du banne mig inte resa till denna region igen utan hålla dig på säkert avstånd i Sverige. Snart raseras alla kyrkor. Kristna rensas bort eller massakreras. Rädda dig! Så tar jag jämställandet. Luktar politiserad klyscha lång väg.

  Kanske alla sidor borde "måna om" andra i de delarna, Marcus? Kanske de kristna överpolitiserade aktivisterna borde måna om judar och inte uppvigla i gammelantisemitisk stil att palestinier som grupp är den av judarna korsfästa Jesus? Oerhört, om man låter sig tänka efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A-K Roth, akta dig med anmärkningar av att Jesus korsfästes av judar - sådan anmärkning från min sida medförde anklageöser (av Joakim - vem annars...) att det är antisemitism.

   Kan inte begripa varför alla vill helst glömma att Jeshua hanozry var själv jude med annorlunda åsikter.

   Då som idag undanröjer man motståndare i MÖ på samma makabra sätt - eliminering.

   Ytzhak Rabbin eliminerades för att stoppa freds processen! För högern och dem ortodoxa var han en BOGED.

   Idag saknar israelerna en ledarskap som har makten och förmågan att skapa freden.

   Radera
 12. "palestinier som grupp är den av judarna korsfästa Jesus", märkligt, på denna sid hittar jag aldrig andra uttalanden än att just staten Israel ges skuld för behandlingen av palestinierna.

  Aldrig att jag läser att skulden ska ges kollektivt till en rtnicitet/grupp av religionsutövare vars majoritet inte ens är medborgare i staten Israel.

  Föutom i A-K Roths inlägg där dessa begrepp likställs hejvilt.

  Vill minnas att en av definitionerna för antisemitism är att man just ställer judarna kollektivt ansvariga för staten Israels ageranden.

  SvaraRadera
 13. Nu är det stor tramsvarning på Roth!

  Den högst adekvata frågan för att jämföra Jordanien modell48-67, med Israel modell 1967-, är om Jordanien då gjorde högljudda anspråk på att vara en modern demokrati med värderingar av västerländskt snitt.

  Jag är ganska säker på att så inte var fallet...

  SvaraRadera
 14. Du säger att du inte vet vad som ligger bakom detta AK, men det vet jag. Det är ett systematiskt försök ifrån staten att kväva ut de lokala kyrkorna. Något som pågått i flera år, detta har jag redan fört upp på bloggen här och du hade invändningar då med. Befängt att säga att inte staten motarbetar kyrkorna, jag levde inte under det jordanska styret, enbart andrahandsuppgifter jag har. Men jag lever nu, och jag ser hur mina bröder och systrar lider, ett lidande som bara ökar.

  Jag ser även hela tiden hur det lidande förminskas till förmån för annat. Det hade inte behövt vara så här, heller inte vi som påbörjade det. Det är vidrigt det som försiggår på av Israel ockuperad mark och det finns inget som rättfärdigar detta, vi var där före den israeliska staten och alltid levt sida vid sida med våra judiska grannar i fred. De fick en stat bakom sig så småningom, vi fick ingenting. Nu är vi inte medborgare någonstans och vi har enligt ockupationslagen inga rättigheter alls. Du kan slå dig ner där (överallt) när du vill, jag kan inte ens komma in o fira min egen påsk...

  När våra präster lynchas av poliser i en sk demokrati, då har det gått för långt. Det är inga milismän som ligger bakom, det är staten själv.

  Egon, kanske dags att du lägger fram min gamla krönika igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus, "De fick en stat bakom sig så småningom, vi fick ingenting.", och det skall vara judarnas fel?

   https://www.youtube.com/watch?v=P3n5-yG-6dU&feature=youtube_gdata_player

   https://www.youtube.com/watch?v=1THQ94yF1Ng&feature=youtube_gdata_player

   Palestina delades mellan araber och judar, och då undrar jag varför araberna har inte gjort som judarna - bildat Palestinska staten?

   Skulle dem inte ha då en bättre plattform för sina krav?

   Radera
 15. Jerry läs här:

  citat” Idag för 65 år sedan, den 20 mars 1948, beslutade arabiska ledare att acceptera ett vapenstillestånd och att förorda ett begränsat förvaltarskap för Palestina istället för delning. Sionisterna avvisade förslaget på vapenvila. Vid det här laget hade också USA börjat ändra inställning eftersom FN:s delningsplan inte fungerade i praktiken” ur Förvaltarskap för Palestina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, jag undrar när du börjar ta opartiska källor om FN:s delningsplan 1947?

   På våren 1947 hade motsättningarna mellan araber och judar i Palestina blivit så stora och utsikterna för att komma överens om en delning av området så små att britterna helt enkelt gav upp.

   Britterna lämnade då över frågan till den nybildade världsorganisationen Förenta Nationerna.
   UNSCOP – tillsattes med uppdrag att ta fram ett delningsförslag som var så rättvist och genomförbart i praktiken som möjligt.

   Förslaget innebar i stora drag, att en arabisk och en judisk stat skulle upprättas i den resterande delen av Palestina.

   Jerusalem skulle enligt förslaget ställas under internationell förvaltning, något som sionister vägrade att acceptera.

   Meningen var då att araber och judar skulle leva sida vid sida med varandra under fredliga former.

   UNSCOP:s förslag presenterades för FN:s generalförsamling den 29 november 1947.

   En majoritet av FN:s medlemmar, 33 stater, röstade för förslaget.
   13 av medlemsstaterna röstade mot förslaget, medan 10 stater lade ner sina röster.
   Därmed hade FN:s generalförsamling antagit resolution 181(II) som innehöll delningsplanen för Palestina.

   Efter arabiska synpunkter på delningsplanen har spänningen mellan araber och judar intensifierades med döda på båda sidor.

   Redan då har muslimska världen uppfattat västvärlden som deras fiender -
   Saudiarabiens representant H.R.H Amir Faisal al Saud lyckades blanda in religionen i hans synpunkter om delningen (översättning från arabiska):
   "We have pledged ourselves before God and history to fulfil the Charter in good faith, thereby respecting human rights repelling aggression. However, today’s resolution has destroyed the Charter and all the covenants preceding it.".

   Är det konstigt då att sionisterna avvisade förslaget på vapenvila, när .."the Government of Saudi Arabia registers, on this historic occasion, the fact that it does not consider itself bound by the resolution adopted today by the General Assembly.
   Furthermore, it reserves to itself the full right to act freely in whatever way it deems fit, in accordance with the principles of right and justice. My Government holds responsible those parties that hampered all means of co-operation and understanding."?

   Radera
 16. Guardian, jämförelsen haltar helt, på grund av skillnader i ageranden. När är det någonsin skäl att bortförklara etnisk rensning och rasering av ett folks kultur, som mot judarna under jordansk oppupation, genom att hävda att den staten inte gjorde anspråk på att vara typ västerländsk demokrati?

  Men visst, vi ställer alla högre krav på Israel än på de kringliggande länderna.

  Det är alltså i din syn korrekt att säga att Israel har blivit det man bekämpade.

  SvaraRadera
 17. Marcus, jag får acceptera att du upplever det så. Staten Israel vill alltså systematiskt kväva ut de lokala kyrkorna? Samtidigt rapporteras att andelen kristna i Israel ökar, medan kristna i många, många länder lider fruktansvärda brott man knappt vill tala om, tvingas fly, om de kan.

  Håller med i att alla styren bär ansvar för sin polismakts agerande, vare sig de är demokratier eller inte, vare sig det handlar om Göteborg, Jerusalem, Karachi, Kairo eller min stad i USA. Jag blir heligt förbannad när lokal polis gör övergrepp, tänker att det är jag som betalar dem. Jag är glad att det går att protestera i USA, Sverige och Israel.

  Däremot kan jag inte så bergsäkert säga att det är ingrott eller sponsrat av staten, vare sig här, i Sverige, eller i Jerusalem.

  Judar "fick" inte mer stat än araber hade kunnat få, de
  "fick" mindre faktiskt, från det forna mandatet. Men detta blir ett helt annat ämne.

  Om palestinska araber inte "fick" någonting [fick faktiskt Transjordanien] kan de klandra arabiska styren, som sa nej tack.

  Det verkar som om kristna på denna blogg har synen att den judiska staten aldrig skulle ha upprättats. Även du, tror jag, har denna syn. Rätta mig om jag fått fel intryck.

  Egon länkade nyss till PGS, håller tydligen med i en artikel från PGS vars enda belägg börjar med "...En del tyder på..." Handlar om de sluga sionisterna/judarna, och de raka araberna som ville gott.

  Jojo, tänker jag. FN förvalta! Och tänker på hur FN har skött sitt ansvar i krishärdar: blundat, varit oförmögna att stoppa folkmord, dragit när krigslorder beordrat dem bort.

  Allt som skrivs här ser jag då, just nu i alla fall, i detta ljus, att den allmänna åsikten i er core group här, är att den judiska staten är upphovet till allt ont i regionen. Och då, Marcus, har det gått sekt-beteende i ekvationen.

  SvaraRadera
 18. "Markus, "De fick en stat bakom sig så småningom, vi fick ingenting.", och det skall vara judarnas fel?"

  Vem har påstått det...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom du skriver "vi" då kan man tolka det att du syftar på den andra parten.

   Bäst att du förtydligar då vilka är "vi fick ingenting"?

   Radera
 19. "Det verkar som om kristna på denna blogg har synen att den judiska staten aldrig skulle ha upprättats. Även du, tror jag, har denna syn. Rätta mig om jag fått fel intryck.
  "

  Vad tror du själv, ärligt... Statens existens stör mig inte alls. Är för den o har alltid varit

  SvaraRadera
 20. Till AK Roth, du skriver ” Staten Israel vill alltså systematiskt kväva ut de lokala kyrkorna? Samtidigt rapporteras att andelen kristna i Israel ökar, medan kristna i många, många länder lider fruktansvärda brott man knappt vill tala om, tvingas fly, om de kan. ” slut citat

  Att de kristnas andel ökar bevisar inte att kyrkorna i Jerusalem och kristna från Västbanken och Gaza inte kan komma in till östra Jerusalem och besöka de heliga platserna där. Man måste vara försiktig när man använder statestik.

  Citat” 80,4% av de kristna i Israel är kristna araber ( med israelisk medborgarskap ), resten är huvudsakligen kristna som invandrat till Israel med judiska familjemedlemmar enligt lagen om återvändande (inklusive deras barn som är födda i Israel). De flesta av dem kom i den våg av invandring under 1990-talet från det forna Sovjetunionen.

  • De flesta av kristna araber bor i norra delen av landet - 71,4% bor i norra distriktet och 12,7% bor i Haifa distrikt. 9,5% bor i Jerusalem distriktet. Ur Israel ministry

  SvaraRadera
 21. Citat” Egon länkade nyss till PGS, håller tydligen med i en artikel från PGS vars enda belägg börjar med "...En del tyder på..." Handlar om de sluga sionisterna/judarna, och de raka araberna som ville gott. ” Slut citat .slut citat AK Roth . Denna mening återfinns inte i artikeln fult att tillskriva PGS ett citat son du själv hittat på.

  SvaraRadera
 22. Känns lite meningslöst att sitta och förklara mig, mina ståndpunkter borde vara ganska klara vid det här laget. Fanns förr inga parter, två stater skulle upprättas, blev bara en, att den andra staten inte blev av skyller jag inte på den staten som kom till. Men NU är det så att staten som blev till gör så att den andra framtida staten inte kan bildas då man håller dess framtida territorier. Man är ganska öppna med att man även vill ha dessa trots att omvärlden inte accepterar det.

  Och vad som sker på dessa är vad jag vänder mig emot, och främst vad denna post handlar om. Handlar i grunden inte om religion vad vi ser nu, de som inte är israeler har jag inga problem med att kalla palestinier, men alla palestinier på plats är inte araber. Likaså behöver du inte vara israel bara för att du är jude, fanns flera palestinska judar förut och flera som fortfarande kallar sig det (o i framtiden hoppas jag dessa skall bli fler).

  Men bloggens fokus är de lokala kristna, många av dessa är araber, men inte alla. Faktum är att dessa lokala kristna inte har något att säga till om, Israel har nog inga problem med kristendom, men inte dessa kristna man vill åt. De bästa kristna är de utan lokal förankring, de lokala en nagel i ögat men detta har jag sagt förr. I samma stund alla dessa byggnader förstatligas är det kört för den lokala kristendomen, ingen kan väl direkt påstå att vi har vinden i seglen, när vi lämnar har vi inget att komma tillbaka till.

  Jag ser ju vad jag ser, smutskasta Israel i onödan finns inte. Vore intressant att veta hur jag borde reagera? Hade en Iman eller Rabbin blivit spöade av svensk snut på väg till mässa hade det blivit ramaskri. Det hade varit ovärdigt en demokrati, nu är det så att alla dessa påstår att Israel är just en demokrati, så varför spöar dess snutar våra präster och vi som vill inte kan röra oss på samma villkor som andra i den heliga staden? Detta rör sig inte om några isolerade händelser, om så vore hade jag varit tyst. Protestera... Kan jag det? Israeler kan, och många gör det av massor olika skäl i alla frågor. Israeler som protesterar här sätts inte på första plan hem, de sätts inte i karantän heller och förhörs nakna. Kan de lokala kristna som fanns där innan Israel, nej inte de heller. Så vad skall jag göra? Du AK kanske följa med o hålla mig i handen, sjukt att det skall behövas men dina rättigheter är större än mina och då är ingen av oss israel ens. Med dig skulle jag tom enklare komma in i landet, o jag skulle slippa bli ifrågasatt hela tiden. Tänk, du skulle behöva följa mig till min egen kyrka... O sen vänta så jag kan gå hem igen. Skall detta behövas, du kan väl tala väl om mig AK? För du kan, de mina kan inte alls.

  Eller så talar man om allt annat bara......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus nu vet jag att du skyller inte staten som kom till.

   Som du säger Palestina bestått av palestinska muslimska araber, palestinska judar, palestinska kristma araber.

   Det var sionister som bestämde sig att kalla det judiska Palestina för Israel...

   Trots att jag var uppfostrad enlig romsk-katolskt uppfostran, efter mitt "uttåg" från Israel besökte jag Peterskyrkan i Vatikanstaten.

   Där beslutade jag mig av övertygelsen att lämna katolska kyrkan och religionen överhuvudtaget.
   Jag insåg redan då att mycket av eländet i världen har sina rötter i religionen.

   Jag vet att det finns många som vägrar att inse att vi befinner oss mitt i religiösa krig, dessa individer lär vakna en dag med smäll huvudvärk-

   Radera
 23. Egon: Detta från artikeln i fråga om sionisterna:

  "...En del tyder på att sionisterna reagerade med att påskynda planerna på att rensa bort Palestinas arabiska befolkning och utropa en judisk stat..."

  Var finns fakta som stöder denna tes? Ska du publicera obelagda påståenden får du väl tåla kritik? Anklagelsen är allvarlig, handlar om att sionisterna skulle ha smitt planer på etnisk rensning. Som vi vet fanns inte en sån policy. Jag ser det som smutskastning. Den etniska rensningen i regionen riktades mot judarna.

  Vidare framställs den arabiska planen om Förvaltarskap via FN som något gott eller sa fanns inget syfte alls med detta korta utkast till artikel. Alltså uppfattar jag PGS-artikeln som framställande araberna som välmenande och sionisterna som illasinnade.

  De som genomgåendce har visat liknande negativa uppfattning om sionister tycker naturligtvis inte som jag. Men de kan ju sansa sig och bli av med sina fördomar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger något i ditt påstående att kristna på denna blogg har syn den judiska staten aldrig skulle ha upprättats, eftersom termen "snott landet från palestinierna" används flitigt.

   Den arabiska planen om Förvaltarskap via FN framställs som något gott - Varför?

   Fanns det redan då framställning om araberna som välmenande och sionisterna som illasinnade?

   Israeliska staten öppnade portarna för kristna immigranter (som min familj), dessvärre dem ortodoxa israeliska judar hade en egen agenda...

   Jag glömmer aldrig det respektlösa uppförandet av den arabiska "guiden" i Nazaret som ville ha 'bakshish' från oss för hans turist information på haltande engelska!

   Att idioten brydde sig inte att vi var mitt i gudstjänsten har fått bägaren att rinna över!

   Hoppas att han har aldrig glömt min utskällning, som var på arabiska och inte hebreiska.

   Radera
 24. Egon, det om ökningen kanske inte bevisar någonting. Men inte heller har jag sett trovärdiga bevis för att Israel skulle vilja "kväva ut de lokala kyrkorna". Håller de på och river dem?

  Angående besök i Östra Jerusalem från kristna från VB och Gaza läser jag om problem med antal tillstånd, sena tillstånd etc. Tråkigt. Kan restriktioner i antal ha att göra med säkerhetsperspektiv? Jag vet att du och dina pojkar här kommer att vifta bort säkerhetsperpektivet. Men jag gör det inte. Vi ska protestera övergrepp och svårigheter. Men att bli konspiratoriska tror jag inte hjälper, tvärtom kan vara skadligt.

  SvaraRadera
 25. Egon, kolla var citationstecknen står. Jag citerade inte direkt annat än början på meningen. Har inte betett mig fel eller fult, för jag tydde bara andemeningen. Och den var utan citationstecken.

  SvaraRadera
 26. A-K, du skriver " "Det verkar som om kristna på denna blogg har synen att den judiska staten aldrig skulle ha upprättats. Även du, tror jag, har denna syn. Rätta mig om jag fått fel intryck. "
  Du har fel intryck, du är dessutom den enda som formulerat tanken, jag kan inte heller se några belägg för din spekulation...

  Är du ute efter att utrota de palestinska kristna eftersom du skriver kritisk om vad du uppfattar de säger ????

  SvaraRadera
 27. "Det verkar som om kristna på denna blogg har synen att den judiska staten aldrig skulle ha upprättats" skriver A-K Roth

  Några inlägg ner tillskriver A-K Roth bildandet av Israel gnistan till det som enligt henne skulle ha lett till att 700 000 judar tvingades fly sina ursprungsländer och mot sin vilja bosätta sig i Israel.

  Jag tycker nog att den oförsonliga tonen A-K Roth ger uttryck för mot de eventuella personer som i retrospektiv inte anser att FN:s delning av Palestina (och därmed inrättandet av Israel) var en optimal lösning i så fall är lite inkonsekvent.

  Jag menar, i det fall att 700 000 personer (och då talar jag bara om den folkgrupp som A-K Roth bryr sig mest om) blir satta på bar backe, är det då inte naturligt att fråga sig om allt verkligen blev som man ville?

  SvaraRadera
 28. Joakim, om det regelbundet förs fram tankar att allt var frid och fröjd innan Israel upprättades, när sionister anklagas för att ha smitt planer på etnisk rensning trots att detta aldrig var policy, när enbart Israel anklagas för att hindra fredlig lösning och andra mycket våldsamma och uppviglande aktörer inte hålls ansvariga, när man ständigt talar om "stulen mark" ända tillbaka till 1948, då blir slutsatsen att blogginriktningen är att den judiska staten är illegitim och aldrig borde ha upprättats.

  Om den nu har gett mig detta intryck, är det då bara min egen feltolkning eller kan det ha skrivits, länkats till och uppmuntrats synpunkter som stött denna syn? Det sammanlagda intrycket hos mig består.

  SvaraRadera
 29. Bulten i Bo, du surrar om att jag skulle ha skrivit om nån "gnista" eller tala om nån folkgrupp jag skulle bry mig mest om.

  Antagandet att jag skulle bry mig mest om någon folkgrupp är falsk. Men visst, jag bryr mig mycket, mycket om när denna folkgrupp nedvärderas och ljugs om i mönster som gamla tiders judehat. Ska man inte bry sig om att påtala rasism?

  SvaraRadera
 30. Men frågan jag ställde till dig då, A-K Roth? Ser du det inte som ett problem att Israels upprättade fick till följd (enligt vad du säger) att så många judar i arabvälden såg det som nödvändigt att lämna sina hemtrakter och ofrivilligt flytta till Israel?

  SvaraRadera
 31. BULTEN, du har kort minne, eller vill rätt enkelt inte ta upp arabiska hatet mot judar som speglas klart och tydligt i följande remsa; ”Khaybar, Khaybar, ya yahoud, jaish Muhammad saufa ya‘ud”.

  Även 'svenska' araber visar mer än klart hatet mot judar, som denna Imam som vill dränka judarna i muslimernas spott
  http://youtu.be/M5osyP290Rg

  Trots dessa klara fakta frågar du A-K Roth om så många judar i arabvälden såg det som nödvändigt att lämna sina hemtrakter och ofrivilligt flytta till Israel?

  SvaraRadera
 32. A-K, nu är det så att såvitt jag vet så finns det ingen som hävdar de åsikter du framför.

  Du vill så gärna tillskriva dina debattmotståndare skumma motiv så jag undrar om det inte återigen handlat om att tysta och misstnkliggöra istället för att diskutera.

  SvaraRadera
 33. Jerry, du får nog förklara för mig lite noggrannare hur en händelse år 629 får en 700 000 människor att exakt 1319 år senare lämna sina hemtrakter. Jag begriper inte vad du menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk lite till så begriper du att jag nämnde arabernas (muslimernas) hat för judarna, inte något annat som du vill fabricera fram.

   www.youtube.com/watch?v=CTfUaUGSWJw&feature=youtube_gdata_playe
   www.youtube.com/watch?v=jEDKgrT6A3Q&feature=youtube_gdata_player

   Radera
 34. Så vad du vill ha sagt Jerry (och snälla, inga fler youtube-klipp nu) är att judarna ända sen slaget vid Khaybar år 629 har vantrivts att bo i samma länder som araber?

  I så fall förefaller det ju logiskt att väldigt många lämnade sina ursprungsländer 1948 när den judiska staten bildats, så långt allting logiskt.

  Problemet är bara att A-K Roth och många andra självutnämnda israelvänner vill ha det till att dessa personer inte flyttade frivilligt utan att det var våld och hot som fick dom att flytta från de trakter som de växt upp i, det är ju det som ligger implicit i begreppet fördrivning. Dvs, hade detta hot om våld inte ägt rum just 1948 så hade dessa personer (så som t.ex. judar i bl.a. Tunisien och Iran idag) bott kvar på sin "urspungsplats".

  De svenska judarna har fått växa upp i ett land där man i en av de största och framstående kyrkobyggnaderna (domkyrkan i Uppsala) har avbildat en s.k. judesugga. Gör det att man ska betrakta varje till Israel utflyttad svensk jude som "fördriven"?

  SvaraRadera
 35. För info: Citat” TeheranIslamiska republiken Iran har från första början drivit en hätsk antiisraelisk utrikespolitik. Ändå lever här – i relativ harmoni och välmåga – den ojämförligt största judiska befolkningen i hela Mellanöstern utanför Israel.” ur DN

  SvaraRadera
 36. Bulten, Jag är definitivt inte snäll, och eftersom det krävs källor för påståenden så bjuder jag på Al-Aqsa TVs barn program - var så god och njut av hatet; www.youtube.com/watch?v=hUx5DeEPvWo&feature=youtube_gdata_player

  De arabiska slagorden om orten Khaybar hänvisar till en massaker (år 628) som muslimerna utförde där.

  Översättningen lyder; "Khaybar Khaybar, oh judar, Muhammeds armé skall återvända."

  Många gånger följs det med "ilaha ila lah, mohamed rasou lelah", ("Det finns bara en gud. Muhammad är hans profet.")

  I Malmö hör du också ropen mot Malmö bor som vågar täcka huvudet med kippa: "Chaiitan, Chaiitan yal Yahoud", alltså "Jävla, jävla judar".

  Därför töms Malmö på judiska liv - http://www.dn.se/nyheter/sverige/malmos-judiska-liv-tynar-bort.

  En del av dessa Malmö bor emigrerat till Israel för att dem vill inte höra mer ropen "jävla judar".
  Det förvånar mig inte alls.
  Andra svenskar med judisk trosbekännelse helt enkelt lämnar det 'ockuperade' Malmö!

  För min del kan du fortsätta att 'debattera' med A-K Roth om Israel & Palestina vara eller inte vara - ni lär ALDRIG vara överens!

  Du läser INTE det jag skriver, du bara häver ur dig allt annat än det jag skriver om - arabernas hat mot judar och det sedan år 629!

  Samtidigt klämmer du in domkyrkan i Uppsala, (...?!?!) för att komma med ytterligare en av dina briljanta analyser - om en så kallad judesugga/muslimsugga.

  Det är mer än genomskinligt vart du vill komma.

  SvaraRadera
 37. Joakim, ditt inlägg 07:44 var rakt-fram och saknade de vanligast anklagelserna mot min person. Det artar sig. Heder!

  Nu är det vanligtvis inte anklagelser om några medvetet hållna skumma motiv jag vill komma med. Jag har ju hoppats att påpekanden om hur det sammantagna intrycket kan framstå. Om man någon gång hade kunnat ta in kritik, och frågat vad som stör hade det varit respektabelt.

  Samtidigt har jag svårt tro att utbildade och empatiska personer (jag vet att de måste vara utomordentligt empatiska då deras självbeskrivning är sån :) ) inte kan fatta hur vissa framställningar uppfattas av andra utbildade och empatiska personer. Med utbildade avser jag inte doktorsgrader utan allmänna baskunskaper om regionens folkgrupper, historisk viktiga händelser etc.

  Alla, och jag säger alla(!) har vi fördomar. Det blir ett helt ämne.
  Vore intressant diskutera alla våra fördomar någon gång.

  SvaraRadera
 38. Egon: Är Per Jönsson, från UI, en auktoritet på hur judarna har det i Iran? I min syn verkar han snarare apologet för vad som har drivit Ahmadinejad och regimen att hota både Israel och judar.

  Tyckte namnet verkade välkänt och sure enough har jag kommenterat hans välvilliga inställning till Iran på smarta recencenten Charlotte Wibergs blogg, politiskt vänster, Kamferdroppar:

  http://kamfertext.blogspot.com/2010/11/iranspecial.html

  Jojo, judar har det bara bra i Iran? Rullar ögonen.

  SvaraRadera
 39. Du vet inte vad du talar om, Johan Byegård. L s lite om alla dem som flydde eller blev utsparkade från flera länder.

  SvaraRadera
 40. Svar till BiBs 23:38:

  Folkomflyttningar, fördrivningar, hotelser, förtryck, massakrar och upprättanden av nya statsbildningar sker inte utan följder. Skulle upprättandet av Israel vara mer klandervärt än Pakistans, länderna i Balkan, m.fl? Vem har sagt att det inte blev problem? BTW, vilken grupp människor vägrade acceptera en liten judisk stat bland 20-talet arabiska?

  Men vilka stater har underlättat tillvaron för flyktingar inom sina gränser? Hur dessa har behandlats har också bäring på problem och missförhållanden.

  SvaraRadera
 41. Jerry citat"Du läser INTE det jag skriver, du bara häver ur dig allt annat än det jag skriver om - arabernas hat mot judar och det sedan år 629!" slut citat
  Men min länk till DN om Irans judar vill jag visa att judar kan leva i muslimska länder, läs även om Citat” Då, 1492, erbjöd den turkosmanske sultanen Beyazid II de flyende judarna en fristad, och han sände till och med en armada med "barmhärtighetsfartyg" till Cádiz för att hämta dem till hans rike. Onekligen en framsynt gest. Ty flertalet av de judiska immigranterna var skickliga i medicin, ekonomi och vapentillverkning, något som senare fick europeiska statsledare att harmas över turkarméernas slagstyrka “ ur DN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon följande textcitat; "Du läser INTE det jag skriver, du bara häver ur dig allt annat än det jag skriver om - arabernas hat mot judar och det sedan år 629!.." hämtade du ur min kommentar till BiB (23 maj 2013 00:39) som börjar med
   "Bulten, Jag är definitivt inte snäll, och eftersom det krävs källor för påståenden så..", så var lite mer uppmärksam nästa gång innan du knyter mig till DIN länk om Iranska judar!

   Radera
 42. Ja du A-K,tänk om vi alla funderade mer på hur det vi säger uppfattas. Om du till exempel slänger ur dig ogenomtänkta inlägg om att ingen bryr sig om Syrien eller om militanta islamister etc. till såna som verkligen lever nära dessa frågor.
  Tänk om bagatellisering av Israels förtryck mot olika grupper, faktisk sårar de som är berörda. A-K, faran med att se sig själv enbart som offer är att man tillslut blir blind för när man själv kränker andra.

  SvaraRadera
 43. Jag kan inte se att Wiberg i sitt blogguppkast underkänner den iranska judinnan Sara Lorjon och hennes vittnesmål i Jönssons artikel. Ej heller kan jag hitta några tillbakavisanden av de fakta som presenteras i faktarutorna i artikeln. Ej heller i A-K Roth spekulativa kommentar.

  SvaraRadera
 44. Frågan om judarna blev utsatta för en fördrivning från de områden som de helst hade velat stanna kvar på (Arabdominerat område) eller om de flyttade frivilligt när den judiska staten 1948 hade bildats, den vägrar Jerry och A-K Roth ta i. I staället kommer en massa trams som inte hör till frågan.

  Tydligen en känslig fråga som iraelvännerna inte vill ha...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bulten i Bo, vänligen påminn mig när jag har yttrat mig om "judarna blev utsatta för en fördrivning från de områden som de helst hade velat stanna kvar på (Arabdominerat område)".

   Radera
 45. Jerry du skriver citat"Du läser INTE det jag skriver, du bara häver ur dig allt annat än det jag skriver om - arabernas hat mot judar och det sedan år 629!.."

  Menar du inte vad du skriver att araber har hatat judar sedan år 629?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, din försök att få mig att dansa enligt din ideologi blir inte av.

   Jag menar det jag skriver - år 629 i Khaybar slaget grundades fiendskap mellan judar och muslimska araber.

   Varför annars har denna ramsan blivit så "populär"?

   År 629 fanns inga sionister.....

   Radera
 46. Riktigt roligt blir det dessutom i A-K Roths Kamferdroppkommentar när hon påstår att Jönsson verkar tro att det passar sig att en utomstående bedömer hur "tryggt och harmoniskt" en befolkningsgrupp har det.

  Det kan man ju tycka men som motpol framför då A-K Roth uppgifter från "Jewish Virtual Library".

  Detta Library drivs av The American-Israeli Cooperative Enterprise, en organisation som verkligen inte hymlar om varför man finns till:

  The American-Israeli Cooperative Enterprise (AICE) was established in 1993 as a nonprofit and nonpartisan organization to strengthen the U.S.-Israel relationship by emphasizing the fundamentals of the alliance — the values our nations share.

  Inte så mycket Irananknytning där inte...

  SvaraRadera
 47. Joakim, om du tänker på min kritik av Anna Westers framställningar på PGS-bloggen kan du ju ju ponera följande: Hur klandrade hon förövarna i Syrien? Kommer det samma sorts hätska attacker mot Assads soldater och rebeller som begår hemskheter mot civila som hon gör mot Israels soldater? Jag tror inte det. Däri ligger en stor skillnad.

  SvaraRadera
 48. Jerry, du svarade och apostroferade mig när jag ställde frågan till A-K Roth "Ser du det inte som ett problem att Israels upprättade fick till följd (enligt vad du säger) att så många judar i arabvälden såg det som nödvändigt att lämna sina hemtrakter och ofrivilligt flytta till Israel?", Jag uppfattade detta som att dina alster då skulle ses som ett svar på min frågeställning.

  Men tydligen var inte så fallet. OK, så i fortsättningen när du ska dumpa dagens Youtube-klipp här, tilltala inte mig så slipper jag tro att du för någon sorts diskussion och så jag kan ignorera dig precis lika mycket tydligen både du och jag önskar.

  SvaraRadera
 49. Jerry ditt påstående citat"Jag menar det jag skriver - år 629 i Khaybar slaget grundades fiendskap mellan judar och muslimska araber."

  Att judar fortfarande 1394 år senare bor i länder där islam är majoriet motbevisar din tes,citat ur DN " judar och kristna var skyddade minoriteter med rätt till religionsfrihet, eftersom de i likhet med muslimer utgör "Bokens folk".


  SvaraRadera
  Svar
  1. Din citat är hämtat ur http://www.dn.se/nyheter/varlden/judarna-lever-fredat-i-iran, dessvärre du fattar inte att PERSER (iranier) ÄR INTE ARABER.

   Med andra ord det motbevisar INTE min tes.

   För övrigt Perserna och Araberna tål inte så gärna varandra.

   Radera
 50. Riktigt dåligt gjort att tala om hur bra judar har det i alla arabländer när vi vet hur fördrivningarna gick till i flera av dem. Att DNs skribent påstår att judarna bara har det bra i dagens Iran är väl ändå ett lättvindigt önsketänkande. Nog borde vi svenskar kunna bättre?

  Intervjua några kristna i hamasstyrda område, kristna i irak eller Nigeria eller kopter i Egypten, så ska du se, Egon, att inte många vågar tala klarspråk om hur de har det. Vilka folk under förtryck i en diktatur som Irans kan tala uppriktigt till utländska journalister? Judiska iranier har ruostat med fötterna och flyttat ut, 75%. Och Per Jönsson tycker de har bra och värdiga liv, baserat på ett par-tre intervjuer.

  Får en att tänka på hur Röda Korset rapporterade att allt var väl i Theresienstadt.

  "Auktoriteten" på de glömda judiska flyktingarna,Johan Byegård, tar nu ledningen i frågan om judarna helst ville stanna i sina länder eller inte. Inte förvånande tror han sig veta att de gav sig av frivilligt, utan sorg eftert att ha tappat sin gamla kultur och utan negativ särbehandling eller hot. Uppmanar läsarna att inte gå på sådana cyniska utsagor. Det stämmer helt enkelt inte och det baserat på flyktingars berättelser.

  SvaraRadera
 51. Jerry "dessvärre du fattar inte att PERSER (iranier) ÄR INTE ARABER." Det vet jag visst, och det är inte poängen , majoritet av iranierna är likafullt muslimer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst iranier är muslimer, shiitiska grenen!

   Shiitiska muslimer och sunnimuslimer kommer inte riktigt överens.

   Det var inga perser som kämpade med judarna i Khaybar slaget som araberna så gärna sjunger om....

   Radera
 52. Jag är ingen auktoritet på judiska flyktingar och har aldrig utgett mig för att vara det. Det är just därför jag ställer frågan till dig, A-K Roth.

  Svaret från A-K Roth som hon nu tydligen trots allt avger är att judarna som innan 1948 bodde i arabländer helst hade velat bo kvar och var alls inte intresserade av att frivilligt flytta till den judiska staten som nu bildats för dem.

  Den inställningen verkar ju faktiskt delas av dagens tunisiska och iranska judar när de utsätts för uppmaningar från sionistiska organisationer att överge sina hemländer och istället flytta till Israel.

  Tack för svaret!

  SvaraRadera
 53. Tydligen är det inte fakta och/eller intervjuer med berörda personer som vi ska utgå ifrån när vi bedömer de iranska judarnas situation, det är den situationen som oraklet i Indiana har tänkt ut i sitt huvud som gäller istället.

  (Intressant förresten att se att koncentrationslägerliknelser helt plötsligt blev OK i mellanösterndebatten igen, det verkar vara synd om A-K Roth som uppenbarligen inte har minne som möjliggör att hålla en standard sto sträcker sig länge än högst en månad).

  Men får jag då fråga oraklet hur hennes kristallkula förklarar hur kommer det sig att inte alla judar i Iran har lämnat landet. Är det antisemiten Ahmadinejadh som som förtvlat fängslat kvar det folk som han hatar i sitt land?

  SvaraRadera
 54. Nej, Johan, du är ingen auktoritet. Men du ifrågasätter gärna judiska gruppers och befolkningars motiv, i en tid när de få judar som är kvar i somliga länder lever under verkliga hot, bl.a. statligt sponsrade uppviglingar. I vilket fall, är jag glad att du inser att du inte är auktoritet eller i position att döma. Är du verkligen intresserad av dessa människoöden, gå in på de sajter jag lämnade.

  SvaraRadera
 55. Re BiBs tvångstankar om sionisterna som lockar judar från arabländer: Lite kusligt att tala om kristallkulior och vad det betyder att en minoritet förtryckta väljer att inte lämna sitt land.

  Många var de judar som inte trodde det kunde bli värre i tredje riket, som stannade och till sist stängdes inne. Jag tar in att Johan Byegård har gått på myten att det inte var livsfarligt för judar i flera arabländer under den tid så många flydde. Det är inte för inte de kallas de glömda. Tar man upp det ska det negligeras.

  Om några väljer att stanna trots pogromer och offentliga hängningar på upptrumfade anklagelser, som i Irak, blir det något sorts bevis för att judar ledde bra och värdiga liv i dessa länder? Om att judar idag skulle leva bra och värdiga liv trots balansgången att inte stöta sig med imamerna, alltmedan Akhmadinejad har vräkt ur sig judeföraktande hets regelbundet:jag går inte på det. En kristen som går på det, fy! Vi talar ju om folkförtryckets Iran.

  Vad i herrans namn sysslar ni med?

  SvaraRadera
 56. Bulten i Bo ville veta och här kommer information, en länk till en Huffington Post essay i vilken en person, David Harris, beskriver bl.a. tillvaron i ett par länder, Libyen och Irak, för judar under den tid stora antal judar flydde. Beskrivningen är från ett perspektiv av en bortglömd jude, the forgotten jew, som ser tillbaka på judars upplevelser i arabvärlden under århundradena fram till nutid.

  http://www.huffingtonpost.com/david-harris/letter-from-a-forgotten-j_b_753387.html

  Detta vore en början på att låta sig informeras om detta trauma som glömts bort och nu negligeras som nu görs på denna blogg av Johan Byegård och Guardian.

  SvaraRadera
 57. AK Roth citat" Att DNs skribent påstår att judarna bara har det bra i dagens Iran är väl ändå ett lättvindigt önsketänkande. Nog borde vi svenskar kunna bättre?" slut citat

  Jag är ingen vän av Iran det är en dikatur. Men vad jag åsyftade med min länk var att motbevisa Jerrys påstående att judar sen år 636 varit hatade av muslimer. Vad han inte vill veta är att judar och kristna räknas som "bokens folk" av muslimer och har ett skydd.

  Trots att Iran hotar att utplåna staten Israel så känner sig inte Iranska judar sig hotade.
  Citat” Jag tror inte judarna är i fara. De kan fritt utöva sin religion. Det finns ingen utbredd antisemitism. Tvärtom, folket är betydligt mera Israelvänligt än vad regimen är, säger han till Dagen.- Så länge judarna inte uttrycker sympati för Israel kan de leva i fred. Många är välbeställda och skulle ha lämnat landet för länge sedan om de hade känt sig hotade, hävdar Javedanfar.- De är starkt rotade i Iran. Fast ingen vet förstås vad som händer dem, om det bryter ut ett krig mellan Iran och Israel. Ur Dagen-2007-10-23

  SvaraRadera
 58. Svar
  1. Det måste vara skönt att särbehandla oss som inte skriver på svenska...

   Joakim Wohlfeil 18 maj 2013 20:26
   "Mabruk Jerry, för en.."

   Radera
 59. Ja du Jerry, jag skall ta itu med denne Joakim SKRIV PÅ SVENSKA

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK bäste redaktör. Omedelbar skärpning utlovad !!! Det var illa av mig att skriva inlägg med så mycket arabiska så ingen annan förstod ;-)

   Radera
 60. Egon, Jerry kanske syftar på dhimmitillståndet för kristna och judar somn har rått av och till i muslimska länder. Tillvaron kunde vara bättre eller sämre beroende på hur regenterna var. Sammantaget var det en osäker situation för minoriteter, inklusive judarna under muslimskt styre.

  Lyssna gärna till serien videos jag länkade till och äldre personers minnen från t.ex. Irak och Libyen, så kan du kanske stå emot somligas försök på din blogg att förminska traumat de glömda flyktingarna genomlevde.

  Vänskap kunde snabbt ändras till fientlighet när mobbmentaliteten dök upp efter uppviglingar. Pogromer kallades det i Ryssland och samma hände judar i arabländer. Irakiska judar har en plats i Israel som hyllar den urgamla raserade judiska kulturen där. Intressant.

  Egon, om du vill föra ut efter Per Jönssons lilla artikel att judar lever goda och värdiga liv i Iran, fortsätt. Men det känns inget vidare, speciellt om man vet lite mer från t.ex.

  jewishvirtuallibrary.org:

  "...The Jewish community does enjoy a measure of religious freedom but is faced with constant suspicion of cooperating with the Zionist state and with "imperialistic America" — both such activities are punishable by death. Jews who apply for a passport to travel abroad must do so in a special bureau and are immediately put under surveillance. The government does not generally allow all members of a family to travel abroad at the same time to prevent Jewish emigration. Again, the Jews live under the status of dhimmi, with the restrictions im posed on religious minorities. Jewish leaders fear government reprisals if they draw attention to official mistreatment of their community..."

  Mvh,

  A-K


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar hur mycket kunskap BiB har om Iran som hade två revolutioner, den andra revolutionen är den så kallade islamiska revolutionen 1979, ett folkligt uppror med stark anti imperialistisk paroll.

   Den andliga ledaren Ayatollah Ruhollah Khomeini har i dekret skyddat andra trossamfund i Iran.

   Att han klassat Perser att vara Araber säger hur mycket han känner till vänskapen mellan iran och israel innan det muslimska diktaturens makt övertagandet 1979.

   Man kan fråga sig hur mycket dem vet om det kvävda gröna rörelsen som med brutalitet tvingades att gå under jorden.
   Vidare kan man fråga sig varför i det nalkande iranska valet förbjuds två viktigaste kandidaterna i husarrest?
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5452568

   Radera
 61. Ahmadinejadh hetsar mot staten Israel och de som stödjer den staten (vilka han oftast benämner som sionister), många gånger i otrevliga toner. Dock inte mot judarna som folkgrupp, men jag antar att A-K Roth nu igen begått det som hon i andra sammanhang påstår är antisemitiskt, dvs, satt ett likhetstecken mellan judar och Israel.

  På samma sätt som Israels ledare regelbundet hotar landet Iran bombningar, man hotar dock inte perserna som folkgrupp. Man måste klara att hålla isär sådana saker

  Lobbyns försök att få judar att lämna Iran (som dock ej är ett "arabland" som A-K Roth påstår) framgår av kristallkulelänken som bloggägaren lämnade till oss ovan.

  Rörande Israels försök att påverka tunisiska judar, går det att läsa om i den här kristallkulan:

  http://www.tunisia-live.net/2011/12/08/tunisian-jews-respond-to-silvan-shaloms-post-arab-spring-call-for-them-to-immigrate-to-israel/

  samt i denna:

  http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16803100

  Rörande A-K Roths artikel från, föga förvånande, American Jewish Committe så påstår dom ju att judarna hade en tillfredsställande situation i arabkontrollerat område (Irak) fram tills 1948.

  At our peak, we were 135,000 Jews in 1948, and we were a vitally important factor in virtually every aspect of Iraqi society. To illustrate our role, here is what the Encyclopedia Judaica wrote about Iraqi Jewry: "During the 20th century, Jewish intellectuals, authors, and poets made an important contribution to the Arabic language and literature by writing books and numerous essays.

  Definitivt motbevis för de som likt Jerry ovan påstår att judar och araber inte kan leva ihop. Dessa irakiska judar (förutsatt att de vill leva kavar i den pre1948 situationen och för egen del inte hade något eget intresse av att en judisk stat skulle upprättas) är ju i så fall uppenbarligen en grupp som fått betala priset de motsättningar som FN:s behandling och uppdelning av Palestina gav upphov till.

  SvaraRadera
 62. Det var ju ett rörande bevis, Johan Byegård, att judar under vissa skeden levde väl i några arabländer. Judar levde bra och värdiga liv i Tyskland innan Shoah också. Du talar som du har vett till. Du talar från total okunskap om hur det var plus fördomar som kryper upp.

  Jag har på inget sätt ifrågasatt att judar och araber kan leva och har levat i grannsämjha. Men jag är mycket medveten om att allt kan ändras plösligt, som det gjorde i Libyen och Irak, bl.a. Egyptiska judars historia tål att tänka på också.

  Tills du har informerat dig om de glömda flyktingarnas historia borde du nog dämpa ner dig. Att de empatiska kristna på bloggen inte opponerar sig mot dina teser är tråkigt men inte förvånande, givet bloggens syfte.

  SvaraRadera
 63. Inser att jag inte var klargörande nog i min kritik av Johan Byegårds kommentar. Så att alla kan fatta vad han har gjort:

  Johan påstod att American Jewish Committe har påstått att "...judarna hade en tillfredsställande situation i arabkontrollerat område (Irak) fram tills 1948..."

  Var har AJC påstått att judarna som grupp hade en "tillfredsställande situation"??? Detta är helt Johan Byegårds konstruktion och den stammar från okunskap, om man vill vara snäll. Citat krävs för att hävda detta..

  Läser man Johans s.k. belägg står där bara om att judar var framgångsrika och bidrog till många aspektar av samhället. Det var judarna i det tyska samhället också. Litteratur, vetenskap, medicin. Men det gick käpprätt åt helvetet.

  Hur "tillfredsställande" var det under masssakrerna som kallas Farhoud 1941? Sansade läsare förstår att Johan Byegårds framställning är konstig. Tala med flyktingarna. Lyssna till vad de har att säga. Läs deras berättelser.

  Kommer inget citat från Johan Byegård som belägger att AJC specifikt sagt att tillvaron var "tillfredsställande" för folkgruppen judar i Irak under den tiden kan jag säga att det var lögn, påhitt eller baserat på grova preconceived notions.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förvånar mig inte att Farhoud masssakrerna är inte kända här.
   På svenska Wikipedia läser man att "Denna artikel med koppling till 1940-talet är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den."....
   I andra språk läser man hela sanningen om The Farhud has been called the "forgotten pogrom of the Holocaust" and "the beginning of the end of the Jewish community of Iraq", a community that had existed for 2,600 years.!!
   http://fr.wikipedia.org/wiki/Farhoud
   http://en.wikipedia.org/wiki/Farhud
   Observera att svenska sidan är lika "informativ" som den arabiska http://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%B1%D9%87%D9%88%D8%AF - vad säger man om det?

   Radera
  2. Glömde nämna pogromen på sextiotalet, men det är inte glömt i Israel.
   I Ramat Gan hittar man monumentet "Prayer" som minne för dem irakiska judar som dödades i progromen "Farhud" (1941) samt på sextiotalet.

   http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:Monument_%22Prayer%22_in_Ramat_Gan_in_Memory_for_Jews_Who_Were_Killed_in_Iraq_in_the_Pogrom_%22Farhud%22_(1941)_and_in_the_Sixties.jpg

   Radera
 64. Så situationen i Irak före 1948 var inte tillfredsställande för att det i framtiden kunde ha kommit en "shoah"? Det är väl tveksamt om man med ett sådant kristallkuleargument skulle kunna hävda att man blivit fördriven, men i detta avseende har jag svårt att ta A-K Roth seriöst.

  Det är som sagt American Jewish Committee som hävdar att judarna hade stor respekt i Irak före 1948. Är du missnöjd med det uttalandet, klaga hos dom. Skjut inte på pianisten.

  För att klargöra, användning av ordet "fördrivning" förutsätter att befolkningen helst av allt ville stanna kvar men att de blir utsatta för hot som gör att dom flyttar. Ska vi använda detta begrepp för de irakiska judarna, du får bestämma dig.

  Och om jag får fråga dig, om de sionistisska organisationerna lyckas med sitt uppsåt att få dagens tunisiska och iranska judar att flytta till Israel idag, ska detta i så fall också kallas fördrivning?

  På Al-Hamatzav vill jag minnas att en av skribenterna villa ha fler amerikanska judar infyttade i Israel. Om han lyckas med sitt uppsåt, ska de utflyttade i så fall också kallas fördrivna?

  SvaraRadera
 65. Nej, Bulten i Bo, Johan Byegård. Du har alldeles fel. Hemska massakrar som Farhoud pågick trots att det fanns framstående judar inom samhället. Jag tror inte du kan komma ifrån dina föreställningar. Mitt tålamod är slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bulten begriper inte att även judar kan ha "Quislingar" (rötägg) bland sina egna landsmän, som Norges Vidkun Quisling eller Frankrikes Philippe Pétain.

   "En Kapo var endast fånge i nazistiska koncentrationsläger som blev lägerledningens medarbetare med uppgift att vakta de andra fångarna. En "kapo" ledde fångarnas arbete och var ansvarig för resultaten.

   De kallades för "funktionsfångar" i den nazistiska lägerledningens terminologi, och de fick särskilda förmåner för sina tjänster.

   Ofta valde lägerledningen förbrytare eller personer som utmärkt De var också ett billigt sätt att kontrollera lägerfångarna." [källa: Wikipedia]

   Radera
 66. För intresserade av de glömda flyktingarna:

  http://www.blogger.com/comment.g?blogID=12677825&postID=7579672411918180317

  Det går inte att förneka eller förminska.

  SvaraRadera
 67. Citat” I Irak liksom i övrigt i Mellanöstern , har judarna som folkgrupp alltid levt integrerade i naturlig harmoni med både kristna och muslimer. Utvecklingen i Palestina slog sönder denna fredliga orientaliska samexistens och gjorde det så småningom om svårt för majoriteten av Iraks närmare 12000 judar-de allra flesta bosatta i Bagdad - att stanna kvar i landet.
  Då den slagna irakiska armen återvände efter det misslyckade fälttåget i Det heliga landet 1948 uppstod ett behov av syndabockar. Inga låg lägligare till för hugg i den upphetsade, nederlagspräglade krigsstämningen än just judarna. De trakasserades systematiskt.

  På några år få år försvann de flesta av Iraks judar till Israel, där de togs emot med öppna armar.

  Där jag växte upp drev en judisk köpman en liten järn och husgeråds-handel strax intill. Han var rättskaffens och omtyckt och respekterad av alla, inte minst av dem som hade ont om pengar. Han lämnade generösa krediter, och inte drog ett sträck över räkningar för de sämst ställda.
  Köpmannen var nära vän till min far, och hans son blev en av mina käraste lekkamrater. Vi grät när familjen lämnade Irak. ur ” Saddams Livläkare” av Ala Bashisr 2004

  SvaraRadera
 68. Jerry har rätt i att en progrom inträffade i Irak 1941.
  Händelser som föregår Farhud
  Citat ”Mellan 1932 och 1941, den tyska ambassaden i Irak, under ledning av Dr Fritz Grobba , kraftigt stödde antisemitiska och fascistiska rörelser. Intellektuella och arméofficerare bjöds in till Tyskland som gäster av nazistpartiet, och antisemitiska material publicerades i tidningarna. Den tyska ambassaden köpte tidningen Al-Alam Al-Arabi ("Den arabiska världen") som publiceras, förutom antisemitisk propaganda, en översättning av Mein Kampf på arabiska. Den tyska ambassaden stödde även inrättandet av Al-fatwa, en ungdomsorganisation baserad på modell av Hitlerjugend . läs mer i Farud - wikipedia

  SvaraRadera
 69. Egon, bra att du bekräftar det prekära tillståndet för judar i Irak.

  Hur väl minoriteter som kristna, bahai, eller andra minoriteter har behandlats i muslimska länder har varierat. Bokens folk, kristna och judar, fick ofta bättre behandling än andra minoriteter, vars medlemmar kunde bli avrättade om de inte konverterade till islam.

  Men de hade ändå dhimmistatus, speciella lagar, fick inte bygga hus högre än en muslims, inte rida häst utan åsna med lägre status, etc, förödmjukande behandling, speciell klädsel var dikterad, gula stjärnor för judar. Farhoud som kom under nazistiskt inflytande 1941 var en fingervisning, handwriting on the wall.

  Johan Byegårds desperata försök att vifta bort situationen för de hundratusentals judiska flyktingarna från arabländer luktar bara illa och reflekterar inte väl på din blogg. Se bara på hur han selektivt använde ett kort citat - ur kontext - för att påstå att artikeln jag länkade till sa att judar levde "tillfredsställande" liv i Irak.

  Stycket nedanför som han ignorerade berättar att mot 1950 blev irakiska judar av med medborgarskap, staten tog deras tillgångar och hemskast, offentliga hängningar. Artikeln tog upp att Brittiske ambassadören har vittnat i en moemoar om sin tid i MÖ om irakiske premiärministerns, Nuri Sa'id, plan ett år tidigare att fördiva hela den judiska befolkningen till jordanska gränsen. Skribenten tackar Israel för hjälpen att fly. Johan Byegård vill förringa judars situation och klandra sionismen som hjälpte judar överleva.

  SvaraRadera
 70. Jag bara påpekar inkonsekvensen, stundtals påstås de från arabstaterna utflyttade judarna ha flytt för sitt liv från det land de hade velat leva kvar i, stundtals kallar A-K Roth utflyttningen för att "ursprungsfolket":s återvändande.

  Och om det är så som hon skrev nyligen (att judar aldrig kan gå säkra i andra länder än Israel), då borde hon ju strängt taget hylla de araber som skyndade på deras utflyttande till Israel.

  Men allvarligt, finns det personer som på goda grunder kan hävda att de blev fördrivna ska deras rätt till upprättelse (t.ex. återflyttning om så önskas) naturligtvis tillmötesgås. Jag har faktiskt aldrig hört talas om att det finns någon organisation i Israel som kämpar för judars rätt att få flytta tillbaka till arabstater, men om de existerar så är deras sak rättfärdig.

  SvaraRadera
 71. Johan Byegård: Du har inte hört talas om att de glömda judiska flyktingarna kräver att få återvända och detts skulle betyda vad?

  Mycket riktigt kan de nog knappast tänka sig att återvända till länder där judar fråntogs medborgarskap, fråntogs sina tillgångar och utsattes för massakrar och offentliga hängningar. Det finns nog ingen återvändo för dem, som inställningen till judar är idag. Antisemitiska myter florerar i statliga smedia, sprids år efter år, inklusive under PM.

  Skulle det betyda att de judiska flyktingarnas historia och tragiska öde inte är värt tala om?

  Kristna flyr förtryck fråm många av dessa muslimska länder och de som stannar har det ofta svårt.

  Men har du kanske hört talas om dessa hundratusentals flyktingar för att de inte ska glömmas, för att de ska ihågkommas när man talar om kompensation för andra grupper flyktingar?

  SvaraRadera
 72. Naturligtvis när jag som tänkande människa talar om kravet att få återvända, då implicerar detta naturligtvis rätten att få leva utan förföljelser av de slag som A-K Roth nämner. Det brukar inte behöva nämnas när man talar med normalt tänkande människor, men tydligen gäller det ej A-K Roth.

  Så stödjer du ett återvändande av utvandrade irakiska judar från Israel (naturligtvis förutsatt att de kan garanteras åtminstone de för hållanden som de iranska och tunisiska judar vittnar om i den länkar jag visat för dig)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iranska judar har aldrig haft något att frukta tills 1979, då har dem hamnat under kontroll av iranska säkerhets tjänstens öga.

   Däremot tvivlar jag att man kan säga att det resterande skaran av irakiska/tunisiska judar tycker om hoten som prdikanterna förmedlar i moskén gentemot judarna.

   Denna gång är jag snäll och bifogar inte källan (Youtube), så att du inte klassar det som propaganda mot muslimerna.

   Radera
 73. Förresten A-K Roth, driver ni någon kampanj för att få besökarna till dessa byggnader att, baserat på historiska erfarenheter, ställa sin kosa till Israel?

  Trist i så fall.

  SvaraRadera
 74. Jerry, att ange "youtube" som källa är lika intelligent som att som att skriva "tidningsbudet" om msn vill ge källhänvisning till en papperstidning.

  SvaraRadera
 75. Bulten i Bo, du har alltid rätt!

  Att ange "You Tube" som källa är lika intelligent som att skriva "SVT råkar lägga upp oklippt material på SVT Play"
  http://youtu.be/RcVjlKiWt7Y

  SvaraRadera
 76. Har du fått konspirationsgriller igen? Du adresserar mig med "ni"? Suckj. Sluta nu. +

  SvaraRadera
 77. Ja, du tar ju ovan aktiv del i försöken från sionistiska organisationer att övertyga om nödvändigheten för iranska judar att lämna Iran, därav ordet ni.

  Men ditt avstående att svara på frågan jag ställde får man väl tolka som att du inte anser att dagens tyska judar riskerar någon "shoah" och därför inte är i behov av någon övertalningskampanj för förflyttning enligt den modellen som iranska/tunisiska dito utsatts för.

  Vi får väl då avsluta debatten med att konstatera att vi har samma optimistiska syn i den frågan i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh nej BiB, dagens tyska judar riskerar ingen "shoah".

   Den judiska församlingen i Berlin är välmående och dessutom växer den med tillskott av svenska judar som är trötta på svensk antisemitism.

   Det du kallar "övertalningskampanj" är inte annorlunda än Sveriges import av utländsk arbetskraft.
   Skillnaden är att israel föredrar judar, medan sverige importerar alla.
   Nu "betalar" Sverige för sin övertalningskampanj....

   Radera
 78. Sverige ger asyl åt de som har asylskäl, låter folk anhöriginvandra, arbetskraftinvandra samt att det förkommer adoptioner från utlandet. Samt att vi via EU och EES tillåter europeisk invandring.

  Detta är helt beroende av vilken etnicitet och/religionsutövargrupp som de invandrade tillhör. Och nej, vi driver inga kampanjer för att få folk som uttalar sig vara nöjda med förhållandena i sina hemländer att utvandra till Sverige.

  Att en israelsupporter som Jerry skulle vilja att vi istället hade en rasbaserad invandringspolitik kanske man inte ska förvånas så mycket över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst BiB, Sverige ger asyl åt de som har asylskäl, låter folk anhöriginvandra, arbetskraftinvandra samt att det förkommer adoptioner från utlandet.

   Fast detta praktiseras enligt följande - En handläggare på Migrationsverket i Malmö var själv med och såg till att hans mamma fick uppehållstillstånd, i strid med lagen.
   Det framgår av den pågående polisutredningen om mutbrott på Migrationsverket.

   Kvinnan fick permanent uppehållstillstånd sommaren 2008.
   Beslutet fattades bara tre veckor efter att ansökan lämnats in, vilket är anmärkningsvärt snabbt.– Ja, det är det. Med tanke på att vi i dag har handläggningstider på sex till sju månader, är det en väldigt kort tid, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

   Sommaren 2008 var kvinnan 68 år gammal och sjuk. Hennes son arbetade på Migrationsverket i Malmö. Han är en av de som misstänks för mutbrott i en pågående polisutredning om att uppehållsrätter utfärdats mot betalning.

   Trots att han var jävig, mailade han den 7 juli 2008 sin chef ett förslag till beslut om att bevilja hans mamma uppehållstillstånd som så kallat anknytningsfall.
   Mailet skickades dagen innan hennes ansökan kom in. Mamman var inte skrivkunnig och vem som fyllt i hennes ansökningsblankett, vet man inte. Ingen annan utredning av kvinnans rätt att få stanna gjordes.
   Tre veckor senare skrev chefen ensam på beslutet, där texten är identisk med det underlag som sonen hade skickat. Det förekommer att beslut om uppehållstillstånd fattas av en person, men vanligen är det två.– Det är en säkerhetsaspekt i det hela. För att man ska värna rättssäkerheten och undvika möjligheterna till att det blir fel, säger Fredrik Bengtsson.
   Beslutet fattades inte bara på ett felaktigt sätt, kvinnan hade dessutom enligt utlänningslagen inte rätt att få stanna i Sverige. Chefen fick nyligen ett strafföreläggande om tjänstefel och har dömts till dagsböter.
   Han är inte kvar på Migrationsverket, men handläggaren har kvar sin anställning som han är tjänstledig från. Nu avvaktar Migrationsverket den fortsatta polisutredningen, men mannen ska utredas i verkets Personalansvarsnämnd.

   Kvinnan är i dag död, men hade hon levt idag, hade hon förlorat sitt uppehållstillstånd. ”Då hade man initierat ett ärende om ett återkallande av det här permanenta uppehållstillståndet, eftersom det har utfärdats på ett felaktigt sätt”. SR

   Ni driver inga kampanjer för att få folk som uttalar sig vara nöjda med förhållandena i sina hemländer att utvandra till Sverige.
   Det ombesörjer dessa korrupta tjänstemän på invandrarverket!
   Ni föredrar istället en rasbaserad invandringspolitik.
   Kristna utvisas tillbaks till irak, kanske man inte ska förvånas så mycket över detta vara anmärkningsvärt.

   Bara för att jag beundrar israeler som har förmågan att överleva hotet från det överväldigande skaran av araber som har ingenting övers för den judiska staten, gör mig inte till en supporter - men definitivt en vän trots att israelerna är inte felfria.

   Radera
 79. Fel antaget om min åsikt igen. Men jag kan ju ta ditt övergivande av påståendet om att judar levde "tillfredsställande" liv i Irak under pågående antisemitisk uppvigling och ökande förtryck som att du inser hur fel du hade. Intrycket som finns kvar är ett av bortvbiftande av judiska trauman. Samma gamla.

  SvaraRadera
 80. "Detta är helt oberoende av vilken etnicitet och/eller religionsutövargrupp som de invandrade tillhör" ska det naturligtvis stå!

  SvaraRadera
 81. Judarna som en "...vitally important factor in virtually every aspect of Iraqi society...", var det inte jag som tog in i debatten, det var du A-K Roth som länkade och framhöll det.

  Men som en antirasist och en oförbätterlig optimist om att folk kan leva samman oberoende av etnicitet/religion med utbyte av varandra så tilltalade det citatet mig, det måste jag erkänna.

  Mitt antagande var visst felaktigt, du tycker alltså att judarna borde lämna Berlin? Tråkig inställning i så fall.

  SvaraRadera
 82. Intressant, när jag diskuterar principer för invandringspolitik skriver den annars så flitigt länkande Jerry av en hel artikel om ett enskilt fall av myndighetsmissbruk (som är polisanmält och under utredning).

  Det enda av substans i inlägget är Jerrys "Ni föredrar istället en rasbaserad invandringspolitik.
  Kristna utvisas tillbaks till irak, kanske man inte ska förvånas så mycket över detta vara anmärkningsvärt"

  Det må vara lite icke konventionellt att kalla kristna för en "ras", men låt oss hoppa över det. Ensklida kristna individer från Irak har visst beviljats asyl i Sverige, det är (precis som i alla andra fall) de indviduella asylskälen som avgör om man får asyl eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "ett fall av myndighetsmissbruk" som har blivit känd Bulten i Bo!

   Försök inte att anpassa min text för dina behov.
   Utvisning av enskilda kristna irakier har ingenting att göra med ras - att du har fräckheten att hävda att jag klassade dessa individer som har kristendomen som trosbekännelse som en ras.

   "Ni föredrar istället en rasbaserad invandringspolitik", så blir det när jag glömmer att ordna text korrektur innan jag publicerar.
   Resultatet blev att "en antirasist och en oförbätterlig optimist" kunde gotta sig med mina "godis".

   Du tror dig veta sanningen om invandrarna i landet, kan du yttra dig då om "de indviduella asylskälen som avgör om man får asyl eller inte." Baseras dessa på flykting regler eller på humanitär klassning?

   När jag (med 200 andra individer) flögs till sverige på bekostnad av den svenska staten valdes vi som "lämpliga" flyktingar.
   På Bultoftafältet tvingades vi att lämna ifrån oss kläderna vi hade på oss och SKRUBBADES av några kärringar med DDT!
   Denna människor förnedrande behandling har ingen skrivit om.
   Detta är/var i mänskliga rättigheternas förespråkade landet Sverige....

   När vi kom till Israeliska Haifa hälsades vi av israelisk personal som välkomnande oss med en "Startpaket"!
   Sedan introducerades vi till värdfamiljen som skulle slussa oss in i det israeliska samhället!
   Snacka om medmänsklighet!

   För kännedom: av dessa 200 som kom på bekostnad av svenska staten blev det endast 15 individer som uppfyllde flykting status!
   Vi fick inte lämna flykting förlängningen när vi skulle på hälsokontroll på en vårdcentral utan sällskap av svensk personal!

   Hur många individer känner du som har uppehållit sig illegalt i landet mer än tjugo år, och dessutom har personnummer?

   Radera
 83. Glid inte, BiB. Visst var det du som kallade situationen för judarna som grupp i Irak "tillfredställande", trots de indicier som fanns i artikeln om ökaade följelser. Du tog en mening och tolkade in "tillfredsställande". Om detta hade varit en test i läsförståelse hade du inte klarat den. Fördomar kan stå i vägen.

  SvaraRadera
 84. Som sagt A-K Roth, det är dina egna källor som tillskriver att judarna i Irak nådde en "peak" i och med att de "were 135,000 Jews in 1948, and we were a vitally important factor in virtually every aspect of Iraqi society", alltså 7 år efter massakern i Bagdad. Missnöjd med detta, klaga hos AJC, det var dom som skrev det.

  Och som sagt, det är ju undertecknad som uttrycker sympati med de fördrivna irakiska judarnas rätt att återvända om de så önskar. A-K för ju även i den frågan ett grumligt resonemang om att judar bör vara Israel, precis i linje med att hon vägrar svara på vad hon tycker om amerikansk-israeliska organisationers försök att påverka iransk/tunisiska judar att (mot dess vilja) fly sina hemländer. På samma sätt som amerikansk-judiska organisationer utfärdar resevarningar för Malmö utan att fråga vad den judiska församlingen på plats tycker om saken.

  Till Jerry, jag tycker din berättelse om när du kom som flykting till Sverige borde få en bättre spridning. Ett förslag, vänd dig till Judisk krönika, de har många bra skribenter som säkert skulle ta sig an din sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bulten i Bo, nu kommer ditt rätta böjelse när du kommer med dina förslag.

   Dessutom begriper du dig inte på judar eller judendomen.

   För din kännedom ingen advokat i SVERIGE vågade representera mig vid ett skadestånd process mot den svenska staten!

   Deras förklaring var - vänta tills du blir svensk medborgare....

   I dina hem trakter (Småland) har många invånare stark motstånd mot tyskarnas erövring av "deras" Sverige. Hur tror du att en tysk tolkar tendensen?

   Men jag antar att det är inte några nyheter för dig hur svenskar ser på främlingar.

   Radera
 85. Ge dig, Johan Byegård. Hur "tillfredsställande" var det under Farhoud 1941? Du konmmer inte undan detta klavertramp, BiB.

  Som sagt, det fanns många framstående judar i Tyskland också, betyder inte ett skvatt när judehatet kryper fram. Tänk om de hade kunnat räddas till ett judiskt land. Andra dörrar stängdes, även amerikanska och svenska.

  Ge dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A-K Roth det ingen mening att skriva "Ge dig, Johan Byegård. Hur "tillfredsställande" var det under Farhoud 1941?..", för om du läser på hans blogg följande så förstår du varför han är så svår.
   "Om mig
   Kön Man
   Yrke Fyllbult".

   Därför klarar eller vill han inte tänka på "om de hade kunnat räddas till ett judiskt land. Andra dörrar stängdes, även amerikanska och svenska."

   Du har förmodligen märkt hur vi sägs att skriver i "tandem", trots att vi inte ens delar på samma trosbekännelse - vi har helt annat perspektiv som BiB har ont av.

   Typiskt för vissa individer att knyta allt med judisk krönika...

   Radera
 86. Det var inte tillfredsställande för de som utsattes för nazistisk inspirerad pogrom 1941, sju år senare påstår dock AJC att man upplevde en peak.

  Och jag har givit dig exempel på judar som påstår att de flyttade för att delta i det sionistiska projektet och inte alls vill få sin flytt karaktäriserad som en flykt.

  SvaraRadera
 87. "Dessutom begriper du dig inte på judar"

  Är dom specifika på något sätt? I min antirasistiska approach har jag utgått ifrån att de är som vilka Homo sapiens som helst.

  Om du inte upplever Judiska krönika som ett lämpligt forum, välj något annat. Skadeståndsärenden rent juridiskt vara besvärliga, men oavsett det så är din historia som du berättar här för viktig för att glömmas bort och inte få en större spridning.

  Dessutom, framgång för ett skadståndsärende brukar definitivt underlättas om de levnadsöden som det handlar om fått en ordentligt medial spridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är SVENSKARNA specifika på något sätt?

   Radera
  2. Jag skall omformulera "Är SVENSKARNA specifika på något sätt?", till Är skåningar specifika, eller dem är som smålänningar alternativ samer?

   Din "antirasistiska approach" får mig att må illa!

   Du har "utgått ifrån att de är som vilka Homo sapiens som helst.", wow du har ändrat din retorik om en "förnuftig människa".

   Men behåller samma approach mot israeliska "förnuftig människa" (Homo Sapies)!

   Alltså du klassar dig som en "förnuftig människa" med antirasistiska approach...

   Radera
 88. Johan Byegård skulle ha en "antirasistisk approach". Jaha. Jaså?

  SvaraRadera