13 maj 2013

Stenarna ropa


   
Det är snart  14 maj datum för Israels bildande, nu kommer snart  en film om vad som hände då för de kristna palestinierna . Det är en berättelse med deras egna röster från Nakba 1948 fram till nu.

Det är en film av Yasmine Perni som er en detaljerad redogörelse för den historiska, kulturella och politiska betydelse av de kristna i den nutida historien om den palestinska nationen, och i sin kamp mot kolonialismen.

Den täcker ett brett svep av historia, från 1948 till idag, Yasmine Pernis dokumentär innehåller intervjuer med framstående ledare, forskare och aktivister, och förmedlar en del av de mycket specifika utmaningar som kristna som lever under i dagens PalestinaLäs mer på website TheStones Cry Out7 maj 2013 "The Stones Cry Out The Story of The Palestinian Christians" A film by: Yasmine Perni (English with Arabic subtitles)

Citat" Visst är det viktigt att vi, när vi besöker det heliga landet, besöker de heliga platserna där Jesus vandrade och de historiska judiska platserna för att förstå kristendomens judiska rötter. Men varför väljer researrangörer bort att möta de kristna där? " ur  "Möt de kristna i det heliga landet"
Uppdaterat: 14 maj
Läs även :Citat "För att både israeler och palestinier ska kunna forma en värdig framtid i fred, frihet, säkerhet och samexistens måste – som ett första steg – den israeliska ockupationen upphöra. Fred är möjlig!
Bernt Jonsson, Kenneth Kimming, Egon Berglund, Ingrid Eriksson, Irma Carlsson, Nils Arne Andreasson, Yvonne ­Göranson, Sven Jansson, Britta Olinder, Ulla Persson och Stig Strömbergsson"  Ur  Dagen-Israel firar 65 år. 

Läs även andra bloggares åsikter om

Aftonbladet- "Hawkings bojkott bör påverka Israel"

SvD
 

62 kommentarer:

 1. DU tror inte på att "katastrof" ceremonier uppmärksammas av israelerna från båda dem politiska polerna.

  "Arabs, leftists mark Nakba Day at Tel Aviv University"
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4379882,00.html

  SvaraRadera
 2. Jerry: den palestinska nakhban kanske uppmärksammas mer i Israel än den judiska katastrofen under jordanskt styre uppmärksammas av kristna palestinier. Spekulerar bara. Många stenar ropar ut efter den nakhban, desekrerade gravstenar som gatsten, dussintals raserade synagogor, etnisk rensning...

  Det verkar inte ha varit så lätt för kristna heller, då den ockuperade delen av Jerusalem islamiserades under jordanskt styre, enligt detta:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Islamization_of_East_Jerusalem_under_Jordanian_occupation

  Om detta må man inte tala på websiten Egon gav.

  Egon, du fortsättar att i egna ord tala om judarna som inkräktare, iom ord som "...sin kamp mot kolonialismen...". Brukar du i allmänhet tala om ursprungsfolk som kolonisatörer när de återvänder?  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna-Karin, vänta dig inte att Egon tar på allvar det som många "avhoppade" muslimer varnar om! - https://www.youtube.com/watch?v=2u9BNpLThqA&feature=youtube_gdata_player

   Egon är en av dem kristna som svalde sömnpiller som delas gratis på europeiska gatu och torg - sådana reportage från Spiegel TV är irrelevanta för honom, det handlar inte om kristna... https://www.youtube.com/watch?v=67UeMhT3fx4&feature=youtube_gdata_player

   Radera
 3. Jerry "DU tror inte på att "katastrof" ceremonier uppmärksammas av israelerna från båda dem politiska polerna."
  Var i min text skriver jag detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För balansens skull tycker jag att du tar även annat än filmen....

   Radera
 4. AK Roth "den judiska katastrofen under jordanskt styre"
  I detta blogginlägg framför jag de kristna palestiniers berättelse, visst det finns andra berättelser men det är inte avsikten med detta blogginlägg.

  SvaraRadera
 5. A-K Roth, i hur många släktled kan man enligt dig vara utflyttad från ett land och fortfarande vara "ursprungsbefolkning"? 2000 år? Längre?

  SvaraRadera
 6. Antyder du, BiB, att judar inte är ett av ursprungsfolken i Mellanöstern? Ignorant fråga du kom med.

  SvaraRadera
 7. Ja, Egon, jag vet mycket väl att du bara vill tala om kristna arabers upplevelser och under israeliskt styre. Jag undrade i min kommentar hur de kristna i Jerusalem upplevde sin situation under jordanskt styre och gav en länk. Läs det kom kommer under "Treatment of Christians and Christian holy sites". Var nog ingen dans på rosor det heller.

  Jag väntar mig absolut inte att du skulle vilja visa minsta intresse av att läsa stycket under "Treatment of Jews and Jewish holy sites" - men det finns där också.

  Men det är lika tråkigt - och folkkränkande - varje gång du kommer dragandes med "kolonialism", som vore judarna inkräktare i sitt ursprungsland.

  SvaraRadera
 8. Min fråga nämnde inte några specifika etniciteter/religionsutövare öht, man kan kanske säga att jag just ignorerade alla eventuella rasistiska aspekter. Så jag kan väl i det avseendet ge A-K Roth rätt, min fråga var ignorant.

  Kan du nu svara på frågan, finns det med dina referensramar någon tidpunkt när lång vstelse på annan plats gör att man inte har rätten att få definiera en plats som sitt ursprung och därmed inte ha i sten skriven rättighet att få flytta tillbaka till den aktuella platsen?

  Ska även konvertiter och deras ättlingar ha rätt att få fritt få flytta "tillbaka" till det land som deras nya etniciteter räknar som sitt ursprungsland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan Byegård, du mår inte bra av faktumet att judarna är ETT av ursprungsfolken i regionen.
   En del av dessa har konverterat till Islam på grund av känd anledning - precis som dem judar under inkvisitionens tid konverterat till kristendomen på grund av känd anledning.

   Vad har konvertiter och ättlingar att göra med att flytta "tillbaka"?

   Enligt israelisk lag har alla judar (inklusive konvertiter) rätt till israelisk medborgarskap när dem bosätter sig i Israel.

   Om du konverterar till judendomen förblir du en svensk med den judiska trosbekännelsen.
   Beslutar du dessutom att flytta till Israel så får du israelisk pass. ;)

   Judar är ett folkgrupp som har trosbekännelse som härlett från hebreiskans Yehudah, "Juda", (Yahedut) och är judarnas religion; en trosuppfattning innehållande flera praktiseringar som härrör från de antika israeliterna, vars historia finns nedskriven i Gamla testamentet (Tanach) och som utreds och förklaras ytterligare i Talmud och andra texter.

   Judendomen har en av de äldsta religiösa traditionerna som finns och som utövas än idag, och många av dess texter och traditioner är centrala även för andra abrahamitiska religioner.

   Judisk historia och handlingslinjer har på så sätt påverkat andra religioner såsom kristendomen, islam och bahá'í.

   BAHÁ'Í har sitt säte i Haifa.

   Radera
  2. Hoppas BiB att NU är du nöjd med svaret, om A-K Roth är judinna så hörstammar hon ur ett av ursprungsfolken i regionen!

   "Bulten i Bo sa...
   Ett klart ställningstagande från både enskilda judars och judiska organisationers sida mot extremism, islamofobi och israelisk bombpolitik är det bästa sättet att visa att judar har en självklar plats i det svenska samhället och att judendomen inte skall dömas efter dess avart, bosättarsionismen, som kidnappat profeten Moses lära.
   01 MARS, 2010"
   Kidnappat profeten Moses lära.... och det skall komma från en religiös individ.

   [http://kamfertext.blogspot.se/2010/03/mer-om-reepalu.html?m=1]

   Radera
 9. Du vet min syn, Johan Byegård, den allmänt accepterade, att judarna är ett av ursprungsfolken i regionen. Vidare käbbel med dig är bortkastad tid. Men någon vänlig själ kanske kan ge dig studiematerial. Lycka till.

  SvaraRadera
 10. Du vill alltså inte svara på frågan, A-K Roth. Är du rädd för att dina dubbla standarder ska lysa igenom även i denna fråga?

  Räknar du själv Israel som ditt ursprungsland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan Byegård, om A-K Roth är judinna så hörstammar hon ur ett av ursprungsfolken i regionen!

   "Bulten i Bo sa...
   Ett klart ställningstagande från både enskilda judars och judiska organisationers sida mot extremism, islamofobi och israelisk bombpolitik är det bästa sättet att visa att judar har en självklar plats i det svenska samhället och att judendomen inte skall dömas efter dess avart, bosättarsionismen, som kidnappat profeten Moses lära.
   01 MARS, 2010"
   Kidnappat profeten Moses lära.... och det skall komma från en religiös individ.

   [http://kamfertext.blogspot.se/2010/03/mer-om-reepalu.html?m=1]

   Radera
 11. Jerry, jag upprepar, vill du använda mitt fullständiga namn i vår konversation vill jag också ha tillgång till ditt.

  Frågan som jag ställde till A-K rörde hennes betraktelse om "ursprungsfolk som...återvänder" och om det finns någon maximal bortavarotid som gör detta uttryck oanvändbaart. Du får gärna ge din syn på den frågan om du känner för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BiB, Landet har ALDRIG varit utan en enda individ som räknas att vara folket med det judiska trosbekännelsen - judefritt.

   Med andra ord judar har aldrig försvunnit helt ur sitt ursprungliga hemlandet - dessa levde där trots att makt skiftningar skedde ständigt av en ockupation efter ockupation tills slutligen Storbritannien besegrat turkarna.

   Det så kallade "katastrof dagen" skulle egentligen förfalla den dagen som beslutet av delningen av Palestina mellan araber och judar blev känd, inte när Israel existerat och erkänt av FN och Sovjetunionen och andra.

   Radera
 12. Nej A-K Roth, det är inget "käbbel" att reda ut vad som menas med ursprungsbefolkning, vilka som räknas in i den personkretsen och vilka rättigheter detta medför.

  Frågan är allt annat än akademisk då den är en grundbult i konflikten mellan det "sionistiska projektet" och den palestinska befolkningen.

  SvaraRadera
 13. Jerry:

  Ett klart ställningstagande från både enskilda muslimers och muslimska organisationers sida mot extremism, antisemitism och terrorism är det bästa sättet att visa att muslimer har en självklar plats i det svenska samhället och att islam inte skall dömas efter dess avart, islamismen, som kidnappat Profetens lära

  lät originalet som jag parodierade i det inlägg som du har hittat. Som du kan se var både jag och bloggägaren överens om att Jacubowskis text i ämnet kunde betraktas som uppmaning till etnisk rensning och om Jerry vill ansluta sig till den åsikten är du välkommen till klubben.

  SvaraRadera
 14. Jerry, vad jag vet har väl Sverige aldrig heller varit "utan en enda individ som räknas att vara folket med" den tyska nationsbekännelsen - "tyskfritt". Jag tror dock inte att du tar detta som intäkt för att alla tyska individer har en oinskränkt rätt att bygga bosättningar i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BiB, halkade du på en bananskal?

   Har tyska kolonin i Småland blivit för mycket för en äkta smålänning?

   Enligt rådande bestämmelser så kan oinskränkt mängd TYSKAR bosätta sig i kungariket Sverige...

   Radera
 15. Naturligtvis finns det ingen maximal eller minimal tid från vilken man brukar bedöma om ett folkslag är ursprungsfolk eller inte. Jag skulle aldrig komma på tanken att ett fördrivet, förslavat eller utflyttat folk som hela tiden sett ett område som sitt ursprungsland skulle betraktas som inkräktare i detta land och således kolonisatörer. Tanken är bisarr vare sig man tänker på afrikanska, native american, kurdiska, tibetanska eller andra folkstammar. Som jag inser och som alla borde se, kommner detta tankesätt från människor som återkommande ifrågasätter judars och enbart judars rättigheter i denna region.

  Att dras in i tjabbel om detta självklara som Johan Byegård nu kört i över tio år, som jag har sett - nej tack. Nog sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bloggare "dras in i tjabbel om detta självklara som Johan Byegård nu kört i över tio år, som jag har sett - nej tack."

   Observera att BiB tycker inte om att bli påmind om hans korståg på bloggare som tar upp ämnet Israel....

   Radera
 16. Till A-K Roth, alltså ingen tidsbegränsning för hur länga ursprungsbefolkningsdefinitionen ska kunna gälla och därmed alla människors rätt att få "återvända" till vilken plats som de känner för att betrakta som sin? Alla indianers rätt att fritt få upprätta bosättningar på Manhattan som de behagar?

  I det fall att Abbas, Hamas och palestinska myndigheten skulle läsa vår konversation tackar dom nog dig för ditt indirekta stöd för deras linje om fri rätt för exempelvis delar av Gazas befolkning att återta den mark kring Sderot som de fördrevs från för dryga 60 år sen (ett modest tidsperspektiv i dessa sammanhang).

  Jerry, ja de kan så för att svenska medborgares valda representanter ingått ett medlemskap i den europeiska unionen.

  SvaraRadera
 17. Jerry, jag har inte det minsta emot att du tar upp just detta inlägg eller något annat jag har skrivit, jag har inget jag skäms för. Möjligtvis är det lite oartigt att kapa någon annans blogg för sina personliga korståg, men det avgör inte jag.

  Om du läser hela det aktuella kommentarsfältet så kan du dock upptäcka några andra i sammanhanget kända figurer som inte gillade att jag tog fram citatet från Jakubowski.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Möjligtvis är det lite oartigt att kapa någon annans blogg för sina personliga korståg, men det avgör inte jag."...?!?!

   Jag tog inte inlägget pga Jakubowski, du är så in i baljan i din korståg mot Israel (judarna) att du märker inte längre dina egna "gråddor" som "..bosättarsionismen som kidnappat profeten Moses lära."

   Bosättare lever enligt Moses lära, precis som en majoritet av judarna gör.

   Radera
 18. Jerry, du förstår fortfarande inte parodin i det hela?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att människors öde är en parodi för dig.

   Sedan vill du att man skall ta dig på allvar...

   Typiskt för smålänningar, majoriteten har en tunnel perspektiv.

   Radera
 19. Bara i en demokrati kan man säga sin åsikt utan att bli arresterad - http://youtu.be/iay5DG9Dv1Y

  SvaraRadera
 20. BiB, du tillstår alltså att judarna är ett ursprungsfolk i regionen och inte kolinisatörer eller inkräktare. Bra.

  Vid direkta fredsförhandlingar kan parterna förhandla, ge och ta, utbyta mark. Det är ingenting du eller jag ska diktera i detta krigsområde Frågan är om Abbas har modet eller viljan.

  SvaraRadera
 21. Låt mig säga så här A-K Roth: Om en inflyttning (oönskad av befolkningen redan boende på platsen) sker, då kommer jag att kalla det kolonisation. Detta helt oberoende huruvida de inflyttade påstår sig kunna hävda att de har förfäder 50 generationer framåt som bodde på den aktuella platsen eller ej.

  På så sätt blir alla diskussioner om vilket ursprungsfolk som med fornhistorisk motivering hör till vilken plats en helt överflödig fråga som vi moderna människor man med varm kan lämna över till Sverigedemokrater och andra rasister.

  Jag förstår dock inte varför, i ditt perspektiv, Abbas behöver slösa tid på att förhandla om att "ta och utbyta mark". Du skrev ju nyss att ursprungsfolket hela jordens befolkning alltid har oinskränkt rätt att flytta tillbaka till valfritt område som de (tidsoberoende) räknar som sitt ursprungsland.

  SvaraRadera
 22. Intressant att se att de som ständigt tjatar om ”judar” hit och dit, är Roth och Jerry.
  Om det inte då är de ”kristna” som ömsom ska kritiseras, ömsom användas som slagträ för Israels förträfflighet.
  Konstigt att år 2013 fortfarande dela upp folk efter religion.

  Ännu märkligare är det att Roth resonerar precis som antisemiter, genom att klumpa ihop judar som en onyanserad och stereotyp grupp.
  Lägg till några slafsiga uttalanden om en ”ursprungsbefolkning” vars ”rättigheter” övertrumfar andra människors på samma plats, blir det inte speciellt bra.
  Hela sättet att argumentera känns väldigt förlegat och omodernt - trodde att socialdarwinismen var utdöd.

  Avslutningsvis, majoriteten av världens judar har inte Israel som födelseort och kan fullständigt logiskt inte ”återvända” dit – oavsett om det har bott/bor andra judar i regionen.

  Om man dessutom inte ska bosätta sig i den judiska staten Israel – utan på någon annans mark ute på Västbanken – då är man sannerligen ”inkräktare” i området!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majoriteten av världens judar har inte Israel som födelseort av en anledning.

   Däremot det fullständigt fel logik du tillämpar, judarna som är sprida i alla världens hörn återvänder inte!

   Dessa judar gör en så kallad Aliyah som i översättning betyder "Gåp Upp", alltså referens till immigration till Israel (heliga landet)!

   Det är refererat redan i boken av Ezra. 2.

   Det enda du har rätt i är att det är fullkomligt oacceptabelt att dessa judar som via Aliyah till Israel, bosätter sig på någon annans mark ute på Västbanken – då är man sannerligen ”inkräktare” i området!

   Undrar hur vill du att man skall benämna israeliska befolkning - så det inte blir ständig tjat om "judar" hit och dit?

   Klargör för mig varför "kristna" kritiseras och används som slagträ för israels förträfflighet?

   Varför tar du upp religiösa konflikter?

   Radera
 23. BiB : Bara du räknar judarna till ett av ursprungsfolken i regionen blir jag nöjd. Allt annat blir tjabbel och påståenden om vad jag ska ha sagt. Ge direkt citat eller stryk påståenden som detta:

  "...Du skrev ju nyss att ursprungsfolket hela jordens befolkning alltid har oinskränkt rätt att flytta tillbaka till valfritt område som de (tidsoberoende) räknar som sitt ursprungsland..."

  Har jag aldrig sagt. Men bra att du ser judarna som ett ursprungsfolk i regionen. Det betyder inte att de kan flytta precis vart som helst där judar har bott. Som vi vet rensades de bort eller fördrevs från områden där de alltid bott i arabvärlden, inklusive VB.

  Guardian: Du resonerar lika krokigt och falskt som Johan Byegård. Var har jag sagt att judars rättigheter övertrumfar andra folks? Var har jag dragit alla judar över en kam? Drar du inte alla judar på VB över en kam när du antyder att de alla bor på stulen mark? Långt ifrån sant. Se detta inte som försvar av extrem bosättningspolitik.

  SvaraRadera
 24. Bara vi är överens om att 2000-årigt mer eller mindre belagda släktled inte ska kunna vara ett frikort för att slippa riskera att bli kallad för kolonisatör och/eller inkräktare, då är jag helt nöjd.

  Hela denna ursrungsfolksdiskussionen har ju i så fall varit helt onödig. Varför startade du den, A-K Roth!

  SvaraRadera
 25. Du får faktiskt styra upp dina röriga inlägg själv, Roth!
  Ett förslag är att vara mer genomtänk från början…

  Du för ett uppdelande och exkluderande resonemang om ”ursprungsbefolkning” och deras ”rättigheter”.

  Om man anser att alla har lika rättigheter hade man naturligtvis inte gjort denna uppdelning initialt, eftersom den i sammanhanget saknar relevans.
  Det behöver man inte heta Sherlock Holmes för att förstå…

  Åtminstone svenska judar brukar vara väldigt noga att inte bli ihopklumpade med israeliska dito. Ibland brukar det t o m heta att den typen av generaliseringar om judar är antisemitism.

  En betydligt bättre och exaktare skrivning kunde varit judar i Palestina , men då hade givetvis resten av ditt resonemang fallit.

  SvaraRadera
 26. Guardian, jag skrev om ursprungsfolk och Egons och hans cliques tendens att se judar som inkräktere, iom ordet kolonisatörer/kolonisering, i negativ bemärkelse. Om man ska säga så, finns ju både judiska och arabiska "kolonisatörer" i regionen, på de ena eller de andra platserna, under historien och de senaste 100 åren. Folk glömmer de stora inflyttningarna av araber från andra arabläender.

  Om mina försök att tala mot förvirring och fördomar blir för virrigt, ignorera gärna, min gode vän. Du behöver inte kommentera.

  BiB var den som hoppade in och skrev om "ursprungsbefolkning". Själv har jag bara synen att judarna är ett av "ursprungsfolken", vilket du torde hålla med om, såvida du inte är spritt språngande och tror på Khazarversionen. :)

  SvaraRadera
 27. Nej A-K det var inte jag som skrev "Brukar du i allmänhet tala om ursprungsfolk som kolonisatörer när de återvänder?", det var du.

  Vad jag har förstått av dina samlade inlägg här är att det inte finns någon tidsbegränsning för definition av en ursprungsbefolkning, man kan alltså räkna tillbaka ända till Adam och Evas tid. Men och andra sidan är detta ändå i sammanhanget bara akademika, eftersom det inte är uteslutet att en urspungsbefolkning mycket väl kan begå kolonisering/inkräktning vid sin s.k. tillbakaflyttning.

  Så allt blev till slut bara snömos!

  SvaraRadera
 28. Ja, BiB, det blev snömos, från ditt håll, och kanske från mitt. Får kalla in snöröjningen.

  Märkligt att något så självklart som att judarna är ett av ursprungsfolken är så provocerande.

  Notera, BiB, att jag har i åtanke Egons tendens att gå tillbaka till 1948, när jag tjabblar om hans i min syn olyckliga syn på ursprungsfolk och kolonisering. Att genomgående dra fram nakhban och inte ens beakta den judiska katastrofen på VB, i Jerusalem och platser som nu ligger i Israel är i min syn höjden av enkelriktad cynisism. Han väljer att inte diskutera. Och det kan du också. Din syn är också väl känd. Slut.

  SvaraRadera
 29. Så det var oreserverat en "katastrof" när judisk befolkning i arabkontrollerat område valde att flytta till den nyskapade judiska staten?

  Var det även en katastrof att judar i USA och Europa trodde på en bättre framtid i Israel och övergav sina ursprungsländer (alltså de länder som de var uppväxta i och räknade långa släktled i?)

  SvaraRadera
 30. Well, Bulten. Med tanke på att den judiska "katastrofen" omfattade ca 10 000 personer, så kan man fundera på vad man kallar det när 800 000 drabbas.

  Å andra sidan så har Roth aldrig klarat av att skilja stort från smått...

  SvaraRadera
 31. Lägg till de hundratusentals judar som tvingades flytta från flera arabländer och Guardian kan lätt räkna ihop fler judiska flyktingar än arabiska. Den judiska flyktingkastastrofen var stor.

  Ser att Guardian kallar fullständig etnisk rensning, massakrar och raserandet av femtiotalet synagogor en liten sak. Hur liten är en människa som vill negligera den katastrofen?

  SvaraRadera
 32. Var det verkligen så A-K Roth? Judarna i arabkontrollerat område var på det hela taget nöjda med sin situation så som den var innan 1948 och hade gärna stannat kvar där?

  Kan tipsa dig om denna artikel

  http://www.menorah-sweden.com/artiklar/ejarkiv.98-nr3s19.html

  Skriven 1998, på den tiden då de senaste årens Hasbarastrategi (att försöka "kvitta" de palestinska flyktingarnas rätt mot att lika många judar fick fly) ännu inte slagit igenom.

  Följaktligen nämner inte den tidens nedresta "jihadkrigare" ett enda ord om några nyligen ditkommna 700 000 flyktingar som de i ädelmod skulle försvara från övergrepp.

  Nej då, farbröderna berättar istället med stolthet om hur de deltog i strider på områden som enligt FN:s delningsplan var menade att ligga på den arabiska sidan.

  SvaraRadera
 33. Nämen är det inte den ”seriöse” debattören Roth som är i farten – ska jag också börja grina om ”personangrepp”? Buhu buhu…..
  Eller oskicket att ständigt tillskriva andra åsikter dom inte har… Buhu buhu…..

  Nu gällde inte frågan judar från hela Mellanöstern – utan diskussionen gällde judar från jordanskkontrollerat område, efter 1948…. Du skrev det själv.

  I övrigt är det fascinerande med dessa judiska ”flyktingar” som har gått från att i praktiken inte existera, till att nu vara fler än de väldokumenterade palestinska.

  Lustigt nog så lyser nästan en miljon judiska ”flyktingar” även med sin frånvaro hos motsvarigheten till statistiska centralbyrån i Israel, där invandrare registreras.
  Man kan fundera på varför….

  Detta är inte debatt utan rent tjafs och pajaserier.
  Hur ska detta hjälpa Israel?

  SvaraRadera
 34. Ni överträffar er själva i cynisism om hundratusentals människoöden, Bulten i Bo och anonyme Guardian. Bedrövligt. Undrar hur de empatiska kristna på denna blogg uppfattar det ni skriver. Tror de på det?

  SvaraRadera
 35. Så jag får inget svar från A-K Roth om huruvida det var en fördrivning eller ej?

  OK, då kunde du ju ha meddelat från början att du inte vet det, det hade ju förkortat diskussionen väsentligt.

  "Cynism om människoöden", tja, jag ställde en ganska rak fråga som du inte kan svara på. Vari ligger det cyniska i det?

  SvaraRadera
 36. BiB, du kan ju titta på en serie videos om de glömda flyktingarna:

  https://youtube.com/watch?v=Nz9LPfB2ytM

  och ta in på förstahandrapporter, försöka se folket som individer, människor.

  Kommentarertna är ofta från idioter på båda sidor. Berättelserna är trovärdiga och intressanta. En som inte vill tro på förtryck, förföljelse och fördrivningar, speciellt sedan arabisk nationalism uppkom på 30-talet, kan ju försöka ignorera.

  Mer finns om man söker på "forgotten refugees".

  SvaraRadera
 37. En video från "!The David project", man ska väl därför inte förvånas att inte en enda kritisk fråga ställs eller att inte en enda alternativ historiesyn på frågan produceras.

  Filmen är gjord 2005, vilket gör att endast personer som på filmen är över 57 år kan överhuvudtaget ha några personliga minnen från tiden i arabstater innan 1948. Många av de mest tvärsäkra i filmen förefaller vara yngre...

  En av de som flydde ger en annan bild:

  I have this to say: I am not a refugee. I came at the behest of Zionism, due to the pull that this land exerts, and due to the idea of redemption. Nobody is going to define me as a refugee.

  Iraqi-Israeli parliamentarian Ran Cohen

  http://blogs.timesofisrael.com/danny-ayalon-and-the-jewish-refugee-fallacy/

  SvaraRadera
 38. Ja, Bulten i Bo, det fanns ju frivilligt utvandrade också, eftersom det nu fanns ett judiskt hemland. Men dina försök att förminska hur judarna som grupp behandlades är problematiska ur medmänskligt perpektiv. Intervjuade talar om sina familjers upplevelser, inte bara egna. En av de äldre minns t.ex. en arabisk lekkamrat och god vän. En dag sa vännen att snart kommer vi att skära halsen av judarna, ungefär ur minnet. Det var hans eget minne. Varför misstro dessa människor? För att det inte passar din världsbild? En ung kvinna berättar om den borttappade arabisk-judiska kulturen i Irak. Folk sörjer det de tappat. Och du saknar empati och förmåga att ta in detta om de glömda flyktingarna.

  SvaraRadera
 39. OK, du vill ha det till att majoriteten av irakiska judar inte hälsade bildandet av judsik stat men någon större entusiasm utan hade hellre velat stanna kvar i Irak. Men att hot om våld fick dom att motvilligt flytta till "ursprungslandet" som du brukar säga.

  Har jag förstått dig rätt nu?

  SvaraRadera
 40. BiB, du får fråga dem som flydde. Det har gjorts och informqtion finns. Skaffa dig lite kunskaper om de glömda flyktingarna. Vad är syftet med att försöka negligera det judar från arabländerna gick igenom?

  SvaraRadera
 41. Dom som flydde/flyttade frivilligt i samband med staten Israels bildande är till 90% döda , vi kan inte fråga dem.

  Den propagandavideo som A-K Roth länkar till har i princip inga arkivinslag från äldre tider där vi skulle fått hör de aktuella flyktingarna själva berätta om sin situation, t.ex. om sin längtan tillbaka till sina hemtrakter.

  Om detta beror på att t.ex. israelisk TV aldrig intervjuade dem om sitt öde (termen glömda flyktingar passar ju i så fall utmärkt) kan man ju fundera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Palestinska araberna som flydde/flyttade frivilligt i samband med staten Israels bildande är till 95% döda , vi kan inte fråga dem idag.

   Radera
 42. Till Jerry du skriver "Palestinska araberna som flydde/flyttade frivilligt i samband med staten Israels bildande är till 95% döda , vi kan inte fråga dem idag. " Javisst är många nu döda, men de har redan sen lång tid avgivit sitt vittnesmål. Vill du Jerry påstå att palestinierna flydde/flyttade frivilligt? Att fly från sitt hem är en självklarhet om man answr en fara hotar, men att få återvända sen striderna upphört är en skyldighet för Israel. Vägras den möjligheten kallas det etnisk rensing ett brott mot folkrätten.


  citat” Att låta flyktingarna återvända var ett av FN:s villkor för att låta Israel bli medlem i organisationen i maj 1949. Israel är medlem i FN men löftena till de fördrivna palestinierna har inte uppfyllts, trots att resolutionen upprepats minst 100 gånger.
  Omvärlden borde erinra/uppmärksamma vad FN:s medlare, svensken Folke Bernadotte sade redan 28 juni 1948: "Det skulle vara en förolämpning mot de grundläggande principerna för rättvisa om dessa oskyldiga offer i konflikten nekades rätten att återvända till sina hem, medan judiska immigranter strömmar in i Palestina". ” ur Monzer El Sabini

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon bespara mig dina predikningar, även dem arabiska judar har redan sen lång tid avgivit sitt vittnesmål.

   Koppla inte min anmärkning till annat perspektiv än den var ämnat för.

   Jag poängterar endast att myntet har TVÅ sidor.

   Att fly från sitt hem är en självklarhet om man anser en fara hotar, men att få återvända sen pogromerna upphört är en skyldighet för dem arabiska staternas sida!

   Har dessa stater visat viljan att ge individerna kompensation för deras äganderätten av allt dem lämnade bakom sig i Bagdad eller i andra arabiska orterna?

   Har dem arabiska staterna visat att deras judiska medborgarna, är välkomna tillbaka?

   Varför arabiska judars öden i arabländerna kallas inte en etnisk rensing och ett brott mot folkrätten?

   Tror du att folk som utsattes för pogromerna önskar att återvända ditt dem även idag betraktas som islams fiender number one?

   Jag är tveksam att dessa judar gör det.

   Radera
 43. Jerry, så är det. Skillnaden är dock att deras berättelser är väl belagda och deras kamp för att få återvända har varit en naturlig del av deras kamp.

  SvaraRadera
 44. Jerry "bespara mig dina predikningar"
  Nej du Jerry om du skriver som du gör får du finna dej att bli tillrättavisad.

  § 7. – På denna blogg får Du inte försvara brott mot mänskliga rättigheter, bortförklara folkmord, förneka massakrer eller etnisk rensning! I sådana fall kan du totalt stängas av från bloggen.


  Citat”I Israel har en kampanj startats för ett erkännande av de judar som tvingades fly från arabiska länder. Detta i ett försök att skapa en motvikt till det av FN erkända problemet med de palestinska flyktingarna som enligt resolutionerna 194 och 242 har rätt att återvända (även de judar som tvingats fly omfattas av dessa resolutioner). Tanken är att försöka stoppa palestiniernas rätt att återvända och också minska eventuell storlek på kompensation för de fördrivna flyktingarna. Kampanjen har inget som helst intresse av att skippa rättvisa för de judiska flyktingarna, den handlar enbart om att förneka rätten för de palestinska.
  Framförallt bygger kampanjen på en enastående historielöshet för att inte tala om historieförfalskning. Det finns gott om historierevisionister som utför lobbyarbete för den israeliska staten. I själva verket ledde israelerna stora kampanjer för att locka över arabiska judar från grannländerna. ” ur Motbilder-Fördrivning av judar från arabstarena

  Just nu pågår en etniskt rensning i Burma

  Situationen för rohingya- och kachinfolken är bara exempel på de svåra brister på mänskliga rättigheter som finns i Burma. Det finns fler. Trots avtal om vapenvilor fortsätter regeringens styrkor i Shanstaten enligt uppgift att upprusta. Burmesisk polis använde sig av vit fosfor mot fredliga demonstranter i november och ett hundratal munkar brännskadades svårt. Politiska fångar hålls fortfarande.
  Citat” Det är mot den här verkligheten som EU lyfter sanktionerna mot Burma. När ett påtryckningsmedel med så stor symbolisk värde avlägsnas måste EU – tydligt, offentligt, och konsekvent – signalera till Burmas regering att man faktiskt bryr sig om att de mänskliga rättigheterna respekteras. ” Ur SvD och i SvD

  SvaraRadera
  Svar
  1. På denna blogg får Du inte försvara brott mot mänskliga rättigheter, bortförklara folkmord, förneka massakrer eller etnisk rensning!

   Men du Egon gör det själv när du vägrar att inse att du själv förnekar massakern och etnisk rensning i Irak och andra arabländer.

   Vad nobelt av dig att påminna oss ignoranter att det pågår en etniskt rensning av rohingya- och kachinfolken i Myanmar.

   Nu vet jag att ditt hjärta slår högre för förföljelsen av muslimer än dem 50.000 på flykt i Nigeria.
   http://www.dn.se/nyheter/varlden/forloraren-havdar-valfusk-i-nigeria

   Det är på tiden Egon att DU inser att världen är mitt i en religions krig oavsett vilken del av världen!

   Gör du inte det, så det enda jag har att säga - vakna människa innan det är för sent!
   Radera
 45. Nej du Jerry jag förnekar inte massakern och etnisk rensning i Irak. Se kommentar i 26 maj 2013 08:09 i bloggposten "Jerusalems kristna protesterar"

  Varför använder jag mej av Burma som en nutida exempel på en etniskt rensning ? Jo eftersom den är de mest aktuella nu, ( den 22 april 2013). Att i detta fall förövarna är buddister och offren muslimer har inte med saken att göra ditt exempel är från 2011-04-20

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon "Att i detta fall förövarna är buddister och offren muslimer.." bara stärker bevisningen att världen befinner sig mitt i en multi religions krig.

   Exemplet från 2011-04-20 påminner för dig att detta pågår i Afrika lägre än det aktuella i Myanmar.

   Press TV var faktiskt först (av alla medier) att uppmärksamma buddhisternas dåd mot lokala muslimerna.

   Radera
 46. Frågan är hur man bistår palestinier när dem hamnar mitt i regn av bomber och granater som inte är israeliska?

  ”Den svenska solidariteten med Gazaborna är väldokumenterad. Men den väcks tydligen bara när det är Israel som angriper dem.” (http://www.dn.se/ledare/signerat/ingen-solidaritet-med-hamas-offer)

  Vem dokumenterar palestinska arabers öde när syriska araber utsätter för ytterligare en flykt från hem och ägodelar?
  Hör och häpna, det gör israelisk media - statliga kanal 2 - Hachadashot 2!

  Flykt från Syrien: "De gjorde mig hata namnet Flstin" Kriget orsakade att palestinierna som, hört historier om sina föräldrar på flykten från Israel flyr igen - denna gång till Libanon.
  De måste börja om från början i flyktingläger utan rinnande vatten eller elektricitet. "Ingenting berör mig mer än det faktum att jag är en palestinsk, de gjorde mig hata nationen - Palestina", säger en av dem" (källa israeliska Channel 2 News). Utdragets översättning - Jerry.
  כתבה שפורסמה בחדשות 2 ועשויה לעניין אותך. פליטה מסוריה: "הם גרמו לי לשנוא את השם פלסטין"המלחמה הנמשכת גרמה לפלסטינים, ששמעו את סיפורי הוריהם על הבריחה מישראל, לשוב ולהימלט – הפעם ללבנון. הם נאלצים להתחיל מחדש מאפס במחנות פליטים בלי מים זורמים או חשמל. "שום דבר כבר לא משפיע עליי יותר מלבד העובדה שאני פלסטינית, הם גרמו לי לשנוא את הלאום - פלסטיני", אומרת אחת מהםעמית ולדמן 2013-05-28פליטים פלסטינים בסוריה, שמצאו את עצמם בלב הקרבות בין המורדים לכוחות אסד, נאלצים עכשיו - עשרות שנים אחרי שהקימו את ביתם במחנות הפליטים באיזור ירמוק - לשוב ולנדוד. הפעם, הם מגיעים לאזור טריפולי בלבנון ומתחילים שוב מהתחלה. במהלך השנתיים האחרונות רבים מהם מצטופפים במחנות בטון עמוסים, בלי מים וחשמל, בלי אפשרויות תעסוקה או זכויות אזרח, כשהם נתונים לרחמיהם של ארגוני הסיוע הבינלאומיים.רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק כתב סוכנות רויטרס פגש שתי נשים, אמהות למשפחות פלסטיניות ששמעו מהוריהן על הבריחה לסוריה ב-1948, ועכשיו חוזרות למסלול הנדודים במזרח התיכון. "שום דבר כבר לא משפיע עליי יותר מלבד העובדה שאני פלסטינית, הם גרמו לי לשנוא את הלאום - פלסטיני, אני שונאת את שמה של פלסטין. כשסוף סוף קיבלתי את העובדה שאני סורית, סורית פלסטינית, גם זה נגמר", אומרת בכאב אחת מהן.בסוכנות לענייני פליטים של האו"ם טוענים שיש היום 460,000 פליטים פלסטינים בלבנון שחיים ב-12 מחנות ברחבי המדינה. הפלסטינים הם רק חלק מבעיית הפליטים מסוריה ובארגון האו"ם טוענים שיש מיליון וחצי פליטים שבורחים ממלחמת האזרחים במדינה - בני לאומים וזרמים דתיים שונים.רוב הפליטים שבורחים מסוריה חיים היום במחנות בלבנון ובירדן. הקהילה הבינלאומית, השלטונות בירדן, בלבנון ובטורקיה והפליטים עצמם, לא יודעים מתי ואם הם יחזרו אי פעם הביתה.www.mako.co.il |

  SvaraRadera
 47. Här kommer Google översättningen av inslaget från 12:30 den 28 maj 2013 - http://www.mako.co.il/news-world

  Google översättning - http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=sv&prev=/search%3Fq%3Dhadashot%2B2%26client%3Dms-android-samsung&rurl=translate.google.se&sl=iw&u=http://www.mako.co.il/news-world/arab/Article-20a9f42a36aee31004.htm&usg=ALkJrhiEOo-BRQuAIKRlsMv9zZJ1R9LGjA

  SvaraRadera