23 juni 2013

Idolvinnaren från Gaza
Publicerad den Jun 22, 2013 En bröllopssångare från ett flyktingläger i Gazaremsan har blivit den första palestinier att vinna arabiska Idol. Tjugovåårige  Mohammad Assaf - smeknamnet The Rocket - har också gjorts en FN Goodwill ambassadör. Men som Al Jazeera: s Renee Odeh rapporter, var vägen att vinna sångtävlingen långt ifrån okomplicerat." Det här visar att vi palestinier inte bara strider och kämpar utan att vi också kan glädjas och skapa stor konst, säger Awad Najib, en av de firande, till nyhetsbyrån Reuters.
Andra ser dock "Idol"-vinsten som en politisk seger.
-Den här vinsten är en källa till stolthet och en delseger för vårt folk på vägen till att uppnå drömmen om en självständig palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad, säger den palestinske presidenten Mahmud Abbas enligt Reuters."  Ur GP

Även jag gratulerar Mohammad Assaf


"I hård konkurrens med sångare från hela arabvärlden vann Muhammed Assaf igår talangjakten som ses av miljoner tittare.
Fram tills nyligen var han en okänd bröllopssångare från flyktinglägret Khan Younis, men när konfettin igår kväll regnade ned över Muhammed Assaf  – iklädd smoking och med palestinsk flagga över axlarna – blev han den största symbolen för ett gemensamt hopp som det palestinska folket haft på åratal.
Ovänskapen mellan de politiska partierna Hamas och Fatah har splittrat det palestinska folket men i Assaf har man nu fått en välkommen gemensam hjälte. Något som politikerna nu försöker använda sig av.
Representanter för Hamas har tidigare kritiserat tävlingen idol för att vara hädisk men nyligen kallade en Hamasparlamentariker Assaf för en ambassadör för palestinsk konst.
Och från Fatahs sida sa den palestinske presidenten Mahmud Abbas i ett uttallandet att Assafs seger är en seger för det palestinska folket och ett steg mot att uppnå målet om en själständig palestinsk stat.”Ur  SR -"Idolvinnaren ger palestinierna hopp"

"Även showen och dess musik är inte omtyckt av Hamas, som styr Gaza, har det hållit förhållandevis tyst om det, säger vår korrespondent.

Assaf själv sade att han hade varit tvungen att vädja till Hamas tjänstemän att låta honom lämna Gaza. Efter att ha fastnat vid gränsövergången i Rafah, kom han sedan sent för auditions i Egypten.
Han var tydligen tillåten att tävla bara för att en annan palestinsk utmanare räckte honom hans audition kortplats att höra hans röst." Ur BBC-News
 
Muhammed Assaf föddes i Misrata , Libyen med palestinska föräldrar från Gazaremsan. Hans mors släkt härstammar från avfolkade byn Beit Daras och hans fars familj är ursprungligen från Beersheba , båda orter i dagens Israel.  Mer om Mohammed Assaf-Wikipedia

 Läs även andra bloggares åsikter om 

DN

6 kommentarer:

 1. Redaktören, du kräver att vi skall skriva på svenska, eller det är redan glömt?

  SvaraRadera
 2. Bäste Jerry just innan din kommentar dök upp raderade jag Joakims kommentar. Och föresten tack för tipset om Idolvinnaren från Gaza.

  SvaraRadera
 3. Ber om ursäkt, vi skippar arabiskan.

  GRATTIS PALESTINA !!!

  ;-)

  SvaraRadera
 4. Märklig hur många som uppmärksammar ljusglimtar som t.ex Idolvinnaren från Gaza, intressantare är ju att lägga vikten på eländet så att befolkningen känner sig stolta....

  SvaraRadera
 5. Har inte hunnit lyssna på Mohammad Assaf. Men han låter fin. Allt beröm till ungdomar som ägnar sig åt konst och musik!

  SvaraRadera